Nemzeti cselekvési terv

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
A környezetvédelem intézményrendszere
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Mosonmagyaróvár november 25.
Előnyök és alkalmazási területek
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás alapkérdései „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Az ÚMVP intézményrendszere
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Demeter András Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság
2003. november 25.FVM e-agrárium1 Magyar Információs Társadalom Stratégia e-agrárium Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Informatikai Főosztály.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
A kémiai biztonságról közérthetően
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Előadás másolata:

Nemzeti cselekvési terv Tóthné Lippai Edit MgSzH NTAI

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet- védelmi Igazgatóság Növényvédő szerek és Termésnövelő anyagok Engedélyezése Növényvédő szerek és Termésnövelő anyagok Hatósági Felügyelete

Mezőgazdasági termelés biztonsága; Élelmiszerbiztonság; Környezet hosszú távú fenntartása; Az agrárkörnyezet védelme, (különösen a termőföldjeink megőrzése – talajvédelem -) Okszerű és fenntartható, integrált növényvédelem, növényegészségügy. A hosszú távú közösségi érdekek és a rövid távú egyéni érdekek összehangolása nem valósítható meg az állam tudatos szerepvállalása nélkül.

A növényvédelmi hatóság és a növényvédelmi szakemberek együttműködése, valamint az integrált növényvédelemi rendszerek alkalmazása biztosítja a növényvédő szer- maradék mentes élelmiszerek előállítását, a környezeti értékek megőrzése mellett.

Hatósági ellenőrzések és összehangolt monitoring rendszer MRL

Gazdálkodók támogatásra (mező- és erdőgazdálkodás) Európa 2020 stratégia, vidékfejlesztési politika éghajlatvédelmi és energiaügyi célkitűzések biológiai sokféleség Gazdálkodók támogatásra (mező- és erdőgazdálkodás) KAP- 2013 után biztosítja: a mezőgazdaság fenntarthatóságát, az éghajlatváltozás és egyéb fontos, határokon átnyúló problémák kezelését, a tagállamok közötti szolidaritás erősítését, a kellő rugalmasságot a végrehajtás során helyi igények érdekében.

6. Környezetvédelmi Akcióprogram 7 tematikus stratégia: az egyik a fenntartható növényvédő szer használat ösztönzése, azaz a növényvédő szer használatból eredő egészségügyi és környezeti veszélyek és kockázatok minimalizálása, a növényvédő szer használat és kereskedelem fokozott ellenőrzése, a veszélyes hatóanyagok használatának visszaszorítása (különösen a leginkább káros hatóanyagok biztonságosabb alternatívákkal való helyettesítése), a minimálisan szükséges növényvédő szert alkalmazó, vagy növényvédő szer mentes termesztés támogatása, a célok eléréséhez megtett intézkedésekhez kapcsolódó átlátható jelentési és monitoring rendszer kialakítása.

Az Európai Unió által 2009-ben elfogadott irányelv (2009/128/EK) európai parlamenti és tanácsi irányelv minden tagállamnak nemzeti cselekvési tervet kell kidolgoznia. A cselekvési terv kidolgozása során szem előtt kell tartani a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelmét és a 2000/60/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvben, az ún. vízkeretirányelvben megfogalmazott fő elveket.

a Nemzeti Cselekvési Terv célja nem elsődlegesen a növényvédő szer használat általános mennyiségi csökkentése, hanem mindenekelőtt az ebből adódó kockázatok mérséklése, és az okszerű, szakszerű használat általánossá tétele, a fölösleges, vagy helytelen felhasználás visszaszorítása, a vegyszeres technológiák agrotechnikai módszerekkel történő helyettesítése, ezáltal a kockázatok csökkentése Jelen cselekvési terv célja, hogy előmozdítsa az integrált növényvédelem, valamint az alternatív technológiák kidolgozását és bevezetését Magyarországon.

Struktúra Bevezetés Jogszabályi háttér Célok Részletes feladatok

A Nemzeti Cselekvési Terv céljai a növényvédő szerek használatából eredő humán egészségügyi és a környezetre gyakorolt veszélyek és kockázatok csökkentése; a növényvédő szerek fenntartható, környezettudatos alkalmazásának elősegítése, a növényvédő szerek felhasználóit érintő egészségügyi kockázatok, mérgezések csökkentése; a növényvédő szerekkel kezelt termékek fogyasztóit érintő kockázatok csökkentése, biztonságos élelmiszer előállítás elősegítése; a fölöslegesen vagy a szükségesnél nagyobb dózissal végzett kezelések jelentős visszaszorítása; az illegális növényvédő szer használat felszámolása; nem cél-szervezetek illetve a beporzásért felelős szervezetek védelme vagy a velük kapcsolatos kockázatok csökkentése;

a növényvédő szerek használatából és a keletkező hulladékokból származó környezetterhelés csökkentése a fenntartható növénytermesztés versenyképességének elősegítése, a termelők költségeinek csökkentése a kezelések számának visszaszorításával és alternatív technológiák biztosításával; határozott fellépés a légi növényvédelem betiltása ellen, a légi kezelések szükségességének és biztonságos szabályozásának fenntartása; az integrált növényvédelem, a biológiai növényvédelem és biogazdálkodás ösztönzése a biodiverzitás mezőgazdasági eredetű csökkenésének fékezése a növényvédelmi képzettség és a szakszerű gyakorlat szintjének növelése;

objektív, független szaktanácsadói hálózat működtetése; a termelés biztonságát szolgáló járvány, gradáció és invázió elhárítását szolgáló, nem vegyi technológiai alternatívák kidolgozásának, alkalmazásának elősegítése; a laikusok számára is közérthető kommunikáció, ismeretterjesztés elősegítése; tárca szinten koordinált nemzeti növényvédelmi kutatási és innovációs program kidolgozása.

Növényvédelmi Bizottság tárgyalja a NCST-t 2010. – két napos ülés 2011. – 5 egy napos ülés OPERA interaktív tréning (2011. szeptember)

Növényvédelmi Bizottság Vidékfejlesztési Minisztérium MgSzH – NTAI (Engedélyezés és Felügyelet) MÉBiH MTA - NKI Növényorvosi Kamara Növényvédő szer gyártók és forgalmazók Meghívott szakértők: egyetem, méhészek, Levegő Munkacsoport, környezetvédelem, MERÉSZ, gépészeti intézet)

Első verzió – belső egyeztetése – december Széleskörű egyeztetés - 2012. első félév Hatálybalépés: 2012. novemberig