Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Dr. Tomor Tamás Projektvezető augusztus
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
A klinikai adatok és a biológiai minták minőségbiztosításának jelentősége a biobankok életében Magyarósi Szilvia és a SCHIZO-08 Konzorcium tagjai Molekuláris.
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Az iskolai könyvtár állománya
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Boranalitika.
Hogyan működik az elektronikus nyelv
Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldolgozás tudománya)
MŰSZERES ANALÍZIS ( a jelképzés és jelfeldologozás tudománya)
Történelmi leletek analízise a bioinformatikával Klaus Bender, Peter M. Schneider, Christian Rittner – Institute of Legal Medicine, Johannes Gutenberg.
Vegyész és kémiatanár mesterképzések
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
Témavezető: Dr. Gömze A. László
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
A területi árszínvonal különbségei, különös tekintettel a városi és falusi árszínvonalak számíthatóságára Dusek Tamás Széchenyi István Egyetem, Győr Gödöllő,
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka)
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Az objektív vizsgálatok jelentősége a fajtaválasztásban Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, január 26.
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
A REPÜLÉSI ZAJPANASZOK HÁTTERE Hajdú Sándor tagozatvezető helyettes tudományos főmunkatárs március 12. Járműtechnikai, Környezetvédelmi és Energetikai.
TPH (Összes ásványi szénhidrogén) Fogalmak Vizsgálati lehetőségek
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
Ásványok, kőzetek vizsgálati módszerei
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Régi fenológiai adatforrások: az éghajlatváltozás detektálásának kihasználatlan lehetőségei Csecserits Anikó & Czúcz Bálint MTA Ökológiai és Botanikai.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
A SIKÉRALKOTÓ GLUTENIN ALEGYSÉGEK VIZSGÁLATA BME, 4. Doktoráns Konferencia, február Abonyi Tibor III. évf. PhD hallgató Témavezető: Prof. Dr. Lásztity.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Térinformatika adatok tudásbázisán alapuló kereső- motor IKTA / 2000.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Elektronikus szenzorsorok alkalmazása a Kaposvári Egyetemen folyó kutatásokban (elektronikus orr & elektronikus nyelv) Bázár György, Romvári Róbert Kaposvári.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
A hajdúnánási szociális rendszer és modellprogramok továbbfejlesztésének és összehangolásának lehetősége (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés.
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
Egy termálfürdő használt vizének vizsgálata, felszíni vízfolyásba való bevezetésének modellezése, és a fellépő környezetterhelések minimalizálásának lehetőségei.
EU 6. Keretprogram Információs nap Eger, szeptember 15. Dr. Tóth László egyetemi tanár, Intézet igazgató.
Fajtajelleg vizsgálat eredményei
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
FELSZÍNALATTI VIZEK A 2. VÍZGYŰJTŐ- GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM A FELSZÍN ALATTI VIZEK KÉMIAI ÁLLAPOTA, MÓDSZERTANI KÉRDÉSEK SZŐCS TEODÓRA MAGYAR.
Innovációs programok a Szent István Egyetemen Regionalitás és együttműködés Figler Kálmán, kancellár Dr. Szabó István, külkapcsolati igazgató, dékán.
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
A süllő tápra szoktathatósága, valamint termelési paraméterei közti összefüggés vizsgálata Kaposvári Egyetem, Agrár és Környezettudományi Kar, 7400, Kaposvár,
Óbudai Egyetem FENNTARTÓ Rektor Kancellár Szenátus
Projektnyitó rendezvény TEAM2
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Dr. gribovszki zoltán egyetemi tanár
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Készítette: Farkasné Veres Edina
Előadás másolata:

Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar Állattenyésztés Tudományi Doktori Iskola Regionális akácmézek összetételének és érzékszervi tulajdonságainak összehasonlító vizsgálata Készítette: Rácz Tímea PhD I. évfolyam Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc 2013

A kutatási téma előzményei A méhészet gazdasági jelentősége A hazai méztermelés-fajtaméz termelés Akácméz Közönséges (fehér) akác (Robinia pseudoacacia L.) Mézre vonatkozó előírások és irányelvek IHC (International Honey Comission) 15 fajtaméz referencia adatbázisa (Persano Oddo és Piro, 2004) Magyar Élelmiszerkönyv Valódi mézek hitelesítése (eredetoltalom) Minőség-ellenőrzés, monitoring vizsgálatok Mézhamisítás Geográfiai és botanikai eredet (Ruoff és Bogdanov, 2004)

Irodalmi áttekintés Uniflorális mézek azonosítása (Persano Oddo, 2000) Szín, elektromos vezető képesség, fajlagos forgató képesség, diasztáz aktivitás, savasság, fruktóz és glükóz tartalom, fruktóz/ glükóz arány, glükóz/víz arány Fizikai és kémiai mérések Cukorspektrum mérés HMF (1,5 hidroxi-metil-furfurol) tartalom meghatározás Melisszopalinológia (Mauritio és Louvenaux, 1967) NIR spektroszkópia Elektronikus szenzorok Elektronikus orr (EN) (Persaud és Dodd, 1982) Elektronikus nyelv (ET)

Kutatási célok Műszeres vizsgálatok (elektronikus orr- és nyelv- technika) adaptálása akácmézen. Regionális akácmézek főbb összetételi jellemzőinek meghatározása (etalon adatbázis készítése). A különböző geográfiai eredetű és évjáratú minták klasszifikálásának kidolgozása NIR spektroszkópiával. Humán preferencia tesztek elvégzése. Az elektronikus szenzoros adatok, valamint a preferencia tesztek eredményei közötti összefüggések leírása.

Vizsgálati módszerek Mintagyűjtés (1évből n=50 régiónként) Kaposvári Egyetem, Agrár és Környezettudományi Kar, Élelmiszer- és Mezőgazdasági Termék Minősítő Intézet Elektronikus orr (Alpha MOS αFOX 4000 e-nose) Elektronikus nyelv (Alpha MOS αAstree) NIR spektroszkópia (Foss NIRSystem 6500) Színvizsgálat (Minolta Chroma Meter CR-300) Cukorspektrum meghatározás (HPLC módszerrel) Haszonállat-génmegőrzési Központ, Méhészeti Intézet, Termékvizsgáló és minősítő csoport Elektromos vezetőképesség meghatározás Savfok meghatározás Ph érték meghatározás Nedvességtartalom meghatározás Diasztáz és invertáz aktivitás meghatározás HMF (1,5-hidroxi-metil-furfurol) meghatározás Pollenvizsgálat (Botanikai és földrajzi eredet meghatározás)

Kísérletek leírása Szenzoros (EN és ET) mézvizsgálati módszertan kidolgozása termelői mintán (n=50). NIR mérési metodika összehasonlítása termelői mintán (n=50). Mézminták gyűjtése régiónként a 2014-es évben (n=3x50). Alapadatok meghatározása. Preferencia tesztek a teljes mintán, szenzoros mérések. Eloszlás vizsgálat, klasszifikáció. Mintagyűjtés, alapadatok meghatározása és analízis a 2015-ös évben (n=3 x 50). Az összetételi jellemzők becslése NIR módszerrel, a két évjáratból származó mintán. Izocukorral történő hamisítás kimutathatóságának vizsgálata NIR technikával (n=200). A vizsgált mézminták jellemzőinek IHC adatbázissal történő összevetése, a különbségek értelmezése. Az érzékszervi és szenzoros vizsgálatok együttes értékelése.

Várható főbb eredmények Hiánypótló adatok meghatározása a hazai akácméz összetételének vonatkozásában, az IHC (Nemzetközi Mézvizsgálók Szövetsége) adatbázisba történő bekerülés érdekében.   Eltérő geográfiai eredetű és évjáratú akácmézek klasszifikálása fizikai és kémiai módszerekkel, valamint NIR spektroszkópia használatával. Preferencia teszten és szenzoros vizsgálaton alapuló módszertan kidolgozása akácmézek érzékszervi tulajdonságainak jellemzésére.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!