Blu-ray Disc. Bóta Laca A Blu-ray-ről általában  A Blu-ray névben a „blue” a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Hardver ismeretek Háttértárolók
Története, felépítése, használata a minden napjainkban
Video.
Informatikai alapismeretek Hardver
Napjaink háttértárolói
Optikai lemezek.
A Blu-ray disc.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Vajon még mindig lehet újdonság a műholdvételben? Posta Tibor P-Sat Hungary Kft.
DISZKréten az adathordozókról
D-Link Boxee Box (Media center). D-Link a praktikus eszközök gyártója Adatfelhő megoldások Hálózati eszközök (routerek, switchek, hálózati adapterek,
Optikai tárolók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Háttértárak.
MP4 lejátszók.
Készítette: Tömördi Péter
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Optikai adathordozók.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Szilágyi András Digitális videózás Szilágyi András
Háttértárak.
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
CD,DVD,BLU-RAY Az 5. csapat munkája Mézes Norman,Gódor Dániel,Csóti Bendegúz.
Informatikai alapismeretek Hardver
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Mai számítógép perifériák
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
Kiss Dávid KIDSAAI.ELTE Optikai lemezek jellemzői és típusai.
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
O PTIKAI LEMEZEK ÉS OLVASÓ FEJEK. O PTIKAI L EMEZEK CDDVDBD Külső átmérő120 mm Belső átmérő46 mm Lemez vastagsága1.2 mm2 x 0.6 mm mm Lyukak hossza0.83µm0.4.
A számítógép felépítése
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

Blu-ray Disc

Bóta Laca A Blu-ray-ről általában  A Blu-ray névben a „blue” a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai sugárra.lézer  Egy nagy tárolókapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum.  A DVD utódjának szánják. Sokáig formátumháborúban állt a HD-DVD-vel.  A Blu-ray technológia röviden BD, elterjedése széles körökben egyelőre várat magára, elsősorban a technológia drágasága miatt.

Bóta Laca  mérete a szabványos CD lemezével megegyező  405 nanométeres ibolyakék lézert használják  Nagyobb adatmennyiséget lehet felírni rá  Egyre jobban elterjed mert a lejátszók ára folyamatosan csökken  A stúdiók egyre jobb minőségben gyártják a filmeket

Bóta Laca Működése  A DVD felvevő által fogadott és dekódolt jeleket tömörítik egy MPEG kódolóval és úgy rögzítik a lemezre.MPEG  A BS digitális sugárzása esetén megvan a lehetőség arra, hogy a kiegészítő adatfolyam többszörös legyen, és kívánalom, hogy ezt az adatot felvegyük és olvassuk.  A BD kék lézert használ (amiről egyébként a nevét is kapta). A kék lézer rövidebb hullámhosszon működik (405 nanométer), mint a vörös lézer (650 nanométer).  Egy 2 órás felvételhez 22GB szükséges ami kb. ötszöröse egy sima DVD-nek.

Bóta Laca Az ábra mutatja, a felvételi kapacitást az adatforgalom és a felvételi idő függvényében.

Bóta Laca Otthoni lejátszás és védelem  Az 50 GB-nyi tárhely tökéletes Full HD-s filmek tárolására 1920×1080-as felbontásban (a DVD 720×576)  Ezt visszaadni csak a Full HD (HD Ready 1080) televíziók tudják.  A Blu-ray filmeknél alapvető a HDMI kapcsolat a felbontás és a másolásvédelem miatt, ezért ilyen csatlakozással ellátott TV-re is szükség van.  Jelenleg háromféle másolásvédelem létezik.  A legmegbízhatóbb a BD+, mely arra képes, hogy a lejátszóban illegálisan másolt lemezt megjelöli, és internetről, vagy egy eredeti lemezbe beépített programmal akár le is zárja.

Bóta Laca LG BD370 asztali lejátszó

Bóta Laca LG BD370 kívül, belül

Bóta Laca Tudnivalók  YouTube-ra feltöltött videók nézegetése és egyes lemezek esetében valós idejű plusz (BD Live) tartalmak letöltése pl.: filmelőzetesek,csengőhangok, filmfeliratok.  MKV, DivX, MPEG4, JPEG, MP3 és a WMA, valamint az MP4 és az AVI fájlformátumokat is támogatja  Kezeli a BD, DVD és a sima CD-t is

Bóta Laca Újdonságok

Bóta Laca 100 GB egyetlen Blu-ray lemezen !  A Sharpnál kifejlesztették az új 500 mW-os lézert, amivel lehetővé válik a három- és négyrétegű (100GB) Blu-ray lemezek írása 8x sebességgel  Előreláthatóan tartós lesz mivel a tesztek szerint a lézer 80 fokos környezetben max. teljesítményen üzemelve 1000 óránál hosszabb üzemidőre volt képes.  Még nem engedélyezték a tömeggyártást mivel a szabvány még nem tartalmaz három és négy rétegű lemezeket.

Bóta Laca A világ első 12x-es Blu-ray írója (Pioneer)  BDR-S05J-BK  minden létező lemezformátumot támogató belső meghajtót  SATA csatlakozó felület, és 4 megabájtnyi gyorsító tár  BD-R/R DL lemezeket 12x-es, BD-RE/RE DL médiákat pedig 2x-es,CD/DVD korongok esetén a maximális írási sebesség 40x és 16x.

Bóta Laca BDR-S05J-BK

Bóta Laca Sharp Aquos DX LCD tévé  26"-52" képátló  Beépített Blu-ray felvevő és lejátszó  Extra:7X funkcióval, ami lehetővé teszi, hogy a lemezre 7-szer hosszabb anyagot rögzíthessünk, mint amennyit alapesetben lehetne minőségromlás nélkül  Image Select funkció, ami automatikusan a szoba fényviszonyaihoz és az éppen sugárzott műsorhoz igazítja a képi beállításokat  Motion Guide: háttérvezérlés szírűen lehet válltani csatornát, ha pl. nem akarunk lemaradni egy tévéműsorról, internet hozzáférés, Blu- ray tartalmak.

Bóta Laca Sharp Aquos DX

Bóta Laca Sharp Aquos DX (20”-52”)

A bemutató forrásanyagai

Bóta Laca A bemutató forrásanyagai  