HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Alkalmi rendezvények élelmiszer-higiéniai szempontból Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály élelmiszer-higiénikus, állategészségügyi és járványügyi szakállatorvos Tel: 36/510-435, e-mail: szucsa@oai.hu
Élelmiszer-higiénia: Az élelmiszer-lánc teljes szakaszában Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Élelmiszer-higiénia: Az élelmiszer-lánc teljes szakaszában az összes feltétel és rendszabály, amely szükséges az élelmiszerek biztonságosságának és alkalmasságának biztosításához. Mindazon előzmény, amely elvezet az élelmiszer biztonságosságához. Az élelmiszer-vállalkozó felelőssége
Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága 57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről 6. Fejezet Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok
Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága 6. Fejezet Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok „17. § (1) A rendezvényekre vonatkozó szabályokat a 2. mellékletben felsorolt élelmiszerekre vonatkozó rendelkezések sérelme nélkül kell alkalmazni. (2) A rendezvényt annak szervezője, több szervező esetén felelős szervezője (a továbbiakban: szervező) legalább 5 munkanappal a rendezvény kezdete előtt köteles bejelenteni a rendezvény helye szerinti járási állategészségügyi hivatalnak.” (rendezvény megnevezése, helyszíne, időpontja, nyitva-tartása, a látogatók becsült száma, élelmiszer forgalmazók, vendéglátók becsült száma, felelős szervező neve, felelősség minősége, elérhetősége, a rendezvényen folyamatosan jelen lévő felelős személy neve, rendezvény környezete: burkolat, közművek, ívóvíz, szennyvíz, hulladék gyűjtés, élelmiszer forgalmazók részére külön szociális blokk)
Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága 6. Fej. Rendezvényekre vonatkozó különleges szabályok „(3) A szervező köteles nyilvántartást vezetni a rendezvényen élelmiszert forgalomba hozókról. A szervező kizárólag a nyilvántartás vezetéséért tartozik felelősséggel. (4) A (3) bekezdés szerinti nyilvántartásnak legalább a 4. mellékletben meghatározott adatokat kell tartalmaznia. (5) A szervező köteles a (3) bekezdés szerinti nyilvántartást folyamatosan naprakészen vezetni, és azt a rendezvény helyszínén tartani.”
Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága „4. melléklet A rendezvényen az élelmiszert forgalomba hozókról vezetett nyilvántartás kötelező adattartalma 1. az élelmiszert forgalomba hozó részt vevő neve (cég esetében a cég neve), címe (kereskedő esetében székhelye), 2. a jogi személy, illetve a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet cégjegyzékszáma, az egyéni vállalkozó nyilvántartási száma, 3. a forgalomba hozni kívánt élelmiszerek megnevezése, 4. keltezés, a szervező aláírása (bélyegzője) a résztvevő aláírása (bélyegzője).”
Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Az élelmiszer-vállalkozókra vonatkozó követelmények (amelyekkel a rendezvény szervezőknek is tisztában kell lennie) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 852/2004/EK RENDELETE az élelmiszer-higiéniáról „Mozgó és/vagy ideiglenes előállító- és forgalmazó helyekre (mint például sátrak, árusítóhelyek, mozgóárusok járművei), ... élelmiszerek rendszeres készítésére használt helyiségekre, ... vonatkozó követelmények 1. A fenti létesítményeket ..., úgy kell elhelyezni, tervezni, összeállítani, tisztán és jó karban tartani, hogy elkerüljék különösen az állatok és kártevők által okozott szennyeződés kockázatát. 2. Különösen, szükség szerint: a) megfelelő eszközöket kell biztosítani a kielégítő személyi higiénia fenntartásához (beleértve a higiénikus kézmosáshoz és kézszárításhoz szükséges eszközöket, a higiénikus illemhelyeket és öltözőhelyiségeket); b) az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő felületeket jó állapotban kell tartani, könnyen tisztíthatónak, és szükség szerint fertőtleníthetőnek kell lenniük. Ez megköveteli a sima, mosható, ... anyagok alkalmazását, ...
Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Az élelmiszer-vállalkozókra vonatkozó követelmények (amelyekkel a rendezvény szervezőknek is tisztában kell lennie) c) megfelelő berendezést kell biztosítani a munkaeszközök és -berendezések tisztításához, és szükség szerint fertőtlenítéséhez; d) amennyiben az élelmiszereket az élelmiszeripari műveletek részeként tisztítják, gondoskodni kell arról, hogy ez higiénikus módon történjen; e) megfelelő hideg és/vagy meleg ivóvízzel való ellátást kell biztosítani; f) megfelelő intézkedéseknek és/vagy eszközöknek kell rendelkezésre állnia a veszélyes és/vagy fogyasztásra alkalmatlan (folyékony vagy szilárd) anyagok és hulladékok tárolására és eltávolítására; g) megfelelő intézkedéseknek és/vagy eszközöknek kell rendelkezésre állnia a megfelelő tárolási hőmérsékleti feltételek fenntartására és folyamatos ellenőrzésére; h) az élelmiszert úgy kell elhelyezni, hogy szennyeződésének kockázatát az ésszerűen megvalósítható mértékig el lehessen kerülni.”
Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Köszönöm a figyelmet! Bármilyen kérdésük van, állunk rendelkezésükre! Köszönöm a rendezvény-szervezők és munkatársaim munkáját! (2013-ban nem volt élelmiszer eredetű megbetegedés a közétkeztetésből, rendezvényi étkeztetésből származóan) Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Tel: 36/510-435, e-mail: szucsa@oai.hu