Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA 2010. NOVEMBER 11., B UDAPEST.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Budapest, november 12.1 A magyar fogyasztó és a hagyományos élelmiszerek Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Budapest, Logodi u
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Helyi termékek és helyi piacok szabályozása a gyakorlatban 2012
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Helyi termék, helyi piac a VölgyVidéken.
Helyes táplálkozás.
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
Gaia Alapítvány „Hangya” Települési Gazdaságfejlesztési Mozgalom Galgahévíz, szeptember 08. Kistermelői törvény nyújtotta lehetőségek Szabadkai.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
I. Falusi Vendégasztal Konferencia MUOSZ Székház 1064 Budapest, Vörösmarty u. 47. Szabadkai Andrea Kistermelői termékértékesítés, magán háznál, termelői.
Élelmiszerszabályozás
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Mosonmagyaróvár november 25.
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Budapest, Szabadkai Andrea Magyar Biokultúra Szövetség; SZÖVET 30/ ,
„Minőségi szakosodás a környezettudatosságért”
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
VÁLTOZÁSOK AZ ÉLELMISZEREK JELÖLÉSÉBEN
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
A es NYDOP akcióterv előkészítése. Várható ütemezés  Végleges módszertan: március  Főbb változások, újítási szándékok jelzése, egyeztetése:
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
Az ÚJ UNIÓS jelölésI RENDelettel kapcsolatos főbb változások
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
1169/2011/EU jelölési rendelet
„Helyi márka kialakítása a Bakonyban” című projekt bemutatása
A helyes táplálkozás.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Pálinka – élelmiszeripar - vidékfejlesztés
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Az élelmiszerek jelölése, címkézése. Mi az élelmiszercímke? Az élelmiszercímke  az élelmiszerjelölés fontos eszköze, amely a fogyasztók egészségét, biztonságát,
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Rövid ellátási láncok a fenntarthatóság alapjai Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Élelmiszerbiztonsági aktualitások:
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
A vendéglátó ipari tevékenység tükrében
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Ú J S ZÉCHENYI T ERV, D UNA -S TRATÉGIA ÉS FENNTARTHATÓSÁG K ÖZÉP - MAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS KÖRNYEZETVÉDELMI KONFERENCIA NOVEMBER 11., B UDAPEST Szabadkai Andrea Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület 30/

C IVIL EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS RÉSZVÉTEL Egészség Magyarország Egészséges környezet, - Egészséges élelmiszer, -Egészséges ember Zöld Gazdaság Környezetkímélő és így fenntartható, természetközeli gazdaság - Biogazdaság - Tájgazdálkodás, - Magas beltartalmú helyi termékek - Munka, turizmus, piac Vállalkozás biztonság Jogbiztonság

C IVIL ÉS SZAKMAI ÉRDEKKÉPVISELETI EGYÜTTMŰKÖDÉS

EREDMÉNYEK Kistermelői rendelet módosítás Az EU engedi: kodifikált szövegszerű javaslatok, véleményezések, egyeztetések. (Gazdabolt, helyi termék polc, közétkeztetés, vendéglátás- gasztroturizmus, társadalmi hagyományok- disznóvágás program, nyers hús értékesítés, részfeldolgozás, termékmennyiség növekedés,…) Közétkeztetési közbeszerzés Szeptember 15-től a közétkeztetést végző intézmények közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőtől megvásárolhatják a nyers húst, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet és tejterméket, mézet, tojást és gabonát.

H AGYOMÁNY ÉS É RTÉK – F ALUSI VENDÉGLÁTÁS, RENDEZVÉNYEK K ÉPEK : R ENDEK Ö KOGAZDASÁG, K EREKEGYHÁZA

P ROBLÉMÁK Kistermelői rendelet Életszerűtlen és betarthatatlan követelményeket ró a kistermelőkre a nyilvántartásba vétel után előírt 210/2009 kormányrendelet által megkövetelt bejelentési kötelesség. Falusi vendégasztal szolgáltató, borát és párlatát gazdaságából csak 2literes, zárjegyes palackból adhatja vendégeinek, teljes adómegfizetéssel. Üzlet létesítés kötelezettséggel. OBI Ne kellejen a hálózati közüzemi vizet bevizsgáltatni. Ausztriában így van. 136/2007 kormányrendelet, TEÁOR szám és szakmakód, Kenyér, Pékáru… EÜ kiskönyv, Rovarirtás, … Élelmiszer jelölés

K ÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉS HATÁRA CSÖKKENT...

T ERMÉKCÍMKE ( FORRÁS : DOLCETA). Kötelező élelmiszercímke információk 1- Kötelező élelmiszercímke információk 2- élelmiszer neve összetevők listája élelmiszer fizikai állapotára vagy kezelésére utaló megnevezés (pl. füstölt, fagyasztott, szeletelt, sűrített) a felhasznált anyagok csökkenő mennyiségi sorrendben történő feltüntetése a „sugárkezelt” vagy az „ionizáló energiával kezelt” kifejezés az így kezelt élelmiszer jelölésében húsösszetevők jelölése: „hús” és annak az állatfajnak a neve, amelyből származik a 0,9 %-nál több genetikailag módosított összetevő (GMO) jelzése az adalékanyag neve, csoportneve és E száma (pl. színezék) a „Védőgázas csomagolásban” jelölés a név után, ha ez fennáll az aromáknak az „aroma/aromák” szóval, az aroma nevével vagy leírásával való megnevezése őshonos állatfajtára utaló név esetén fajtaazonosító igazolás összetevő mennyiségi feltüntetése, ha alapvető fontosságú az élelmiszerben (pl. ez a neve)

.. Kötelező élelmiszercímke információk 3- Kötelező élelmiszercímke információk 4- közvetlenül az „aroma” szó után a kinin, illetve a koffein név szerinti feltüntetése nettó mennyiség térfogategységben (liter, cl, ml) vagy tömegegységben (kg, gramm) az allergén összetevők (pl. glutén, tej, hal, szója, dió, zeller) jelzése a töltőtömeg feltüntetése, ha a szilárd élelmiszer folyadékközegben van a fűszer külön jelölése, ha aránya az összetevők 2%-át meghaladja minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő édesgyökér, glicirrizin sav vagy annak ammónium sójának jelölése tárolás (pl. hűtve tárolandó, száraz helyen tartandó, napfénytől védetten) bizonyos összetevők, összetevő kategóriák mennyiségi jelölése (pl. zsírtartalom % vagy gramm) az előállító, csomagoló vagy forgalmazó neve és címe használati útmutató (amennyiben ennek hiánya a fogyasztót megtévesztheti) származás helye (amennyiben ennek hiánya a fogyasztót megtévesztheti)

H ELYES H IGIÉNIAI G YAKORLAT (GHP) Értékesítési célból, a magánlakóházi szintű élelmiszer-előállítókra vonatkozóan, a 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklet, III. fejezet alapján. vidéki élet jellemzői kézműves élelmiszer előállítás hagyományai kulturális örökségünk része hagyomány által már bizonyított, rugalmas módszerek, feltételek jövedelem kiegészítés, önfoglalkoztatás, munkahely turizmus szolgáltatás

K ÜLÖN KÖZÉTKEZTETÉSI TÖRVÉNY KELL ! - Előírt beltartalmi minőség - Infrastruktúra és eszközfejlesztés - Humánerőforrás minőségi garancia, költségvetési támogatás (dietetikusok, élelmezés vezetők, szakácsok) - OKTATÁS - Élelmiszer önrendelkezés, helyi, hazai termékek - Termelői szövetkezések

T ERMELŐI VÁSÁR

B ESZÉDES S TATISZTIKA

.

M AGYAR ? M AGYAR TERMÉKEK - ITTHON GYÁRTOTT TERMÉKEK - ARÁNYA A MAGYARORSZÁGI ÜZLETLÁNCOK KÍNÁLATÁBAN, ÁRUHÁZLÁNCONKÉNT (F ORRÁS : B UDAPESTI C ORVINUS E GYETEM É LELMISZERIPARI G AZDASÁGTAN T ANSZÉK

.

KÖSZÖNJÜK!