Hölgyek és urak a várban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Divatirányzatok By:Novák Laura.
Advertisements

Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme
Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Ruházatok Időről – Időre.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Az öltözék eldöntheti az állásinterjú sikerét
X. századi magyar öltözet megjelenítése napjainkban
Görög öltözködés.
Régi korok és a XIX. Század ruhái
Viseletek.
RÓZSA a virágok királynője.
A KÖZÉPKOR IRODALMA A lovagi költészet.
„Szeretettel élni és szenvedni”
Az üzleti öltözködés szabályai Dr. Ács Klára – Magyar Divat Szövetség
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
Zene: Amanda Lear ENIGMA Vilmos herceg és Kate Middleton 1900 vendéget hívott meg április 29-én tartott esküvőjükre a londoni Westminster.
A lovagi torna.
Könnyek....
Friedrich Hölderlin 1770.március június 7.
Viseletek © Németh György.
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
Az ógörög líra születése
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
MitKarácsonyra Neked… Neked…adnék Amit én Karácsonyra szívesen adnék Neked, nem lesz becsomagolva, nem lesz rajta szalag sem, nem a posta hozza, és nem.
Puskin 8/B.
Zsonglőrök, trubadúrok, minnesängerek
Harc és költészet: a lovagok
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
A sámán öltözéke Mongólia, Korea
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
KÉT IGE Isten és Jézus dicsőségéről IMA
Tiéd vagyok, tiéd életem. Uram, Te vagy kegyelmes erős Isten
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Afrikai teremtéstörténet
Mit árt ember nekem, hisz te vagy Istenem
Csendes Keresztút.
A lovagi irodalom görbe tükörben
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
FRANCESKO PETRARCA Petrarca 1304-ben született fehér guelf családban.
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
Isten mondta.
Mit Karácsonyra Neked… adnék.
Arabok Pénz, kereskedelem. Régi arab pénz szinte nem is maradt fent.
Teszt Mit tudsz a lovagokról? Következő diához - Kattints!
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Adósság a b ű n miatt Pecznyík Pál verse. Urunk Te jól tudod, ki alkottál minket, Súlyos b ű n-adósság terheli lelkünket.
Dicséretek – 4/1 Az én Uram dicső Megváltó, Segít, akárhová megyek. Csodáiról tudok beszélni, Mindenki lássa meg! Mindenki lássa meg, Az én Uram dicső.
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
Már keresztem vállra vettem, S érted mindent elhagyok.
A római férfiak viselete
Római étrend,étkezés.
A palóc népviselet és ruházat
Megváltóm, elfogadtalak! Szívem örül, az üdv enyém,
A divat története A XVIII. század végéig.
Ókor egyiptomi viseletek Egyiptomban az enyhe klímának köszönhetően csak lenge öltözékeket viseltek. A társadalmi viszonyokat tükrözték az öltözékek.
Lovagi életmód, lovagi erények
RÓZSA a virágok királynője.
Ha Isten békéje lakja szívemet, bár dúlhat vihar ellenem, Nagy hittel szívem zengi ez éneket: az Úrban, az Úrban jó nekem!
375.
A középkor zenéje ( ). ~ A közékor a Római Birodalom bukásától (476) egészen a XV. század végéig, Amerika felfedezéséig, 1492-ig tart. ~ A vallás.
Női ‚Dresscode’ Az elvárt öltözék protokollja.  White Tie  lehető legelegánsabb öltözet  kötelező az estélyi ruha könyékig érő kesztyűvel  Black Tie.
Előadás másolata:

Hölgyek és urak a várban Továbbításhoz kattintani kell

Női öltözet: Ebben a korban igen nagy szerepe volt a díszes fejfedőknek a tehetősebb hölgyek körében. Hosszú hajukat tekercsekbe, szarvacskákba csavarták, melyet fátyollal letakartak. A leglátványosabb a ”pillangó” volt, drótszerkezete lepkeszárny alakú fátylat tartott.

Válltól a csípőig szűkített, onnan fokozatosan bővülő, hosszú és feszes ujjú felsőrészt viseltek. Rögzítéshez csatokat, kapcsokat használtak. A fölső ruhák egyszínű anyagból készültek. Az alsó ruhák díszítetlenek maradtak. Fejükre fehér vászon vagy selyemkendő került.

A nők feladatai A vár úrnője a háztartásért felelt. Felügyelte a konyhát, irányította a szolgákat, lakomákat, ünnepségeket szervezett. Részt vett a vadászatokon is.

Férfiak "Robe"-nak hívták a teljes ruházatot, amihez férfiaknál alsóruha, házikabát, és köpeny vagy felsőruha tartozott. A félkör alakú köpeny, amely mindkét vállat takarta, többnyire elütő színnel volt bélelve, a a XII. és XIII. században hordták. Az egyik felöltő ugyanolyan hosszú volt, mint az alatta lévő ruhadarab, ujja nem volt, csak karkivágása, s ha felhasították, látni engedte a drága prémbélést, ez volt a sucenie. Övet az alsóruhán használtak, s varázserőt tulajdonítottak neki.

A XIV-XV. században férfiak lábszárközépig érő, lószőrrel, vagy törekkel kitömött, buggyos gömbnadrágot viseltek. Ezen nadrágok, hatalmas méretük miatt, a köpenyt alul egészen széttárták. Vállban a köpeny ujját is kitömték, míg alatta szorosra szabták. Főleg Spanyolországban terjedt el a magas nyakfodor divatja A kivattázott nadrág fokozatosan szűkült. Körgallért is hordtak, de az öltözethez hozzátartozott a tőr is. Mindezt kiegészítette a divatos barettsapka. A cipők laposak voltak.

A trubadúrok a középkor énekmondói közé tartoztak A trubadúrok a középkor énekmondói közé tartoztak. A szigorú vallásos felfogás sokáig elnyomta a világi muzsikát. A trubadúrok az eszményi udvari szerelmet és a lovagi erényeket énekelték meg. Műveik elsősorban lírai alkotások voltak, de ismerünk epikai témájúakat, sőt vallási tárgyúakat is. A trubadúrok nagy része nemes ember volt, mint Oroszlánszívű Richárd angol király, vagy IX. Vilmos, Aquitánia hercege. Gyakoriak voltak a dalnokversenyek is. Az utókor számára 2600 dalszöveg, 300 dallam maradt fenn.

A lovagi kódexben eligazítást adtak a lovagnak, hogy miként szabad viselkednie szíve hölgyével. A lovag minden lehető módon ostromolta a kiválasztott hölgyet: szerelmes versek, levelek és az elmaradhatatlan szerenád. Csak távolról illett kifejeznie imádatát a hölgy iránt. Vele egyenrangú, vagy magasabb társadalmi rétegbe tartozó hölgy kegyeit kereste.

Megveted szerelmemet? Meghalok… Szerelmed őszinte? Nem csalsz meg? Remélj! Az udvari szerelem irodalmi műfaja a reménytelen szenvedélyt szólaltatja meg. Persze csak virágnyelven, az érzelmeket, gondolatokat körülírva, hasonlatokkal fejezi ki. A személyt sem nevezi meg akiről szól, vagy akinek szól, de az érintett megérti, a hallgatóság pedig gyönyörűségét leli az ékes szóhasználatban. Megveted szerelmemet? Meghalok… Szerelmed őszinte? Nem csalsz meg? Nem! Mert tövises. Fehér rózsa Piros rózsabimbó Sárga rózsa Rózsaszár

A lakomák alatt zenészek énekmondók, udvari bolondok, medvetáncoltatók szórakoztatták a népes társaságot. A lakomákon mindent felszolgáltak ami szem-szájnak ingere. Különleges ínyencségeket, egzotikus fűszerekkel készült ételeket. A sülteket nagy fatálban középre helyezték. Még nem létezett a szalvéta, ingük, ruhájuk ujjába törölték a kezüket. A borivás szertartására a pohárnok felügyelt. Ő töltötte ki díszes kőkorsókba a finom borokat. A hölgyek éppúgy fogyasztottak belőle, mint az urak.

Készítette: Nagy Nikolett