MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Kommunikáció fejlesztési koncepció Készítette: Juraszkó Péter, Oláh István, Szücs Mónika, Varga Tamás.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
A dezurbanizáció hatása Csíkszentlélek tízeseire Csíki Zsolt XII. C Kopacz Szilvia XII. C Szőcs Erika XII. C Joannes Kajoni Szakközépiskola.
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
A funkcionális élelmiszerek ismertségének vizsgálata
Az alárendelő összetett mondat
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Gyümölcstermesztő szakmérnöki képzés
Kísérlet.
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Településmarketing Értékaudit.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Bányácski Sándor mezőgazdasági mérnök szak IV. évfolyam
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Kocsis Nikoleta – Spátay Anna Országos Tudományos Diákköri Konferencia
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A szilvafa.
H OGYAN KÁROS AZ INTERNET ? E LEMZÉS VII. OSZTÁLYOS TANULÓK KÖRÉBEN Ozsváth Berényi Hajnal KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Budapest, Szabadkai Andrea Magyar Biokultúra Szövetség; SZÖVET 30/ ,
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Prof. Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
R.U.M. Testing KftAGY 5. Szakmai Szeminárium Vállalkozói anyagvizsgálat a szolgáltatói oldalról avagy Megrendelők a Vizsgálólaboratórium szemszögéből.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Magatartástudományi Intézet
Hálózati együttműködés a vidéki térségek fejlesztéséért – Pannon Helyi Termék Klaszter Zalamerenye, szeptember 10.
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Vállalkozások a minőségszabályozás útján – az önkéntes minőségtanúsítás hazai és nemzetközi versenyelőnyei TÜV Rheinland - nemzetközi tanúsítás.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
2014. augusztus 20. Új kialakítási koncepció augusztus 20.2 A postabolt elhelyezésével és belső elrendezésével kapcsolatos levárások Egyfelől legyen.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A mezőgazdasági növények sokfélesége a közvetlen értékesítésben Valorisation de la biodiversité cultivée dans les circuits courts Kiss Csilla, Védegylet.
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Iskolakert.
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
A PIACBEFOLYÁSOLÁS TERVEZÉSE 2. A célkitűzés. 2. A reklámcélok megtervezése.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
BATÁTATERMESZTÉS- ÉS NEMESÍTÉS TAPASZTALATAI ÁSOTTHALMON BIVALYOS TANYA CSALÁDI GAZDASÁG.
Projekt bemutató Készítette: 2/10 h. osztály. Projekt célunk: A felhívás ismeretében célunkat kétféleképpen fogalmaztuk meg: 1. Szeretnénk egy jó pályamunka.
MAGYAR-ROMÁN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN Prof.Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Teljesítményértékelés az óvodában
Tájfajták jelentősége Fülöp Tihamér – biológus –Szatmárnémeti.
Készítette: Farkasné Veres Edina
A marketinginformációs rendszer
Tájfajták jelentősége a XXI. században Fülöp Tihamér – biológus/ falugazdász –Szatmárnémeti.
Az okos vásárlás lehetőségei a Kaposvár Kincse példáján
Előadás másolata:

MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN? Szerző: Sirola Gabriella MG. IV. NYF MMK Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Tanszék Témavezető: Dr. Tóth Csilla főiskolai tanár 2011. Nyíregyháza

CÉLKITŰZÉS Falusi kiskertek gyümölcs-tájfajtáinak feltérképezése, a kiskertek/gazdaságok tájfajta megőrző szerepének felmérése kérdőívek segítségével, a még előforduló tájfajták fennmaradását biztosító körülmények vizsgálata. A falu kistermelőinek tájfajtákhoz való kötődésének okaira való válaszkeresés. Miért tartják jobbnak a tájfajtákat a világfajtáknál, és miért ragaszkodnak még hozzájuk a mai napig.

CÉLKITŰZÉS A településen előforduló tájfajták agrobotanikai leírása. A Penyigei szilva tájfajta, és a Stanley világfajta összehasonlító analitikai, beltartalmi jellemzése. Az eredmények értékelése, adatfeldolgozása.

ANYAG ÉS MÓDSZER

ANYAG ÉS MÓDSZER

EREDMÉNYEK A VIZSGÁLT KERTEKBEN ELŐFORDULÓ TÁJFAJTÁK FAJOK KÖZTI MEGOSZLÁSA

A VIZSGÁLT KERTEKBEN ELŐFORDULÓ ALMA TÁJFAJTÁK

A VIZSGÁLT KERTEKBEN ELŐFORDULÓ SZILVA TÁJFAJTÁK

A VIZSGÁLT KERTEKBEN ELŐFORDULÓ MEGGY TÁJFAJTÁK

A TÁJFAJTÁK KÓROKOZÓKKAL SZEMBENI REZISZTENCIÁJÁRÓL, AZ IDŐJÁRÁSI VISZONYOKHOZ VALÓ ALKALMAZOKODÁSÁRÓL VALÓ VÉLEMÉNY

A: szülői/nagyszülői tapasztalatok alapján, B: ismerős/szomszéd ajánlotta, C: divat hatására, D: média hatására, E: saját késztetésre

A: Saját szaporítás/oltás, B: Szomszéd/ismerős, C: Család, rokonság, nagyszülők, D: Tájfajták értékesítésével foglalkozó faiskola, lerakat

(1: nem fontos….5: nagyon fontos) SZFV: szűk a fajtaválaszték, TMÁ: túl magas az ár, RK: rendszertelen kínálat, KBL: kevés beszerzési lehetőség, AIF: alacsony ismertségi fok, RH: reklámok hiánya

A: Olyanok, mint a világfajtákból előállítottak, B: Kevésbé ízletesek a világfajtákból előállított termékekhez képest, C: Ízviláguk és zamatosságuk felülmúlja a világfajtákét, D: A belőlük előállított termékek a termékelőállítás során kevesebb ízfokozót (pl. cukor) igényelnek

(1: egyáltalán nem fontos, …. 7 : nagyon fontos)

Szilvaminták analitikai vizsgálatának eredményei

Szénhidrát-tartalom alakulása a Stanley és a Penyigei szilvában

KÖVETKEZTETÉSEK A tájfajták ismeretsége a megkérdezettek körében jónak tekinthető. A legnépszerűbbeknek az alma-, meggy-, valamint szilva tájfajták bizonyultak, kedveltek még a dió- és körte tájfajták is. Tájfajták választásában fontos szempont azok rezisztenciája, az adott régió időjárási viszonyaihoz/szélsőségeihez való nagyfokú alkalmazkodóképessége Fontosnak tartják, hogy nem igényelnek túlzott növényvédelmet, túlzott tápanyag utánpótlást, ízük, zamatuk kellemesebb a világfajtákéhoz képest

KÖVETKEZTETÉSEK Kiemelték fontos szempontként a tájfajtákhoz kötődő évszázados tradíciókat, népi hagyományokat is. Alkalmasak extenzív művelésre, ökogazdálkodásokban ezért jól termeszthetőek - kevesebb szermaradványt tartalmaznak, egészségesebbek. Szerepet játszhatnak egy-egy elmaradottabb agrártérség gazdasági fellendítésében, az adott tájfajták és a belőlük készített termékek az adott terület egyedi termékei lehetnek. Művelésük ugyanakkor több szakértelmet és élőmunkát kíván, ez megoldását jelenthet a vidéki lakosság foglalkoztatási gondjaira.

KÖVETKEZTETÉSEK Penyigei tájfajta elem/nyomelem-, szénhidrát-tartalmát tekintve meghaladja a Stanley fajtát. Kiemelkedő zsírsav- és vitamin-tartalma, azon belül is megállapítható, hogy C-vitamin, valamint α-tokoferol-tartalma (E-vitamin) felülmúlja a Stanley fajtáét.

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!