Üzletmenet-folytonosság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Üzletmenet-folytonosság tervezése
Advertisements

Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Magyarországi cloud computing megoldások, belépési területek a hazai kis- és közepes méretű vállalatok számára Riba István.
AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG
Beruházási projektek dokumentációja
KRÍZISKOMMUNIKÁCIÓ A GYAKORLATBAN
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
©2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice 1 Krasznay Csaba CISA, CISM, CISSP,
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Szervezeti szintű folyamatszemlélet OPF. Célja: Az OPF célja, megtervezni és végrehajtani a szervezeti folyamatok fejlesztését, mindezt arra alapozva,
A projektmenedzsment funkciói és területei
MinőségIrányítási Rendszer (MIR) elektronikus dokumentációjához
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Készítette: Magyar Orsolya
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
A szervezeti problémák kezelése
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
Bevezetés az ebXML-be Forrás: An Introduction to ebXML ebXML and Web Services Practical Considerations In Implementing Web Services Romin IraniRomin Irani.
Biztosításfelügyeleti szakmai konzultáció
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Krasznay Csaba ZMNE doktorandusz.  Adódik a kérdés, hogy miért kell kiemelten foglalkozni egy funkcionálisan jól működő rendszer esetén a biztonsággal?
Karbantartási tevékenység felmérése és fejlesztése
R EQUIREMENTS D EVELOPMENT Készítette: Devecseri Viktor.
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Az elemzés és tervezés módszertana
Funkciói, feladatai és területei
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia IT HelpDesk – CRM házon belül Microsoft Operations Manager 2005 és Microsoft CRM Ügyfélszolgálat Fülöp Miklós.
Válságkommunikáció Dr. Piskóti István.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
A beiskolázás előkészítése
SLA (Service Level Aggrement) alapon történő szolgáltatás fejlesztés a Gazdasági Főigazgatóságon
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatikai biztonság alapfogalmai Kürti Tamás KÜRT Computer Rendszerház Rt.
CMMI 1.3 – Verifikáció Készítette: Kis Gergely. Bevezetés A specifikációt, követelményt vetjük össze a kész/készülő termékkel Itt nem vizsgáljuk, hogy.
Mi a kontroll? Projektkontroll alapelvei –A jelentéskészítés – nem egy bürokratikus és hosszan tartó tevékenység –Kontrollkritériumok –Jelentés a tervről.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Biztonsági szabályozás szerepe a biztonsági rendszeren belül
Az ISO 9001:2008 MinőségIrányítási Rendszer (MIR) dokumentumai A dokumentáció lehet bármilyen alakú vagy típusú adathordozón.
A biztonság általános értelmezése A biztonság nem termék, hanem egy kedvező állapot. A biztonság állapot, melynek megváltozása nem valószinű,
Az ISO szabványcsalád elemei: ICT készültség működésfolytonossághoz ISO/IEC 27031:2011 Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
A REND a biztonság alapja az informatikában IS! Informatikai Szolgáltatás Vizsgálata, Értékelése (COBIT tudásbázis alapján)
PwC Informatikai kockázatkezelés a gyakorlatban Hétpecsét Információbiztonsági Fórum március 22. Előadó: Viola Gábor, CISA.
A belső fenyegetettség elleni védelem aktuális kérdései © , Megatrend 2000 Rt. All rights reserved. Kajati László igazgató, biztonsági üzletág.
Móricz Pál üzletfejlesztési igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. XX. Információvédelmi fórum március 22. Információvédelmi kockázatfelmérés a szabványokban.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Mentés, archiválás, visszaállítás Takács Béla 2016.
KONFIGURÁCIÓKEZELÉS è A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. è A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel.
„Információvédelem menedzselése” XIV. Szakmai Fórum Budapest, január 19. Törvényi előírások az informatikai rendszer védelmére a pénzügyi szervezeteknél.
Tanúsítási tapasztalatok és változások Stipkovits István információbiztonsági auditor SGS Hungária Kft., 1124 Budapest, Sirály u. 4.
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERT TÁMOGATÓ SZOFTVEREK FELADATAI Adatbázisok Word dokumentumok PDF dokumentumok HTML dokumentumok Szövegszerkesztés Szövegszerkesztés.
Kockázati értékelés kis szervezetekben Tar György Szeged, 2013.október
Beszerzések hatékonyság növelése
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Az ISO 9001 jelenlegi helyzete
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Elvárások és a realitás egy agilis pilot projektben a tanácsadó szemszögéből agilitas.hu | Copyright © 2013 Agile Coaching Kft. |
Őszintén a dokumentumkezelésről
Barcsák Marianna KPSZTI
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

Üzletmenet-folytonosság Krasznay Csaba

Mi az az üzletmenet-folytonosság? Az üzletmenet-folytonosság menedzsment az a folyamat, melynek során felkészülünk a kritikus üzleti folyamatok sérülés vagy leállás utáni visszaállítására, lehetőleg a legkisebb kieséssel. Természetesen megfelelő tervezéssel, teszteléssel, oktatással és karbantartással lehet csak kezelni a kérdéskört. A gyakorlatban ez elsősorban rengeteg dokumentum elkészítését jelenti, amitől sokan ódzkodnak. De ha egyszer beüt a krach, hirtelen minden leírt oldalnak és teszteléssel eltöltött időnek értelme lesz. Márpedig az üzletmenet folyamatosan fennakad, akár látja ezt a főnök, akár nem. Tulajdonképpen a kockázatmenedzsment egyik eredménye, hiszen abból derül ki, hogy mire kell felkészülnünk.

Hogyan érhető el a cél? Kipróbált, jól definiált eljárások vs. ott helyben kellene kitalálni Tudatosan viselkedő személyzet vs. fejetlenség Döntéshozó potenciál vs. egymásra mutogatás Rendelkezésre álló erőforrások vs. fennakadások, végeláthatatlan csúszások Üzleti oldal elvárásai  IT lehetőségei

Tervek, dokumentumok A NIST SP 800-34 szerint egy jó üzletmenet-folytonossági dokumentáció az alábbi terveket és dokumentumokat tartalmazza: Üzletmenet-folytonossági terv (Business Continuity Plan – BCP): annak leírása, hogy hogyan lehet egy üzleti funkciót fenntartani annak megzavarása alatt és után. Ez a leírás minden kulcsfunkcióra elkészül, azokat egyesével tárgyalva. Helyreállítási Terv (Business Resumption Plan – BRP): leírja, hogy egy üzleti folyamatot hogyan kell visszaállítani egy nem kívánt esemény után. Szemben a BCP-vel, nem mondja meg, hogy a vészhelyzet alatt hogyan biztosítsuk a folytonosságot. Általában a BCP része.

Tervek, dokumentumok Működés folytatásának terve (Continuity of Operations Plan – COOP): feladata annak a definiálása, hogy a szervezeti működést hogyan lehet visszaállítani egy nem kívánt esemény után. A BCP-től függetlenül készül. Mivel elsősorban a cég menedzsment funkcióinak visszaállítását tartalmazza, nem IT megközelítésű. A támogatás folyamatossági terve (Continuity of Support Plan): az üzleti folyamatokat támogató rendszerek folyamatos üzemelésére vonatkozó terv. Krízis kommunikációs terv (Crisis Communication Plan): a katasztrófa esetén szükséges belső és külső kommunikációs stratégiát leíró dokumentum. A BCP egyik melléklete. A legfontosabb része, hogy megnevezi azt a kizárólagos személyt, aki ilyenkor megszólalhat a nyilvánosság előtt.

Tervek, dokumentumok Informatikai incidenskezelési terv (Cyber Incident Response Plan): azokat a lépéseket tartalmazza, melyeket egy informatikai támadás során kell a szervezetnek megtennie. A BCP melléklete. Katasztrófa helyreállítási terv (DRP): akkor alkalmazzák, ha a szervezetet valóban katasztrofális esemény éri. Lényegében leírja, hogy hogyan lehet a teljes IT-t egy alternatív helyen újjáépíteni és üzemeltetni. A BCP része. Létesítményekre vonatkozó vészhelyzeti terv (Occupant Emergency Plan – OEP): a létesítményeket fenyegető veszélyek bekövetkezése esetén szükséges lépések leírása. Tartalmazza pl. a tűzeset vagy valamilyen bűncselekmény miatt életbelépő cselekményeket. A BCP-be beleírható, de attól elválasztva hajtják végre.

Tervek, dokumentumok Forrás: NIST SP 800-34

Mikor beszélünk katasztrófáról? A katasztrófa olyan hirtelen, nem tervezett, szerencsétlen esemény, ami nagy károkat vagy veszteséget okoz. Ez az üzlet szempontjából akkor jelentkezik, amikor a szervezet egy előre meghatározott időn túl nem képes a kritikus üzleti funkciókat működtetni. A katasztrófa kimondása ezen az előre meghatározott időn múlik, pl. ha egy szervezet egy hétig nem képes egy funkciót működni, akkor az már katasztrófa. Minden kritikus funkcióra más időbeliség vonatkozhat.

Mikor beszélünk katasztrófáról? A katasztrófa jellemzői: Nem tervezett szolgáltatásleállás, Hosszan tartó szolgáltatásleállás, Olyan leállás, amit a normális problémamenedzsment eljárásokon belül nem lehet megoldani, Komoly károkat vagy veszteségeket okoz. Katasztrófát kimondani nagyon komoly döntés!!!

Az üzletmenet-folytonosság céljai A kockázatmenedzsment során nem lehet mindenre felkészülni, vagy minden kockázatot eltűntetni, de az ilyen események során is fenn kell tartani a szervezet működőképességét. Néhány cél, amit a BCP megold: Azonnali, megfelelő és felmért válasz a vészhelyzetekre. Megkönnyíti az üzleti működés visszaállítását az esemény hatásának csökkentésével, miközben a kritikus üzleti funkciókat egy előre meghatározott időn belül újra lehet indítani. Csökkenti a kár mértékét.

Az üzletmenet-folytonosság céljai Eljárások és erőforrások listája, amit a visszaállítás során fel kell használni. Világos leírás, amit a felelősök végre tudnak hajtani. Azon partnerek azonosítása, akik bevonása indokolt lehet a visszaállítás során. Segíti a zavar elkerülését vészhelyzet során a világos útmutatók és a tesztelés segítségével. Tartalmazza a visszaállításhoz szükséges információk listáját. Leírja a tartalék helyen történő működés szabályait, ha az elsődleges hely nem elérhető. Az elsődleges helyre való visszatérés eljárásait is meghatározza.

A BCP elkészítésének lépései BCP-t készíteni és karbantartani sokáig tart és drága, ráadásul talán sosem lesz rá szükség. Igazából csak akkor hiányzik, amikor már megtörtént a baj, és nincs. De akkor nagyon tud hiányozni! Lépései: Projektindítás és irányítás, Üzleti hatások elemzése, Visszaállítási stratégiák meghatározása, Tervezés és megvalósítás, Tesztelés, karbantartás, tudatosság és képzés.

Projektindítás és irányítás Részei: Győződjünk meg arról, hogy egyáltalán szükségünk van-e BCP-re! Erre kiváló megoldás egy fókuszált kockázatelemzés. Szerezzük meg a menedzsment támogatását! Határozzuk meg a belső és külső stratégiai erőforrásokat, akik meg tudják mondani, hogy a BCP megvalósítható-e! Alakítsuk meg a BCP csoportot, amiben szervezeti és műszaki szempontból is kompetens emberek vannak! Készüljön projektindítási dokumentáció! Döntsük el, hogy kellenek-e automatizált adatgyűjtő eszközök! Ezeket a lépéseket és a továbbiakat jelentsük a menedzsmentnek! Legyenek formális, tervezett megbeszélések! Az egésznek legyen egy koordinátora!

Üzleti hatások elemzése (BIA) Üzleti és nem műszaki döntések meghozatalát igényli! Célja a nem kívánt esemény hatásának elemzése az üzleti folyamatra. A hatás azzal a maximálisan megengedhető idővel mérhető, ami még nem okoz visszafordíthatatlan kárt az üzleti folyamatokban, és azzal, hogy a szervezet milyen működési és gazdasági károkkal tud visszaállni a megfelelő működésre. A BIA célja az, hogy a menedzsment elfogadja a maximálisan elfogadható kiesést (Maximum Tolerable Downtime – MTD) minden kritikus üzleti folyamatra. Ezen kívül meg kell határozni, hogy az MTD-n túli leállás mekkora anyagi kárt okoz (pl. kár/nap). A BIA a kiváltó okot nem elemzi, csak az okozott hatást!!!

Üzleti hatások elemzése (BIA) A BIA céljai: Leírás a menedzsment részére a lehetséges nem kívánt események hatásairól. Az üzleti folyamatok kritikusságának meghatározása. Segít elképzelni a szervezet nem optimális működését. Prioritást állapít meg a kritikus rendszerek között. Megvizsgálja egy leállás anyagi hatásait. Megállapítja a kritikus funkciók visszaállítási ablakait.

Üzleti hatások elemzésének lépései 1. lépés: Határozzuk meg az információgyűjtés technikáját! Ez lehet elektronikus vagy papíralapú, személyes vagy csoportos interjú, stb. 2. lépés: Válasszuk ki az interjúalanyokat! Lehetőleg minden üzleti egységből egy vezetőt és egy dolgozót illik kiválasztani. 3. lépés: Készítsünk személyre (szervezetre) szabott kérdőívet! Nincs egyenkérdőív! A kérdések kvalitatív (anyagi) és kvantitatív (hírnév) veszteségekre vonatkoznak. 4. lépés: Elemezzük az információkat! A harmadik lépésből származó információkat szerkeszteni, analizálni és összesíteni kell.

Üzleti hatások elemzésének lépései 5. lépés: Határozzuk meg az időkritikus üzleti funkciókat! Az analízis eredményeképp meg lehet ezeket határozni. Ezen funkciókat kell az MTD-n belül visszaállítani. Figyeljünk a függőségekre is! 6. lépés: Határozzuk meg a maximálisan elfogadható kiesés (MTD) mértékét! 7. lépés: Az MTD alapján állapítsunk meg prioritást a kritikus üzleti funkciók alapján! Minél kisebb az MTD, annál fontosabb a funkció, és annál drágább visszaállítani. 8. lépés: Írjuk le a visszaállítási ajánlásokat! Ennek jóváhagyása még a következő lépés előtt történjen!

Példa a BIA-ra Forrás: NIST SP 800-34

Visszaállítási stratégiák meghatározása Célja olyan stratégiák meghatározása, amik segítségével az előző lépésben definiált időkeretek betarthatók. Lépései: A költségek meghatározása minden lehetséges megoldáshoz, Árajánlat kérése külső szállítóktól, Szerződések megkötése, A kockázatok csökkenésének értékelése, Az értékelés alapján az időkeretek és prioritások esetleges újragondolása, A visszaállítási stratégiák bemutatása a menedzsmentnek.

Üzleti visszaállítási stratégia Elsősorban a kritikus erőforrásokra és az üzleti funkciók MTD-jére koncentrál. Prioritásai egyenesen a BIA-ból származnak. Kidolgozásához azonosítani kell a következőket: Kritikus üzleti egységek és a hozzájuk tartozó üzleti funkciók. Az ezekhez tartozó kritikus IT infrastruktúra. Az IT infrastruktúrához való kapcsolódás módja. A kritikus funkciók ellátásához szükséges eszközök. A szükséges irodai terület. Kulcsemberek az adott területen.

Létesítmény visszaállítási stratégia Annak meghatározása, hogy egy helyettesítő létesítményben hogyan lehet a munkát folytatni. Leírásra kerül: A minimálisan szükséges hely (munkaterületek, tárgyalók, stb.), ami a kritikus funkcióhoz kell. A kevésbé kritikus erőforrások által igényel hely. A helyettesítő létesítménnyel kapcsolatos biztonsági követelmények. Tűzvédelmi elvárások. A szükséges berendezési tárgyak listája. A kábelezési elvárások. Épületgépészeti igények. Irodaszerek listája.

Emberi erőforrással történő újraindítása stratégia Feladata azon eljárások azonosítása, amit manuálisan is el lehet végezni. Ezeket a műveleteket megfelelően kell dokumentálni, bizonylatolni, hogy a későbbi elektronikus feldolgozás egyszerű legyen. A következő dolgokat kell megfontolni: A kritikus folyamat elvégezhető-e manuálisan? Milyen dokumentálási eljárással lehet biztosítani, hogy semmilyen adat vagy tranzakció nem fog elveszni? Mik az alapvető fizikai rekord tárolási követelmények? Hogyan lehet a munkaerőt biztosítani ezekhez a folyamatokhoz? Hogyan lehet a kapcsolattartást biztosítani?

Műszaki visszaállítási stratégia A tartalék telephelyen történő működés feltételeinek megteremtését tartalmazza. Alapvetően négy megoldás létezik: Előfizetéses szolgáltatás Megállapodás kölcsönös segítségnyújtásról Több adatfeldolgozó központ Szolgáltató iroda

Előfizetéses szolgáltatások Forró tartalék (hot site): teljesen berendezett helyet jelent, a szervezet által megkövetelt hardver és szoftver környezettel. Előnyei: Néhány óra alatt működőképessé tehető Kizárólagos használatú Lehetőséget ad rendszeres tesztelésre A szolgáltató általában több telephelyen is tudja nyújtani a szolgáltatást Hátrányai: Nagyon drága Környezeti katasztrófa esetén előfordulhat, hogy nincs szabad hely Speciális hardver és szoftver igények teljesítése gondot okozhat

Előfizetéses szolgáltatások Melegtartalék (warm site): hasonló a forró tartalékhoz, de a nagyon drága és speciális hardverek nem állnak rendelkezésre. Ezek beszerzése után néhány óra alatt működőképessé tehető. Előnyei: Hosszú ideig rendelkezésre áll A szervezet több megfelelő hely közül választhat Kizárólagosan a szervezet részére áll rendelkezésre Kevésbé drága, mint a forró tartalék Kevésbé elterjedt hardverkonfigurációk esetén jól használható Hátrányai: A működési teszt nem kivitelezhető A szükséges erőforrások nem állnak azonnal rendelkezésre Még ez is elég drága

Előfizetéses szolgáltatások Hidegtartalék (cold site): csak a gépészetet és a kábelezést tartalmazza. Minden más hardver és szoftver eszközt be kell építeni. Néhány nap alatt lehet működőképessé tenni. Előnyei: Hosszú ideig rendelkezésre áll Több telephelyen is tudják biztosítani Kevésbé drága, mint a többi megoldás Hátrányai: A működési tesztelés nem kivitelezhető A szükséges eszközök nem állnak azonnal rendelkezésre A költségek nagyobbak, mintha már létezne egy belső megoldás

Előfizetéses szolgáltatások Tükör tartalék (mirror site): az infrastruktúra megegyezik az elsődleges telephellyel, minden tranzakció megjelenik itt is. Tipikusan egy nagysebességű hálózati kapcsolat van kiépítve az elsődleges telephely felé. Előnyei: Nincs adatvesztés, ha az elsődleges helyen katasztrófa történik Azonnal át lehet állni Hátrányai: Nagyon-nagyon drága

Előfizetéses szolgáltatások Mobil tartalék (mobile site): olyan kamion, amin bizonyos IT eszközök rendelkezésre állnak. Előnyök: A katasztrófa után az eredeti telephelyen lehet vele elkezdeni a munkát Egy szolgáltató ki tud szolgálni egy decentralizált szervezetet Hátrányai: A működési tesztelés nem kivitelezhető A szükséges erőforrások nem állnak azonnal rendelkezésre

Előfizetéses szolgáltatások Tartalék Ár Hardver Távközlés Felállítási idő Hely Hidegtartalék Alacsony Nincs Hosszú Fix Melegtartalék Közepes Részben Részben/ Teljesen Forró tartalék Közepes/ Magas Teljes Rövid Mobil tartalék Magas Függő Mobil Tükör tartalék

Megállapodás kölcsönös segítségnyújtásról Olyan megállapodás, amit közel azonos infrastruktúrával működő cégek kötnek, hogy katasztrófa esetén használhassák egymás telephelyét. Előnyei: Ingyen vagy nagyon olcsón áll rendelkezésre a szerződő feleknek Hasznos, ha a résztvevők ugyanazokat a speciális hardvereket és szoftvereket használják Hátrányai: Általában szóban köttetnek az ilyen megállapodások Valószínűleg nem fér el egymás mellett két működő szervezet A működési tesztelés nehezen kivitelezhető A szükséges erőforrások nem állnak azonnal rendelkezésre Csak rövid ideig tartó kiesések esetén használható Az együttes működés biztonsági kérdéseket vet fel Nehéz a konfigurációkat szinkronban tartani, idővel óhatatlanul sérül a kompatibilitás Nincs semmilyen támogatás

Több adatfeldolgozó központ A szervezet egyszerre több, saját fennhatóság alatt álló központban dolgozik Előnyei: A kompatibilitás és rendelkezésre állás teljesen a szervezet által kontrollált Minden támogatás rendelkezésre áll Hátrányai: Nem biztos, hogy az egyik telephely kiesése után a másik elbírja a terhelést A többletkapacitás fenntartása drága Problémákat okozhat a konfigurációmenedzsment

Szolgáltató iroda Adatfeldolgozási szolgáltatást nyújtó cégeknél érhető el. Ezek a cégek általában szinte teljes kapacitással dolgoznak normál üzletmenetben, de a megrendelőknél történt katasztrófa esetén be tudnak segíteni. Előnyei: Gyors válasz és rendelkezésre állás a meglevő ügyfeleknél Lehetőség van tesztelésre Hátrányai: Kevés szolgáltató tud nagy szervezetet kiszolgálni Drága Gond lehet a konfigurációmenedzsment.

Adatvisszaállítási stratégia Feladatok: menteni a szoftvereket és adatokat, ezeket egy távoli helyen tárolni, és minél hamarabb visszaállítani. Mentési stratégiák: Teljes mentés Inkrementális mentés Differenciális mentés Folyamatos mentés Ezek leírását ld. Az 5. előadás anyagában!

Adatvisszaállítási stratégia A távoli hellyel kapcsolatos igényeket is meg kell határozni A létesítmény rendelkezzen: Fizikai biztonsági megoldásokkal (pl. hozzáférés-ellenőrzés) Megfelelő gépészettel Tűz és vízvédelemmel Megfelelően messze legyen a fő telephelytől A mentések továbbításánál meg kell oldani: A mentési média biztonságos eljuttatását A megfelelő járművek megválasztását A megfelelő személyek kiválasztását A 7/24-es hozzáférést a mentett anyagokhoz

Adatvisszaállítási stratégia A személyek kiválasztásánál figyelembe kell venni: Megfelelően ellenőrizni kell a továbbítással és kezeléssel megbízott személyeket Folyamatosan teszteket kell végezniük, hogy aktuális tudással rendelkezzenek Ismerniük kell a tárolási, elválasztási, visszaállítási és megsemmisítési eljárásokat. Bizonyos esetekben a gyártók letétbe helyezik a szoftverek forráskódját (software escrow), így az bármikor rendelkezésre áll.

Tervezés és megvalósítás Ebben a fázisban készítik el a teljes BCP-t, és dokumentálják is azt. Lépései: A menedzsment prioritásainak megvizsgálása A terv hatókörének meghatározása A kieséssel kapcsolatos feltételezések leírása Védelmi intézkedések felsorolása Az újrakezdési stratégiák leírása kritikus rendszerekre Az újrakezdési stratégiák leírása nem kritikus rendszerekre A szolgáltatási funkciók visszaállítási terveinek leírása Az üzleti funkciók visszaállításának terve és eljárásai.

Tervezés és megvalósítás A létesítmény visszaállításának terve A vészhelyzetben szükséges lépések leírása A terv véglegesítéséhez szükséges információk összegyűjtése (pl. személyek neve, elérhetősége) A külső partnerekkel való kapcsolattartás módozatai

Tesztelés, karbantartás, tudatosság és képzés Az üzletmenet-folytonossági tesztelés céljai a következők: Meggyőződés a visszaállítási dokumentumok érthetőségéről Az érintettek megismertetése a feladataikkal A stratégia életképességének ellenőrzése Az érintettek gyakorlati képzése A terv hibáinak felderítése Információszerzés a stratégia megvalósításának aktuális állapotáról Annak bizonyítása, hogy a tartalék rendszer megfelel az élesüzemű infrastruktúrának Az új követelmények alkalmazása a létező tervben. A tervben szereplő összes komponens tesztelése

Tesztelés, karbantartás, tudatosság és képzés A tesztelés típusai: Átnézés: a terv felelősei egy asztal körül átnézik a tervet. Chechklist: az egyes területek kapnak egy listát, amit végignéznek, és ellenőrzik annak tartalmát. Szimuláció: a felelősök egy forgatókönyv alapján próbálják a terv működőképességét. Párhuzamos tesztelés: a kritikus rendszereket üzembe is helyezik a tartalékhelyen. Teljes megszakításos tesztelés: teljesen leállnak az élesüzemmel.

Tesztelés, karbantartás, tudatosság és képzés Karbantartási technikák: A változáskezelési eljárások között gondolni kell a tervek folyamatos karbantartására is. A tesztelés során érzékelt összes problémát meg kell oldani. Az auditoroknak jelenteniük kell a terv hatékonyságával kapcsolatos összes észrevételüket. A karbantartási eljárásokat be kell építeni a napi rutinokba, pl. a felelősök munkaköri leírásába. A változtatásokkal kapcsolatos döntéseket centralizálni kell. A változásokat folyamatosan jelenteni kell az érintettek felé.

Tesztelés, karbantartás, tudatosság és képzés A karbantartás folyamata: Folyamatosan figyeljük, hogy az egyes üzleti egységek milyen változással kapcsolatos inputokat szolgáltatnak! Időnként nézzük át teljesen az egész terveket! Ez lehet évente egyszer vagy egy nagyobb változás után. A teljes terv egyes részeit sűrűbben is át lehet nézni, az üzleti terület működésétől függően. A változásokat osszuk szét az érintetteknek!

Olvasnivaló NIST SP 800-34, http://csrc.nist.gov/publications/nistpubs/800-34/sp800-34.pdf

Összefoglalás

A témához tartozó kérdések Gondolja át, hogy mik lehetnének egy mintaszervezet üzletmenet-folytonossági tervének alapjai! Mik azok a kritikus funkciók, amik érintettek lehetnek? Mekkora MTD értékek tartozhatnak ezekhez a területekhez? A telephely kiesése esetére milyen megoldást választana? A két kérdésre összesen minimum 1 oldalt kérünk!

Köszönöm szépen! krasznay.csaba@kancellar.hu Az előadás letölthető: www.krasznay.hu/presentation/elte_09.pdf