A vállalkozások finanszírozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

CASH-FLOW kimutatások
Pénzintézeti cash-flowk
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Cash flow-kimutatás esettanulmány
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
4.1. A cash flow – kimutatás összeállítása, információtartalma
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
EREDMÉNYKIMUTATÁS ADATOK
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Forfaiting (forfetírozás)
- 2. SZÁMVITELI ALAPOK –.
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
Vállalati pénzügyek alapjai
- 4. AZ ÚJRATERMELÉSI FOLYAMAT A SZÁMVITEL NYELVÉN –
A JELENLEGI BESZÁMOLÓ TARTALMA
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK Vizsga Gyakorlati részjegy: –2 ZH –ZH pótlás: utolsó gyakorlat –Gyak UV: vizsgaidőszak első két hetében 2 időpont –Értékelés: az.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi-számviteli mutatók
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
FINANSZÍROZÁSI ELVEK RENTABILITÁS BIZTONSÁG RUGALMASSÁG NORMATIVITÁS
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Pénzügyi mutatószámok!
Szerviztevékenység jövedelmezősége Ausztriában Varsányi Gyula GÉMOSZ konferencia, május 20.
A mérlegelmezés.
Vállalati pénzügyek VÁLLALATGAZDASÁGTAN november 30.
IV. Terjeszkedés.
A hitelintézeti beszámoló
Bankmérleg, forrás oldal
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Vállalati pénzügyek alapjai
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 3. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK október 5.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kiegészítő melléklet Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Holtartunk… Mérleg Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Tőkeszerkezeti és eladósodottsági mutatók A következőkben.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Elemzés –Dedukció-indukció –Számviteli.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Sorszám Tétel Helye a mérlegben 1.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Előadás másolata:

A vállalkozások finanszírozása Gazdálkodási ismeretek 12. osztály

A finanszírozás fogalma A vállalkozás alapításához működéséhez befektetéseihez kötelezettségeinek pénzügyi teljesítéséhez szükséges szabad pénzeszközök biztosítása és a velük való gazdálkodás.

A finanszírozás elvei Rentabilitás (jövedelmezőség): a legalacsonyabb tőkeköltség mellett a legnagyobb pénzmennyiséget tudjuk biztosítani. Biztonság: a saját forrás aránya jelentősen meghaladja az idegen forrásét. Likviditás: folyamatos fizetőképesség fenntartása. Illeszkedés: a források időbeli lejárata legyen összhangban az eszköz megtérülési idejével.

Finanszírozási stratégiák Szolid: a forgóeszköz állományt rövid lejáratú, a tartósan lekötött eszközöket hosszú lejáratú hitelekkel finanszírozzuk. Konzervatív: a megtérülési időt felül tervezzük, nagyobb részt finanszírozunk tartós forrással, mint amekkorát az eszköz megtérülési ideje megkövetelne. Agresszív: kevesebb a tartós forrás, mint amennyit a megtérülési idő megkövetelne. Spontán: nem tudatos finanszírozási forma.

A finanszírozás forrása

Saját források A vállalkozás saját tulajdona. Származhatnak belső és külső forrásból. Belső forrásból származik: A tulajdonosok által rendelkezésre bocsátott tőke (jegyzett tőke, tőketartalék) A működés közben keletkezett tőke (a mérleg szerinti eredmény, eredménytartalék) A vagyon egy részének értékesítéséből keletkező tőke

Saját források Külső eredetű saját források: Vissza nem térítendő állami támogatás, pályázaton elnyert forrás; Részesedésfinanszírozás, kockázati tőke bevonása(befektetők), részvénykibocsátás; Más vállalattal történő egyesülés;

Idegen források Az idegen forrás nem válik a vállalkozás tulajdonává, azt vissza kell fizetni. Általában piaci közvetítéssel (bankok, szállítói kötelezettségek, vevői követelések) kerül a vállalkozáshoz.

A finanszírozás pénzügyi piaci formái Hosszú lejáratú: (3-5 éven túli hitelek) Kötvénykibocsátás Beruházási hitel Lízing Forfetírozás Rövid lejáratú: (1évnél rövidebb lejárati idő) Átmeneti forgóeszköz-hitel Faktoring Közép lejáratú: (1-3 év közötti futamidő) Kötvény forgóeszközhitel

Kötvénykibocsátás A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A kötvénykibocsátó hitelt kap a kötvény megvásárlójától. A kötvény kibocsátója kötelezettséget vállal arra, hogy adott időpontban (lejárati idő) a kötvényen szereplő összeget (névérték) visszafizeti a kötvényt megvásárlónak, a rajta szereplő kamatokkal együtt. Névérték Kamat Lejárati idő Árfolyam

Hitel Pénzeszközök, áruk és szolgáltatások átengedése meghatározott időre, kamatfizetés és visszafizetési kötelezettség ellenében. Beruházási hitel: hosszútávra szól, befektetett eszközök finanszírozására szolgál (felújítás, új eszköz vásárlása) Forgóeszköz hitel: rövid távú, kis összegű. A napi működés pénzügyi kereteinek biztosítása, készletek, kis összegű eszközök vásárlása.

Lízing Tartós bérlet, a futamidő alatt a dolog a lízingbe adó tulajdonában marad. Lízingtárgy Futamidő Lízingdíj Maradványérték Operatív lízing: szolgáltatás: a dolgot használatba adják, a lejárati idő után a dolgot visszaszolgáltatják Pénzügyi lízing: finanszírozást szolgálja, a lejárati idő végén a lízingbe vevő a dolgot megvásárolhatja, azaz megszerzi a tulajdonjogot.

Forfetírozás Az exportkövetelés leszámítolását jelenti. Exportkövetelésből származó devizakövetelés idő előtti eladása egy banknak. (A bank leszámítolja a követelést)

Faktoring A számlakövetelések eladása a fizetési határidő előtt egy olyan cégnek, amely azokat majd beszedi, és kezeli.

Hitelezés Hitelkérelem elkészítése, benyújtása Hitelbírálat Hitelszerződés megkötése Kölcsönszerződés A hitelfolyósítása A hitel visszafizetése

A hitel költségei Kamat Hitelbírálati díj Hitelfolyósítási járulék Kezelési költség Értékbecslési díj (ha fedezet szükséges) Devizahiteleknél: konverziós díj (a változó árfolyam miatti átszámítás, átváltás költsége)

A vállalkozások pénzügyi helyzete A pénzügyi elemzése - statikus (egy adott pillanatra vonatkozó) - dinamikus (időpontok, időszakok közötti változás) Mutatókkal történik. Adósságállomány: a hosszú lejáratú és a hátra sorolt kötelezettségek összege.

Pénzügyi mutatók Mutató Kiszámítása Jelentése Értéke Adósságállomány aránya adósságállomány__________ saját tőke + adósságállomány az adósságállomány hány százaléka a saját tőke és az adósságállomány összegének Annál kedvezőbb, minél kisebb 60-65 % felett már kritikus Saját tőke aránya saját tőke_______________ a saját tőke hány százaléka a saját tőke és az adósságállomány összegének A mutató annál kedvezőbb, minél nagyobb. Adósságállomány fedezettsége saját tőke___ adósságállomány A saját tőke mennyire fedezi az adósságot Minél magasabb annál nagyobb a fedezet. Ha egy alatt van, akkor veszély lehet. Eladósodottság foka Összes kötelezettség__ Összes eszköz Mennyire terheltek (fedezi) az eszközök (értéke a kötelezettségeket) Minél kisebb annál kedvezőbb

Likviditás Fizetőképességet jelent, azaz a vállalkozás kötelezettségeinek a lejárat időpontjában képes eleget tenni. (ki tudja fizetni az esedékes számlákat, hiteleket, szállítókat) Szabad pénzeszközök: a készpénz, a folyószámla pénz és a lekötés nélküli bankbetét.

Likviditási mutatók Mutató Kiszámítása Jelentése Értéke Likviditási ráta Forgóeszközök________ rövid lejáratú kötelezettségek a forgóeszközök értéke mekkora (hányszoros) fedezetet jelent Akkor elfogadható, ha értéke 1,3-nál nagyobb II. Likviditási gyors ráta Forgóeszközök – Készletek___ Rövid lejáratú kötelezettségek A készletek nélküli forgóeszközök arányát mutatja III. Likviditási ráta vagy Készpénz likviditási ráta Szabad pénzeszközök_______ Azonnali fizetőképességet jelent, azt jelzi, hogy a rendelkezésre álló pénzeszközök fedezik-e a rövid lejáratú kötelezettségeket.

Likviditási mérleg Adott időpontra vonatkozóan tartalmazza a cég likviditási adatait. Az eszközöket mobilitás ( milyen gyorsan mozgósíthatók, eladhatók, tehetők pénzzé), a forrásokat a visszafizetés esedékessége szerint csoportosítja. Általában négy fokozatú.

Likviditási fokozatok Eszközök Likvid eszközök: a teljesen mobil eszközöket, a szabadon felhasználható pénzeszközöket foglalja magában. Mobil eszközök: a gyorsan egy lépéssel pénzzé tehető eszközök. Mobilizálható eszközök: lekötött forgóeszközök, készletek Immobil eszközök: azok a vagyon elemek amelyek nehezen vagy egyáltalán nem tehetők pénzzé. Források Azonnal esedékes tartozások: azok a rövid lejáratú kötelezettségek, amelyek határideje már lejárt. Rövid határidőn belül esedékes tartozások Később esedékes tartozások: ami a kötelezettségek közül kimaradt a II. csoportból Vissza nem fizetendő források

Egy vállalkozás mérlege 2011. december 31-én Feladat Egy vállalkozás mérlege 2011. december 31-én (adatok eFt-ban) Eszközök: A. befektetett eszközök: 71 000 Immateriális javak 8 000 Tárgyi eszközök 39 000 Bef.pénzügyi eszközök 24 000 B. Forgóeszközök: 49 000 Készletek 10 000 Követelések 18 000 Értékpapírok 6 000 Pénzeszközök 15 000 Eszközök összesen: 120 000 Források: D. Saját tőke: 55 000 I. Jegyzett tőke 38 000 IV. Eredménytartalék 26 000 VII. Mérleg sz. eredmény - 9 000 F. Kötelezettségek: 65 000 Hátrasorolt köt. 4 000 Hosszú lejáratú köt. 20 000 Rövid lejáratú köt. 41 000 Források összesen: 120 000

Számítsuk ki a pénzügyi mutatókat! Feladat Számítsuk ki a pénzügyi mutatókat! Adósságállomány: (h.sköt + h.l. köt) 4000 + 20000 = 24000 Saját tőke aránya: (S.tőke : S.töke+adósságáll.) 55000 : (55000 + 24000) = 0,6962  69,6 % 2. Adósságállomány aránya: (ad.áll : S,tőke + adósságáll.) 24000 : (55000 + 24 000) = 0, 3038  30,4 % 3. Az adósságállomány fedezettsége: (S.tőke : ad.áll.) 55000 : 24000 = 2,291  229,1% 4. Eladósodottság foka: ( Össz.köt. : összes eszköz) 65000 : 120000 = 0,5416  54,2%

Feladat Likviditási szempontból soroljuk be a vállalkozás eszközeit, számoljuk ki a likviditási rátákat ! I. likviditási ráta: (forgóeszk. : r.l.köt.) 49000 : 41000 = 1,2 2. II. likviditási gyors ráta: (FE – Kész : r.l.k) 49000 : (41000 – 10000) = 1,59 3. III. készpénz-likviditási ráta: (szpé:r.l.k) 15000 : 41000 = 0,37  37%

Eszközök likviditási besorolása I. Likvid eszközök: 15 000 II. Mobil eszközök: 24 000 III. Mobilizálható eszk. 10 000 IV. Immobil eszközök: 71 000 Összesen: 120 000

Cash flow (pénzforgalmi kimutatás) Az adott időszak pénzbevételeit és pénzkiadásait meghatározott rendszerbe foglaló kimutatás. A számviteli törvény rendelkezései szerint a kiegészítő mellékletben kell összeállítani és magyarázatokkal ellátni.

A cash flow tartalma

Cash flow vizsgálata Működési szint – operatív cash flow Befektetési szint – befektetési cash flow Pénzügyi tevékenység szintjén – finanszírozási cash flow