Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
ONLINE ÉRTÉKESÍTÉS május 14 A MARKETINGBEN ÉS AZ ÉRTÉKESÍTÉSBEN.
Ezt szavazták meg az év legjobb jének Ha úgy gondolod, hogy boldogtalan vagy, nézd meg őket!
Egy fényképész álma, zene és a tudás néhány gyöngyszeme.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
3 X 7 CSODA.
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Idő multán (Jorge Louis Borges) Chris Spheeris – EROS(Rain)
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
It Italo Santelli Gerevics Aladár It Ha van egy leírt célod, ne azon aggódj, hogy hogyan éred el. Dolgozz rajta és a tudatalattid szállítja a megoldást.
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Albert Einstein idézetek.
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
ÉLET Click to advance slides.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A példák cash-flow számítására :
Hogyan lehet több millió Ft-ra szert tenni befektetés nélkül ! Figyelem ! Az egész rendszer egy vásárlói közösségre van ráépítve ! Az azonnali jövedelem.
Zsikazsu Emlékkönyve.
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
Zene: Charlie - Ha messze mész
Albert Einstein idézetek.
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
Segítenél nekik, ha ez neked is hasznodra válna?.
Irány a suliba…. Gazdaság informatika… Megkapjuk az évközi feladatot.
A CRM rendszerek sikeresen gyűjtik az adatokat, a DM rendszer pedig biztosítja azt, hogy a vállalatok ne csak tudjanak az ügyfelekről, hanem meg is értsék.
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Amiről szégyenlősen nem beszélünk korrupció és árverseny Korrupció, kiváltó okok, következmények és azok hatása a kereskedő és az importőr piacára. A felhozott.
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Egy hűvös reggelen a washingtoni metró egyik állomásán megállt egy ifjú és hegedülni kezdett. 45 perc alatt 6 szerzeményt játszott, mindet Bachtól. Becslések.
AZ ÉLET NAPOS OLDALA.
A nyár számomra tömény esszenciáját jelentette mindannak, amit a múltban szerettem, és ami hiányzott belőle.:)
Prezentáció KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
A BOLDOGSÁG TITKA.
Pozitív gondolatok.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
mint ami mások szerint szükséges!
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Az ŐV tábor utat mutat az őrsvezetőknek, ad egy alap tudáskészletet - merre, hogyan lehet – de csodákat nem tudunk tenni a jelöltekkel. Igyekszünk minél.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
A következő kérdések a mai gyerekekre vonatkoznak:  Felkészíti-e az iskola a gyermekeinket a való világra?  Kapnak-e.
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
KEZDJÜNK HOZZÁ 1.Ismerd meg magad! 2.Ismerd meg a területet! 3.Építs és elemezz 4.Dolgozz tökéletesen 5.Nézz a jövőbe.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
Egy perc múlva belép a csodák birodalmába.... …és tanúja lesz a csodáknak.
Gondolatok a barátságról
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
CSODÁS JÓKÍVÁNSÁG 1.
Ezek a stratégia elemek sorban
Ezt szavazták meg az év legjobb jének
Ezt szavazták meg az év legjobb jének
Előadás másolata:

Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0

Tévhitek a pénzzel kapcsolatban • Ha egy nemzeti bank pénzt nyomtat, attól nem lesz több bankjegy a gazdaságban, mivel az elhasználódottakat pótolják csupán így. • Ha azért gyártana a Nemzeti Bank pénzt, hogy különféle költségeket fizessen ki belőle, a fizetésünk elértéktelenedne. A több pénz növelné a keresletet, drágábbak lennének az árak, így elértéktelenedne a pénz. Ezt hívják inflációnak.

A dollár romlása az elmúlt 100 évben

Most akkor rossz az infláció? • Nem, ha kordában van tartva. Bár érdekes kérdés, ha a pénz minden évben romlik 2-3 %- ot, előbb-utóbb egy szintet elérve baj lehet belőle • Gondoljunk egy fémdarabra. Lehet egy év alatt csak 1-2% oxidálódik a rozsdától, de mi lesz 100 év múlva?

A defláció hatásai • A defláció a pénz erősödését jelenti, amiről sokan hiszik, jó. De nem az. • Ez a folyamat az árak csökkenését eredményezi. Ha a vásárlók arra számítanak, hogy egy termék úgy is olcsóbb lesz, nem vásárolnak, kivárnak. • Emiatt csökkenteni kell a termelést, csökken a gyárak teljesítménye, romlanak a gazdasági mutatók. Például Japán 2013-ban tudott némi inflációt mutatni több éves vergődés után.

Drága környezetvédelem! • Hiába próbálunk környezetkímélő megoldásokat találni, sokszor a pénz hiánya akadályt jelent. • Gondoljuk csak a Miskolcon épülő geotermikus energiára épülő fejlesztésekre, mennyi pénzbe kerül. Az első szakasz költsége 24 millió EUR.

Miért nem lehet a környezetünket védeni? • Sajnos itt meg kell említeni a termelésorientált rossz gazdasági rendszert. • Minél többet és többet kell termelni, mert az hozza a sok profitot. • A jövő nem számít, csak a pénz. • A pénz nem más ma, mint egy elektronikus számsor, amit egy gombnyomással hoznak létre hitel formájában.

Kinek az érdeke a környezetvédelem? • Valójában mindenkié lenne. Amíg a világ kapzsi vezetőinek nem érdeke, ne is számítsunk semmi jóra. Verespatakon tűntettek a tervezet cián alapú aranybányászat ellen.

Mit lehetne tenni? • Valójában semmit. Minden választáskor valójában mindegy, kire voksolunk. A kormányoknak kevés a hatalma a multikkal szemben. Például ha a Mercedes vagy a Suzuki gyár kivonulna Magyarországról, abba beleroppanhatna a gazdaság is. • Valójában nem sokat jelent egy gyár telepítése országos szinten, regionális szinten is keveset.

Pedig nő a gazdaság is! • Persze. Ezek a nagy cégek nem jószívűségből jönnek ide, hanem a kedvezmények miatt. • Kérdés: Mióta van Mercedes, Bosch, Suzuki vagy Nestlé gyár Magyarországon, tényleg jobban élünk? • Szerintem nem, csak így az életben maradáshoz szükséges pénzt tudjuk kemény munkával összeszedni, aztán dolgozhatunk évet egy éhbér nyugdíjért.

Mégis mi a megoldás? • Próbáljunk takarékoskodni. Itt nem csak a pénzre gondolok, hanem az energiára is. • Nézzük meg a lehetőségeinket és ne úgy éljünk, mint az igáslovak. • Próbáljunk összetartani egy széthúzó társadalomban. • Mindig bővítsük az ismereteinket, előtakarékoskodjunk, nem akarjunk mindent azonnal.