1. A családpolitika társadalmi hatásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés május 30.
Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Kora gyermekkori nappali ellátások és foglalkoztatás Reszkető Petra Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Demográfia.
1 A MAGYAR NŐK MUNKAERŐPIACI RÉSZVÉTELE ÉS ANNAK TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA Monostori Judit Népességtudományi Kutatóintézet március 28.
WORKCARE SYNERGIES – TÁRKI műhelykonferencia
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Szegő Szilvia Emberi életpálya és az ifjúság munkavállalása.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Gondolatok az euro bevezetése kapcsán Csermely Ágnes dec. 3.
>Cseres-Gergely Zsombor (MTA KTI, CEU)‏
A gyermeknevelési támogatások munkaerő-piaci hatásai
:31 A nemek közötti munkamegosztás termékenységre gyakorolt hatása Magyarországon Makó Ágnes PhD hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem MSZT.
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Tárki-Unicredit Európai társadalmi jelentés Demográfiai folyamatok Hozzászólás Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
Gyermekszegénység Magyarországon
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
WORKCARE SYNERGIES – findings from EU research – EU 7th Framework Programme -
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Demográfiai helyzetünk és kilátásaink
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A szociálpolitika aktuális kérdései
Az adórendszer hatása a munkaerőpiacon Scharle Ágota Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai főosztály.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
A mainstream szakpolitikai fejlesztések és a gyermekszegénység Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon:
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
Tárgy A foglalkoztatás növekedése hét európai országban A változások értékelése az előrejelzési kockázatok szempontjából Nem célja megmagyarázni,
Önkormányzati Egészségügyi Napok
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Előadás másolata:

1. A családpolitika társadalmi hatásai Giczi Johanna – Gábos András

Kérdések Családtámogatási rendszer és női munkavállalás: ösztönzés vagy akadály? Milyen területekre kell még figyelemmel lenni?

Munkavállalás kisgyermek mellett A 25–44 éves, 0-5 éves gyermeket nevelők foglalkoztatottsági rátája nemenként, 2002 (%) Férfiak: nincs jelentős eltérés Nők: a ráták jelentősen szóródnak Visegrádi országok: az anyák aktivitása nagyon alacsony Magyarország: 240-280 ezer nő van gyeden, gyesen, gyeten, a gazdaságilag inaktív nők 15-18%-a Forrás: Frey (2005) alapján.

Gyermekes anyák és gyermektelenek A 15–45 éves gyermektelen nők és gyermekes anyák foglalkoztatottsága az EU-ban Kirívó lemaradás a visegrádiaknál a gyermekteleneké nem jelentős a gyermekeseké jelentős Nincs jelentős különbség: magas szinten: Szlovénia alacsony szinten: Görögország Forrás: Köllő és Scharle (2009), eredeti forrás: EU-LFS 2005. Megjegyzés: Az anyák itt legalább egy 0–4 éves korú gyermeket nevelő 15-45 éves nők. A mutatók képzésekor az egyetemistákat nem vettük figyelembe.

Iskolázottság szerinti különbségek A 15–45 éves gyermektelen nők és gyermekes anyák foglalkoztatottsága az EU-ban Alacsony iskolázottságúak Magas iskolázottságúak Forrás: Köllő és Scharle (2009), eredeti forrás: EU-LFS 2005. Megjegyzés: Az anyák itt legalább egy 0–4 éves korú gyermeket nevelő 15-45 éves nők. A mutatók képzésekor az egyetemistákat nem vettük figyelembe. Vízszintes tengely: A 15-45 éves nők foglalkoztatottsági rátája. Az országok eszerint vannak sorba rendezve. Függőleges tengely: A gyermektelenek és az anyák foglalkoztatottsági rátája.

A családtámogatási rendszer szerepe 1 Anyasági támogatások: nagyon magas egy gyermekre jutó kiadási szint (OECD) Ez hozzájárul az anyák alacsony foglalkoztatottságához Két fontosabb változtatás 1995-1998: Bokros csomag 2006-2010: a gyes mellett teljes idős munkavállalás lehetséges A gyermekes anyák aktivitása egyik esetben sem nőtt Járulékos költségek > munkából származó nyereségek a munkaerő-piacra való belépés magas költségei a nappali gyermekgondozás mennyiségi és minőségi problémái az otthoni gyermekgondozás felértékelése az intézményi gondozással szemben Bálint és Köllő (2008), Köllő (2009), Köllő és Scharle (2009)

A családtámogatási rendszer szerepe 2 Készpénztranszferek vs. nappali szolgáltatások – nemzetközi összehasonlító elemzés (Köllő és Scharle 2009) Eredmények A nappali gyermekgondozó intézmények segítik az alacsony végzettségű nők munkaerő-piacra lépését A készpénztranszferek jellemzően negatívan hatnak az alacsony végzettségű anyák munkakínálatára A felsőfokú végzettségűek számára a készpénztranszferek negatív hatása nem jelentkezik Amennyiben a készpénztranszfereket a nappali gondozási intézmények finanszírozására konvertálnánk, legnagyobb mértékben a középfokú végzettségű nők körében növekedhetne a foglalkoztatottság

Egyéb társadalmi kimenetek Gyermekvállalás és foglalkoztatottság aggregált szinten pozitív (1980/90-) egyéni szinten negatív az ellátórendszer szerepe az átváltási hatások csökkentésében A gyermek fejlődése és az anya munkába állása negatív, de meddig? Gyermekszegénység és az anya foglalkoztatottsága negatív kulcsfontosságú, a szegénységi kockázat egyik fő meghatározója

Összegzés 1 Északi országok Magyarország magas női foglalkoztatottság magas termékenység a gyermekek tanulási eredményei, egészségi állapota jó a gyermekek szegénységi kockázata alacsony kicsik az egyenlőtlenségek Magyarország alacsony női foglalkoztatottság alacsony termékenység a gyermekek tanulási eredményei, egészségi állapota rosszabb az európai átlagnál a gyermekek relatív szegénységi kockázata magas nagyok az egyenlőtlenségek

Összegzés 2 A pénzbeni ellátások kizárólagos átalakítása kudarcos volt A (kis)gyermeket nevelő anyák foglalkoztatottsága kirívóan alacsony, az okok összetettek: - a humán tőke alacsony szintje - a munkaerőpiac rugalmatlansága és magas belépési költségei, - az intézményi gyermekgondozás humán és fizikai infrastrukturális hiányosságai - a készpénzes támogatások jellemzően munka-ellenösztönző hatásai - uralkodó társadalmi normák A pénzbeni ellátások kizárólagos átalakítása kudarcos volt Komplex és rugalmas beavatkozás?

Policy dilemmák A gyermekes nők munkakínálata heterogén pl. életkor, együttélési forma, társadalmi helyzet, lakóhely mentén minél általánosabbak az ösztönzők, annál több torzulás kerülhet a rendszerbe Milyen elvek és fontosabb gyakorlati szempontok játszanak szerepet egy rugalmas, minél inkább egyéni helyzetekhez alkalmazkodó rendszer kialakításában? A szándékolt és nem szándékolt hatások összetettettek Mely terület(ek) élvezzen(ek) prioritást a célok kijelölése során? A rendszert többször átalakították, miközben a kiszámíthatóság fontos Mennyire keskeny a kiszámíthatóság és a hatékonyabb működést biztosító reform közötti palló?