Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HALADÓ PÉNZÜGYEK 1. előadás
Advertisements

Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A 2.csoport munkaja Csoporttagok: Bogya Klára -Melánia Bogya Norbert Boros Zoltán-Árpád Darabont Melánia Szabó Ibolya –Melánia “Cserey-Goga”Iskolacsoport,Kraszna.
Gazdasági informatika
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
Pénzügyi alapszámítások
Kamatszámítás.
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
A kötvény I. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Hiteltörlesztési konstrukciók
Gazdasági Informatika II.
Számítástechnika I. 2.konzultáció
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
KÖTVÉNYEK pénzáramlása és árazása
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Vállalati pénzügyek alapjai
Példa Ft kölcsön esetében: Tehát azonos futamidő alatt és azonos összeg esetében a havi részlet nem növekvő hanem csökkenő összeggel!
Excel használata pénzügyi számításokhoz
Gazdasági informatika II. 2006/2007. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
Gazdasági informatika
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
A diákat készítette: Matthew Will
Vállalati pénzügyek I. Előadás Jelenérték-számítás
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
A jelenérték fontossága
IV. Terjeszkedés 2..
Összefoglaló gyakorlati feladatok
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Adatelemzés számítógéppel
Gazdasági és logisztikai feladatok
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
HUF (210*180) HUF (210*180) HUF (140 CHF) HUF (210 CHF) Kamatrész Tőkerész HUF (140*180) 180 HUF fölötti rész [(240-
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Hiteltörlesztési konstrukciók
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Magyarázatok a forintra váltott gyűjtőszámlahiteles jelzáloghitel elszámoló leveléhez Budapest, május 18.
EFFAS – Derivatív modul
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Készítette: Ambrusné Somogyi Kornélia
23–24. Hitelekhez kapcsolódó pénzügyi számítások A. Milyen hiteltörlesztési módokat különböztetünk meg? B. Hogyan számítjuk a hitelek törlesztőrészletét?
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Speciális pénzáramlás-sorozatok
SZÁMVITEL.
Gazdasági informatika
SZÁMVITEL.
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Gazdasági informatika
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
SZÁMVITEL.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
Készítette: Koleszár Gábor
Előadás másolata:

Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév

I. Hitelkonstrukciók

I.1. Rövid lejáratú Hitel

Rövid lejáratú hitel  Kérdés?  X összegű hitelt felveszünk. Adott az éves kamatláb, valamint a futamidő. A hitelt egyenlő részletekben törlesztjük. Mennyit kell törlesztenünk havonta?

Megoldás Célérték kereséssel  Ismert Adatok:  Felvett hitel összege  Éves kamatláb  Futamidő  Kiszámolandó:  Fizetendő részletek havonta= Adósságtörlesztés (Tőkerész törlesztés) +Kamatfizetés Egyeztetni kell az időintervallumokat. Ha a futamidő hónap, Akkor a kamatlábat is hónapra kell megadni.

Képletek  Havi kamat: Éves kamat/12  Havi Kamattörlesztés: adósság * havi kamat  Adósságtörlesztés: Részlet – Kamattörlesztés  Következő hónap Adóssága:  Adósság – Előző hónapban kifizetett adósság

Célérték Keresés (Eszközök menüből)  Célcella:utolsó adósság cellája (M4)  Célérték:0 – vagyis a végén az adósságunk megszűnik  Módosuló cella: Első részlet (D7) – mellyel minden havi részlet megegyezik

I. 2. Pénzügyi Függvények  Beépített + Bővítmény (Analisys Toolpak)  Jellemzők:  Előjeles összegek: ha kiadás számunkra, akkor negatív; ha bevétel, akkor pozitív  Időperiódusok egyeztetése

Megoldás Pénzügyi függvénnyel  Részlet (PMT)  Paraméterei:  Kamatláb  Időperiódusok száma  Jelenérték: A felvett kölcsön összege  Pozitív: ha mi veszünk fel pénzt  Negatív: ha mi adunk kölcsön pénzt  Jövőérték: az utolsó időperiódus végén az egyenleg  Negatív: nem fizettük vissza teljesen a kölcsönt, ezért még fizetnünk kell  Pozitív: túl magas részleteket fizettünk, visszakapunk valamennyi összeget  Nulla: (alapértelmezett) a kölcsönt pontosan visszafizettük  Típus  0: az adott időperiódus végén fizetünk (alapértelmezett)  1: az adott időperiódus elején fizetünk

Figyelem!  A függvény csak a kamatokat számolja az egyéb költségeket (kezelési költség, adó…stb.) nem!  Az első két változó (kamatláb, időperiódusok száma) azonos „mértékegységben” legyenek megadva! Azaz hónap – hónap; év – év ….stb.

Feladat megoldása PMT(35%/12;10; ) = Kamat (hó) Törlesztés időtartalma (hó) Kölcsön összege Eredmény Negatív, mert mi törlesztünk

Törlesztett kölcsön PMT (RÉSZLET) Kamatfizetés IPMT(RRÉSZLET) Adósságtörlesztés PPMT(PRÉSZLET) PMT (RÉSZLET) = IPMT (RRÉSZLET) + PPMT (PRÉSZLET)

Törlesztés  Első években az adósság csökkenése igen kicsi – a befizetés nagy része kamatfizetésre megy el  Az idő elteltével az adósság csökken, és a befizetett összeg egyre nagyobb részben csökkenti az adósságot.

Idő, mint tényező  AZ IPMT és a PPMT függvényeknek plusz egy változójuk:  Hányadik befizetésről van szó (2. változó)  A többi 5 változó a PMT függvényével azonos

I. 3. Hosszú lejáratú Hitel

Példa  Ft kölcsönt veszünk fel 20 éves futamidőre. Éves kamatláb: 35 %. Mutassuk ki a kamatfizetés valamint a tőkefizetés alakulását!

I.4. Esetek

I.4.1.Változó törlesztő részletek

I.4.2.Változó Kamatláb

I.4.3. Átütemezések

Megváltozott Feltételek  Új futamidő  Új kamatláb  Új futamidő és új kamatláb

Új futamidő és kamatláb hatása a fizetendő részletekre  Adatok menü  Adattábla  Sorérték bemeneti cellája:A6  Oszlopérték bemeneti cellája: A4