Projektoktatás 2014. április 8. Papp Dolli.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

A projekttanulásról A prezentáció Pethőné Nagy Csilla, Petkes Csaba
Lépések, végrehajtás, portfólió Marksteinné Molnár Julianna
Komplex Instrukciós Program
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Kulcsárné dr. Papp Enikő:
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
PROJEKT A GYAKORLATBAN AVAGY A TANULÓPÉNZT MEG KELL FIZETNI.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Nyílt napok látogatottsága
Kompetencia alapú oktatás Szociális kompetencia bevezetése 4. évfolyamon beszédsérülteknél.
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Fontosabb fogalmak Képesség :
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Színjátékos tehetséggondozó projekt
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
PROJEKT A PROJEKTMÓDSZER PROJEKTPEDAGÓGIA
A projektpedagógia elmélete és gyakorlata
Újszerű oktatásszervezési eljárások projektoktatás, témahét
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A projektoktatásról.
Morvai Edit, Rádai Péter 2007
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
Szeretet, türelem, tolerancia
Projektmunka.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A projektpedagógia lehetőségei a felsőoktatásban Arató Ferenc PTE BTK NTI Nevelés- és Oktatáselméleti Tanszék április 12.
XXX, Uddannelsesafdelingen, Århus Universitetshospital, Risskov Egy képzés a tanulásért Conference
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
A Számvitel Didaktikája
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Tanulásszervezési módszerek
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Projektorientált matematikaoktatás
Tervezési folyamat.
VITA A PROJEKTEK TERVEZÉSÉRŐL, ELŐKÉSZÍTÉSÉRŐL „Tudnod kell, melyik kikötő felé tartasz, mielőtt be akarod fogni a jó szelet, mely odarepít” (Seneca)
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Szociális kompetencia
KRE-AKTÍV motivációs projekt
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Mindent lehet még jobban tenni
Előadás másolata:

Projektoktatás 2014. április 8. Papp Dolli

tanítsd meg, és emlékezem rá, lehessek részese, és megtanulom.” „Mondd el, és elfelejtem, tanítsd meg, és emlékezem rá, lehessek részese, és megtanulom.” (kínai bölcsesség)

Mi a projekt? „ A projekt egy cél által meghatározott tapasztalatgyűjtés, céltudatos cselekvés, amelynél az uralkodó szándék (cél elérése) mint belső hajtóerő meghatározza a cselekvés célját, szabályozza annak lefolyását, motivációjához erőt ad.” „ A projekt olyan oktatásszervezési eljárás, amely az oktatás menetét gyakorlati problémák megoldása köré csoportosítja.”

Mi a projekt? „A projekt egy sajátos tanulási egység, amelynek a középpontjában egy probléma áll. A feladat nem egyszerűen a probléma megoldása vagy megválasztása, hanem a lehető legtöbb vonatkozásnak és összefüggésnek a feltárása, amely a való világban az adott problémához organikusan kapcsolódik.” Hortobágyi Katalin

Mi a projekt? „Valamely összetett, komplex, gyakran a mindennapi életből származó téma; a témafeldolgozáshoz kapcsolódó célok, feladatok meghatározása, a munkamenet és az eredmények megtervezése; az eredmények prezentálása.” M. Nádasi Mária

Mi a projekt? „ A gyermek érdeklődésén alapuló komplex, önálló, életszerű feladategység.” „ A projekt sajátos tanulási egység, amelynek központjában egy probléma áll.”

Kulcsszavak problémaközpontú tanítás és tanulás motiváció a tanulási tevékenység szociális kontextusa tanulási egység probléma komplex feltárása felelősség a tanulásért projektösszetevők folyamatközi önértékelés tervezés munkafolyamat projekteredmény, prezentáció életszerűség együttműködés projektdokumentáció cselekvéses tanulás

A projektoktatás „atyja”: John Dewey (1859-1952) Egyetlen gramm tapasztalat többet ér egy tonna teóriánál.

A projektoktatás kidolgozója: William Kilpatrick (1871-1965) A projektoktatás teljes szívvel végzett tervszerű tevékenység, amely társas környezetben megy végbe.

Projektmódszer A tanulók érdeklődésére, közös tevékenységére épít. Lényege nem kizárólag az, hogy a tanulók egy-egy problémára megoldást találjanak, hanem az, hogy a lehető legtöbb összefüggést, kapcsolódási pontot is felfedjék. A passzív befogadó és feldolgozó magatartás helyett a diák kipróbálhatja saját képességeit, viselkedési formáit. A közös alkotás sikere függ az együttműködéstől, érdekérvényesítéstől, ezért a konfliktuskezelés is része a módszernek.

A projektmódszer jellemzői (didaktikai hármas alapelv) átélés ismeretszerzés megértés

Projektszakaszok Témaválasztás, célmeghatározás Tervezés, szervezés Kivitelezés A projekt/produktum bemutatása Projekt értékelése

Projektek típusai 2. Tartalma, témája szerint 1. Témaválasztás módja szerint 2. Tartalma, témája szerint 3. Tanítási időhöz való viszonya alapján 4. Időtartam alapján 5. Projektben résztvevők száma szerint

„Parancsszavak” a projektoktatásban Érdekeljen a munkád! Légy önálló! Kísérletezz és kutass! Vitass meg dolgokat a többiekkel! Igyekezz példamutatóan dolgozni! Különösen a gyengéknek segíts! Fogadd el az erősebbek segítségét! Örülj a munkádnak!

Kedvcsináló ötletek projektekhez A mi projektünk Kedvcsináló ötletek projektekhez

Köszönöm szépen a figyelmet! Ha mindig ugyanazt csinálod, mint eddig, akkor annyit is érsz el, mint eddig. De ha valami újat, mást, izgalmasat szeretnél, gondolj csak arra, mi állhat még előtted.” (Ismeretlen szerző) Köszönöm szépen a figyelmet!