HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
43/2011. (V.26.) VM rendelet az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételeiről Dr. Tóth Szabolcs Igazgató-főállatorvos.
Advertisements

Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
G M P Dr. Hetényi László.
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Települési állati melléktermék gyűjtők
Vendéglátó üzletek kialakítása
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
178/2002/EK rendelet január 1-től
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Good Manufacturing / Hygienic Practice
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Előnyök és alkalmazási területek
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
A munkahelyek szociális létesítményei
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A Vasúti vizsgaközpont
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
Helyes Higiéniai Gyakorlat Útmutatók
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Adatvédelmi alapelvek
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
Hazai vámhatósági tapasztalatok és legjobb gyakorlatok az AEO-kal való együtt működés terén Konopás András százados2014. június 24. NAV KAVIG Konopás András.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Önkormányzati feladatok D R. S ZENDREI G ÁBOR C SONGRÁD M EGYEI K ORMÁNY H IVATAL É LELMISZERLÁNC - BIZTONSÁGI ÉS Á LLATEGÉSZSÉGÜGYI I GAZGATÓSÁG 2013.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A kapacitás fenntartási program a nukleáris biztonsági hatóság szemszögéből Hullán Szabolcs GTTSZ konferencia „atomenergia=ellátásbiztonság” november.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Tűzvédelmi Szabályzat
A kereskedelmi egység nyitásával kapcsolatos feladatok
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Erdészeti/csemetekert növényvédelem hatósági vonatkozásai
Előadás másolata:

HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Alkalmi rendezvények élelmiszer-higiéniai szempontból Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály élelmiszer-higiénikus, állategészségügyi és járványügyi szakállatorvos Tel: 36/510-435, e-mail: szucsa@oai.hu

Élelmiszer-higiénia: Az élelmiszer-lánc teljes szakaszában Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Élelmiszer-higiénia: Az élelmiszer-lánc teljes szakaszában az összes feltétel és rendszabály, amely szükséges az élelmiszerek biztonságosságának és alkalmasságának biztosításához. Mindazon előzmény, amely elvezet az élelmiszer biztonságosságához. Az élelmiszer-vállalkozó felelőssége

Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről 6. Fejezet Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok

Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága 6. Fejezet Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok „17. § (1) A rendezvényekre vonatkozó szabályokat a 2. mellékletben felsorolt élelmiszerekre vonatkozó rendelkezések sérelme nélkül kell alkalmazni. (2) A rendezvényt annak szervezője, több szervező esetén felelős szervezője (a továbbiakban: szervező) legalább 5 munkanappal a rendezvény kezdete előtt köteles bejelenteni a rendezvény helye szerinti járási állategészségügyi hivatalnak.” (rendezvény megnevezése, helyszíne, időpontja, nyitva-tartása, a látogatók becsült száma, élelmiszer forgalmazók, vendéglátók becsült száma, felelős szervező neve, felelősség minősége, elérhetősége, a rendezvényen folyamatosan jelen lévő felelős személy neve, rendezvény környezete: burkolat, közművek, ívóvíz, szennyvíz, hulladék gyűjtés, élelmiszer forgalmazók részére külön szociális blokk)

Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága 6. Fej. Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok „(3) A szervező köteles nyilvántartást vezetni a rendezvényen élelmiszert forgalomba hozókról. A szervező kizárólag a nyilvántartás vezetéséért tartozik felelősséggel. (4) A (3) bekezdés szerinti nyilvántartásnak legalább a 4. mellékletben meghatározott adatokat kell tartalmaznia. (5) A szervező köteles a (3) bekezdés szerinti nyilvántartást folyamatosan naprakészen vezetni, és azt a rendezvény helyszínén tartani.”

Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága „4. melléklet A rendezvényen az élelmiszert forgalomba hozókról vezetett nyilvántartás kötelező adattartalma 1. az élelmiszert forgalomba hozó részt vevő neve (cég esetében a cég neve), címe (kereskedő esetében székhelye), 2. a jogi személy, illetve a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet cégjegyzékszáma, az egyéni vállalkozó nyilvántartási száma, 3. a forgalomba hozni kívánt élelmiszerek megnevezése, 4. keltezés, a szervező aláírása (bélyegzője) a résztvevő aláírása (bélyegzője).”

Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Az élelmiszer-vállalkozókra vonatkozó követelmények (amelyekkel a rendezvény szervezőknek is tisztában kell lennie) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 852/2004/EK RENDELETE az élelmiszer-higiéniáról „Mozgó és/vagy ideiglenes előállító- és forgalmazó helyekre (mint például sátrak, árusítóhelyek, mozgóárusok járművei), ... élelmiszerek rendszeres készítésére használt helyiségekre, ... vonatkozó követelmények 1. A fenti létesítményeket ..., úgy kell elhelyezni, tervezni, összeállítani, tisztán és jó karban tartani, hogy elkerüljék különösen az állatok és kártevők által okozott szennyeződés kockázatát. 2. Különösen, szükség szerint: a) megfelelő eszközöket kell biztosítani a kielégítő személyi higiénia fenntartásához (beleértve a higiénikus kézmosáshoz és kézszárításhoz szükséges eszközöket, a higiénikus illemhelyeket és öltözőhelyiségeket); b) az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő felületeket jó állapotban kell tartani, könnyen tisztíthatónak, és szükség szerint fertőtleníthetőnek kell lenniük. Ez megköveteli a sima, mosható, ... anyagok alkalmazását, ...

Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Az élelmiszer-vállalkozókra vonatkozó követelmények (amelyekkel a rendezvény szervezőknek is tisztában kell lennie) c) megfelelő berendezést kell biztosítani a munkaeszközök és -berendezések tisztításához, és szükség szerint fertőtlenítéséhez; d) amennyiben az élelmiszereket az élelmiszeripari műveletek részeként tisztítják, gondoskodni kell arról, hogy ez higiénikus módon történjen; e) megfelelő hideg és/vagy meleg ivóvízzel való ellátást kell biztosítani; f) megfelelő intézkedéseknek és/vagy eszközöknek kell rendelkezésre állnia a veszélyes és/vagy fogyasztásra alkalmatlan (folyékony vagy szilárd) anyagok és hulladékok tárolására és eltávolítására; g) megfelelő intézkedéseknek és/vagy eszközöknek kell rendelkezésre állnia a megfelelő tárolási hőmérsékleti feltételek fenntartására és folyamatos ellenőrzésére; h) az élelmiszert úgy kell elhelyezni, hogy szennyeződésének kockázatát az ésszerűen megvalósítható mértékig el lehessen kerülni.”

Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Köszönöm a figyelmet!  Bármilyen kérdésük van, állunk rendelkezésükre! Köszönöm a rendezvény-szervezők és munkatársaim munkáját! (2013-ban nem volt élelmiszer eredetű megbetegedés a közétkeztetésből, rendezvényi étkeztetésből származóan) Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Tel: 36/510-435, e-mail: szucsa@oai.hu