Történelemdidaktika III. A kétszintű érettségi. Az érettségi reform előzményei  Közel tíz esztendős fejlesztőmunka eredménye.  Középiskoláztatás iránti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése Közoktatás 1-4. szintjei - Kapcsolódások.
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Tantervi műfajok, a tanterv történeti fejlődése
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Képességszintek.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Értékelés a pedagógiában
Megértési értelmezési folyamatok
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
A munka világával kapcsolatos tudás
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
FORRÁSKÖZPONTÚ TÖRTÉNELEM – TEVÉKENYSÉG KÖZPONTÚ TANÍTÁS (ELVEK ÉS MÓDSZEREK) Dr. Dárdai Ágnes, PhD
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A belügyi rendészeti ismeretek vizsgatárgy
Kérdőív a fizika érettségiről Horányi Gábor Kép helye.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Földrajz Közép és emeltszintű vizsgák értékelése vizsgatárgyanként
Gazdasági ismeretek.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
A feladatok szerepe Kaposi József.
A kerettantervek fejlesztése
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A szomszéd népek a magyar közoktatási tantervekben és vizsgakövetelményekben Kaposi József.
Az új történelem érettségiről, avagy a megőrzés és megújítás egyensúlyának kísérlete F. Dárdai Ágnes - Kaposi József Új Pedagógiai Szemle 2005.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
Kompetencia alapú oktatás
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Gyermekvilág régen és ma
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Érettségi esszék középszinten
Tanárok továbbképzése – a feladatlapok készítésének módszertana
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / A TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEINEK VÁLTOZTATÁSI JAVASLATAI.
A kétszintű érettségi. Középszint Írásbeli : 180 perc, 90 pont Szóbeli : perc, 60 pont A vizsga részei: –Egyszerű, rövid választ igénylő feladatok.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Érettségi élő idegen nyelv
Szülői értekezlet
A szakiskola jelene és jövője
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
SZFP II Kompetenciamérés
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
1./ A magyar közoktatás rendszere
Előadás másolata:

Történelemdidaktika III. A kétszintű érettségi

Az érettségi reform előzményei  Közel tíz esztendős fejlesztőmunka eredménye.  Középiskoláztatás iránti társadalmi igény, módosult munkaerőpiaci elvárások  Tartalmi és módszertani szemléletváltás igénye

Az érettségi reform általános céljai  a tudás értelmezésében bekövetkezett változások érvényesítése,  a középfokú oktatás expanziójából adódó problémák kezelése,  a nemzetközi vizsgáztatási trendek és mérési eredmények hazai alkalmazásának elősegítése,  a középiskolai általános képzés megerősítése,  a felvételi vizsga szerepének csökkentése,  a különböző képzési célú intézmények követelményeinek (gimnázium, szakközépiskola, nappali és felnőttoktatás) egymáshoz közelítése,  az iskolák eredményei közötti összemérhetőség érvényesülése

Az érettségi reform konkrét céljai  Korszerű történelmi műveltség közvetítése  A középiskolai történelemtanítás eredményességének növelése  A demokratikus közéleti szerepre való felkészítés

Mit mér az új érettségi? A vizsgázó  rendelkezik-e a történeti gondolkodás kialakulásához szükséges alapokkal  birtokában van-e az alapvető történelmi tényeknek  tudja-e használni a történelmi fogalmakat, a szaknyelvet  képes-e ismereteit szóban és írásban előadni  elsajátította-e azokat a képességeket és ismereteket, amelyekkel a történelmi eseményeket és jelenségeket értelmezni tudja

Mit mér az új érettségi?  képes-e a történelmi forrásokat – legyenek akár eredeti, akár a múltról szóló feldolgozások – elemezni és értelmezni; a múlt emberének életét reálisan elképzelni  tudja-e értelmezni a jelenkor társadalmi jelenségeit  képes-e az érvekkel alátámasztott, árnyalt és tényszerű történelmi értékeléseket előnyben részesíteni a leegyszerűsítő véleményekkel szemben

Az új érettségi vizsga sajátosságai  A követelményrendszer nem tanterv!  Nem a tanulási folyamatra, hanem a vizsgai teljesítményekre koncentrál.  A vizsgarendszer visszahat a tanítási/tanulási folyamatra.  Meghatározó szerepet kaptak a képességjellegű követelmények (kompetenciák).  Új tartalmi, módszertani és szervezési elemek.  Megfogalmazódtak a differenciált vizsgaszintek általános kritériumai.

Újdonságok az új történelem érettségi koncepcióban  az ismeretátadás, a képességfejlesztés és a normaközvetítés „hármasának” belső egyensúlya,  a képességjellegű követelmények (kompetenciák) szerepe  a lexikális ismeretek lényegesen szűkebb köre  biztosítja a magyar és egyetemes történelem 60– 40%-os megoszlását  meghatározó módon jelenik meg a XIX.–XX. század története

Újdonságok az új történelem érettségi koncepcióban  az eseménytörténeti ismeretek mellett több figyelmet kapnak a társadalmi, gazdasági és kulturális folyamatok  illetve azok a tartalmak, amelyek az egyes korszakok komplex, életszerű bemutatásához szükségesek  a jelen világának megértése  a helyi igények kielégítése

A képességjellegű követelmények (kompetenciák)  a források használata és értékelése;  a szaknyelv alkalmazása;  tájékozódás térben és időben;  az eseményeket alakító tényezők feltárása;  a történelmi események és jelenségek problémaközpontú bemutatása.

Példa : A szaknyelv alkalmazása TÉMÁK VIZSGASZINTEK KözépszintEmelt szint 2.1 Történelmi fogalmak azonosítása, helyes használata Legyen képes a fontosabb történelmi fogalmakat meghatározás alapján felismerni. Legyen képes az egy témához vagy korhoz kapcsolható fogalmakat kiválasztani, rendszerezni, használni. Legyen képes a történelmi szakszókincset használni. Forrás alapján legyen képes történelmi fogalmak meghatározására. 2.2 A történelmi fogalmak jelentés­ változásainak ismerete Tudja, hogy bizonyos fogalmak (pl. rabszolga, gyarmat, vármegye) a különböző történelmi korokban eltérő jelentéssel bírtak.

Az írásbeli vizsga  A feladatlap központilag készül mindkét szinten.  A feladatlap értékelését javítási útmutató segíti.  Az írásbeli feladatlap két részből áll: 1. Egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból („zárt” végű tesztek) 2. Szöveges (kifejtendő) írásbeli feladat, amely a) problémamegoldó vagy egyszerűsítve rövid esszé, b) elemző vagy egyszerűsítve hosszú esszé lehet.

Új típusú írásbeli feladatok  minden feladat magába foglal valamilyen forrást (szöveget, képet, térképet, diagramot, grafikont, karikatúrát stb.)  melynek adatai tartalmazzák mindazokat a szükséges információkat, melyek a sikeres feladatmegoldást biztosítják.

Új típusú írásbeli feladatok Feladattípusok:  Információkeresés források (szöveges, képi) segítségével  Források alapján egyszerű következtetések megfogalmazása  Különböző típusú (szöveges, képi, diagram) forrásból származó információk összevetése  Megadott szempontok szerint fogalmak gyűjtése forrásokból  Fogalmak azonosítása, hozzárendelése

Új típusú írásbeli feladatok  Térképekről információk gyűjtése  Térképek alapján egyszerű következtetések megfogalmazása  Helyszínek azonosítása atlasz segítségével  Célok és következmények megkülönböztetése  Ok-okozati összefüggés felismerése, megkülönböztetése  Következtetések megfogalmazása események, folyamatok, jelenségek, döntések következményeiről stb.

Szóbeli vizsga Témakörök:  Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra  Népesség, település, életmód  Egyén, közösség, társadalom  Nemzetközi együttműködés és konfliktusok  Politikai intézmények, eszmék, ideológiák  Modern demokráciák működése  Szabad (problémaközpontú) témakör

Értékelési szempontok  a probléma azonosítása,  információgyűjtés a megadott forrásokból,  egyszerű következtetések, összehasonlítások elvégzése,  a feladat kifejtéséhez szükséges szakszókincs alkalmazása,  a problémához kapcsolódó tér és idő koordináták meghatározása,  a „háttér”, pl. az ok-okozati kapcsolatok, célok és következmények feltárása,  önálló kérdés vagy megállapítás megfogalmazása.

A felkészítő munka új elemei  források (szöveg, ábra, kép, térkép) használatára és értelmezésére való felkészítés  szövegértési és szövegalkotási feladatok gyakorlása  XX. század és a jelenkor  társadalomtörténeti, művelődés- és életmód központú megközelítés  Minőségi szempontok az értékelésben (tématartás, problémafelismerés, kifejezőkészség stb.)  A tananyag súlyozása Összegezve: Tevékenység (forrás), és problémaorientált történelemtanítás!