Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Állattenyésztés Tudományi Doktori Iskola Regionális akácmézek összetételének és érzékszervi tulajdonságainak összehasonlító vizsgálata Készítette: Rácz Tímea PhD I. évfolyam Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc 2013
A kutatási téma előzményei A méhészet gazdasági jelentősége A hazai méztermelés-fajtaméz termelés Akácméz Közönséges (fehér) akác (Robinia pseudoacacia L.) Mézre vonatkozó előírások és irányelvek IHC (International Honey Comission) 15 fajtaméz referencia adatbázisa (Persano Oddo és Piro, 2004) Magyar Élelmiszerkönyv Valódi mézek hitelesítése (eredetoltalom) Minőség-ellenőrzés, monitoring vizsgálatok Mézhamisítás Geográfiai és botanikai eredet (Ruoff és Bogdanov, 2004)
Irodalmi áttekintés Uniflorális mézek azonosítása (Persano Oddo, 2000) Szín, elektromos vezető képesség, fajlagos forgató képesség, diasztáz aktivitás, savasság, fruktóz és glükóz tartalom, fruktóz/ glükóz arány, glükóz/víz arány Fizikai és kémiai mérések Cukorspektrum mérés HMF (1,5 hidroxi-metil-furfurol) tartalom meghatározás Melisszopalinológia (Mauritio és Louvenaux, 1967) NIR spektroszkópia Elektronikus szenzorok Elektronikus orr (EN) (Persaud és Dodd, 1982) Elektronikus nyelv (ET)
Kutatási célok Műszeres vizsgálatok (elektronikus orr- és nyelv- technika) adaptálása akácmézen. Regionális akácmézek főbb összetételi jellemzőinek meghatározása (etalon adatbázis készítése). A különböző geográfiai eredetű és évjáratú minták klasszifikálásának kidolgozása NIR spektroszkópiával. Humán preferencia tesztek elvégzése. Az elektronikus szenzoros adatok, valamint a preferencia tesztek eredményei közötti összefüggések leírása.
Vizsgálati módszerek Mintagyűjtés (1évből n=50 régiónként) Kaposvári Egyetem, Agrár és Környezettudományi Kar, Élelmiszer- és Mezőgazdasági Termék Minősítő Intézet Elektronikus orr (Alpha MOS αFOX 4000 e-nose) Elektronikus nyelv (Alpha MOS αAstree) NIR spektroszkópia (Foss NIRSystem 6500) Színvizsgálat (Minolta Chroma Meter CR-300) Cukorspektrum meghatározás (HPLC módszerrel) Haszonállat-génmegőrzési Központ, Méhészeti Intézet, Termékvizsgáló és minősítő csoport Elektromos vezetőképesség meghatározás Savfok meghatározás Ph érték meghatározás Nedvességtartalom meghatározás Diasztáz és invertáz aktivitás meghatározás HMF (1,5-hidroxi-metil-furfurol) meghatározás Pollenvizsgálat (Botanikai és földrajzi eredet meghatározás)
Kísérletek leírása Szenzoros (EN és ET) mézvizsgálati módszertan kidolgozása termelői mintán (n=50). NIR mérési metodika összehasonlítása termelői mintán (n=50). Mézminták gyűjtése régiónként a 2014-es évben (n=3x50). Alapadatok meghatározása. Preferencia tesztek a teljes mintán, szenzoros mérések. Eloszlás vizsgálat, klasszifikáció. Mintagyűjtés, alapadatok meghatározása és analízis a 2015-ös évben (n=3 x 50). Az összetételi jellemzők becslése NIR módszerrel, a két évjáratból származó mintán. Izocukorral történő hamisítás kimutathatóságának vizsgálata NIR technikával (n=200). A vizsgált mézminták jellemzőinek IHC adatbázissal történő összevetése, a különbségek értelmezése. Az érzékszervi és szenzoros vizsgálatok együttes értékelése.
Várható főbb eredmények Hiánypótló adatok meghatározása a hazai akácméz összetételének vonatkozásában, az IHC (Nemzetközi Mézvizsgálók Szövetsége) adatbázisba történő bekerülés érdekében. Eltérő geográfiai eredetű és évjáratú akácmézek klasszifikálása fizikai és kémiai módszerekkel, valamint NIR spektroszkópia használatával. Preferencia teszten és szenzoros vizsgálaton alapuló módszertan kidolgozása akácmézek érzékszervi tulajdonságainak jellemzésére.
Köszönöm a megtisztelő figyelmet!