dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
A fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatási rendszer átalakítása
A JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS AZ ÁLLAMI FINANSZÍROZÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI A FOGYATÉKOSOK SPORTJÁBAN Dr. Litavecz Anna elnökségi tag Magyar Paralimpiai Bizottság.
A fogyatékosságot érintő jogi szabályozás Magyarországon
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Esélyegyenlőség Integráció A települési és intézményi közoktatási intézkedési tervek elkészítésének szükségessége Tájékoztató nap Budapest, május.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Az intézményi férőhely kiváltás program jelenlegi helyzete
Fogyatékosságügyi politika Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár, SzMM Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
általános főig. helyettes
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Közigazgatási kommunikáció
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
A Magyar Köztársaság kormánya
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Munkahelyi egészség és biztonság
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület Titkára
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Foglalkozási rehabilitációs támogatási rendszer átalakításának irányai „Munka és rehabilitáció” október Harkány Dr. Páva Hanna főosztályvezető.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Nagykanizsa július – HEP munkatalálkozók tapasztalatainak összegzése- a szervezetek szemével Közös fellépési lehetőségek a tapasztalok.
A képzett szakemberekért E-tanácsadás Szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet augusztus 28. Nádráné Tóth Borbála osztályvezető.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
Előadás másolata:

Az új Országos Fogyatékosügyi Program és annak középtávú intézkedési terve dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2007. szeptember 20.

A fogyatékos emberek helyzete Magyarországon Ez a csoport sokáig „láthatatlan” réteg volt 2001-es népszámlálás: 577 ezer fogyatékos ember él Magyarországon (alábecsült adat) Ez a teljes lakosság csaknem 6%-a

A hazai szabályozás alapjai A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény (Fot.) Az első kifejezetten fogyatékosságügyi jogszabály Magyarországon. Legfontosabb alapelvei: a fogyatékos emberek egyenrangúsága és egyenjogúsága megelőzés a fogyatékos embereket megillető jogok érvényesítésének állami kötelezettsége indokolt esetekben pozitív diszkrimináció

Az Országos Fogyatékosügyi Program Megalkotását a Fot. írja elő Az Országgyűlés fogadja el, határozati formában Az első: Az Országos Fogyatékosügyi Programról szóló 100/1999. (XII. 10.) OGY határozat Hatályos: Az új Országos Fogyatékosügyi Programról szóló 10/2006. (II. 16.) OGY határozat

Az Országos Fogyatékosügyi Program 7 évre határoz meg fogyatékosságügyi prioritásokat 4 célterületen: társadalmi szemléletformálás a fogyatékos személyek és családjuk életminőségének javítása a társadalom életében való aktív részvétel rehabilitáció

A középtávú intézkedési terv Az OFP alapján a Kormány fogadja el, határozati formában Az OFP által felölelt 7 évet két időbeli egységre osztja Részletezi és ütemezi az OFP által kijelölt prioritásokat: Az elérendő célokhoz konkrét feladatokat rendel Meghatározza az egyes feladatok államigazgatási felelősét (felelőseit) a végrehajtás határidejét a szükséges forrásokat

A középtávú intézkedési terv Hatályos: Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2007-2010. évekre vonatkozó középtávú intézkedési tervéről szóló 1062/2007. (VIII. 7.) Korm. határozat az OFP négyes felosztását követi összesen 33 intézkedést tartalmaz

I. Társadalmi szemléletformálás Antidiszkriminációs műsorok indítása Az Oktatás területén megvalósítandó intézkedések: Integrált iskolák körének fejlesztése Oktatási tananyagok fejlesztése Fogyatékosságügyi ismeretek beépítése a tanító- és tanárképzésbe Turisztikai szolgáltatók szemléletformálása (tourism for all )

II. A fogyatékos személyek és családjuk életminőségének javítása A lakások akadálymentesítési rendszerének átalakítása Felnőttképzési programok elérhetővé tétele képzés + infrastruktúra Alternatív eszközök kölcsönzőrendszerének kiépítése Személyi segítés fejlesztése FECSKE program

III. A társadalom életében való aktív részvétel elősegítése Prevenciós oktatófilmek, tájékoztató kiadványok Közszolgálati televíziós műsorok feliratozása, jelnyelvi fordítása Segítőkutya-kiképzés Támogatott döntéshozatal modelljének kidolgozása Fogyatékosságügyi ENSZ-Egyezmény

IV. Rehabilitáció Korai intervenció szabályainak kidolgozása Autizmussal élő emberek komplex rehabilitációja Szakképzési intézmények fejlesztése A fogyatékosságügyben dolgozó szakemberek kiégésének (burning out ) megelőzése

Áttekintés A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezmény A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény Országos Fogyatékosügyi Program Középtávú Intézkedési Terv

Köszönöm a figyelmüket! dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály Szociális és Munkaügyi Minisztérium juhasz.peter@szmm.gov.hu (06-1)475-5893