Mesterséges égitestek, űrkutatás, távérzékelés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élet a Földön és a Földön kívül
Advertisements

FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL.
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Start november 20. Űrhajó tömege kb kgnovember 20. Pályamagasság Föld körül 278 és 460 km között Pályahajlás Föld körül 51,6° Periódus Föld.
A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
Kilépés Csillagászat.
Hubble. Hubble Az űrteleszkóp több mint 0,1 ívmásodperc képfelbontásra képes. A Hubble űrteleszkóp egy, a földfeszíntől 593 km magasságban orbitális.
Csillagteszt 13+1.
Időjárás, éghajlat.
A Föld, időjárás, éghajlat
Bemutató Ballon Repülés Székesfehérvár 2013 Jun.8.
alapján Térkép alapján.
ELTE PLANETOLÓGIA Bsc. kurz.
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Az űrhajózás kezdetétől napjainkig
Számítógép, navigáció az autóban
A Naprendszer.
Az ózonprobléma A „jó” és a „rossz” ózon fogalma.
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Fizika tanár szakos hallgatóknak
Kepler-törvények, az égitestek mozgása
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP Barlangok keresése és vizsgálata a Marson Deák Márton ELTE Természetföldrajzi Tanszék Geográfus hallgató A program az ELTE jubileumi.
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A sztratoszférikus ózon mérése
HIDEGHÁBORÚ-II..
Szakál Dorottya Mars március 2..
Mars Készítette: Vachaja József Bottyán János Műszaki Szakközépiskola
A NASA az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala (National Aeronautics and Space Administration)., melyet október 1-jén.
A Föld helye a világegyetemben
Bacsárdi László Sopron, november 23.
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI.
Holdraszállás.
Az űrhajózás fogalmai Készítette: Heiszler József
Merkúr.
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS I. 6. Légi közlekedés Forrólevegős hőlégballonok 1783-tól kezdve, amikor nyílt tűzről felszálló forró levegővel meghajtott.
Az Apollo-program A program célja Az első – és máig egyetlen – emberekkel végrehajtott űrkutatási program. Az Egyesült Államok 12 űrhajóst.
Vénusz a bolygók istennője
MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest,
HOLDRASZÁLLÁS Bánhidi Eszter
Űrkutatás magyar bélyegeken
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
Miről is lesz ma szóóó???* *: In memoriam TanKut.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Készítette: Ónodi Bettina 12.c
Csillagászat Múltól a jövőig Kenderes Karsa.
Galilei és a csillagászat
A Hubble űrtávcső Vitai Róbert 12.c.
A Naprendszer.
KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Vári Péter A láthatatlan üzenet - Rádiótávközlés a mindennapok szolgálatában előadását hallhatják! December 8.
A Nap és családja.
Űrkutatás hét.
A közlekedés fogalma és rendszere
Ember a Marson – az emberes Mars-utazás nehézségei
Az elhajított testek, a bolygók szabad mozgást végeznek. Pályájukat nem befolyásolja semmilyen kényszerítő hatás. A lejtőn leguruló golyó mozgása kényszermozgás,
Exobolygók légköre Projektmunka Készítette: Dávid Tamás, Fizika BSc Témavezető: Dr. Szatmáry Károly, habil. egyetemi docens, az MTA doktora.
A Föld keletkezése, felépítése, szerkezete A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 1.
Együtt a Naprendszerben
Óbudai Egyetem választható tárgy
MTA KFKI
Távérzékelés alapjai IV
4. Tétel Erőhatás, erő, tömeg.
5. Űrkutatás a Föld szolgálatában
Előadás másolata:

Mesterséges égitestek, űrkutatás, távérzékelés

Hordozórakéta Földi rakományt a világűrbe juttató rakéta 1950-es évektől használják Legtöbbjük csak egyszer használható. egymás után leváló fokozatokból állnak.

Szovjet R-7 hordozórakéta A szovjet űrprogram időtálló hőse mellett nehéz elmenni, főleg mivel egyidős magával a szovjet űrprogrammal. Eredetileg egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétának készült, amely 8000 km feletti távolságra képes eljuttatni a mintegy 3 megatonnás nukleáris robbanófejét. A fő jellemzője a középső, második fokozatot körbevevő négy darab, felfele elkeskenyedő alakú első, gyorsító fokozat, ez a kialakítás a család védjegye lett. A fokozatok rakétahajtóművei négy égőtérrel bírnak, és folyékony oxigént használnak oxidálószerként, üzemanyagként pedig kerozint. Az R-7 volt a világ első interkontinentális ballisztikus rakétája, amely 1957. május 15-én indítottak. Az R-7 egyben az űrkutatás számára is létfontosságú lett, hiszen az addigi legnagyobb teljesítményű ilyen eszközként 1957. október 4-én pályára állították vele a Szputnyik-1-et, az első műholdat. Az R-7 katonai szempontból hamar elavult, körülményes volt és hosszú időbe telt az indításhoz felkészíteni, továbbá igen nagy költségeket emésztett fel, így 1966-ban kivonták a hadrendből. Az R-7 bázisán azonban különféle hordozórakéták jöttek létre a Luna holdszondák, a Vosztok és Voszhod űrhajó részére, illetve a Molnyija kommunikációs műholdak (és később holdszondák, illetve bolygóközi szondák) számára. A hordozórakéták elnevezése az általuk indított űrjárművek nevét követte, de nem jelentette azt, hogy csak erre használták, a Vosztok hordozórakéta egy továbbfejlesztett változata például még 1991-ben is indított műholdat. A Szojuz-1 indításához használt, következetesen Szojuz névvel illetett változat után egyre újabb és újabb Szojuz alváltozatok jöttek ki, sőt, a már eredetileg a tervezőasztalon létező Kliper űrrepülőgépnek szánt verziónak is Szojuz volt a neve. Az összes szovjet illetve orosz emberes űrrepülést az R-7 valamelyik változatával indították.

A valaha épített legnagyobb hordozórakéta a Saturn-V volt (kb A valaha épített legnagyobb hordozórakéta a Saturn-V volt (kb. 110 m magas), ezzel az Apolló űrhajókat lőtték fel, melyek a Holdra szálltak le.

Műhold Mesterséges égitest, ami Föld körül kering Feladata lehet: meteorológiai megfigyelés Tv közvetítés hírszerzés

Az első műhold a szovjet Szputnyik volt (1957)

Műholdak letapogatják a felszínt, s a visszavert sugárzás területi különbségeit figyelik. Földi fogadó állomások számítógépei hamisszínes felvételeket készítenek az adatokból Műholdfelvételek kiértékelésével a távérzékelés foglalkozik

Űrszondák Az űrszondák olyan személyzet nélküli űreszközök, melyek a elhagyják a Föld vonzáskörét. Főleg naprendszerkutatási célokat szolgálnak. Eddig minden bolygót meglátogatott legalább egy űrszonda.

Voyager 1 (külső bolygókhoz) Mars Exploration Rover marsjáró

Űrkutatás 1961. április 12. – Jurij Gagarin az első űrhajós

1969 – Apollo 11 leszállt a Holdon

1981-ben elkészült az első űrrepülőgép, ami többször felhasználható

Repülőgépként száll le

Űrállomások Az űrállomás nagy tömegű, életfenntartó rendszerrel rendelkező űreszköz. Hosszú űrbéli tartózkodásra, kutatásra szolgál

Űrtávcsövek Föld körül keringő távcső Légköri viszonyok nem befolyásolják