Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez Péter László Kolozsvár, 2011.11.24 Péter László Kolozsvár, 2011.11.24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZAKDOLGOZAT a tudományos munka iskolája
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Kémiai Technológia Transzfer Kft. Egy pályázat előkészítése Hasznos tanácsok kutatóknak egy sikeres pályázat benyújtásához.
Primer és szekunder kutatás
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
Képességszintek.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
A szóbeli közlés felépítése
Leszkó Hajnalka SZTE – JGYPK Felnőttképzési Intézet
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA iii. módszertan Escher, M. C.: Hand with Reflecting Globe, 1935.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
Készítette: Magyar Orsolya
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Hogyan írjunk szemináriumi és diplomadolgozatot?
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi Tel:
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
A szervezeti problémák kezelése
Vám- és Pénzügyőri Tanszéki Tudományos Diákkör
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
A SZAKDOLGOZAT.
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Szakdolgozat címe Szakdolgozó neve Konzulens: Konzulens neve
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
MEDIÁTOROK GYAKORLATORIENTÁLT KÉPZÉSE
Jegyzetkészítés 5/17.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.Lux Judit október 16.
Zsigmond Király Főiskola január Szakdolgozat prezentációja Zsigmond Király Főiskola január A szerző neve A SZAKDOLGOZAT CÍME.
A tudományos közlésekkel kapcsolatos kiegészítő információk Dr. Vasas Lívia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Záróvizsga prezentáció május. 2 Záróvizsga prezentáció MIT BIZONYÍT A PREZENTÁCIÓ? ›A hallgató jártasságát a választott témában, a kommunikációs.
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
„R” helyett „Q”? – Új lehetőségek a faktoranalízis alkalmazásában
Operációkutatás I. 1. előadás
Szakdolgozatok védése
Szakdolgozatok védése
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Önértékelési projektterv
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Elektronikus szótárhasználat
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Határon túli magyar társadalmi adatok elemzése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Bemutatkozás A kutatás bemutatása
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Az SZMBK Intézményi Modell
A civil szervezetek hatásméréséről
2. Helyzet- és igényfelmérés (Kutatás 1.)
Előadás másolata:

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez Péter László Kolozsvár, Péter László Kolozsvár,

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Az előadás tartalmi egységei} Általános tisztázó információk Amire törekedni kell: A tudományos dolgozat jellemvonásai Az ETDK dolgozat lehetséges haszna(i) Szükséges “kvalitások” Fontos lépések, majd néhány gyakorlati tanács Lényeges szerkezeti egységek Formai vonatkozások Konzulens, plágium, etikai kérdések, A “ jó dolgozat”, prezentáció, elbírálás Kérdések, vita, válaszok, példák {Az előadás tartalmi egységei} Általános tisztázó információk Amire törekedni kell: A tudományos dolgozat jellemvonásai Az ETDK dolgozat lehetséges haszna(i) Szükséges “kvalitások” Fontos lépések, majd néhány gyakorlati tanács Lényeges szerkezeti egységek Formai vonatkozások Konzulens, plágium, etikai kérdések, A “ jó dolgozat”, prezentáció, elbírálás Kérdések, vita, válaszok, példák

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Általános tisztázó információk} Nem adunk kész ready-made és univerzális érvényű recepteket A mai alkalmommal senki sem fogja megtanulni a “tutit” Néhány követendő irányvonalat vázolunk, ami a szakma kánonjainak megfelel és gyakorlatban alkalmazott Sokféle eljárás létezik a “jó ETDK dolgozat” felé vezető úton, mi ezek közül egy lehetséges utat mutatunk be, ami viszont hasznos lehet A beszélő pozíciója kettős: szerző és ETDK elbíráló {Általános tisztázó információk} Nem adunk kész ready-made és univerzális érvényű recepteket A mai alkalmommal senki sem fogja megtanulni a “tutit” Néhány követendő irányvonalat vázolunk, ami a szakma kánonjainak megfelel és gyakorlatban alkalmazott Sokféle eljárás létezik a “jó ETDK dolgozat” felé vezető úton, mi ezek közül egy lehetséges utat mutatunk be, ami viszont hasznos lehet A beszélő pozíciója kettős: szerző és ETDK elbíráló

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Amire törekedni kell: A tudományos dolgozat} Kanonikus és standardizált forma Értő közönségnek szól Tudományos fogalmakat használ, módszeres, szisztematikus praxikson alapszik, objektív, társadalmilag nem elkötelezett, kérdésfelvető- problematizáló, empirikus, logikus érvelésen alapszik, paradigmatikus meghatározott, bevett szerkezeti egységek alkotják, illetve valamilyen “plusz” tudományos hozadéka van, valamint nyilvános fórumokon jelenik meg és szakmai kritikára számíthat {Amire törekedni kell: A tudományos dolgozat} Kanonikus és standardizált forma Értő közönségnek szól Tudományos fogalmakat használ, módszeres, szisztematikus praxikson alapszik, objektív, társadalmilag nem elkötelezett, kérdésfelvető- problematizáló, empirikus, logikus érvelésen alapszik, paradigmatikus meghatározott, bevett szerkezeti egységek alkotják, illetve valamilyen “plusz” tudományos hozadéka van, valamint nyilvános fórumokon jelenik meg és szakmai kritikára számíthat

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Az ETDK dolgozat lehetséges hasznai} Szakmai gyakorlat, hatékony tanulási folyamat Jó pontokat lehet szerezni az iskolában Szakosodásban fontos szerepet játszik Komparatív előnyt nyújt a munkaerő-piacon Publikálási lehetőségei jelent Hozzájárul a tudományos tudás termeléséhez {Az ETDK dolgozat lehetséges hasznai} Szakmai gyakorlat, hatékony tanulási folyamat Jó pontokat lehet szerezni az iskolában Szakosodásban fontos szerepet játszik Komparatív előnyt nyújt a munkaerő-piacon Publikálási lehetőségei jelent Hozzájárul a tudományos tudás termeléséhez

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Szükséges kvalitások} Szociológiai képzelőerő (Mills, 1959) Kritikai attitűd (Berger, 1992) Személyes elszántság és kitartás Ambíció és jó példák (a hálózati példa-követési hatás fontossága) {Szükséges kvalitások} Szociológiai képzelőerő (Mills, 1959) Kritikai attitűd (Berger, 1992) Személyes elszántság és kitartás Ambíció és jó példák (a hálózati példa-követési hatás fontossága)

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Fontos lépések} #1 Érdeklődés és témaválasztás “ Ami szívünk szerint érdekel” Amire van erőforrás, logisztikai lehetőség Megfelelő terep Problematizálhatóság A “jó” és “kevésbé jó témák” hamis dillemája, valamint a “divatos témák” kérdésköre Társadalmi folyamatok, jelenségek, események, tények illetve különös esetek Az elemzési egység kérdése: módszartani individualizmus versus módszertani kollektivizmus {Fontos lépések} #1 Érdeklődés és témaválasztás “ Ami szívünk szerint érdekel” Amire van erőforrás, logisztikai lehetőség Megfelelő terep Problematizálhatóság A “jó” és “kevésbé jó témák” hamis dillemája, valamint a “divatos témák” kérdésköre Társadalmi folyamatok, jelenségek, események, tények illetve különös esetek Az elemzési egység kérdése: módszartani individualizmus versus módszertani kollektivizmus

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Fontos lépések} #2 Előzetes tájékozódás, informálódás: a szakirodalom és előzetes kutatások áttekintése avagy a “könyvtározás” és “olvasás” A források és a jegyzetelés kérdései “Legitim” és “illegitim” források Műfajok, primér és szekundér információk Klasszikus és hipertextes források Tippek forrásokra (néhány példa) Hivatkozási kérdések {Fontos lépések} #2 Előzetes tájékozódás, informálódás: a szakirodalom és előzetes kutatások áttekintése avagy a “könyvtározás” és “olvasás” A források és a jegyzetelés kérdései “Legitim” és “illegitim” források Műfajok, primér és szekundér információk Klasszikus és hipertextes források Tippek forrásokra (néhány példa) Hivatkozási kérdések

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Fontos lépések} #3 A téma ideiglenes pontosítása (ez később további pontosításra szorul a “végtermék” függvényében Amit majd a dolgozat tartalmaz A végső cím ezt kell tükrözze, kifejezze #4 Kutatás és alkalmazható módszertan Elméleti és gyakorlati kötöttségek {Fontos lépések} #3 A téma ideiglenes pontosítása (ez később további pontosításra szorul a “végtermék” függvényében Amit majd a dolgozat tartalmaz A végső cím ezt kell tükrözze, kifejezze #4 Kutatás és alkalmazható módszertan Elméleti és gyakorlati kötöttségek

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Módszerek} Alap és alkalmazott kutatások Ad hoc kutatások Alternatív módszerek-technikák: SWOT, kontxtuális-elemzés, Field-Force Mozaik-kutatások Szisztematikus kutatások Primér Szekundér adatok elemzése {Módszerek} Alap és alkalmazott kutatások Ad hoc kutatások Alternatív módszerek-technikák: SWOT, kontxtuális-elemzés, Field-Force Mozaik-kutatások Szisztematikus kutatások Primér Szekundér adatok elemzése

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Kvantitatív módszerek} Survey Hálózatelemzés Statisztikai tartalomelemzés Kísérlet {Kvalitatív módszerek} Interjú (mindne típusa) Diskurzuselemzés Fókusz-csoportos vizsgálat Mentális térképezés {Kvantitatív módszerek} Survey Hálózatelemzés Statisztikai tartalomelemzés Kísérlet {Kvalitatív módszerek} Interjú (mindne típusa) Diskurzuselemzés Fókusz-csoportos vizsgálat Mentális térképezés

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez #5 Paradigmatikus elkötelezettség es problematizálás, szemlélet, hipotézisek megfogalmazása (ezekhez nem kell túl mereven ragaszkodi, a kutatás során ezek módosulnak) Funkcionalizmus Konfliktualizmus Szimbolikus interakcionalizmus Vigyázni a fogalmakra, az elméleti modell logikájára, a belső koherenciára #5 Paradigmatikus elkötelezettség es problematizálás, szemlélet, hipotézisek megfogalmazása (ezekhez nem kell túl mereven ragaszkodi, a kutatás során ezek módosulnak) Funkcionalizmus Konfliktualizmus Szimbolikus interakcionalizmus Vigyázni a fogalmakra, az elméleti modell logikájára, a belső koherenciára

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez #5 Kutatás Módszerek Technikák Eljárások #6 Feldolgozás #7 Értelmezés #8 Írás: Lépések: 1. a központi gondolat megfogalmazása, 2. a központi gondolat három-öt kiegészítő gondolatra való bontása és megfogalmazása, 3. a “tartalomjegyzék”, a mondanivaló logikai vázának elkészítése, 4. az érvek hozzárendelése a megfelelő gondolati elemekhez, majd 5. ezek empirikus anyagokkal való alátámasztása és kifejtése, 6. az elméleti jellegű értelmezéssel való kiegészítés FONTOS: Az írás nem lineáris folyamat! #5 Kutatás Módszerek Technikák Eljárások #6 Feldolgozás #7 Értelmezés #8 Írás: Lépések: 1. a központi gondolat megfogalmazása, 2. a központi gondolat három-öt kiegészítő gondolatra való bontása és megfogalmazása, 3. a “tartalomjegyzék”, a mondanivaló logikai vázának elkészítése, 4. az érvek hozzárendelése a megfelelő gondolati elemekhez, majd 5. ezek empirikus anyagokkal való alátámasztása és kifejtése, 6. az elméleti jellegű értelmezéssel való kiegészítés FONTOS: Az írás nem lineáris folyamat!

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez {Szerkezeti elemek} Cím Alcím Szerző neve Kivonat, kulcsfogalmak, központi kérdés Bevezető Elméleti szintézis (Kérdés: Mit mond az elmélet?). Hivatkozás (Technika: összefoglalás, parafrazálás), idézés - Formai kérdések Kontextualizálás, terepleírás Módszertani vonatkozások Forráskritika, érvényességi pontosítások Elemzés, értelmezés. 1. Az eredményel leírása, 2. Az eredmények elméleti visszacsatolás az elmélti szintézishez (Válasz: Hogyan nyilvánul meg az elmélet ebben a konkrét esetben). Empirikus példázás. {Szerkezeti elemek} Cím Alcím Szerző neve Kivonat, kulcsfogalmak, központi kérdés Bevezető Elméleti szintézis (Kérdés: Mit mond az elmélet?). Hivatkozás (Technika: összefoglalás, parafrazálás), idézés - Formai kérdések Kontextualizálás, terepleírás Módszertani vonatkozások Forráskritika, érvényességi pontosítások Elemzés, értelmezés. 1. Az eredményel leírása, 2. Az eredmények elméleti visszacsatolás az elmélti szintézishez (Válasz: Hogyan nyilvánul meg az elmélet ebben a konkrét esetben). Empirikus példázás.

{Egyebek} Standardválasztás ( APA, Chicago, Turabian, Harvard, MLA) Etikai, deontológiai kérdések Plágium kérdése A “jó dolgozat” és a bizottság értékelése Konzulens választás Prezentáció Értékelés Nyelvi problémák {Egyebek} Standardválasztás ( APA, Chicago, Turabian, Harvard, MLA) Etikai, deontológiai kérdések Plágium kérdése A “jó dolgozat” és a bizottság értékelése Konzulens választás Prezentáció Értékelés Nyelvi problémák

Néhány szempont az ETDK dolgozat elkészítéséhez BUTCHER Judith, Copy-Editing. Cambridge, Cambridge University Press, 1992 BOWKER, Natilene (editor), Academic Writing: a Guide to Tertiary Level Writing. Manawatu, Massey University, 2007 GYURGYÁK János, Szerkesztők és szerzők kézikönyve, Budapest, Osiris Kiadó, 1997 K OTZÉ Theuns, Guidelines on Writing a First Quantitative Academic Article, Pretoria, Pretoria UP, 2007 *** The Chicago Manual of Style. Chicago, University of Chicago Press, 1993 BUTCHER Judith, Copy-Editing. Cambridge, Cambridge University Press, 1992 BOWKER, Natilene (editor), Academic Writing: a Guide to Tertiary Level Writing. Manawatu, Massey University, 2007 GYURGYÁK János, Szerkesztők és szerzők kézikönyve, Budapest, Osiris Kiadó, 1997 K OTZÉ Theuns, Guidelines on Writing a First Quantitative Academic Article, Pretoria, Pretoria UP, 2007 *** The Chicago Manual of Style. Chicago, University of Chicago Press, 1993