Konszenzus az Egészségügyért Konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Advertisements

BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Új Magyarország Fejlesztési Terv : Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Dózsa Csaba TESZ Konferencia Miskolc, február 16. Struktúraváltás.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Dr. Juhász László PhD Docens1 Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 tavasz) 9.40 – V. előadó.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Az új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Dr. Aubert Antal.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Egészségügyi struktúraváltás Uniós támogatással Dózsa Csaba Egészségügyi Minisztérium IV. Egészségügyi Konferencia február 8. Novotel Budapest Centrum.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A regionális fejlődés perspektívái a ROP-ok tükrében Dr. Kolber István államtitkárFIT „Régiók félúton” konferencia.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Az OEP regionalizációja
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
A területfejlesztés és területpolitika Magyarországon
1 Pályázati lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kecskemét, június 21. Dr. Kónya József.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
EU-s pályázati források keresése Összeállította: Dr. Juhász Erika.
A betegellátás keretei és rendszere
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
1 Az EU regionális és vidékfejlesztési politikája ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV ( )
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Előadás másolata:

Konszenzus az Egészségügyért Konferencia Göd, 2006. szeptember 8. Új Magyarország Fejlesztési Terv: foglalkoztatás és növekedés 2007-2013 A hajó még nem ment el, de indulásra kész Dózsa Csaba

Az Új Magyarország Fejlesztési Terve 2007-1013: foglalkoztatás és növekedés Az EU kohéziós politkája keretében Magyarország 2007-2013 között 22,4 milliárd euró fejlesztési forrásra (kb. 6000 md forintra) jogosult! Makrogazdasági célok: A gazdaságolitika fő célja a makrogazdasági egyensúly helyreállítása és fenntartása, továbbá a felzárkóztatás a gazdaság teljesítményében, a foglalkoztatás szintjében és az emberek élerkörülményében.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terve, 2007-2013: foglalkoztatás és növekedés A fejlesztéspolitikának támogatnia kell a nagy állami elosztórendszerek és az állami közszolgáltatások reformjait, sőt azok katalizátorává kell válnia… (Előszó) A kohéziós politika fejlesztési forrásai segítik a nagy közszolgáltatási rendszerek (egészségügy és a szociális rendszer, az oktatás) átalakítását annak érdekében, hogy e rendszerek eredményesebben és hatékonyabban működjenek.

Operatív Programok Operatív programok Gazdaságfejlesztés 8,5 12,7 588 Min % Max % Min Ft Max Ft Gazdaságfejlesztés 8,5 12,7 588 882 Közlekedés 19,6 26,0 1361 1802 Emberi erőforrás fejl. 11,7 14,8 810 1027 Közigazgatás megújítása 0,5 0,6 34 43 Közszolgáltatások korszerűsítése 2,0 33 141 Humán infrastruktúra 5,2 9,1 359 634 Környezet, energia 14,9 20,6 1037 1430 Közép-Magyarország 6,0 6,5 418 451 Regionális programok 16,0 17,4 1114 1210

A nemzeti fejlesztési terv elemeinek hierarchiája Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Program Prioritás Intézkedés Komponens - Projekt

Az egyes projektek - programok lehetséges műfaja Operatív Program Intézkedéscsoport: Nagyprojekt (50 millió EUR) - kijelölés Központi projekt - kijelölés Előpályáztatás, kiválasztás - kijelölés Nyílt, egykörös pályázat

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv prioritásai A gazdaság fejlesztése A közlekedés fejlesztése A társadalom megújulása Környezet és energiafejlesztés Területfejlesztés Államreform

1. prioritás: A gazdaság fejlesztése (51. old) Az innovatív tudásalapú gazdaság megteremtése A kis- és középvállalatok (KKV) jövedelemtermelő képességének a javítása Az üzleti infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése (ezen belül: a vállalati humánerőforrás fejlesztése)

1. prioritás: A gazdaság fejlesztése Az innovatív tudásalapú gazdaság megteremtése: A piacorienált K+F tevékenységek támogatása A vállalkozások innovációs tevékenységének ösztönzése A technmológia-intenzív (spin-off) kisvállalkozások létrehozásának bátorítása Az innovációs együttműködések és technológiatranszfer ösztönzése

5. prioritás: Területfejlesztés A gazdasági versenyképesség területi dimenziója (56. old): Az innovációs csomópontok fejlesztése, amelyek jelenleg is rendelkeznek egyetemekkel és kutatóintézetekkel „A négy leszakadó régióban - Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon – növelni kell a versenyszféra arányát és jövedelemtermelő képességét, ösztönözni kell a nagyvállalatok betelepülését …

A regionális operatív programok forrásmegosztása Régió % Min mdFt Max mdFt Dél-alföldi Reg. Op 17,6 196 213 Dél-dunántúli Reg Op 15,3 170 185 Észak-alföldi Reg. Op 22,9 256 277 Észak-magyarországi Reg op. 21,3 237 258 Közép-dunántúli Reg. Op 11,96 134 145 Nyugat-dunántúli Reg. Op 10,92 121 132 100 % 1114 1210

5. prioritás: Területfejlesztés Együttműködő és versenyképes városhálózat: Debrecen „a tudás iparosítása” (gyógyszeripar, agrárinnováció) Szeged „Biopolisz” (egészségipar, környezetipar, agrárgazdasági biotechnológia) Pécsett „az életminőség pólusa”

Az ágazati és regionális szint viszonya Ágazati szint Regionális szint (SOP-ROP) Feladatmegosztás Intézményrendszer- fejlesztés, nagy költségigényű beruházások (Pl. Sürgősségi ellátás, onkológiai ellátás) Lakosság közeli ellátások (Alapellátás, járóbeteg szakellátás, rehabilitáció, geriátria, ápolás) Forrásmegosztás (ERFA) Az önkormányzat, a régió és a Kormány közös felelőssége Felelősségmegosztás

6. prioritás: Államreform (83. old.) A közigazgatás megújítása A közigazgatás szolgáltatóvá tétele: például Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozása, az OEP és az ÁNTSZ működésének korszerűsítése A közszolgáltatások korszerűsítése Az elektronikus közszolgáltatások infrastruktúra fejlesztése A közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítása Az elektronikus kultúra terjesztése

3. prioritás: társadalmi megújulás (62.o.) A foglalkoztathatóság javítása Az alkalmazkodóképesség javítása Az oktatási rendszer társadalmi és gazdasági igényekhez való rugalmas alkalmazkodásának erősítése Az oktatás eredményességének és hatékonyságának növelése, a hozzáférés javítása, az esélyteremtés Az oktatási és képzési rendszerek szerepének erősítése az innovációs potenciálfejlesztésében Társadalmi részvétel és befogadás A humán infrastruktúra fejlesztése

3. prioritás: társadalmi megújulás (62.o.) A humán infrastruktúra fejlesztésén belül: „… egyetemi innovéciós központok megerősítése, prevenciós, gyógyító és rehabilitációs célú kiemelt egészségügyi intézmények fejlesztése, …”

Struktúraváltás az egészségügyi ellátásban és a területi különbségek mérséklése Lakosság-közeli ellátások fejlesztése: Kistérségi Közösségi Központok K3 Szűrés, diagnosztika (telemedicina) fejlesztése Járóbeteg-szakellátási formák és a kórházi ellátást kiváltó ellátási formák (egynapos és kúraszerű ellátások, otthonápolás) fejlesztésesürgősségi betegellátás fejlesztése Integrált regionális ellátórendszerek kialakítása, infrastruktúra-fejlesztés Sürgősségi ellátás fejlesztése Regionális és szupraregionális fekvőbeteg ellátórendszer fejlesztése Korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítása Krónikus ellátások fejlesztéseű Az otthonápolás kapacitásainak és kis értékű eszközeinek bővítése Komplex rehabilitációs hálózat kialakítása Időskorúakról gondoskodó komplex és integrált rendszer kialakítása Infrastruktúra fejlesztés a versenyképességi pólusokban SE, DEOEC, PTEOEC, SZTEOGYC

Az Egészséges Társadalom Komplex Program felépítése

Egészséges Társadalom Komplex Program 1. Prioritás Struktúraváltás az egészségügyi ellátásban és a területi különbségek mérséklése 4. Prioritás Humánerőforrás fejlesztése képzésekkel és az oktatási rendszer átalakításával, kibővítésével Egészséges Társadalom Komplex Program 3. prioritás Egészség- károsító tényezők kiküszöbölése, fogyasztóvédelem 2. Prioritás Versenyképesség fokozása az egészségügyi ellátórendszerben – innováció, információ- technológia, egészségipar

Mire lehet építeni az NFT II-ben? I. Nemzeti Fejlesztési Terv 2004-2006 Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (A nyolc intézkedésből kettő érintette az egészségügyet): Auguszta projekt DEOEC: Kardiovaszkuláris és onkológiai komplex regionális egészségcentrum (4.3.1) Térségi diagnosztikai és szűrőközpontok fejlesztése (4.3.2) - 4 + 4 intézményben Rehabilitációs központok fejlesztése (4.3.3) Egészségügyi informatika (4.4): intézményközi és intézményi informatika fejlesztése - 10 + 9 + 20 = 39 A pályázatra jogosult régiók: Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország A támogatás összege: 24 690 millió forint

A Komplex Program szakmai-stratégiai kapcsolódási pontjai Népegészségügyi Program Szív- és Érrendszeri Betegségek Megelőzésének és Gyógyításának Nemzeti Programja Komplex Program Sürgősségi ellátás fejlesztése Nemzeti Rákellenes Program Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program Az Egészségügy Humán Erőforrás Stratégiája

Az egészségügyi struktúraváltás a II. NFT keretében

Az egészség feltételeinek biztosítása A jelen helyzet A kívánt helyzet Megelőzés, gondozás, szűrés prevenció Gyógyító ellátások, aktív ellátás kuráció Krónikus ellátás, ápolás, hospice rehabilitáció.

A struktúraváltás hatása a kiadásokra Az intézkedések eredményeképpen megváltozik az egészségügyi ellátás struktúrája, ami a kapacitások mellett a finanszírozási kiadások szerkezetében a következőképpen mutatkozik meg:

A modernizálódó ellátórendszer főbb elemei Rehabilitáció Krónikus ellátás Geriátria Ápolás Integrált regionális ellátórendszerek Lakosságközeli ellátások Alap- és járóbeteg szakellátás, otthoni szakápolás

Területi szinten tervezett struktúra-átalakítás és profiltisztítás Városi kiskórház Rehabilitációs szakkórház Közepes méretű városi kórház Alapszakmák, sürgősségi osztály Járóbetegell., egynapos sebészet, szűrés Regionális központi kórház Megyei kórház Külső telephely Ápolás krónikus ellátás Városi kiskórház Progresszív ellátások, Sürgősségi centrum központi műtőblokk intenzív Külső telephely Alapellátás, járóbetegellátás, szűrés

Hálózatok és centrumok fejlesztése a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében Infrastruktúra fejlesztés gép-műszerbeszerzés Informatika és Információs rendszerek fejlesztése Rehabilitációs ellátó- hálózat fejlesztése Szabályozás szervezés Humánerőforrás- képzés Finanszírozás

A konvergencia program és az ÚMFT kapcsolódása az egészségügyi és egészségbiztosítási rendszer fejlesztésében Az egészségügy társadalombiztosítási jellegének megerősítése A szakmai és finanszírozási protokollok érvényesítése A beutalási rendszer megerősítése Az OEP szerződéskötési kötelezettségének megszüntetése Az alapellátás kistérségi összehangolása Az egészségügyi intézmények gazdálkodási-működési formájának megváltoztatása

Az NFT II. tervezés és végrehajtás intézményrendszere Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT) Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Központi koordináció Irányító hatóságok (IH) Közreműködő szervezetek (KSZ) Monitoring bizottságok Pénzügyminisztérium: mint Ellenőrző hatóság Igazoló hatóság

Köszönöm a figyelmet!