Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Http://terkepismeret.elte.hu alapján Térkép http://terkepismeret.elte.hu alapján.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Http://terkepismeret.elte.hu alapján Térkép http://terkepismeret.elte.hu alapján."— Előadás másolata:

1 http://terkepismeret.elte.hu alapján
Térkép alapján

2 Mi a térkép? Először kisebbített formában rajzolták, továbbá felülnézetből mutatja a felszíni formákat és az ember által a földfelszínen felépített tárgyakat. Képtelenség ugyanolyan méretben egy papírlapon lerajzolni egy bolygó felszínén található formákat, ezeket mindig le kell kicsinyítenünk.

3 Mitől térkép a térkép? A térkép olyan információkat is közöl nekünk, amelyeket egy légifényképről közvetlenül nem olvashatunk (Ilyenek például az utcanevek vagy épület rendeltetése (lehet múzeum, iskola, mozi stb, vagy egyszerű lakóépület). Ezenkívül, a térkép egyszerűsíti a légifényképen látható információt, és kihagyja azokat, amelyek a térkép rendeltetése szempontjából nem lényegesek. Színek, jelek, vonal- és betűtípusok felhasználásával a térképész eléri, hogy az ő műve olvasható, mindenki számára könnyen érthető legyen.

4 Hogyan készül? Egyáltalán nem egyszerű dolog "áttenni" a Föld (vagy más bolygó) felszíni formáit egy papírlapra, vagyis egy síkra. Ez ugyanolyan nehéz, mint egy narancsot egyenlő körcikkekre hámozni, és a héjdarabokat egymás mellé elhelyezni egy asztalon. Ez soha nem sikerül tökéletesen, a héjdarabokat nem tudod jól simítani az asztal síkfelületére

5

6 Vetületek típusai -mit (nem) torzítnak
Síkvetület – egy pontot (pólus) mutat szépen

7 Kúpvetület Egy, a pólusok és az Egyenlítő közötti szélesség ábrázolására megfelelő

8 Hengervetület Egyenlítő ábrázolására célszerű

9 Megvan a vetület, de… A térképnek két lényeges eleme van, amelyek nélkül képtelenek lennénk megfelelően használni: ez a méretarány és a jelmagyarázat.

10 A kicsinyítés mértéke Minden térképen szerepelnie kell a méretaránynak. Enélkül nem tudhatjuk meg, mennyire kicsinyítették le az ábrázolt területet. Ha nincs meg ez az adat, akkor mi magunk nem tudunk légvonalban távolságokat mérni a térképeken. A térkép méretarányát arányszám formájában adják meg.

11 Kilométer- mérföld

12 Milyen térképek vannak?
Méretarányuk szerint osztályozzuk a térképeket! Tartalmuk szerint osztályozzuk a térképeket! 

13 Méretarányuk szerint Egy térkép lehet:
- nagy méretarányú (nagyon részletes, 1: ig ). - közepes méretarányú (kevésbé részletes, 1: ig). kis méretarányú (kis részletességű, 1: től bármekkora mértékig). Egyszerű következtetni, hogy minél kisebb az arányszám (így is hívják a méretarányt) jobb oldalán olvasható érték (a valódi távolság), annál részletesebb lesz a térkép, és nagyobbnak tekintjük a méretarányt.

14 Tartalmuk szerint

15 Topográfiai (felszínrajzi) térkép Földrajzi térkép Tematikus térkép
Turista-, autó- és várostérkép Földrajzi térkép   Közigazgatási térkép Tematikus térkép Hőmérséklet Népsűrűség

16 Tájékozódás térképpel
Tájolóval É meghatározása

17 Tájoló nélkül

18 Kellemes őszi szünetet kívánok!

19 Lázár deák térképe

20

21 A világűr meghódítása

22 Mi kellett hozzá? Csillagászati ismeretek Technológiai fejlődés

23 Első űrutazók Jurij Gagarin április 12

24 Apollo-program: Az Apollo-program keretében 1969 és 1972 között 12 űrhajós járt a Holdon. Az emberes űrrepülések terén a Mercury- és Gemini-programok már az előkészületet jelentették az űrkutatás történetének legnagyobb vállalkozásához, a Hold meghódításához. 1969. július 20-án az Apollo-11 volt az első holdraszállás, Neil Armstrong és Edwin Aldrin űrhajósokkal. Összesen 15 Apollo űrhajó hagyta el a Föld felszínét. Értékes holdmintákat hoztak vissza, amelynek laboratóriumi megvizsgálása még tart, s információkat adhat a Hold geológiájának és a Naprendszer keletkezésének megértésére. Ezek a missziók az előkészítés, a tervezés és a kivitelezés diadalai voltak.

25 Space Shuttle Az amerikai űrrepülőgépek voltak a első teljesen újrafelhasznáható hordozóeszközök. Összesen hat ilyen űrrepülőgépet építettek meg, melyek közül öt repült a világűrben óta száznál is több repülést hajtottak végre. Húsz évnyi működés során két űrrepülőgép semmisült meg: a Challenger 1986-ban és a Columbia 2003-ban. Ennek ellenére a NASA űrrepülőgép-programja sikeresnek mondható.

26 Űrállomások: Az Apollo-program lezárása után állították pályára az első, mintegy 80 tonnás amerikai űrállomást, a Skylab-et től az űrrepülőgép üzembeállításával új korszak nyílt az emberes űrrepülések történetében. Az eddig végrehajtott 125 repülés során űrhajósok százai dolgoztak a világűrben. Eközben az oroszokkal együttműködve az amerikai űrhajósok gyakorlatot szereztek a hosszú időtartamú űrrepülésben is. A Skylab otthont adott a Nap, Föld, Hold megfigyelésének, valamint a súlytalanság vizsgálatainak is.

27 A TÁVÉRZÉKELÉS FOGALMA
A távérzékelés azon technikák összessége, amelyek segítségével információt szerezhetünk a megfigyelés tárgyáról, anélkül, hogy azzal közvetlen fizikai érintkezése kerülnénk.

28 A TÁVÉRZÉKELÉS ALAPJA ÉS FAJTÁI
A fényt a tárgyak a hullámhossztól függő mértékben módosítják (szórják, elnyelik, visszaverik) Fajtái: Felszín-közeli távérzékelés Légi távérzékelés Távérzékelés az űrből

29

30 A TÁVÉRZÉKELÉS FŐBB JELLEMZŐI
A megfigyelt tárgyat nem befolyásolják A láthatatlan láthatóvá válik A megfigyelés során kvantitatív és kvalitatív adatokat is gyűjthetünk Általa térben, több dimenzióban felépített adatbázist nyerünk A kérdésfelvetéshez alkalmazkodik az észlelési mód és az adatfeldolgozási eljárás

31 A tárolt adatokból összehasonlító elemzés, változás vizsgálatok, a folyamatok nyomon követése lehetséges A nagy kiterjedésű területekről real-time adatgyűjtés valósítható meg Más módszerekkel elérhetetlen, megfigyelhetetlen területek is megfigyelhetők A rögzített felvételek a technika fejlődésével újra feldolgozhatók Olyan adatokat szolgáltat, amelyek a múltban nem voltak elérhetők

32 MŰHOLD PÁLYATÍPUSOK Forrás:

33 MŰHOLDAK: SPOT Forrás:

34 MŰHOLDAK: Ikonos Forrás:

35 BUDAPEST-hamisszínes
Forrás:

36 GNV 1981 Forrás:

37 GNV 1994 Forrás:

38 ALKALMAZÁSOK: Pentagon 9/11

39 NOAA15

40 Fejlettség-világítás


Letölteni ppt "Http://terkepismeret.elte.hu alapján Térkép http://terkepismeret.elte.hu alapján."

Hasonló előadás


Google Hirdetések