MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN? Szerző: Sirola Gabriella MG. IV. NYF MMK Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Tanszék Témavezető: Dr. Tóth Csilla főiskolai tanár 2011. Nyíregyháza
CÉLKITŰZÉS Falusi kiskertek gyümölcs-tájfajtáinak feltérképezése, a kiskertek/gazdaságok tájfajta megőrző szerepének felmérése kérdőívek segítségével, a még előforduló tájfajták fennmaradását biztosító körülmények vizsgálata. A falu kistermelőinek tájfajtákhoz való kötődésének okaira való válaszkeresés. Miért tartják jobbnak a tájfajtákat a világfajtáknál, és miért ragaszkodnak még hozzájuk a mai napig.
CÉLKITŰZÉS A településen előforduló tájfajták agrobotanikai leírása. A Penyigei szilva tájfajta, és a Stanley világfajta összehasonlító analitikai, beltartalmi jellemzése. Az eredmények értékelése, adatfeldolgozása.
ANYAG ÉS MÓDSZER
ANYAG ÉS MÓDSZER
EREDMÉNYEK A VIZSGÁLT KERTEKBEN ELŐFORDULÓ TÁJFAJTÁK FAJOK KÖZTI MEGOSZLÁSA
A VIZSGÁLT KERTEKBEN ELŐFORDULÓ ALMA TÁJFAJTÁK
A VIZSGÁLT KERTEKBEN ELŐFORDULÓ SZILVA TÁJFAJTÁK
A VIZSGÁLT KERTEKBEN ELŐFORDULÓ MEGGY TÁJFAJTÁK
A TÁJFAJTÁK KÓROKOZÓKKAL SZEMBENI REZISZTENCIÁJÁRÓL, AZ IDŐJÁRÁSI VISZONYOKHOZ VALÓ ALKALMAZOKODÁSÁRÓL VALÓ VÉLEMÉNY
A: szülői/nagyszülői tapasztalatok alapján, B: ismerős/szomszéd ajánlotta, C: divat hatására, D: média hatására, E: saját késztetésre
A: Saját szaporítás/oltás, B: Szomszéd/ismerős, C: Család, rokonság, nagyszülők, D: Tájfajták értékesítésével foglalkozó faiskola, lerakat
(1: nem fontos….5: nagyon fontos) SZFV: szűk a fajtaválaszték, TMÁ: túl magas az ár, RK: rendszertelen kínálat, KBL: kevés beszerzési lehetőség, AIF: alacsony ismertségi fok, RH: reklámok hiánya
A: Olyanok, mint a világfajtákból előállítottak, B: Kevésbé ízletesek a világfajtákból előállított termékekhez képest, C: Ízviláguk és zamatosságuk felülmúlja a világfajtákét, D: A belőlük előállított termékek a termékelőállítás során kevesebb ízfokozót (pl. cukor) igényelnek
(1: egyáltalán nem fontos, …. 7 : nagyon fontos)
Szilvaminták analitikai vizsgálatának eredményei
Szénhidrát-tartalom alakulása a Stanley és a Penyigei szilvában
KÖVETKEZTETÉSEK A tájfajták ismeretsége a megkérdezettek körében jónak tekinthető. A legnépszerűbbeknek az alma-, meggy-, valamint szilva tájfajták bizonyultak, kedveltek még a dió- és körte tájfajták is. Tájfajták választásában fontos szempont azok rezisztenciája, az adott régió időjárási viszonyaihoz/szélsőségeihez való nagyfokú alkalmazkodóképessége Fontosnak tartják, hogy nem igényelnek túlzott növényvédelmet, túlzott tápanyag utánpótlást, ízük, zamatuk kellemesebb a világfajtákéhoz képest
KÖVETKEZTETÉSEK Kiemelték fontos szempontként a tájfajtákhoz kötődő évszázados tradíciókat, népi hagyományokat is. Alkalmasak extenzív művelésre, ökogazdálkodásokban ezért jól termeszthetőek - kevesebb szermaradványt tartalmaznak, egészségesebbek. Szerepet játszhatnak egy-egy elmaradottabb agrártérség gazdasági fellendítésében, az adott tájfajták és a belőlük készített termékek az adott terület egyedi termékei lehetnek. Művelésük ugyanakkor több szakértelmet és élőmunkát kíván, ez megoldását jelenthet a vidéki lakosság foglalkoztatási gondjaira.
KÖVETKEZTETÉSEK Penyigei tájfajta elem/nyomelem-, szénhidrát-tartalmát tekintve meghaladja a Stanley fajtát. Kiemelkedő zsírsav- és vitamin-tartalma, azon belül is megállapítható, hogy C-vitamin, valamint α-tokoferol-tartalma (E-vitamin) felülmúlja a Stanley fajtáét.
KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!