Önkormányzati finanszírozás: kötvény és hitel KRÁLIK LÓRÁND BIZTOS ORSZÁGOS TŐKEPIACI FELÜGYELET 2011. MÁRCIUS 24. SZATMÁRNÉMETI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Önkormányzatok finanszírozása
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
A kötvény I. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Székely kapuk útja. 1. Általános adatok Kérelmező: Hargita Megye Tanácsa Megvalós ítási időtartam: 24 hónap Összköltségvetés: ,77 lej Önrész: 22.
Cash flow-kimutatás esettanulmány
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
A vállalkozások finanszírozása
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
A vízjog időszerű kérdései
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Vállalati pénzügyek alapjai
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Belügyminisztérium Belügyminisztérium dr. Bitay Márton Önkormányzati Stratégiai Főosztályvezető Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX.
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
Baranya Megyei Önkormányzat
A jelzáloghitelezés története
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Rózsa Andrea – Csorba László
Vállalati pénzügyi ismeretek
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az önkormányzati gazdálkodás szabályai Debrecen,
MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG PÉNZÜGYI SZAKOSZTÁLY Kossuth klub: április 14. Dr. Lóránt Zoltán (az önkormányzati gazdálkodás nehézségei Magyarországon)
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
FEJLESZTÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA Gazdaságfejlesztési pályázatok a tervezéstől a megvalósításig - több száz nyertes pályázat tapasztalatai alapján -
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
főigazgató-helyettes
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A hargitai legendák és műemlékek nyomában. 1. Általános adatok Kérelmező: Hargita Megye Tanácsa Megvalós ítási időtartam: 24 hónap Összköltségvetés: 990.
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Közmeghallgatás december 2. Költségvetési beszámoló.
“ A SÜRGŐSSÉGI HELYZETEK SZOLGÁLTATÓI KÖZPONTJAINAK FELSZERELÉSE A RENDSZER CSELEKVŐKÉPESSÉGÉNEK, VALAMINT EGY MINŐSÉGI ELSŐSEGÉLY ÉS SÜRGŐSSÉGI ORVOSI.
Államadósság és állampapírpiac
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
A kötvény, a letéti jegy és a részvény.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
„Információvédelem menedzselése VIII. Szakmai Fórum Budapest, november 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kiegészítő melléklet Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő.
Projektfinanszírozás
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Előadás másolata:

Önkormányzati finanszírozás: kötvény és hitel KRÁLIK LÓRÁND BIZTOS ORSZÁGOS TŐKEPIACI FELÜGYELET MÁRCIUS 24. SZATMÁRNÉMETI

A kötvény, mint hitel •Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, általában közép vagy hosszú lejáratú hitelforma. Lejárati ideje a kibocsátástól számítva 3-25 év között ingadozik •Tartós hitelforrásnak számít, mert a lejárat előtt a kibocsátónak nincs visszavásárlási kötelezettsége.

A kötvény, mint szerződés Alaki feltételek teljesítése:  a kibocsátáshoz szükséges felhatalmazást,  a kötvény elnevezését és kibocsátásának célját,  a kötvény névértékét, értékpapírkódját,sorszámát,  a kibocsátó megnevezését,  az átruházásra vonatkozó esetleges korlátozást,  a futamidőt; a kamatfizetési és törlesztési időpontokat és feltételeket,  a visszafizetési és a kamatfizetési kötelezettségvállalásokat,  a kötvény kiállításának helyét és napját,  a kibocsátó aláírását.

A kibocsátás megtervezése •A kibocsátás megtervezése gazdaságossági számítást jelent, amelyben összevetik a kötvénykibocsátás és az egyéb finanszírozási formák – főképp bankhitel – előnyeit és hátrányait. •A vizsgálati szempontok a következők: – a folyósítás ütemezése – lejárati idő – a törlesztés kezdete, ütemezése – a kölcsönforrás ára = kamat – járulékos költségek stb.

Önkormányzati kötvények •Cél: •Cél: a gazdálkodáshoz szükséges pénzeszközök biztosítása •Előny: 1)csak lejáratkor kell a névértéket törleszteni 2)nem szükséges külön garancia, az önkormányzat jövedelemeivel kezeskedik 3)ha a kibocsátó nem tud fizetni, végrehajtási eljárás, azután adósságrendezés

Hatályos jogszabályok •64/2007 sz. sürgősségi kormányrendelet (OUG) a közadósságról (2009/109 T) •2007/9 sz., 2008/145 sz., 2008/785. sz kormányhatározat a pénzügyminisztériumi engedélyezésről •Az Országos Tőkepiaci Felügyelet (CNVM) 2006/1 sz. Szabályzata

Kötvénykibocsátás engedélyezése •Kibocsátási menetrend: 1)Tanácsi határozat 2)A Helyi Kölcsönöket Engedélyező Bizottság jóváhagyása 3)Nyíltkörű értékesítésnél kapcsolatfelvétel egy brókercéggel, amely elkészíti és engedélyezteti a prospektust az Országos Tőkepiaci Felügyeletnél (CNVM) 4)Tőzsdei bevezetés

Felügyelet •Romániában az értékpapírpiac felügyeleti és egyúttal szabályozó szerve az Országos Tőkepiaci Felügyelet (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare) •Szabályozó hatóságként alkalmazza a évi 297-es számú tőkepiaci törvényt és megalkotja a másodlagos szabályozást

Kötvénykibocsátás Romániában1. •Az első önkormányzati kötvények 2001-ben: Predeal és Mangalia •Az első kötvények futamideje rövid volt :1,5-3 év, 2005 után megjelentek a évre kibocsátott kötvények •A kamatot általában a háromhónapos banki átlagkamathoz kötik •74 kibocsátás 1,096 milliárd lej értékben

Kötvénykibocsátás Romániában 2. •Eddig csak egyetlen sikertelen kötvénykibocsátás történt •Csak egyetlen kötvényt nem vezettek be a tőzsdére •Legnagyobb kibocsátó: Temesvár •Legtöbb kibocsátás: Fehér megyében •Legkisebb kibocsátó: Aninoasa község (Dâmboviţa megye)

Kötvénykibocsátás Romániában 3. •A kötvénykibocsátással legtöbb esetben települési infrastrukturális projektet finanszíroztak – Mangalia és Predeal: tengerparti turizmus és sípályák – Ananinoasa község: községi kulturális központ bérbeadható helyiségekkel

Kötvénykibocsátás Romániában 4. •Lehetőség uniós projektekhez szükséges önrész előteremtésére –Hódmezővásárhely: uniós alapokból támogatott élményfürdő (Regionális Operatív Program – természeti erőforrásokhoz kapcsolodó turisztikai erőforrások) •Lehetőség több község együttes (szindikált) kötvénykibocsátására – regionális projekt

Kötvénykibocsátás Romániában 5. •Első RMDSZ-vezetésű önkormányzat: novemberében a Hargita Megyei Tanács döntött 10 millió euró értékű kibocsátásról (6 millió euró agráripari parkra) •A Bihar Megyei Tanács Kötvénykibocsátása 19 millió euró értékben (hitelopció ellenében) •Problémák a közadósság miatt – lelassult elbírálási folyamat

Kérdések?

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Elérhetőség: Telefon/ Fax: Mobil: