IOSHA Konferencia 2010.03.09. A foglalkozás-egészségügy szerepe és lehetőségei az aktív lakosság egészségfejlesztésében,különös tekintettel a munkahelyi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Miért éri meg családbarátnak lenni?
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
TŰZ ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTTAK ÉVI TOVÁBBKÉPZÉSE A Debreceni Egyetem GF Munkabiztonsági Önálló Osztály (MBO) Szervezésében.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Fogd A Kezem Alapítvány
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
MUNKAVÉDELEM Fogalmi rendszer.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
TÁMOP A-13/ A munkahelyi stressz európai és hazai normái 1.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
HR konferencia november 16. SKULL tréning és tanácsadás Szervezeti vitalizáció.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Miskolci Járási Hivatal
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

IOSHA Konferencia A foglalkozás-egészségügy szerepe és lehetőségei az aktív lakosság egészségfejlesztésében,különös tekintettel a munkahelyi egészségfejlesztésre Dr. Felszeghi Sára Ph.D.

IOSHA Konferencia Mi a legfontosabb érték az életben?  Arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb érték az életben, az egészség kapta a legtöbb „szavazatot”.  Ugyanakkor a lakosság első tíz „pénzköltési”, kiadási prioritása között nem szerepelt az egészségi állapot javítása, a betegségek megelőzése, az egészség fejlesztése.  Az egészség akkor válik itt is prioritássá, ha már nincs.  Hol veszítjük el egészségünket?  Ez életünk egyik meghatározó kérdése.

IOSHA Konferencia Mi a legfontosabb érték az életben?  A műtőasztalon, a kórházi ágyon, vagy a táppénzes papírra várva szinte mindenki megfogadja: ezen túl majd másképp lesz.  kezd a félelem, az első riadtság érzése elmúlni, a múlt homályába veszni, lassan azon vesszük észre magunkat, hogy ismét csak a régi módon működünk, ismét …

IOSHA Konferencia Teljes egészében a tulajdonos belügye?  Ma – kissé leegyszerűsítve – ami a munkahelyeken belül történik, az szinte teljes egészében a tulajdonos belügye, legyen az a tulajdonos az állam, vagy a magántőke.  A statisztikák szerint, ami jól működik, az a munkahelyi egészségfejlesztés. – 2008-ban például előadást tartottak egészségfejlesztés témában és – programot valósítottak meg a foglalkozás- egészségügyi ellátókon keresztül. – szűrővizsgálatot végeztek

IOSHA Konferencia  meglehetősen imponáló számokat kapunk.  Persze szükség is van rá, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint ban a munkavállaló közül kb főt foglalkozási ártalom ér a mindennapi munkavégzése során.

IOSHA Konferencia

 Önkormányzat és munkahely,  civil szféra és munkahely,  intézményi szféra és munkahely  még nem találta meg egymást. –Mindez véletlen, vagy éppen tudatos (konfliktuskerülés)?

IOSHA Konferencia „Nem veleszületett, hogy mindenki tudja, az egészség érték” (Pascal) Az elmúlt két évtizedben az európai országok túlnyomó részében, így hazánkban is, olyan gazdasági változások – makroszintű fejlődési folyamatok- sora zajlott le, amelyek alapvetően változtatták meg a munka világát.

IOSHA Konferencia Új egészségkárosító kockázatotok  a globalizáció,  az információs technológiák térhódítása,  a létszámcsökkenés, az időkényszer,  a munkaerő idősödése,  a foglalkoztatás módjának a megváltozása (részmunkaidő, távmunka),  a szolgáltatások térhódítása, valamint  a minőség és termelékenység magas színvonala, –új egészségkárosító kockázatot jelentenek a munkavállalóknak és új szakmai kihívást a foglalkozás- egészségügy és munkabiztonság területén dolgozóknak.

IOSHA Konferencia Új egészségkárosító kockázatotok  A munka világa ma a legveszélyesebb szakkörnyezet – a világon évente 120 millió a munkabalesetek száma, • ebből közel halálos kimenetelű,( /nap) –Magyarországon ember szenved évente munkabalesetet, • ebből halálos kimenetelű

IOSHA Konferencia Új egészségkárosító kockázatotok  Világszerte millió, és bár nincs statisztika a halálos foglalkozási eredetű megbetegedésekre – becslések szerint a daganatos megbetegedésben elhunytak száma meghaladja a halálos kimenetelű balesetek számát.

IOSHA Konferencia A magyar lakosság egészségi állapota a halálozási viszonyok tükrében az ezredfordulón

IOSHA Konferencia Megelőzhető okból bekövetkezett halálozás ~ 50 % *  Dohányzás. ~ 20 %  Étrend, aktivitás hiánya: ~ 14 %  Alkohol: ~ 5 %  Mikrobák, toxikus szerek: ~ 3 %  Tiltott szerek használata: ~ 1 % * EÁ, nálunk hasonló

IOSHA Konferencia Életünk legnagyobb részét (az alvást kivéve) a munkahelyen töltjük.  A munkahelyi környezet minősége és közvetlen/közvetett hatásai alapvetően meghatározzák és befolyásolják az egészségünket és jól- létünket.

IOSHA Konferencia

Európai Unió is kiemelten kezeli tagállamaiban  2004 október 8-án keretegyezményben szabta meg, hogy a vállalatok és a szervezeti egységek küldetés nyilatkozatának része kell, legyen a dolgozók testi és lelki egészségéért vállalt felelősség.

IOSHA Konferencia Egészségügyi Világszervezet Ottava-i Chartája (1986)  Fordulópont az egészségvédelem terén, nyilvánvalóvá teszi, hogy az egészség illetve egészségvédelem nem rendelhető el „felülről”, csak minden egyes személy közreműködésével érhető el eredmény.

IOSHA Konferencia /391/EEC  A 89/391/EEC keretdirektívában és az egyedi direktívákban kiemelt prioritást élvez az egészséges munkahely biztosítása.  A foglalkozás-egészségügy multidisz- ciplinarítását hangsúlyozza

IOSHA Konferencia évi XCIII. Tv. A Munkavédelemről  Ezeket az irányelveket a magyar jogrendszer az évi XCIII. Tv. A Munkavédelemről és a csatlakozó végrehajtási rendeletekkel csaknem teljes körűen átvette.

IOSHA Konferencia évi XCIII. Tv. A Munkavédelemről  évi XCIII-as törvény a munkavédelemről először határozza meg a foglalkozás- egészségügyet és kimondja, hogy Mo.-n minden szervezett munkát végzőnek a munkáltató köteles foglalkozás- egészségügyi szolgáltatást biztosítania  évi CLIV-es törvény az egészségügyről kimondja: munkahigiéné és a foglalkozás- egészségügy alkotja a munkaegészségügyet  (53-55 §)

IOSHA Konferencia évi XCIII. Tv. A Munkavédelemről Munkavédelem Munkaegészségügy Munkabiztonság Foglalkozás-. egészségügy Munka- hygiéné Ergonómia Toxikológia Mhelyi eg. fejlesztés

IOSHA Konferencia A munkahely manapság nem kizárólag gazdasági egységet jelent, hanem egy felelős társadalmi intézményt is.  A profitmaximalizáláson kívül egy cég céljai közt szükségszerűen meg kell jelennie – az egészségfejlesztésnek, – a környezetvédelemnek, – szociális illetve – emberjogi aspektusoknak.

IOSHA Konferencia A munkahely és egészségtudat  A munkahelyen olyan ismereteket, módszereket és készetetést lehet és kell terjeszteni, amelyek az egészségtudatos magatartást és életmódot segítik megvalósítani.

IOSHA Konferencia A munkahely és egészségtudat  A munkahelyi egészségfejlesztés (MEF) a munkavállalóra irányul, de előnyei szerteágazóak: – csökkennek a betegséghez kapcsolódó kiadások, –nő a vállalat termelékenysége.

IOSHA Konferencia A munkahely és egészségtudat  A MEF - bizonyítható módon – nem kizárólag karitatív; egyértelműen kifizetődő tevékenység: –Hasznából egyaránt részesül: •Munkáltató •Munkavállaló •Szociális ellátó- rendszer

IOSHA Konferencia Munkáltató  Betegállományi statisztika javul  Rugalmasabbá válik a vállalkozás  Egészséges, képzett és motivált munkaerővel növekszik az innovációs készség és a termelékenység  Javítja a vállalatok képét az ügyfelek körében és a munkaerőpiacon egyaránt

IOSHA Konferencia  A vevő nem kizárólag terméket vásárol ma már, hanem márkaimage-t is, amellyel azonosulni képes.  Nem mindegy tehát, hogy az adott cégnél milyen munkahelyi egészségpolitikát folytatnak.  Ezért fogalmazta meg az Európai Bizottság 2004-ben hozott direktívája, hogy éves jelentésükben térjenek ki az európai vállaltok szociális és környezeti hatásaira.

IOSHA Konferencia Munkavállaló  Csökkenő terhelés következtésben ritkábbak az egészségre vonatkozó panaszok, vagy egészségkárosodásra vonatkozó tünetek  A pozitív munkahelyi klíma növeli a munka iránti motivációt  Kiteljesedik az egészségtudat – hat a munkavállaló családi, baráti és lakókörnyezetére

IOSHA Konferencia

Társadalom, ellátórendszer  Csökkenek az egészségügyi és rehabilitációs költségek  Nő a munkában eltöltött évek száma  A megelőzés költségei nagyságrenddel olcsóbbak, mint a gyógyítás költségei

IOSHA Konferencia Valóság  Egy vállalt életében számos döntés közös jellemzője, hogy azt gazdaságossági elemzés előzi meg.  A döntés = gazdaságosság  De valóban így van-e ez?

IOSHA Konferencia Valóság  Ma már a világon mindenhol egyértelmű, hogy a legjobban megtérülő befektetés az egészségre fordított összeg, mert az egészség = biztonság. –Sajnos, nálunk egyelőre ritkán találkozunk ezzel az elemzéssel.

IOSHA Konferencia Számos jó gyakorlat igazolja, hogy az 1 EUR ilyen célú befektetés 4-6 EUR megtérülést jelent  Citibank felmérés- Egy egészségileg magas rizikócsoportba tartozó dolgozói csoport egészségmegőrzésére 1$ után 4,7 $ megtakarítás jelentkezett. Ebben a felmérésben a megtakarítás összesen 7 millió $ volt.

IOSHA Konferencia Morbiditási mutatók a ME-n 2000-ben és 2007-ben

IOSHA Konferencia ME Morbiditási mutatói BAZ megye és Mo. adatainak tükrében

IOSHA Konferencia A munkahelyi egészségfejlesztésben szerepet vállalók érdekelté tétele  megváltoztatott látásmódon túl:  a munkáltatót gazdaságilag is érdekelté tegyék –pl. az ilyen célú beruházásait az adóalapból leírhassa  munkavállalók részére – a munkáltató által adott juttatásokon túl (pl. uszoda bérlet) –olyan bonus-malus rendszert dolgozzanak ki az eü. biztosításban, ahol az egészségével törődő munkavállaló kevesebb díjat fizetne, mint pl. a dohányzó, vagy túlzott alkoholfogyasztó társaik.

IOSHA Konferencia „Nem veleszületett, hogy mindenki tudja az egészség érték” ( Pascal)  A bevezető mottójaként választott idézet sajnos még sok vonatkozásában ma is időszerű, –pedig az egészségtudatos magatartásra való törekvés szocializálható,  fontos, hogy rögzüljenek azok a szokások, melyek napi rutinná válva pozitív egészségmagatartási elemként jelennek meg és stabilizálódnak a munkavállalók életvitelében, – ezáltal az egészséget, mint értéket kezeljék és visszaadják annak presztízsét.

IOSHA Konferencia Luxembourg-i Deklaráció 1997  A cél eléréséhez három eszközrendszer együttes alkalmazása szükséges. –A munkaszervezet javítása –Az aktív dolgozói részvétel biztosítása és támogatása –Az egyéni kompetencia erősítése”

IOSHA Konferencia Szemléletváltás  Mindezt csak alapvető szemléletváltással lehet elérni –ki kell terjedjen •a munkáltatóra, •munkavállalóra és •a társadalomra egyaránt – csak így őrizhetjük meg értékeinket NL

IOSHA Konferencia Németh László "Egy társadalom igazi ereje nem a belőle rakétaként felszálló tüneményekben, hanem a mélyén dolgozó emberek értékében van"

IOSHA Konferencia Köszönöm megtisztelő figyelmüket!