Pénzpiac.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Advertisements

Makroökonómia gyakorlat
3.tétel GDP,GNI.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Makroökonómia 5. előadás.
Makroökonómia gyakorlat
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Agrárgazdaságtan II. Előadás
5. Bankrendszer előadás SZTE Április 20.
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
Makroökonómia 2. előadás.
Pénzpiac.
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
A piac Szakiskola.
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Csortos Orsolya, Kádár András
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
A munkapiac és az összkereslet
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Az infláció és az inflációs folyamatok
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
5. Banküzemtani előadás SZTE ÁPRILIS 18.
Makroökonómia Feladatmegoldás.
A makrgazdasági munkakínálat:
A makrogazdaság piacai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A pénz fogalma Primitív pénz (csereeszköz/általános egyenértékes)
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Makroökonómia 1. ea..
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard IV.Előadás Pénzpiac, LM görbe Március.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Kereslet-rugalmassági számítások
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
Pénzkínálat, pénzkereslet, pénzpiaci egyensúly
Makrogazdasági pénzügyek
A teljes keynesiánus modell
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
A neoklasszikus modell összefoglalása
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
A pénz története.
A Pénz A mindenható pénz.
43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? B. Mire használják a pénzt az emberek?
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
A bankrendszer.
Elérhetőség Telefon: (37)
A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.
A piac és a piacgazdaság
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Gyakorló feladatok zh-ra
A pénz és a pénzforgalmazás
Előadás másolata:

Pénzpiac

I. A pénz kialakulása Egészítse ki a mondatokat a megfelelő szakmai kifejezés felhasználásával! A mai pénz évezredek során alakult ki az árutermelés és a fejlődésének eredményeképpen. A elengedhetetlenné tette a cserét, hisz különböző tevékenységet végző emberek (közösségek) rászorultak mások tevékenységére és azok termékeire. A csere eleinte véletlenszerű volt és a termékcsere formáját öltötte , vagyis az egyik terméket cserélték egy másik termékre. A csere rendszeressé válása után a közvetlen termékcsere már nem bizonyult megfelelő csereformának, mert a gátjává vált a cserének .(Lásd erről az alábbi példát.) Egy európai utazó feljegyzéséből, amelyekben egyik 19. századi afrikai kalandjáról számol be: munkamegosztás munkamegosztás közvetlen közvetlenül körülményesség

„Mulatságos látvány volt, hogy kellet kifizetnem a Tanganyika partján fekvő Kavel piacán egy csónak bérleti díját. Szaid ügynöke a fizetséget elefántcsontban kérte, nekem viszont nem volt elefántcsontom. Ekkor tudomásomra jutott, hogy Magomet Ibn-Szalibnak van ugyan elefántcsontja, de posztóra lenne szüksége. Ez a hír még nem lett volna nagy hasznomra, ha meg nem tudom, hogy Magomet Ibn-Garibnak viszont van posztója és huzalra lenne szüksége. Ez utóbbi szerencsére volt nálam , így hát átadtam Magomet Ibn-Garibnak a szükséges mennyiségű vöröshuzalt, ő átadta Magomet Ibn-Szalibnak a posztót, aki a posztóért cserébe Szaid ügynökeinek elefántcsontot adott. Csak ekkor kaptam engedélyt Szaidtól, hogy a csónakját használhassam. Amikor a csere rendszeressé vált és a termékek egy részét már eleve szándékosan cserére termelték, a cserearányokat rögzítette a szokás és a hagyomány. Ekkor keletkeztek az első, primitív pénzek, mégpedig úgy, hogy valamely áru maga kezdett pénzként funkcionálni. Ezzel a csere két mozzanatra, egy és egy szakadt. eladásra vételre

2.1. Milyen szerepkört lát el az árupénzként funkcionáló áru? Az áruk cseréjét közvetíti. 2.2. Mondj néhány példát olyan árura, amelyek a történelem során betöltötték az áru szerepét! Só, kagyló. 2.3. Az árucsere fejlődésével az árupénzeket kiszorítják a nemesfémek, mert természeti tulajdonságaiknál fogva a pénzfunkciók betöltésére ezek a legalkalmasabbak. Milyen tulajdonságok teszik alkalmassága nemesfémeket a pénz funkcióinak betöltésre? Osztható, tartós, értékálló, tetszetős, kis mennyiségben nagy érték. Kókai Kitti

Pénz: az az általánosan és tartósan elfogadott csereeszköz, amelyet a gazdaság szereplői csak erre a célra használnak, és amely képes bármely áru értékét kifejezni

Pénzpiac fogalmába csak a szűken vett pénz, az M1 tartozik A pénz formáját tekintve lehet készpénz számlapénz Eredetét tekintve jegybankpénz kereskedelmi bank pénz Forgalomképesség alapján korlátlanul forgalomképes M1 (forgalomban lévő készpénz+ látra szóló betét) korlátozottan forgalomképes (kvázi pénz) lekötött betét, értéklevél M2 = M1+ kvázi pénz Pénzpiac fogalmába csak a szűken vett pénz, az M1 tartozik Pénzkínálat : a forgalomba levő készpénz és bankszámlapénz Pénzkereslet: a gazdasági szereplők által tartani kívánt készpénz és bankszámlapénz összege

Pénz kínálatát meghatározza: a bankrendszer - kötelező tartalékráta - jegybanki kamatláb - nyílt piaci műveletek M1 alakulása

MD = M/P Pénzkereslet: Tranzakciós pénzkereslet (az a pénzösszeg, amelyet a gazdasági szereplők az adásvételek folyamatos lebonyolítása érdekében igényelnek) nagyságát meghatározó tényezők: kibocsátás nagysága árszínvonal árucsere forgalom gyorsasága

Vagyontartási pénzkereslet (az a pénzösszeg, amit az emberek vagyonuk részeként igényelnek) Nagyságát a kamatláb változása határozza meg Összes pénzkereslet = tranzakciós + óvatossági + vagyontartási pénzkereslet Függ: reáljövedelem kamatláb i Pénzkeresleti függvény MD M/P

A pénzpiaci egyensúly i MS/P i0 MD M/P

A pénz funkciói: 1. Értékmérő funkció: Ebben a funkciójában a pénz méri az áruk értékét, értékarányait. Pl.: árcédula

Csereeszköz funkció: Pénz az áruk forgalmát bonyolítja. 3. Fizetési eszköz funkció: Időben szétválik az áru és a pénz mozgása.

4. Felhalmozási eszköz funkció. Vagyon felhalmozás, pénz tartalékolása 5. Világpénz funkció: Pénz nemzetközi forgalomban funkcionál

Nevezze meg az egyes pénzfunkciókat! Értékmérő funkció ………………………………………….Ebben a funkciójában a pénz kifejezi az áruk értékét, a piaci árak segítségével összehasonlíthatóvá és mérhetővé teszi a különböző dolgokat.

Forgalmi eszköz funkció ………………………………………….Közvetíti az áruk cseréjét, a csere eszközeként funkcionál. A pénz ebben a szerepkörben részt vesz az áruforgalomban.

Felhalmozási funkció ………………………………….……..A pénz nem vesz részt az áruforgalomban hanem megtakarítást képez, azaz a pénz felhalmozódik. Mint ilyen a vagyontartás egyik formája, amelynek segítségével a jelenlegi bevételek értéke egy későbbi időpontban történő felhasználás számára megőrződik.

Fizetési eszköz funkció ………………………………………..A pénz önállóan mozog, nem kapcsolódik közvetlenül az áruforgalomhoz. Így pl. hitelnyújtási eszköz, vagy a termelési tényezők jövedelmét fizetik benne. Ebből a funkcióból fejlődött ki a hitelpénz.

Világpénz funkció ……………………………………….Azt jelenti, hogy a pénz az országok közötti termék és jövedelem áramlásában is betöltheti mind az előző négy szerepkört.

Egészítsd ki! A modern pénzrendszerben különböző pénzekről beszélhetünk. Jegybankpénz Eredetét tekintve : a, ______________________ b, Kereskedelmi bank-pénz Formáját tekintve: a, ______________________ b, számlapénz Likviditása szerint: a, azonnal felhasználható, azaz _________________betét b, határidős betét c, takaréklevél Pénzforgalom betöltött szerepe alapján: a, ______________________ értelmezett pénz. Ide tartoznak a készpénz és a ___________________betétek b, tágan értelmezett pénz. Ebbe a fogalomkörbe tartoznak M1 (=____________________)és határidős betétek. Készpénz Látra szóló Szűken Látra szóló Szűken vett pénz

Egészítsd ki ! Szakmai kifejezéssel. A jegybankpénz és a kereskedelmi banki pénz megkülönböztetésének csak a kétszintű bankrendszerben van értelme. Jegybank ♠ Az állam a bankjegykibocsátást állami monopóliummá tette. ___________________- nak Nevezzük azt a bankot, amelyik az adott országban egyedül bocsáthat ki bankjegyet, amelyet mindenkinek el kellett fogadnia ♠ Az egyszintű bankrendszer jellemzője, hogy az adott ország központi bankja (jegybankja) a jegybanki funkciók mellett közvetlen kapcsolatban áll a gazdálkodó szervezetekkel, lebonyolítja ___________________forgalmukat, vezeti______________________és_____________________ folyósít a részükre. ♠ A kétszintű bankrendszerben a ___________________bank nem áll közvetlen kapcsolatban a _____________________szervezetekkel, hanem csak a bankrendszer második szintjén álló _____________________ bankokkal. E bankok végzik _______________________________ lebonyolítását. pénz hitelt számláikat jegybank gazdálkodó kereskedelmi pénzforgalom

jegybank ♠ A kétszintű bankrendszerben a __________________ irányítja, ellenőrzi valamennyi bank és egyébb pénzintézet tevékenységét. A kötelező tartalékráta és kamatláb változtatásával a kereskedelmi bankok pénzteremtési lehetőségét szabályozza és korlátozza. ♠ A szabályozás célja az, hogy a kereskedelmi bankok hitelnyújtó képességét __________ a gazdaság pénzigényei szerint. ♠ A kötelező tartalékráta a központi bank által előírt tartalékolási arány. A kereskedelmi bankok a náluk elhelyezett betétek összegének a kötelező tartalékráta által meghatározott ____________kötelesek tartalékot képezni. A kötelező tartalékrátát a jegybanknál elhelyezett betétként kezelik. A kereskedelmi bankok jegybankpénz-készleteinek a kötelező tartalék rátát meghaladó többlete a kereskedelmi bankok __________________tartaléka, amelyek a pénzpiacon hitelnyújtásra használhatnak fel. ♠ A kereskedelmi bankok úgy is hozzájutnak jegybanki számlapénzhez,ha jegybanki hitelt vesznek fel a központi banktól. A ____________ kamatláb hatással van a kereskedelmi bankok hitelezésére is. Ha a kereskedelmi bankok jegybanki hitelből finanszírozzák az ügyfeleik hiteligényét, akkor a kereskedelmi bank csak úgy juthat haszonhoz, ha a kihelyezett hitelek kamatlába meghaladja a jegybanki hitel kamatát. Ha ez a kamat csökken, akkor a bankok hitelnyújtási lehetősége ____ __ és ha többen vesznek fel hitelt, akkor _______________a forgalomba kerülő pénz mennyisége. befolyásolja hányadát szabad jegybanki javul nő

nyíltpiaci ♠ A központi bank ___________________ műveletekkel és a kormánynak nyújtott hitelekkel közvetlenül változtatja meg a pénz kínálatát. Ha a jegybank értékpapírt ad el, akkor a kereskedelmi bankok illetve a lakosság, a papírok megvásárlói készpénzzel fizetnek, azért __________________ a forgalomban lévő pénz mennyisége. csökken Készítette: Fajka Melitta Demjén Attila

feladatok Juhász Krisztián

Legyen a gazdaság pénzkeresleti függvénye: MD (Y,i)= Y-100*i+200. A pénzkínálat MS=1200, a jövedelem Y=1600, az árszínvonal P=2 1. Mekkora kamatláb mellett áll fenn a gazdaságban a pénzpiaci egyensúly? 2. Mi jellemezné a pénzpiacot 15%-os kamat mellett? 3.Készítse el a pénzpiacot jellemző ábrát! 2. MD=1600-100*i+200 i=15 MD=1600-100*15+200 MD=300 15%-os kamatláb mellett a pénzkereslet 300, vagyis a pénzpiacon túlkínálat alakul ki. 1. MD=MS/P MS/P=600 600=1600-100*i+200 i=12%

3.Készítse el a pénzpiacot jellemző ábrát! MS/P 15 12 MD M/P 300 600

Gazdaságunk ismert adatai: MD(Y,i)= Y-100*i+200, i=10%, Y=2000, P=2, MS=1200 1. Jellemezze a pénzpiac jelenlegi helyzetét! 2. A pénzkínálati oldal milyen irányú és mértékű változásával lehetne biztosítani, hogy a pénzpiac egyensúlyi változatlan kamatláb mellett alakuljon ki? 1. MD=MS/P MD= 2000-1000+200 MD=1200 MS/2=1200 MS=600 A reálpénzkínálat 600, vagyis túlkereslet van a pénzpiacon 2. A reálpénzkínálatnak 1200-ra kellene nőnie, ezért a nominális pénzkínálatot 1200-zal kellene növelni.

A gazdaságban a reálpénzkínálat 500 egységnek felel meg A gazdaságban a reálpénzkínálat 500 egységnek felel meg. A pénzkereslet a MD=Y-100i+200 összefüggéssel fejezhető ki. Pénzpiaci túlkereslet mellett a jelenlegi kamatláb 12%. Mekkora jövedelemre lenne szükség ahhoz hogy változatlan pénzmennyiség és kamatláb mellett a pénzpiac egyensúlya helyreálljon? A pénzpiac egyensúlyának feltétele: 500= Y-100i+200 500= Y-100×12+200 Ezt a feltételt 1500 egységnyi jövedelem elégíti ki.

Egy kétszektoros makrogazdaság adati: C(Y)=150+0,8Y I(i)=370-25 i MS =850 MD =-2700+3 Y – 50 i P=1 Határozza meg az egyensúlyi jövedelmet és az egyensúlyi kamatlábat! Egyensúlyi jövedelem: Y=Co+c(y)+I Y=150+0.8(Y)+370-25i Y=750+1850-125i Y=2600-125i 3Y=7800-375i 3Y=7800-3750 Y=1350 Egyensúlyi kamatláb MS/P=MD 850/1 =-2700+3y-50i 3550=3y-50i 3550=3*Y-50i 3Y=3550+50i 3550+50i=7800-375i 425i=4250 i=10%

A gazdasági elemzések azt mutatják, hogy az egyensúlyi jövedelem nem elegendő a munkanélküliség felszámolásához. Ez csak 1650 jövedelemszint mellett következne be. Mekkora a kormányzati kiadásokkal érhető el a munkapiaci egyensúly, ha a kormány a munkahelyteremtő programokat nem adóbevételekből finanszírozza és a kamatláb változatlanságát is biztosítja? Megoldás: Multiplikátor = 5 1650-1350=300 G=300/5 G=60

A kormány munkahelyteremtő programjait a központi bank a pénzpiaci egyensúly, valamint az árszínvonal stabilitása érdekében monetáris intézkedésekkel támasztja alá. Mennyi jegybankpénzt kell kibocsátani, ha a kötelező tartalékráta változatlanul 20% és a kereskedelmi bankok a hitelnyújtási lehetőségeiket mindig teljes mértékben kihasználják? A pénzpiaci egyensúlyt 1750 nominális pénzmennyiség biztosítja a megváltozott helyzetben. MS(új)=1750 MS(új)-MS=1750-850=900 900/5=180 Ennek érdekében 900 egységgel kell növelni a forgalomban levő pénzmennyiséget, amihez viszont 180 egység többlet- jegybankpénzre van szükség. Kápolnási Richárd

Készítette: Csicsó Alexandra & Katona Kitty