Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5. Űrkutatás a Föld szolgálatában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5. Űrkutatás a Föld szolgálatában"— Előadás másolata:

1 5. Űrkutatás a Föld szolgálatában
(tk. 30 – 34. oldal) FÖLDRAJZ

2 Az űrkutatás jelentősebb állomásai:
A Szovjetunió felbocsátja az első műholdat. 1961. április Jurij Gagarin 89 perces utat tett meg a Föld körül a Vosztok-1 fedélzetén. 1969. július Neil Armstrong az amerikai Apolló-11 űrhajósa először lépett a Holdra. 1980. május - Farkas Bertalan 8 napot tölt a Szaljut-6 űrállomáson. Az USA fellövi az első űrsiklót, a Columbiát. 1986. január A Challenger katasztrófája. 2003. február 1. - A Columbia űrrepülőgép katasztrófája.

3 Új kutatási módszer: a távérzékelés
A műholdfelvételek kiértékelésén alapuló kutatási módszer. Segítségével közvetlen érintkezés nélkül is számos új információt szerezhetünk Földünkről. Előnyei: Hatalmas területeket tár elénk. Lehetővé teszi egymástól távoli vidékek összehasonlítását is.

4 A műholdfelvételek fajtái:
Kézikamerás felvételek – hagyományos fényképezővel, űrhajósok által készített felvételek. Többlencsés színszűrős felvételek – az űrjárműre rögzített, többlencsés kamerarendszerek, a lencsék elé színszűrőket helyeznek. A látható fény tartományán kívül eső sugarakat is felfogják. Többsávos letapogató módszerek – A műholdakon lévő szkennerek letapogatják a Föld felszínét. A Föld felszínéről érkező sugárzás különbségeit érzékelik. A jeleket földi fogadóállomásokra továbbítják. Pl. amerikai Landsat (lendszet) és francia SPOT (szpot) műholdak.

5

6 Landsat 7 műhold

7

8


Letölteni ppt "5. Űrkutatás a Föld szolgálatában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések