Hüvelyi szülésbefejező műtétek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÜLÉSZET NŐGYÓGYÁSZAT
Advertisements

A TERHESGONDOZÁS Résztvevői Feladata Folyamata Csoportjai
Szülészet. Szülészeti, nőgyógyászati sürgősségi kórképek.
Szívbetegség és várandósság
Atoniás vérzés Atoniás vérzésről beszélünk, ha a magzat megszületése után a lepényi szakban (atonia sub partu) vagy a placenta megszületése után a postplacentaris.
Válaszkészség vizsgálata
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
 1. Szociális:  - a lakás 1 órán belüli elérhetősége  - telefon 24 órán át  - gépkocsit nem vezethet a beteg: hazaszállítását meg kell oldani.
„D” modul: Mikrosebészet Célok
A csípőficam.
KATASZTRÓFA ORVOSI SEGÉLYHELY (KOSH)
Szülési fájdalomcsillapítás
Alternatív szülési formák
13. Tétel.
A művi meddővététel bioetikai megítélése
Epiduralis anaesthesiával szerzett kezdeti tapasztalataink
Vérzések, vér alakos eleminek problémái újszülött korban
SZÜLÉSVEZETÉS INTÉZETEN KÍVÜL
SZÜLÉSZET VII A RENDELLENES SZÜLÉS.
Újszülöttek helyszíni ellátása
Grafikus ábrázolás.
Veleszületett és korai fejlődési rendellenességek csecsemő- és kisgyermekkorban Rokszin Mónika.
Fejlődést befolyásoló tényezők:
A szülés alatti magzati hypoxia okai, diagnosztikája és therapiája
Web-grafika II (SVG) 2. gyakorlat Kereszty Gábor.
11. évfolyam Rezgések összegzése
Akut légzési elégtelenség
Immunrendszer Betegségei.
A mozgásszervrendszerünk
Készítette: Forgács Gergely
Együttműködés a szakrendelők, a szakambulanciák és a társszakmák között dr. Meisel Judit Ráckeve város Szakorvosi rendelőintézet, Szemészet.
Hystero-salpingo-sonographia helye a meddőség kivizsgálásában
Dr. Várdai Erika, Dr.Horváth Sándor
Procedure for Prolapse and Haemorrhoids (PPH-Longo)
Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
Függvények.
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
Neonatológia, rehabilitáció
Konszenzus a korai agysérülés kezelésére
Szülésvezetés pszichés betegségek esetén
Népegészségügyi jelentőséggel bíró szülészeti kórképek –preventio a szülészet-nőgyógyászatban Dr. Fekete István.
ENDOSCOPIA A NŐGYÓGYÁSZATBAN
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
SZÜLÉSZET-NŐGYÓGYÁSZAT
CT vezérelt biopsziák.
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
Magzati veszélyeztetettségi állapotok
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
LÉGZÉST SEGÍTŐ ESZKÖZÖK
Egyszerű cserés rendezés
A nephrológiai ápoló szerepe az akut vesepótló kezelések
Az áldott állapot csodái
EGY LEHETŐSÉG A HELYSZÍNI FÉJDALOMCSILLAPÍTÁSBAN ?
Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
Két élet védelme Két élet védelme (oxyologus speciális feladatai terhes nők ellátása során) Ács Gábor dr., Bányai Sándor dr., Furka Andrea oh., Lesznyák.
BECSATOLJAM A BIZTONSÁGI ÖVET?
Amputációk a kézen és a felső végtagon
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák Hamar Brigitta.
KNUTH-MORRIS-PRATT ALGORITMUS (KMP) KÉSZÍTETTE: ZELNIK MÁRTON.
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Szülési fájdalomcsillapítás Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás.
1./ A szülés megindítása 2./ Célja
Izomrendszer.
Automatikai építőelemek 2.
Automatikai építőelemek 2.
Előadás másolata:

Hüvelyi szülésbefejező műtétek Szöveges és képes bemutató Dr. Ugocsai Gyula

Hüvelyi szülésbefejező műtétek - definíció A szülés gyors befejezésére szolgáló, az elégtelen szülőerőket pótló eljárás Modern felfogás szerint minden esetben a magzati hypoxiás károsodás alternatívája és nem az intrapartum elhalás alternatívája Jó kimenetelű hüvelyi szülés lehetséges olyan esetekben is, amikor a spontán szülési folyamat bármely okból elakad

Hüvelyi szülésbefejező műtétek - 1 A szülés műtétes befejezése anyai vagy magzati javallat alapján Európában kb. 25 %-ban válik szükségessé - világszerte a császármetszés frekvenciája 7 - 33 % közötti, míg a fogóműtét és vacuumextractio együttes gyakorisága 1 - 15 % közötti. A hüvelyi műtétet napjainkban CSAK a kitolási szakban végezzük.

Hüvelyi szülésbefejező műtétek - 2 A fogó típusai - 600 féle Pajot - Naegele: fix zárókészülékes kimeneti fogó, medence- és fejgörbülettel Kielland: csúsztatható zárókészülékes üregi vagy kimeneti fogó, csak fejgörbülettel Piper: fix zárókészülékes kimeneti fogó szöglettöréssel, medencevégű szüléshez az utoljára jövő fejre, medence + fejgörbülettel Shute: fix zárókészülékes fogó koraszüléshez

A fogóműtét és a vacuumextractio javallatai - vitális indikációk A fogóműtét és a vacuumextractio javallatai - vitális indikációk. Magzati, anyai és kombinált javallatok anyai szívelégtelenség, tüdőoedema eclampsia a kitolási szakban súlyos vérzés, DIC a kitolási szakban fenyegető vagy kialakult magzati asphyxia

A fogóműtét és a vacuumextractio javallatai - profilaktikus indikációk anyai betegségek, melyek az elhúzódó kitolási szakot ellenjavallják - retinaleválás, cardiális okok, tüdőbetegségek uterus korábbi műtétei - myomectomia, metroplastica, sectio caesarea fájásgyengeség miatt elhúzódó kitolási szak - regionális blokád: > 2 óra / 1 óra !! - enélkül: > 1 óra / 30 perc fenyegető intrauterin magzati asphyxia

A fogóműtét feltételei a szülész legyen kellő gyakorlatú a méhszáj eltűnt a burok már nem áll koponya legnagyobb kerülettel az üregben a fej fogóra alkalmas nagyságú és konzisztenciájú legyen élő magzat ne álljon fenn téraránytalanság legyen egyértelmű műtéti javallat

A kimeneti fogóműtét a koponya a szeméremrésben látható a vezérpont a medencefenék síkját elérte a vezérvonal a kimenet egyenes átmérőjében van, vagy attól csak 45 foknál kisebb mértékben tér el - a második forgás maradék igénye kisebb, mint 45 fok. Ha annál nagyobb, mély harántállásról van szó és Kielland szerinti rotációs fogóműtétet kell végezni

A Kielland-féle egyenes (rotációs) fogó alkalmazása

Fogóműtét az utoljára jövő fejre medencevégű fekvés esetén a koponya a Bracht, illetve Smellie-Veit szerinti műfogások alkalmazásakor sem születik meg két orvos egyidejű jelenléte szükséges a magzat törzsét és lábait vízszintesen tartjuk - a magzati nyak extensióját el kell kerülni! kiadós episiotomia a fogót mindig az egyenes átmérőben alkalmazzuk. Piper, esetleg Kielland fogó.

A hüvelyi szülésbefejező műtétek potenciális szövődményei, teendők Anyai: lágyrészsérülések, hüvely-, hólyag-, végbél-, ideglaesiók. Magzati: cephalhaematoma, facialis paresis, koponyatörés, intracranialis vérzés Szülés után kötelező: gondos feltárás, a legkisebb gyanú esetén méhűri revisio, az anya és az újszülött állapotának gondos ellenőrzése

Vacuumextractio feltételei és indikációi lényegében azonosak a fogóműtétével - értelemszerűen medencevégű fekvésnél nem jön szóba Malmström fémkorong vagy szilikonharang - az utóbbi belső bordái a rotációt is lehetővé teszik, mély harántállásnál a manuális forgatást el lehet hagyni kerülni kell az egy húzásra való megszületést hátránya: könnyebben “lecuppan”