A fenntartható fejlődés lehetőségei a vállalkozó és a civil szférában SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 2005. november 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
OFA Hálózat évi tevékenységei
A Ceglédi kistérség bemutatása, civil szervezetek lehetőségei a területfejlesztésben Cegléd, október 20.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS FŐBB KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI
Integrált közösségi szolgáltató terek
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A határtérség.
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Előadás másolata:

A fenntartható fejlődés lehetőségei a vállalkozó és a civil szférában SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány november 18.

A fenntarthatóság dimenziói Természeti, környezeti TársadalmiGazdasági

A LEADER fejlesztési koncepció Top-down tervezés – ágazati jelleg Bottom-up tervezés – ágazatok közötti kapcsolatok erősítése, kohézió

A LEADER fejlődési szakaszai Leader I.: tapasztalatszerzés, innováció, nemzetközi együttműködés ( ) Leader II.: modell programok, helyi szintű aktivizálás, tapasztalatcsere ( ) Leader +: horizontális partnerség, vidéki térségek közötti együttműködés, szereplők közötti kapcsolatok erősítése ( )

LEADER tevékenységi területek A természeti és kulturális örökség védelme, ezen adottságok gazdagítása; a helyi gazdaság megerősítése munkahelyteremtés céljából; !!! a közösségek önszerveződő képességeinek javítása, az együttműködés ösztönzése.

Támogatható tevékenységek 1. „Készségek elsajátítása” 2. „Helyi vidékfejlesztési terv kidolgozása és megvalósítása” 3. „Térségek egymás közötti és nemzetközi együttműködésének támogatása” 4. „Kommunikációs hálózatépítés európai, nemzeti és regionális szinten”

A LEADER program fókusza A kistérségek egyedi arculatának megte- remtése Általános elvárás a helyi vidékfejlesztési tervvel szemben, hogy olyan fejlesztéseket, tevékenységeket támogasson, amelyek más Operatív Programokból nem finanszírozha- tók.

Az OECD fenntartható fejlődés koncepciójáról Alapja: nemzeti szintű fenntartható fejlesz- tési stratégia Nemzeti Fejlesztési Terv Szektorális és keresztszektorális tervezés Nemzeti környezet- és természetvédelmi program

A fenntartható fejlődés tényezői I. Társadalmi: lakásépítés, közszolgáltatások, köz- és környezetbiztonság Gazdasági: közlekedés, munkahelyteremtés, technológia-fejlesztés, turizmus, primer, szekunder és tercier szektor egyensúlya Környezeti: szennyezés mérséklése, hulla- dékkezelés, tájvédelem, rehabilitáció, zöldterületek fejlesztése

A fenntartható fejlődés megvalósítói

A fenntartható fejlődés tényezői II. Politikai szint Intézményrendszer fejlesztése Eszközök, módszerek Oktatás, tudatformálás Tényezők

A fenntartható fejlődési stratégiák sikerkritériumai A fejlődés 3 pillérének érvényesülése és összhangja vs. prioritások Alkalmazott módszerek: szabályozás és támogatások, adóreform, menedzsment- rendszerek Érvényességi idő, felülvizsgálat, monitoring A megvalósítás biztosítékai – jelentések, indikátorok Regionális szempontok érvényesülése Szektorális és keresztszektorális programok

Klaszterek: a fenntartható gazdasági együttműködés fórumai A regionális üzletági központok (klaszterek) egy bizonyos működési területen belül tevékenykedő, egymással kapcsolatban álló vállalatok és intézmények földrajzi tömörü- lései, amelyekben jelen van a versenyszem- pontból fontos iparágak széles skálája.

A térbeliség újraértelmezése „Hallgatólagos tudás” (tacit knowledge)

Magyarországi klaszterek Pannon Autóipari Klaszter – Panac Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter – Pannonfa Alföldi Gazdaságélénkítő (AG) Klaszter Dél-Alföldi Kézműves Klaszter Dél-Alföldi Textilipari Klaszter Dél-Alföldi Turisztikai Klaszter, Építőanyagkereskedők Minőségfejlesztési Klasztere Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Termálklaszter Közép-Magyarországi Autóipari Klaszter Pápai Hús Élelmiszeripari Klaszter

A jelenlegi klasztertámogatás Pályázati felhívás klasztereknek nyújtott szolgáltatások fejlesztésének támogatása (GVOP /B.) 1-25 millió Ft támogatás kb. 20 szervezetnek

A civil szféra fenntartható fejlesztése: a szociális gazdaság Résztvevők Tevékenységi területek Személyi szolgáltatások Szabadidős és kulturális programok szervezése, hagyományőrzés A (lakó)környezet gondozása Környezetvédelem Audiovizuális szolgáltatások, új információs és kommunikációs technikák bevezetése

A Szociális Gazdaság működése

Fenntartható szociális gazdaság? Német megközelítés: második munkaerőpiac Közcélú foglalkoztatás (önkorm., 200 nap) Közhasznú foglalkoztatás (MMK. 1 év) Foglalkoztatási pályázat (MMK, 7 hó – 3 év) Tranzit foglalkoztatás A francia modell: önfenntartásra törekvés Bekapcsolódás az elsődleges munkaerőpiacba

A szociális gazdaság támogatása Az Unió foglalkoztatási stratégiája szerint a szociális gazdaság keretében a háztartások és egyének által igénybe vehető helyi szol- gáltatások piaccá szervezésével 3 millió új munkahely hozható létre. ROP 3.2 intézkedés – „A helyi foglalkoztatási kezdeményezések hosszú távú fenntarthatóságához szükséges szakmai kapacitások kiépítése és megerősítése” Közreműködő szervezet: OFA

Versenyképesség-növelés vs. munkahelyteremtés „…létezik a technológiába és a humán erő- forrásokba történő egyidejű beruházásoknak egy olyan ideális kombinációja, amely az inkompatibilitást feloldja.”

A vázolt felfogások és stratégiák közös nevezője: a tanulás A GVOP és a HEFOP kapcsolata A vállalkozási ismeretek oktatása A szférák közötti párbeszéd erősítése Új forráslehetőségek (JEREMIE)

Köszönöm a figyelmet! A SEED Alapítvány boldog névnapot kíván az Erzsébeteknek! Dr. Soltész Anikó Dr. Laczkó Zsuzsa Mihály András