A településfejlesztés és dokumentumai (vö. Jószai I o.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Advertisements

A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Házi dolgozat Csibésztábor, Csibésztanya – feketén - fehéren
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A stratégiai tervezés módszertana
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Baranya Megyei Önkormányzat
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A stratégiai tervezés történeti háttere
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Stratégiai tervezés.
Településmarketing Értékaudit.
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Településfejlesztés 2013/14. tavaszi félév
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Kővári János országgyűlési képviselő,
Integrált közösségi szolgáltató terek
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Foglalkoztatás-politika
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
A pr tervezés elmélete és gyakorlata I. félév
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

A településfejlesztés és dokumentumai (vö. Jószai I. 164-183. o.) Busko.Tibor@uni-nke.hu

Mi a településfejlesztés? Fogalmi zűrzavar oka (i) Elmúlt rendszer szemléletének beidegződése (ii) Szabályozatlan területek a rendszerváltás után

A tanácsi fejlesztési alapok forrásai az 1971-75 közötti időszakban, egy lakosra vetítve (forint), egy meg nem nevezett megye példáján, 1971-75 Megnevezés Saját bevételek Meg-osztott be-vételek Felsőbb tanácsi hozzá-járulás Állami hozzá-járulás Együtt Bank-hitel + amorti-záció Fejlesztési alap össze-sen Községek 528 23 551 Nagyközségek 602 41 31 17 691 Járásközpont nagyközségek 712 219 423 869 2223 Városok 790 486 445 2357 4078 6 4084 Megyeközpont 874 1390 939 6931 10134 2401 12535 Megyei átlag 660 292 249 1359 2560 299 2859

(i) Az elmúlt rendszer öröksége A fejlesztési források egyenlőtlen elosztása 1950. évi I. tv. I-III. osztálya Az egyenlőtlen elosztás még az 1970-es évek végén is érzékelhető (b) Fejlesztés és rendezés elkülönítése a társadalmi-gazdasági szemléletű tervezés (a településfejlesztés) országos szintre A műszaki-fizikai kereteket meghatározó tervezés (a településrendezés) helyi szintre Az építészet mindenhatósága 1964. évi III. törvény a városrendezést az építésügyi ágazat kereteibe integrálta

(ii) Szabályozatlan területek a rendszerváltás után A településfejlesztésre vonatkozó törvény hiánya miatt sincs de iure elfogadott meghatározása 1990. évi LXV. tv.: egy öük-i feladatként értelmezi a sok közül 1996. évi XXI. tv: gyakorlatilag nem beszél róla 1997. évi LXXVIII. tv: hibásan (az építésügynek/településrendezésnek alárendelve) közelíti meg 1997. évi LXXVIII. tv. az épített környezet alakításáról és védelméről a „településfejlesztési döntés” kapcsán: - célja: a települési érdekek érvényre juttatása - tartalma: a településfejlődés alapvető lehetőségeinek/irányainak meghatározása - a településfejlesztés során figyelemmel kell lenni: a település természeti adottságaira, gazdasági, szociális-egészségügyi és pénzügyi szempontjaira

Alapfogalmak stratégiai operatív oldal oldal Települési tervezés TELEPÜLÉSI ÜGYEK (a településsel való foglalkozás, törődés tevékenységei, illetve az ezekkel kapcsolatos szervezeti viszonyok és szabályok)  megvalósítja: a mindenkori településpolitika a településirányítás részeként stratégiai oldal operatív oldal Települési tervezés Településfejlesztés a „szoftver” Településrendezés a „hardver”

Településüzemeltetés Alapfogalmak TELEPÜLÉSI ÜGYEK (a településsel való foglalkozás, törődés tevékenységei, illetve az ezekkel kapcsolatos szervezeti viszonyok és szabályok)  megvalósítja: a mindenkori településpolitika a településirányítás részeként stratégiai oldal operatív oldal Településüzemeltetés ≈ települési közszolgáltatás-szervezés infrastruktúra-gazdálkodás Települési tervezés Településfejlesztés a „szoftver” Településrendezés a „hardver”

A településpolitika feladatai: Helyi településpolitika kialakítása, fejlesztési, rendezési, üzemelte-tési feladatok összehangolása Településfejlesztési kon-cepciók, programok, tervek kidolgozása, megvalósítása Település-rendezés Település-üzemeltetés. Ezen belül: Oktatás- és egészségügy, szociális ellátás (humán infrastruktúra) biztosítása; közlekedés és közüzem (műszaki infrastruktúra) biztosítása; kulturális ellátás; lakásgazdálkodás; stb., azaz gyűjtőnéven: a települési infrastruktúra-gazdálkodás Településirányítás annyival több, amennyiben a településpolitika kialakítását is magában foglalja.

A településirányítás típusai partneri/ kooperatív/ érdekegyeztető innovatív/ cselekvésorientált adminisztratív/ ügyintéző technokrata/ szakértői bezárkózó

A településfejlesztés elemei és céljai elemek/cselekvési területek specifikus célok: települési társadalom gazdaság helyzetelemzés / értékelés infrastruktúra természeti/művi környezet tervezés általános célok megvalósítás magas szintű életszínvonal fenntart- hatóság értékelés / helyzetelemzés

Az általános/specifikus célokhoz kapcsolódó legfontosabb feladatok fejlesztési koncepciók, tervek kidolgozása és megvalósítása, társadalmi – természeti települési környezet fenntartható fejlődésének biztosítása, vonzó vállalkozási környezet megteremtése, a helyi innováció feltételeinek javítása a megfelelő helyi adó-, és támogatási-, valamint területgazdálkodási, humán és anyagi infrastruktúrafejlesztési gyakorlat kialakításával; természeti, műemléki, kulturális értékek települési szintű kezelésének fejlesztése, a közszolgáltatások mennyiségének és minőségének a szükségletekhez és a lehetőségekhez igazodó kielégítését szolgáló feltételek megteremtése.

A településfejlesztési tervezés Helyzetértékelés Kik? Hogyan? jövőkép külső szakértők hozzá vezető út érdek- képviseletek tervezési dokumentumok önkormányzat feladatok civil szféra (lakosság) eszközök

A településfejlesztés dokumentumai Településfejlesztési koncepció (12-20 év) - település hosszú távú fejlesztési stratégiája (2) Településfejlesztési program (4-5 év) - általában egy választási ciklusra tervezett fejlesztések időterve és költségei (3) Településfejlesztési terv (1-2 év) programban leírtak operatív megvalósítása a mindenkori költségvetés figyelembevételével (+1) Településfejlesztési projekt - egy-egy konkrét beruházásra vonatkozik

A településfejlesztési koncepció A „honnan – hová?” kérdésre keresi a választ A „honnan” kérdésének fontossága (helyzetelemzés figyelembevétele) A „hová” kérdés jelentése (itt még az iránymutatás az elsődleges) A külső szakértők által elkészített koncepciók veszélye (ne feledkezzünk meg róla)

Kell(ene) hozzá: komparatív településfejlettség-vizsgálat Fejlettségi mutatók Célszerű: az elmúlt három-négy év adatait kigyűjteni , hogy a fejlődés iránya Is láthatóvá váljék Részmutató-csoportok (struktúravektor) képzése Az egyes településfejlettségi változók bemutatása és a település komplex pozicionálása egyaránt fontos Komplex fejlettségi mutató képzése Alkalmas lehet: Összefüggések kimutatására, progrnosztizálásra stb. De arra, hogy egy irányított beavatkozás Milyen eredményeket hozhat, csak a településfejlesztési koncepció adhat választ! Összehasonlítás más hasonló adottságú településekkel

demográfiai fejlettséget jellemző változók lakás-ellátottsági változók kommunális fejlettséget jellemző változók szociális fejlettséget jellemző változók az oktatási helyzetet jellemző változók a kereskedelmi ellátottságot jellemző változók a vállalkozási hajlandóság változói a lakosság társadalmi státuszát jellemző változók X1 népsűrűség (1 km2-re jutó lakosok száma) X2 születési ráta (1000 lakosra jutó élve születések száma) X3 halálozási ráta (1000 lakosra jutó halálozások száma) X4 bevándorlási/elvándorlási ráta (1000 lakosra jutó bevándorlás, vagy elvándorlás) Pl. demográfiai változók:

A településfejlesztési koncepció készítésének módszertana 4 részből áll: (1) adat- és információgyűjtés (2) kommunikációs rész (3) prioritási lista összeállítása (4) településfejlesztési célok és eszközök összefoglalása

(1) adat- és információgyűjtés településfejlesztés elemeire vonatkozó fontosabb adatok összegyűjtése értékelés SWOT-analízis település erősségei, gyengeségei, lehetőségei, veszélyei - strengths, weaknesses, opportunities, threats - (stratégiaalkotás)

Néhány jellegzetes adatcsoport: A település társadalmára, humán erőforrásaira vonatkozó adatok: A település gazda-ságának adatai: A települési természeti és művi környezet adatai: 1. Demográfia, iskolázottsági szint, a településen élők képzettsége, oktatási, kulturális, művelődési viszonyok vizsgálata. 2. Szociális ellátás, egészségügyi helyzet, lakáshelyzet, életszínvonal, települési foglalkoztatási helyzet feltárása, munkaerőpiac vizsgálata 3. A lakosság részvételének és döntéshozási mechanizmusban való szerepének a feltárása, a település társadalmán belül húzódó törésvonalak feltárása, a lakosság település fejlődésével és fejlesztésével kapcsolatos véleményének és vágyainak felmérése, elemzése. 1. A település gazdaságának vizsgálata. 2. A település önkormányzati gazdálkodásának vizsgálata. 1. Környezetgazdálkodás, környezetvédelem szerepe a településen, a környezeti ál-lapot feltárása, a környezet javítását szolgáló fela-datok számbavétele. 2. Településtörténet, terület-felhasználás, településarculat, és az épített értékek kezelésének vizsgálata. 3. Infrastruktúraellátás.

A SWOT-analízis

SWOT-analízis egy meg nem nevezett település példáján

(2) Kommunikációs rész A szakértők / ök., ill. az egyéb szereplők közötti kommunikáció terei: koncepció tervezésének előkészítése információáramlás biztosítása koncepció megismertetése/elfogadtatása kérdőívezés Közvélemény-kutatás Fókuszcsoportos megbeszélés

(3) Prioritási lista összeállítása előnyök erősítése előnyökből származó lehetőségek megvalósítása társadalom vágyai/kívánságai megvalósítása hátrányok csökkentése kockázatok csökkentése ill. az ezek eléréséhez szükséges javaslatok Fontos: maga a prioritási lista még ≠ fontossági sorrend (ezt politikai felelősségének tudatában a képviselőtestület alakítja ki)

(4) Településfejlesztési célok/eszközök összefoglalása ágazati bontás A lehető legszélesebb körű konszenzus fontossága gazdaság Humán erőforrások terület- felhasználás környezet- gazdálkodás

(4) Településfejlesztési célok/eszközök összefoglalása ágazati bontás A lehető legszélesebb körű konszenzus fontossága gazdaság infrastruktúra Humán erőforrások terület- felhasználás környezet- gazdálkodás

A településfejlesztési koncepció felépítése (a) jövőkép - hová akarunk eljutni - (b) célok, illetve az ezekhez rendelt feladatok alapvető értékek / megvalósítási szempontrendszer kijelölése (c) akcióterv szakmai tervek/koncepciók alapja tartalmazza: időtartam, becsült költség- és forráselemezés, megvalósítási háttér a közép- és rövidtávú megvalósítási tervek alapjai elfogadás módja: határozat (településfejlesztési programok és tervek)