Szabadulás az energiafüggőségtől A természeti erőforrások kereskedelmi rendszere, mint a szabadulás eszköze.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A klímapolitika tudományos megalapozása ?. A klímapolitika nem rendszerszemléletű megközelítése  Az éghajlatváltozás számos hatótényező együttes hatásának.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Helyi Érték – Értékhely! KEOP /B/
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
A természeti erőforrás-kvóta  Integráló eszközrendszer a környezeti, társadalmi és gazdasági problémák kezelésére.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Energia – történelem - társadalom
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
Gondolatok egy fenntartható fejlődési stratégiához.
Integrációtörténet 2. témakör.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
MEGÚJULÓ, ZÖLDENERGIA FORDULAT Hungary after 2014: A new path for sustainable growth Szabó Imre, január 23.
Környezeti szemléletformálás
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
A társadalmi változások elmélete
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az alternatív energia felhasználása
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Megújuló Energiaforrások
III. A logisztika jövője
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
Az EU többéves pénzügyi kerete
A közömbösségi görbék rendszere
GKI Zrt., Vitaanyag az új EU-költségvetésről A 2013 utáni EU-költségvetés fő kérdései Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt. Budapest,
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
EGYEBEK : Hibridhajtás : Erőforrás: kombinált Általában belsőégésű motor+elektromos hajtás.
Környezetjogi alapelvek
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Az alternatív energia felhasználása
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Projektfinanszírozás
Energetikai gazdaságtan
A biológiai energia-transzformáció társadalom-gazdasági vetületei
A piac és a piacgazdaság
Előadás másolata:

Szabadulás az energiafüggőségtől A természeti erőforrások kereskedelmi rendszere, mint a szabadulás eszköze

Az energiafüggőség  Kétféle megértés:  Külső forrásoktól függünk, elenyészőek és kimerülőben vannak a saját forrásaink  Nem tudunk alkalmazkodni, ha nem tudjuk a kiépített környezet energiaellátását biztosítani

Energiafüggőség  Strukturális dimenzió: Az ember által kialakított környezet fenntartásának energiaigénye  Technikai dimenzió: Miből, milyen hatékonyan termelünk energiát, és milyen hatékonyan használjuk fel  Erkölcsi dimenzió: Miért (mire) használjuk az energiát? Mennyi az elég? – a helyes mérték szerint élni: valós szükséglet és lehetőség

A strukturális dimenzió  Az energiafüggőséget az ember által kiépített struktúrák jelentik, amelyek nélkül ma már nem lenne képes alkalmazkodni a környezetéhez  Ilyen struktúrák: az öltözet, a lakás, az intézmények, a települések, az infrastruktúrák, a termelés és fogyasztás eszközei  A struktúrák kialakításához, üzemeltetéséhez, fenntartásához, megújításához növekvő energiafelhasználásra van szükség  Strukturális csapda

Hogyan szabadulhatunk meg az energiafüggőségtől?  Strukturális: a termelés és fogyasztás szerkezetének átalakítása az anyag és energiaszegény szerkezet irányába  Technikai: Energia- hatékonysággal, az alternatív forrásokkal nem  Erkölcsi: kevesebb energia- felhasználással, a kevesebb felhasznált energia a kisebb függőség  2009-ben szénhidrogén függőségünk 75%-os volt (1056 PJ-ból), 90- ben 80%, (1203 PJ- ból)

A kevesebb energiafelhasználás eszközrendszere  Költségvetés semleges energiaadó  Az adóterhek átcsoportosítása az élő munkáról a természeti erőforrásokra  David Fleming – Tradable Energy Quotas – TEQs (1996)  MTVSZ: Természeti- erőforrás kvóta kereskedelmi rendszere (2008)

Miért nem adó?  Az adót mindenkinek meg kell fizetni az árban, akár szegény, akár gazdag. Ugyanakkor az adóból nem részesedik mindenki, a költségvetés semlegesnél pedig a munkaadó dönti el  Az adókkal nőnek az árak, ettől a rossz rosszabbá válik szociálisan  Az energiához való hozzáférés még igazságtalanabb lesz  A magas energiaár nem teszi lehetővé, hogy a takarékossághoz szükséges beruházásokat megtegyék, mert a pénzüket energiára költik  Nem lehet felkészülni a készletek kimerülésére

Miért nem a piac?  A piac a jelenben dolgozik és optimalizál, de nem képes a jövő elvárasait önmagától figyelembe venni. Ezeket az elvárásokat peremfeltételként kell szabni a piacnak.

TEQs  A társadalom összes fosszilis energiafelhasználása limitált egy adott évben, és évről évre csökken, annak megfelelően, hogy milyen ÜHG kibocsátási célokat kívánnak elérni  Minden energiaféleség karbon egységekben van kifejezve  A kvóta energia- felhasználási jog  Minden felnőtt ember kap energia kvótát ingyen, az összes felhasználási lehetőség 40%-kát a lakosság kapja. A kvóták egy elektronikus személyes számlán jelennek meg.  A maradék 60%-ot a felhasználók (gazdaság szereplői, állam) heti árveréseken vehetik meg, állami bevétel

TEQs  A kvótákat a karbonköltség kifizetésére használják, magáért az energiáért, árukért ugyan úgy fizetni kell  Aki kevesebbet fogyaszt, kevesebbet bocsát ki, annak maradnak kvótái és kereskedhet vele  Akiknek nem maradt kvótája azoknak venni kell  Minden termékbe beépül az energiaár, az energiafelhasználásnak megfelelően  Két előny: a takarékosabb, szerényebb életmódot, a helyes tudatosságot jutalmazza; versenyelőnyhöz jut a kevesebb energiával készülő termék

A természeti erőforrások kereskedelmi rendszere •3+1 pillér •1. Fosszilis-energia felhasználási jogok kereskedelmi rendszere •2. Környezetbarát áruk és szolgáltatások piaca •3. Visszatérülő Alap •4. Segítő szolgálat

1. A fosszilis-energia felhasználási jogok kereskedelmi rendszere •Évről évre csökkenő nemzeti felhasználási keret •Fogyasztási csoportok és keretek •Egyenlő fogyasztási jogok/kvóták az embereknek •A közvetlen energiafelhasználást (gáz, olaj, szén, elektromos áram, üzemanyag) szabályozza csak •Kvóta kezelő szervezet •A kvóták ára a fosszilis- energia árához kötött •A megtakarítások eladhatók a kvótakezelőnek, ezekért kvótapénz jár •Hiány esetén a kvóta- kezelőtől kell vásárolni •A kvótapénz kamatmentes pénzhelyettesítő

2. Környezetbarát áruk és szolgáltatások piaca •Minősített termékek piaca •Kritériumrendszer, védjegy •Nyitott piac bárki számára •Fizetőeszköze a kvótapénz

3. Visszatérülő alap  A környezetbarát termékek piacának létrehozása érdekében kerül kialakításra  Nagy mennyiségű hitelre van szükség a szerkezeti átalakításhoz  Az alap forrása az állam fejlesztési forrásaiból kerülnek ki, mivel pénzhelyettesítővel működik a forintot kamatoztatja  Az alap visszatérítendő, kamatmentes támogatást ad  Az alap kvótákkal, kvóta- pénzzel operál, hogy a kamatozó pénz kikerülhető legyen (pénzromlás, energia hordozók árdrágulása)  A visszafizetés kvótákkal történik a megtakarításokból

A javasolt eszközrendszer hatásai 1. Fosszilis energiafelhasználási jogok kereskedelmi rendszere •Segít a szociális igazságtalanság felszámolásában •Javítja a környezeti tudatosságot •Évről évre csökken a fosszilis energia felhasználás •Ezzel arányosan csökken a környezet terhelése •A kevesebb kisebb függés, jobb lehetőség a helyettesítésre

A javasolt eszközrendszer hatásai 2. Környezetbarát áruk és szolgáltatások piaca •A minősített termékek garantálják a környezeti terhek csökkenését •Kikényszeríti az innovációt •Új, helyi piacot nyitnak meg termelői és fogyasztó oldalon, élénkítik a gazdaságot •Olcsó hitel kerül a gazdaságba •A szegényebb rétegek hozzáférnek a piaci javakhoz

A javasolt eszközrendszer hatásai 3. Visszatérülő Alap •Minden befektetett eszköz visszatérül, újra használható •Mindenki számára van hozzáférés •Hosszútávú visszatérülés lehetővé válik •Olcsó hitel kerül a gazdaságba •A hitel a megtakarításokból visszafizethető

A javasolt eszközrendszer hatásai 4. Támogató szolgálat •Értékteremtő munkahelyek •Életviteli tanácsadás •Segítség a tervezésben, megvalósításban •Segítség a megtakarítások kezelésben, a hosszú távú gondolkodásban