Faktoring 1950 USA – a kezdet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzintézeti cash-flowk
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Céltartalékok.
1 Faktoring, a forrásteremtés speciális eszköze előadó : Szilveszter Enikő, a Next-Faktor Zrt. ügyfélkapcsolati igazgatója.
Kötelezettségek 10. feladat kidolgozása
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Modellezés a számvitelben
Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
Roncz Gábor vezérigazgató
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
Definíció Faktoring és követeléskezelés
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
A vállalkozások finanszírozása
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
EREDMÉNYKIMUTATÁS ADATOK
Forfaiting (forfetírozás)
IBM Global Financing © 2013 IBM Corporation Innovatív IT finanszírozás Dr. Kováts Dénes IBM Global Financing részlegvezető.
Vállalati pénzügyek alapjai
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
LÍZING „lease” „bérlet” Atipikus szerződési forma (mix: bérlet és adásvétel JELLEMZŐI: Meghatározott futamidő Szereplők: lízingbeadó –megvásárolja a lízing.
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Rózsa Andrea – Csorba László
Vevőkövetelések finanszírozása Gyors, megbízható, kreatív pénzügyi megoldások a Magyar Factortól Csinos Tibor, Magyar Factor zRt III. Pénzügyi Vezetők.
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Faktoring a forrásteremtés speciális eszköze. előadó: Rédei Gabriella
? ? ? ? ? ? Faktoring piacrészek 2008-ban
Magyar államadósság és a kötvénypiac
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Vállalati pénzügyek VÁLLALATGAZDASÁGTAN november 30.
Page 1 Date 2007 Author Siemens Finance Zrt./Siemens Leasing Kft. Siemens Financial Services Siemens Financial Services Kisértékű eszköz finanszírozás.
IV. Terjeszkedés.
Az aktív jellegű bankügyletek: lízing, faktoring, forfeting, váltó!
Mesterségem címere: Pénzügyi vezető
Fizetési szokások Magyarországon a kereskedelmi/üzleti szektorban
Mekkora problémát okoz Önöknek kivárni a halasztott fizetésű vevők teljesítését? Mennyivel javulna a likviditásuk, hogyha halasztott fizetés helyett a.
Külső adósságjellegű intézményes finanszírozás.
Such Sándor KKV régió igazgató KKV Alföld Régió CIB Bank Zrt.
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
A faktorálás előnyei a beszállítók számára Budapest, 2014
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt Pénz de honnan? – „Pénz, piac, tudás” Piac&Profit november 13, Veszprém.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Alízingbeadó lízing olyan ügyletfajta, ahol két szereplő, a és a lízingbevevő meghatározott időre köt egymással szerződést. A lízingbeadó vállalja, hogy.
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Copyright Menedzser Praxis Kft Minden jog fenntartva.
III. További finanszírozási alternatívák
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Vállalati pénzügyek alapjai
SZÁMVITEL.
Faktoring a gyakorlatban
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Feladatok.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Előadás másolata:

Követelésmegvásárlás: faktorálás, forfetírozás Tartozásátvállalás: lízingelés

Faktoring 1950 USA – a kezdet 2003 Magyar Faktoring Szövetség http://www.faktoringszovetseg.hu/ Eredetileg, a factor (ügynök, bizományos) feladata a vevőkövetelések nyilvántartása és behajtása volt Ma: rövid lejáratú (< 180 nap) követelések megvásárlása, melyek szállításból, szolgáltatás nyújtásból erednek (kereskedelem finanszírozás) A faktor (bank) szolgáltatásai: Követelések nyilvántartása Kintlevőségek behajtása Vevő cégkockázatának átvállalása (visszkereset nélküli esetén) Követelésmegvásárlás (80%-ot azonnal) Tágabb meghatározása: ha a faktor ezekből min. kettőt teljesít.

Faktoring fajtái Nyílt és csendes A köv. megvásárlásáról értesítik-e a vevőt? Visszkereset nélküli (old-line) és visszkereseti (banknak jobb) Visszkereseti esetén, a faktor a vevő cégkockázatát nem vállalja (a bankok általában kikötik a visszkeresetet, mert nem ismerik a vevőt) Belföldi (eladó és vevő is devizabelföldi, az ügylet pénzneme a forint) és külföldi Finanszírozási (advance) és lejárati (maturity) Finanszírozási: a faktor lejárat előtt megvásárolja a követelést Lejárati: A faktor csak a lejáratkor köteles fizetni Kockázati (lejárt követelések megvásárlása – névérték alatt) Ügynöki A faktor csak számlát vezet és behajt, nem veszi meg a követelést (eredeti tevékenység)

Forfeitírozás / forféting Közép- és hosszú lejáratú, különböző időpontokban esedékes követeléssorozatok, fix kamatozás melletti, visszkereset nélküli megvásárlása. A követelésekről váltókat állít ki a szállító, melyeket a vevőre intézvényez és eladja a banknak. A bank esedékességkor benyújtja ezeket a vevőnek. Főleg az export-import ügyleteknél alkalmazzák.

Mi a lízing? A vevő bankja vásárolja meg a követelést (faktoringnál a szállító bankja!) Beruházási javak (és tartós fogyasztási cikkek) beszerzése és használatba adása bérleti díj ellenében Egy bérlet, melynél a tulajdonjog és használati jog elválik egymástól

A lízing fajtái Operatív lízing: rövid lejáratú bérleti szerződés (pl. autókölcsönzés, padlószőnyeg-tisztitó gép bérlés) Visszlízing: a gép tulajdonjoga változik csak Pénzügyi (finanszírozási) lízing = ez a lízing! LA fokozatosan leírja az értékét (kszé = 0 az időszak végén) Vételi kötelezettséget/opciót foglal magában Lejárata > 1 év (lízingdíjak összege > eszköz értéke) A tulajdonjog a szerződés végéig a LA-é LA kockázata < LV kockázata (csak akkor ha a lízingtárgy könnyen készpénzzé tehető, azaz piacképes)

Pénzügyi lízing Közvetlen lízing: szállító = LA Közvetett lízing: szállító és finanszírozó különböző személy Bruttó (gros) lízing: a szállító a karbantartási, javítási kiadásokat is átvállalja a bérlőtől Net lízing: ha nem vállalja át A pénzintézetek közvetett, net lízingszerződéseket kötnek

Lízing vs. hitel Mindkettőben megelőlegezi a bank vállalatnak a pénzeszközt, melyet későbbi időpontban törleszt Hitelnél a bank haszna a kamat, lízingnél a lízingdíjnak a gépért kifizetett összeg feletti része A vállalat sem a hitel-, sem a lízingszerződést nem mondhatja fel Lízingnél a tulajdonjog a LA-é, hitelnél a felvevőé Nemfizetés esetén visszaveheti a gépet a LA (a lízingdíjat vagy annak egy részét nem kell visszafizetni) , a hitelnél nem A lízing a banknak nagyobb védelmet nyújt (függ a lízing tárgy piacképességétől) A hitelnél kell önerő, míg a lízing 100%-os finanszírozás Mi történik ha az utolsó törlesztő részlet előtt csődbe megy a vállalat? Hitelnél a bank csak az utolsó törlesztő részletet követeli A lízingnél a bank az egész lízingelt eszközt visszaköveteli

end of part siths