Élelmiszerek és étrendkiegészítők a daganatmegelőzésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
Advertisements

Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A PECSÉTVIASZ GOMBA GANODERMA LUCIDUM.
Flavon max termékcsalád
A köszvény Arthritis urica.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
MI AZ EGÉSZSÉG? Mit akarunk megőrizni?
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
A ghrelin kardiovaszkuláris hatásainak vizsgálata
One Line One Team One Vision USA, 2008 Egészség Anyagi biztonság.
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A lipidek.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
DAGANATOK A VILÁGBAN, HAZÁNKBAN, A CSALÁDBAN Dr
A szén és vegyületei.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Resveratrol "Borban az igazság!"
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Dr. Németh Endre Fitoösztrogének - izoflavonoidok.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
„A gyógynövények királya”
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Mosonmagyaróvár november 25.
Vas Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Egészségnapja május 31.
Készítette: A No cigi csapata
Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Takarmányok zsírtartalma
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
VT Mechatronics Kft. Támop / Győr, Ipari park 24. Az egészséges táplálkozás.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az elhízás prevenciója és szövődményei
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Takarmányok zsírtartalma
TIENS KANGLI.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Élelmiszerek és étrendkiegészítők a daganatmegelőzésben dr. Varjas Tímea egyetemi adjunktus PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet

Vezető halálokok Magyarországon

Daganatok kialakulásának kockázati tényezői

Daganatok kialakulása többlépcsős folyamat

Kockázati tényezők elkerülése táplálkozásunk során Hogyan lehet csökkenteni az élelmiszerek által befolyásolt daganatok kialakulásának kockázatát? Kockázati tényezők elkerülése táplálkozásunk során Protektív (védő) faktorok keresése, tudatos fogyasztása mindennapjainkban

Daganatkeletkezést elősegítő vegyületek az élelmiszerekben aflatoxin: Szoros korrelációt találtak a primer májrákok és az Aspergillis flavus által termelt aflatoxin szennyezettség között, felelős az afrikai országok magas májrákos halálozási rátáiért. Emellett vizsgálatokban igazolták, hogy széles hatású karcinogén, növeli az agy-, vese-, nyelőcső-, tüdő-, duodenum- és vastagbél daganatok kockázatát is.

Daganatkeletkezést elősegítő vegyületek az élelmiszerekben Konyhatechnika !!!! A táplálék összetétele mellett nagy a jelentősége az ételkészítés módjának is. A túlzott sózás fokozza a gyomorrák előfordulását, a sózott hal pedig bizonyítottan növeli a garatrák kockázatát. Grillezés, sütés, szabadtűzi égetés, füstölés során policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) keletkeznek, amelyek rákkeltők. Pácolt és füstölt ételek fogyasztásakor a gyomorban alkiláló metil-nitrozo-urea (MNU) keletkezhet. Faszénnel való sütésnél, grillezésnél dimetil-benzantracén (DMBA) juthat a szervezetbe, amely zsírdús táplálkozással együtt oki tényezőként szerepel emlő tumoroknál. A sütésre újra felhasznált zsiradékok lipidperoxidok keletkezése és avasodás révén szintén karcinogének lehetnek

Daganatkeletkezést elősegítő vegyületek az élelmiszerekben A mesterséges szennyezők közül kiemeljük a peszticideket, melyek közül sok az N-nitrózó vegyületek prekurzorait tartalmazzák. Állatkísérletekben bizonyították az in vivo nitrizáció lehetőségét, s így lymphomákat, leukémiát idéztek elő. A háztartási tüzelésekből, közlekedésből a levegőbe, majd a táplálékba kerülő dimetil-benzantracén és a 3-metil-kolantrén, melyek a legerősebb karcinogének közé tartoznak. Szintén a környezetszennyezéssel jutnak ételeinkbe különböző fémek (kadmium, krómvegyületek, réz, mangán, berillium, arzén), melyek egy részénél a karcinogén hatás bizonyított. A kadmium főleg műtrágyákból vagy ipari szennyezésekből jut a tengeri állatokba és légzőszervi tumorokkal hozták összefüggésbe. A berillium elsősorban légúti rákokban került előtérbe, a krómvegyületeket pedig orrüregi daganatoknál találták oki tényezőnek.

A tápláltsági állapot szerepe a daganatok kialakulásában Az elhízással párhuzamosan gyakoribbá válik bizonyos rosszindulatú daganatok megjelenése. A zsírszövetben keletkező ösztrogén hatású tüszőhormon szerepet játszik a karcinogenezisben, férfiaknál a prosztata, nőknél a méhtest, méhnyak, petefészek és az emlőrák kialakulásában. < 18,5 - sovány 18,5-24,9 - normális testsúly 25,0-29,9 - túlsúly 30,0-34,9 - enyhe, vagy I. fokú elhízás 35,0-39,9 - középsúlyos, vagy II. fokú elhízás > 40,0 - felett súlyos, vagy III. fokú elhízás. testtömeg kg (testmagasság)2 m2 BMI = ------------------- [----] testmagasság 160 cm 170 cm 180 cm 190 cm testtömeg [kg] BMI 18.5 47.3 53.5 60 66.8 25 64 72.3 81 90.2 30 76.8 86.7 97.2 108.3 35 89.6 101.1 113.4 126.4 40 102.4 115.6 129.6 144.4

Makrotápanyagok - Fehérjék A fehérjedús táplálkozás összefüggésbe hozható a vastagbél-daganatokkal. Az IARC (International Agency for Research on Cancer) vizsgálatai szerint fehérjedús táplálkozás esetén nő a passzázsidő és a bél baktériumflórája is változik. Közvetlen összefüggés bizonyítható a húsok nagy fehérje és vas tartalma illetve a vastagbélben baktériumtevékenység következtében keletkező rákkeltő N-nitrozo vegyületek között. Az endogén epesavakat bontó baktériumok aránya csökken, így ezek az epesavak felhalmozódnak, ami pozitív korrelációban van a daganat-kialakulással. Emellett a fehérje-, illetve aminosav- metabolizáció végtermékei, a poliaminok promóter hatással bírnak.

Makrotápanyagok - Zsírok A telített zsírsavak promóter hatásúak (ezt főleg emlő- és vastagbél daganatoknál igazolták). A telítetlen zsírsavak szerepe nem egyértelmű. Az állati eredetű zsírokból a bélflóra képes ösztrogént termelni. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajokról (pl. olívaolaj) bebizonyosodott, hogy nem növelik a tumorok kockázatát, sőt egyes daganatokban kedvező hatását írták le. 

Makrotápanyagok - Zsírok A többszörösen telített zsírsavak közül az omega-6 sorozatúak (főleg a linolsav) állatkísérletekben promóter hatásúnak bizonyultak, emberben nem zárható ki szerepük a vastagbél daganatok kialakulásában.   Egyértelműen védő hatásúak azonban az omega-3 zsírsavak mind állatkísérletek, mind humán epidemiológiai tanulmányok alapján.

Makrotápanyagok - Szénhidrátok A szénhidrátok csoportjába tartozó élelmi rostok elsősorban a vastag- és végbéldaganatok kapcsán kerültek előtérbe. A vastagbélbe jutó rostok többféle úton fejtik ki pozitív hatásukat. Egyrészt a bélben különböző anyagokat adszorbeálnak, így az ide jutó karcinogén metabolitokat is.

Makrotápanyagok - Szénhidrátok Másrészt az élelmi rostok fermentációjával a bélbaktériumok megoszlása kedvező irányba tolódik és a pH csökkenésével visszaszorul a másodlagos epesavak képződése is. Ezenkívül a széklet mennyiségének növekedésével csökken a tranzitidő. Nem elhanyagolható teltségérzést okozó hatásuk sem, melynek következtében csökken a felvett táplálék mennyisége és így az elhízás veszélye.

Beavatkozási lehetőségek

Mikrotápanyagok - vitaminok és minden egyebek Jól ismert, hogy a vitaminok elégtelen mennyiségű bevitele hiánybetegségeket okozhat. A C-vitamin antioxidáns hatásán keresztül gátolja a karcinogén metabolitok keletkezését a bélrendszerben. . Számos vizsgálat írta le a karotinoidok kedvező hatását szintén a emésztőrendszer tumoraiban, emlő tumorokban és méhnyakrákban. Az E-vitamin szintén antioxidáns hatással bír, feltehetőleg csökkenti a tüdő- és méhnyakrák kockázatát. Az ásványi anyagok közül a jódról kiderült, hogy hiánya állatkísérletekben elősegíti a DMBA indukálta emlőtumor kialakulását.

Mikrotápanyagok - vitaminok és minden egyebek Karotinoidok Iniciáció gátlása DNS repair aktiváló, antioxidáns hatású vegyületek

Mikrotápanyagok - vitaminok és minden egyebek Flavonoidok, kalkonok Képesek több pontos is beavatkozni a karcinogenezis folyamatába Iniciáció gátlása: DNS adduktok kialakulásánank gátlása, detoxifikáció gyorsítása Promóció gátlása: gyulladáscsökkentő hatás, angiogenezis gátlása Apoptózis indukálása

Mikrotápanyagok - vitaminok és minden egyebek Fitoösztrogének, szaponinok Promóció gátlásban van nagyobb szerepük Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatásúak Apoptózist indukálnak

vegyületek szervezetünkbe? Hogyan juthatnak be ezek a vegyületek szervezetünkbe? ?

Étrendkiegészítők és egyéb bogyók, kapszulák

Étrendkiegészítők és egyéb bogyók, kapszulák

Étrendkiegészítők és egyéb bogyók, kapszulák Ne dőljünk be mindennek…

Étrendkiegészítők és egyéb bogyók, kapszulák

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Karotinoidok – DNS repair aktiváló, antioxidáns hatású vegyületek

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Már az ókorban a szívbetegségek, reumatikus fájdalmak gyógyítására használták. A daganat keltő vegyületek gyors kiválasztását aktiválják

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Gyulladáscsökkentő Apoptózist indukáló hatás Gyomor és egyéb emésztőrendszeri daganatok kialakulását gátolja kapszaicin

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Fahéjsav – antibakteriális hatás, gyulladáscsökkentő Vanillin - gyulladáscsökkentő, gátolja a DNS töréseket

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek bazsalikom koriander Magas antioxidáns kapacitása van Karcinogén vegyületek kiürlésének gyorsításában van szerepe DNS adduktképződést gátolja Májdaganatok kialakulásának kockázatát csökkenti Antioxidáns és májvédő hatású Zsírsav lebontás enzimjeit aktiválja, így gyorsan távoznak szervezetünkből a káros metabolitok

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Gyulladáscsökkentő hatás, COX 2 gátlás, Apoptózis indukáló hatás Vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát csökkenti

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Szója Iniciáció gátlása: DNS metilácóval szembeni védelem Oxidativ stressz elleni védelem Gyulladáscsökkentő hatás genistein

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Görögszéna, lepkeszeg Saponinok Gyulladáscsökkentő hatás – COX - LOX gátlás Cukorbetegek kezelése Immunrendszer erősítése Emlő-, ovárium-, méhnyak-, méhtestrák kockázatát csökkenti

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Ginzeng, embergyökér Stressz, fáradtság ellen Afrodiziákum Gyulladáscsökkentő Apoptózist indukáló hatás Nem csak a prosztata, hanem az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát is csökkenti

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Allegil sav - DNS adduktképzést gátolja, vastagbél daganatok kockázatát csökkenti

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Gránátalma Hinduizmusban a termékenység megtestesítője Az iszlám szerint a paradicsomban gránátalma fa nő Számos flavin származékot vitaminokat, tanninszármazékokat tartalmaz Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, szabadgyök befogó tulajdonság Prosztata, emlő, ováriumm, méhtest daganatok kockázatát csökkenti

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Citrus-félék Antioxidáns hatás, magas vitamin tartalom Oliva olaj – egyszeresen telítetlen zsirsav

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Zöld tea Rooibos tea Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatás Szabad gyök befogás Emlőrák, gyomorrák kialakulásának kockázatát csökkenti Kalkon származékokat tartalmaz Katekineket tartalmaz

A rák megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek Daganatokozó vegyületek aktiválódását gátolja, a gyorsabb eliminálódást segíti Apoptózist indukál Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatás Bőr gyomor és mellrák gyakoriságát csökkenti

Dohányzásról való leszokás (jobb ha rá sem szokunk  ) Összefoglalás Helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás Testmozgás Daganatok kialakulásának kockázatát csökkenteni lehet !!!

PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet Köszönöm a figyelmet ! dr. Varjas Tímea egyetemi adjunktus PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet