Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL."— Előadás másolata:

1 FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL

2 108 percig volt az űrben, ezalatt egyszer megkerülte a földet.
AZ ELSŐ EMBER A VILÁGŰRBEN JURIJ GAGARIN 1961. április 12. (orosz) 1961. április 12-én lőtték fel a Vosztok-1 űrhajóval a volt Szovjetunió területéről, Bajkonurról. 108 percig volt az űrben, ezalatt egyszer megkerülte a földet.

3 piros-fehér-zöld ruhás babáját.
AZ ELSŐ MAGYAR ŰRHAJÓS 8 napos űrbéli tartózkodása során az egyik este ő olvasta fel az esti mesét a magyar gyerekeknek, magával vitte a TV macit is a világűrbe és kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját. Korabeli vicc: Miért nincsenek az égen bárányfelhők?! FARKAS BERTALAN 1980. május 26.– június 3. - Hát mert fent van a Farkas!

4 AZ ELSŐ CSEHSZLOVÁK ŰRHAJÓS AZ ELSŐ SZLOVÁK ŰRHAJÓS VLADIMÍR REMEK 1978. március 2.– 10. IVAN BELLA 1999. február 20.– 28.

5 nagy lépés az emberiségnek!
A HOLDRASZÁLLÁS APOLLO-11 1969. július 20. holdkőzet Michael Collins Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek! Neil Armstrong Edwin Aldrin amerikai űrprogram

6 MŰHOLDAK bolygók körül keringő mesterséges égitestek
meteorológiai műholdak navigációs műholdak (GPS) kommunikációs műholdak televíziós műholdak kutató műholdak katonai műholdak az első műhold 1957 SZPUTNYIK-1

7 A NEMZETKÖZI ŰRÁLLOMÁS
Charles Simonyi - A Word és az Excel atyja Eredetileg apja után Simonyi Károlyként látta meg a napvilágot 1948-ban. Utólag elmondható, a középiskolás évek meghatározóak voltak számára, már kamaszként egy számítógépes laboratóriumban dolgozott - éjjeliőrként! Az őrködés unalmát és tudásszomját a laboratórium egyik mérnökének köszönhetően némi programozási elmélettel csillapította Az űrállomás körülbelül 360 km magasságban kering. A Földet 92 percenként kerüli meg. Legkevesebb két tagú személyzete van. 2007 tavaszán jutott fel az űrállomásra Charles Simonyi, a magyar származású űrturista. .

8 A HUBBLE ŰRTÁVCSŐ

9 az égitesteket kutatják, fényképezik, tanulmányozzák
BOLYGÓKÖZI ŰRSZONDÁK A Jupiter A Szaturnusz A Nap az égitesteket kutatják, fényképezik, tanulmányozzák kisbolygók

10 A Spirit és az Opportunity Mars-kutató robotok, amelyeket a NASA 2003-ban küldött a Marsra. A két robot tudományos célja a Mars felszínének kémiai és fizikai vizsgálata volt. A robotok 7 hónapos, több mint 400 millió kilométeres utazás után januárjában épségben leszálltak a Marsra. A két marsjárót hivatalosan 90 napos élettartamra tervezték, mivel a kutatók eredeti feltételezése szerint az ennyi idő alatt a napelem-táblákra ülepedő por miatt nem juthatnak több energiához. Nem számoltak azonban a Mars légköri aktivitásával, ami folyamatosan megtisztítja a napelemtáblákat. A robotok még 2010-ben is dolgoztak. A MARS - KUTATÁS PHOBOSZ az OLYMPUSZ-hegy 25 km magas, alapjának átmérője eléri a 600 kilométert! holdjai DEIMOSZ A Spirit és az Opportunity Mars-kutató robotok, amelyeket a NASA 2003-ban küldött a Marsra. A két robot tudományos célja a Mars felszínének kémiai és fizikai vizsgálata.A robotok 7 hónapos, több mint 400 millió kilométeres utazás után januárjában épségben leszálltak a Marsra. A két marsjárót hivatalosan 90 napos élettartamra tervezték, mivel a kutatók eredeti feltételezése szerint ennyi idő alatt, a napelem-táblákra ülepedő por miatt nem juthatnak több energiához. Nem számoltak azonban a Mars légköri aktivitásával, ami folyamatosan megtisztítja a napelemtáblákat. a SPIRIT kutatóegység (fantáziakép)

11 A tananyagot a tankönyv oldalán találod. Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL."

Hasonló előadás


Google Hirdetések