MUNKAHELYI SZOCIALIZÁCIÓ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a kompetencia?.
Advertisements

A Stratégiai vezetés gyakorlati kérdései
Számítógépes ergonómia
(A vezető magatartása, stílusa)
Szervezeti kultúra.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
KÉPERNYŐ ELŐTTI MUNKAVÉGZÉS
A jó munkahely kritériuma A vezetés és a vezető
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
VEZETÉSI STÍLUS A STÍLUS FOGALMA a VEZETÉSI stílus fogalma,
Gordon W. Allport vonáselmélete
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A korszerű vezetés gyakorlata Valljuk, hogy erőfeszítéseinkhez igazodó társasági működés, csak jól felkészült, többirányú kommunikácóra képes, közös célért.
Családi vállalkozás.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
Vezetés – Vezetési Stílusok
Egyéni döntések a szervezetben
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Az iskolai csoportok sajátosságai
SZERVEZETI KULTÚRA Mi a kultúra?
A számítógépes munkahely ergonómiája
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Kommunikáció a szervezetben
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A számítógép ergonómiája
Szék és helyes testtartás
A monitor Fábián Balázs.
Az EEM helye a menedzsmentben
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK 1.A MENEDZSMENTRŐL ÁLTALÁBAN - KÖZÉPPONTBAN: AZ EMBER 2.A CSOPORTOK MŰKÖDÉSE 3. KOMMUNIKÁCIÓ 4.MOTIVÁCIÓ 5.VEZETÉSI.
Cseh Györgyi Qualitas T&G Kft. ügyvezető SZTE KÖVI oktató
Klímamérés. A klíma percepcionalitása maguk a szervezet tagjai alakítják maguk a szervezet tagjai alakítják munkájukra aszerint van befolyással, munkájukra.
Nevelés és nevelői attitűdök
KUTATÁS CÉLJA Közoktatás-fejlesztési stratégia megalapozása. Közoktatás-fejlesztési stratégia megalapozása. Első fázisát jelenti ennek a megyék közoktatási.
A kriminálpszichológia
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
Y generáció Viselkedési jellemzők és változások az Információs Korban.
Számítógépes ergonómia
SZERVEZETI MAGATARTÁS V.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
Készítette: Kincses László
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
AZ EMBERI FEJL Ő DÉS HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ.
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
Balogh Andrea Johanna MKSZ, Siófok április 27.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Kultúra és kommunikáció
Kompetencia menedzsment 4. Modul BGF
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
Iskolabútorok Készítette: Ramocsa Andrea tanító – levelező hallgató
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

MUNKAHELYI SZOCIALIZÁCIÓ

A munkahelyi szervezet: emberek és eszközök rendszere Célok rendszere: a szervezet egy cél elérésére irányuló intézmény. A szervezet elemei között funkcionális munkamegosztás van. A szervezet elemei között egynek a funkciója a vezetés, amely a szervezet egész tevékenységét meghatározza.

Szervezeti kultúra A dolgozók által elfogadott alapvető előfeltevések, hiedelmek és értékek rendszere, melynek segítségével a szervezet meghatározza önmagát.

Szervezeti kultúra Látható jelek: logó, póló stb. Értékek: eszmék, ideológiák, célok, azok elérésének módjai, motivációk, normák, erények és bűnök, elutasított és jutalmazott viselkedések. Mély réteg: feltételezések és premisszák.

Munkahelyi szituációk Individualisztikus: a dolgozók úgy érzik, hogy céljaik elérése független attól, hogy a többiek elérik-e céljaikat vagy sem. Versengő: a dolgozók úgy érzik, hogy saját céljaikat csak akkor érhetik el, ha a többieket akadályozzák. Együttműködő: a dolgozók úgy érik el céljaikat, ha másoknak is sikerül céljaikat megvalósítani.

Morton Deutsch kísérlete Massachusetts Institute of Technology –pszichológia kurzus. Együttműködő Versengő Önmagukat pozitív kölcsönös függésben észlelik Individualisztikus élmény Tudják egymást helyettesíteni Kevésbé tudják egymást helyettesíteni Egymás pozitív értékelése Egymás alábecsülése Segítőkészség Kreatív akadályozás

FOGOLYDILEMA 5 0 10 1 1 A másik Én VALL NEM VALL VALOLOK NEM VALLOK 0 10 NEM VALLOK 1 1 2,5 5,5

A csoportdöntés STONE kísérletei: a csoportdöntés a kockázatosabb felé megy el. Csoportpolarizáció: a csoportos megbeszélés az egyéni döntéseket a szélsőségesebb irányba mozdítja el. Információs befolyásolás Normatív befolyásolás

Munkahelyi légkör Vezetési stílus Dolgozói összetétel A szervezet nagysága Kooperációs jellemzők a vezetők és a beosztottak között Munkahelyi fegyelem

Vezetési stílus K. LEWIN A szervezet irányításában megjelenő vezetői magatar-tásnak azon viszonylag tartós és tipikus sajátosságai, amelyek a nyílt viselkedésben, egy-egy konkrét konfliktusos szituáció során alkalmazott vezetési módszerek jellegzetességeiben határozhatók meg. TÍPUSAI: Autokratikus Demokra-tikus Laissez-faire

ÉLMÉNY-HÁTTÉR NYÍLT VISELKE-DÉS VEZETŐ- BEOSZTOTT LÉGKÖR TELJE-SÍTMÉNY AUTOKRATIKUS DEMOKRATIKUS LAISSEZ-FAIRE ÉLMÉNY-HÁTTÉR Hideg-korlátozó Meleg-engedékeny Hideg-engedékeny NYÍLT VISELKE-DÉS Letörő rendelkezések, nem tárgyilagos bírálat Önirányítás serkentése, szívélyes, bizalomteli hangnem Tájékoztatás, felelősség hárítása VEZETŐ- BEOSZTOTT Lappangó elégedetlenség Kölcsönös elfogadás, empátia Szituatív kapcsolat BEOSZTOT-TAK KÖZÖTT Agresszió, bűnbakképzés Baráti kapcsolatok Agresszió és félelem LÉGKÖR Ellenséges, debilizáló Oldott, facilitáló Felszabadult - feszült TELJE-SÍTMÉNY Jó, erős eredményes-ségre törekvés Jó, kreativi-tásra lehetősé-get adó Gyenge

HANDY szervezeti kultúra típusai

QUINN: versengő értékek modellje

McClelland motivációs modellje Teljesítménymotiváció: az eredmények, célok, kihívás iránti igény, munkavégzésre irányuló munkamotiváció, magas teljesítményszint elérésére és fenntartására való törekvés, mérsékelt kockázatvállalás, személyes felelősségvállalás, a dolgok alkotó, újító módon való végzése. Társulási motiváció: a konfrontáció elkerülésére és az együttműködésre való törekvés, a munka interperszonális oldalának a hangsúlyozása, akár a feladattal kapcsolatos munka végzésének rovására is; a vezetőknél egyensúlyozó, kiegyensúlyozó szerepe van. Hatalmi motiváció: képesség más szervezeti egységek szervezeti szereplők viselkedésének befolyásolására. A hatalmi motiváció négy dimenzióban jelenik meg: a függés, a kontroll, a segítség és a szakértelem szintjén.

SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEK ERGONÓMIÁJA (Hódos Tibor munkái alapján)

20 fokos döntés

Nézőszög minősítés a szem védelme érdekében

A képernyős szoba nem hasonlít az irodákra! Az ablakos fal sarka jó, ha mindkét falrész legalább 100-120 cm A szobában fényes tárgy, csempe, olajfestés, tükör, lakkozott szekrény, asztal, üvegkeretes fénykép vagy bármi más, ami a ráeső fényt visszaveri nem lehet, mert vakítást, illetve tükrözést idézhet elő a képernyőn. A képernyős helyiséget rolettával, reluxával, szalagfüggönnyel, textilfüggönnyel védeni kell az erős külső fényektől.

A monitor optimális megfigyelése

Osztott számítógép billentyűzet Microsoft tervezés

Hol lehet a billentyűzet? Fiókban, az asztal alatt vagy a számítógép-állványon A billentyűzetet a fiókot kihúzva lehet használni. A fióknak elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy az egér elférjen mellette! A fiókba tett billentyűzet új változata a PT-billentyűzet (= Preset tiltdown), amely 12 fokos szögben hátrafelé lejt.

   Kéztartások egészségtelen rossz rossz egészséges jó

Magas és kényelmes székmagasság

Az ülőlap magasított hátsó széle előnyösebb

A testtartás akkor kényelmes, ha 1.az alsó lábszárak kényelmesen, közel függőlegesen helyezkednek el, 2.a talpak kényelmesen megtámaszkodnak a padlón vagy a lábtámaszon, 3.a gerinc – oldalról nézve – enyhén ívelt és kissé előre dőlt, 4.a combok közel vízszintesek, 5.a felkarok – laza tartásban – közel függőlegesek, 6.az alkarok felfekszenek a karfára és vízszintesek.

A jó szék

Ablak és függöny