Bioélelmiszerek Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály AMI Miskolc Készítette: Bereznay Krisztián 8/2 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
Advertisements

Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
Bioélelmiszerek Készítette:Győri Dorina Felkészítő tanár: Mécsei Dániel Iskola: Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai szakközépiskola, Dorog.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
BÉKÉS ÉS KÖRNYÉKE BIOKULTÚRA EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE Csarnai Erzsébet Biotermelők együttműködési lehetőségeinek szélesítése a magyar román határ mentén.
Ifj. Hubai Imre biogazda Karcag-Berekfürdő
Helyes táplálkozás.
Becslések szerint a felnőttek 70%-a nem fogyasztja a napi gyümölcs és zöldség mennyiséget, és a gyerekek 90% szintén nem fogyasztja el az ajánlott napi.
Táplálékok, tápanyagok
Táplálékok,tápanyagok
Öltözködés és kozmetikumok
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
A környezetbarát növénytermesztés
Készítette: Falusi Renátó Adu Róbert
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A Víz Világnapja Március 22..
Mese a tejről.
Bioélelmiszerek Készítette: Simon Elizabet
Bioélelmiszerek Készítette: Csalló Rebeka Felkészítő tanár : Kulicsné Takács Erzsébet Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 8400,
A szemét útja Készítette: Szolyka Vivien
Természetes Színezékek
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Bioélelmiszerek Ravasz Melinda Gréta
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
Készítette: Néveri Mercédesz Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Készítette: Nagy Zsanett
Horváth István Általános Iskola
Élelmiszerek 1032 Budapest, Bécsi út 134 Mihók Ramóna
Készítette: Mezei Anna Iskola: Ihász Gábor Általános Iskola 8542 Vaszar, Fő u. 9. Felkészítő tanár: Szakács Attiláné.
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
Egyéni animáció készítése
A helyes táplálkozás.
A sárgarépa és a petrezselyem
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
Egészséges Táplálkozás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
EUKÓNA 2008/ /c szakiskolai osztály. FENNTARTHATÓ FOGYASZTÁS Egészséges életmód Egyéni szükségletek Megváltozott vásárlói szokások A mai gazdasági.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Kereskedelemtan 7 Biotermékek
13 tanács egy életre ( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás,
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Budapest XXI. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola
Bioélelmiszerek Készítette: Bodó Eszter
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Alexander Stepanovich Popov
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Ez az én művem! Készítette: Govor Emőke Felkészítő tanár neve: Hegyesi Judit Iskola neve: Érmihályfalvi 1. számú Mezőgazdasási Főgimnázium Colegiul Agricol.
Testünk építőkövei – a vitaminok
LEGO Dacta program.
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Bioélelmiszerek Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály AMI Miskolc Készítette: Bereznay Krisztián 8/2 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné

•Prezentáció céljaPrezentáció célja •Mi a bio?Mi a bio? •Iskolánk kínálataIskolánk kínálata •Speciális hatásSpeciális hatás •BiopiacokBiopiacok •A biogazdálkodásrólA biogazdálkodásról •KépekKépek •Mire emlékszel?Mire emlékszel? •ForrásForrás Tartalom Vissza az elejére

Az emberek figyelmének felkeltése az egészséges táplálkozás iránt. A magyarországi biopiacok megismertetése. Célom a prezentációval

Mi a bioélelmiszer ? A bioélelmiszerek azok a zöldségek, gyümölcsök amik sose láttak vegyi anyagokat. Sokan ismerik azt a közmondást, hogy „az vagy amit megeszel”, de csak kevesen gondolkodnak el igazán azon, hogy ez mit is jelent a valóságban. Ha jól belegondolunk, születésünktől fogva a testünk és minden egyes sejtünk azokból a tápanyagokból épült fel, amit eddig magunkhoz vettünk. Éppen ezért fontos odafigyelni arra, hogy mit is eszünk, és táplálékunk milyen forrásból származik. Ha elolvasod megtudod!

Miért is fontos a bioélelmiszer fogyasztása ? •vegyszer és tartósítószer mentes •magas a vitamin tartalma •roppant egészséges •kedvező élettani hatásai vannak Mert: Sajnos sokak számára elérhetetlen, mert drága!

Iskolánkban tanulóink megismerhették a biopiac jelentőségét Iskolánkban bio piacot mutattak be, így megismerhettünk néhány bioélelmiszert. Megtudtuk hogy ezeket a zöldségeket, gyümölcsöket olyan földben termesztették ahol nem használtak műtrágyát, gyomirtó szereket, hanem csak szerves (állati) trágyával növelték a talaj ásványi anyag készletét. A burgonyát, és a padlizsánt is úgy szabadították meg a kártevőitől, hogy a krumplibogarakat kézzel szedték le a növényről.

Tudtátok hogy egyes bioélelmiszererek erősíthetik a látást? Ha sok A-vitamint kap a szervezetünk az jót tesz a látásnak. Hiánya esetén nehezebben alkalmazkodik a szemünk a sötéthez, ezért fontos a sárgabarack, sárgarépa, sütőtök fogyasztása. A sárgarépát, petrezselymet a biokertészek úgy termesztik, hogy közelükben vöröshagymát, fokhagymát duggatnak, amik elűzik a talajból a répafélék kórokozóit. A növényeket csalán áztatásával készült permetlével locsolják, gyakran kapálják, szellőztetik a talajt. Tavasszal a gyümölcsfákat nem lemosó permettel védik a kukacosodást okozó legyek, kórokozók ellen hanem különböző csapdákat (sárga színű feromon) raknak a gyümölcsfákra.

Nézzük meg milyen a biopiac? Ott kizárólag ellenőrzött bioélelmiszereket lehet árusítani ezek olyan mezőgazdasági termékek és élelmiszerek melyeket egy államilag elismert ellenőrző szervezet igazol. Csak ellenőrzött termékeket árulhatnak az árusok.

Hol találunk biopiacot ? Minden nagyobb üzletben található külön biopult de ezek az élelmiszerek sokkal drágábbak. Miskolcon minden pénteken a Technika Házánánál délutánonként biopiac üzemel, ahová a bioélelmiszert termelők felsorakoztatják portékáikat. Meglepő módon sok az érdeklődő vásárló, mert gyerekeiknek, családjuknak az egészségesebb élelmiszert szeretnék elkészíteni. Ezek tudatos vásárlók akik szeretnék megőrizni családjuk egészségét.

Szeretnél elmenni egy bio piacra? Nem tudod hova menj ? Szeretnél elmenni egy bio piacra? Nem tudod hova menj ? Akkor figyelj és tudd meg most !! ÚJSZEGEDI BIOPIAC 6726 Újszeged, Középfasor 1– 3. Tel.: DEBRECENI BIOPIAC 4024 Debrecen, Kandia u. 14. Tel.: BELVÁROSI BIOVÁSÁR 3530 Miskolc, Görgey Artúr út. 5. (TUDOMÁNY ÉS TECHNIKA HÁZA) Tel.: PESTHIDEGKÚTI BIOPIAC 1028 Budapest, Templom u. 2– 10. (Klebelsberg Kultúrkúria udvara) Tel.: ÚJPESTI BIOPIAC 1041 Budapest, Baross u. 105–107. Tel.: BIO SÉTÁNY 1024 Budapest, Lövőház u. 2– 4. (MAMMUT I.) TEL.:

Mióta ismerik az emberek a biogazdálkodást ? Lehet, hogy az emberek nagy része azt gondolja csak pár éve évtizede létezik ez a bio gazdálkodás - de nem igaz ! Az egészet nagyon régmúltra lehet vissza vezetni, mert az ősember nem használt vegyszereket a zöldség, gyümölcs termelésre és már az ősember is bioételt fogyasztott !

Bio zöldségek és gyümölcsök

Mire emlékszel? Válaszolj a kérdésekre.  Mi a bioélelmiszer?  Miért egészségesebb a bio termékek fogyasztása?  Melyik vitamin erősíti a látást?  Hol található Miskolcon biopiac? Ha helyesen válaszoltál, azt jelenti figyelmesen végignézted a bemutatót! ☺

Források: 6_bioboltok_biopiacok.html com_content&view=article&id=285:abiotermeke k-taplalkozasbeli-elnyei-a-szemleletvaltozas- szueksegessege&catid=255:szakcikkek&Itemid= 118

Köszönöm a figyelmet!