BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
CASH-FLOW kimutatások
Pénzintézeti cash-flowk
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Állóeszköz-gazdálkodás
Rózsa Andrea – Csorba László
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
beruházásfinanszírozás
Cash flow-kimutatás esettanulmány
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
4.1. A cash flow – kimutatás összeállítása, információtartalma
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
EREDMÉNYKIMUTATÁS ADATOK
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Vállalati pénzügyek alapjai
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK „ Money makes the world go around” „A pénz forgatja a világot” a PÉNZ ÉS HELYETTESITŐI A VÁLLALATI MÜKÖDÉS NÉLKÖLÖZHETETLEN ELEMEI.
Műszaki ellenőrképzés
A JELENLEGI BESZÁMOLÓ TARTALMA
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
Befektetések vizsgálata
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi-számviteli mutatók
Pénzügyi kontrolling Készítette: Bosnyák Anita Katona László
Kontrolling a pénzügyekben, pénzügyek a kontrollingban
KOCKÁZAT – HOZAM.
FINANSZÍROZÁSI ELVEK RENTABILITÁS BIZTONSÁG RUGALMASSÁG NORMATIVITÁS
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Vállalati pénzügyek.
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
5.Szeminárium – Cash-flow Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Vállalatok pénzügyi kimutatásai és a beruházások Fazakas Gergely
Pénzügyi mutatószámok!
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Vállalati pénzügyek VÁLLALATGAZDASÁGTAN november 30.
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Összefoglalás Vállalati költségek.
IV. Terjeszkedés.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Controlling információs rendszer
A termelés költségei.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Kockázat elemzés Mikor? 150M Kritikus tényezők volatilisek.
A termelés költségei.
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kiegészítő melléklet Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Holtartunk… Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Tőkeszerkezeti és eladósodottsági mutatók A következőkben.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Elemzés –Dedukció-indukció –Számviteli.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
SZÁMVITEL.
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.

9. rész: A vállalat tevékenységi rendszere A vállalati stratégia alapjai - marketing – innováció – emberi erőforrás – információ – az értékteremtő folyamatok menedzsmentje - vállalati pénzügyek

A pénzgazdálkodás területei a pénzügyi stratégia kialakítása, a folyó termelés és a beruházások finanszírozásának biztosítása, a pénzeszközökkel való gazdálkodás, a pénzügyi folyamatok ellenőrzése.

A pénzügyi stratégia Likviditásorientált stratégia Jövedelmezőségorientált stratégia Bevétel-orientált stratégia Nyereségorientált stratégia Vagyonorientált stratégia

A vállalat működését bemutató dokumentumok Mérleg: egy adott időpontban a vállalat eszközeinek és azok forrásainak kimutatása. Az eredmény-kimutatás: a vállalat adott időszakban elszámolt bevételei és ráfordításai. Cash-flow kimutatás: a vállalat tényleges bevételeit és kiadásait mutatja meg egy adott időszakra. Lehet előzetes, azaz tervező cash-flow és utólagos, azaz elemző cash-flow.

A pénzügyi stratégia készítése Pénzügyi pozícióelemzés: az előző időszak pénzügyi folyamatainak elemzése, a várható bevételek és kiadások felvázolása, a vállalat vagyoni helyzetének elemzése. A források jellegéről és arányairól való döntés A nyereség felhasználásának megtervezése Átmenetileg fölös pénzeszközök befektetésének megtervezése

A vállalati tevékenység finanszírozása Saját forrás: visszafizetési kötelezettség nem terheli. Idegen forrás: visszafizetési kötelezettség terheli.

A rövid távú (folyó termelés) finanszírozása Saját forrás Árbevétel vissza nem térintendő támogatások Idegen forrás rövid lejáratú banki forgóeszköz-hitel, kereskedelmi hitel, váltókibocsátás, váltóleszámítolás, faktoring.

A hosszú távú (beruházások) finanszírozása Saját forrás a vállalat alaptőkéje (törzstőke), a nyereség, az amortizáció, Vissza nem térítendő támogatás Idegen forrás hosszú lejáratú bankhitel, lízingfinanszírozás, kötvénykibocsátás

Az amortizációs rendszer A tárgyi eszközök a termelési folyamatban fizikailag és erkölcsileg is veszítenek értékükből. Az erkölcsi és fizikai kopásból adódó értékcsökkenést az amortizációval számolják el. Az amortizáció az a folyamat, amelyben a tárgyi eszközök értéke átkerül az új termékek értékébe. Az amortizáció egyszerre költség- és jövedelem-tényező a vállalat számára.

Az amortizáció elszámolása Bruttó érték: a tárgyi eszköz értéke a termelésbe állításkor. Nettó érték: bruttó érték – elszámolt amortizáció Az amortizáció elszámolása a leírás módszere szerint: lineáris, gyorsított, lassított leírás lehet.

Az amortizáció elszámolása Az amortizáció elszámolása a leírás technikája szerint: egyösszegű, fix kulcsos (lineáris), degresszív, progresszív, teljesítményarányos leírás lehet.

A pénzgazdálkodás szabályai Tilos a folyó termelést hosszú lejáratú, a beruházásokat pedig rövid lejáratú hitelből finanszírozni. Minél nagyobb az idegen tőke aránya az össztőkén belül és minél kisebb annak költsége az össztőke hozadékához viszonyítva, annál nagyobb a saját tőkére jutó hozam. Tőkeáttétel: a finanszírozási források között a saját és idegen források arányát fejezi ki a tőkeáttétel.

A finanszírozás alapelvei a rentabilitás elve a biztonság elve a normativitás elve a rugalmasság elve a likviditás elve

Köszönöm a figyelmet!