HU PRES 2011 felkészülés Magyarország 2011- es EU elnökségére Alföldi Katalin Állomáshely: Brüsszel, Magyar Köztársaság Európai Unióhoz rendelt Állandó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Magyar elnökség– a kohéziós politika területén elért eredmények és kapcsolódási pontok a KAP-pal Kondor Zsuzsanna, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Koordinációs.
A Pannon Autóipari Klaszter (PANAC) évi Szellemi Tőke Jelentése 2006 MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intéztet.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
KAP ALBIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÁS DIT-UMVP MB MÁRCIUS 13-I ÜLÉSÉRE Szilvássy István.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Az Európai Unió intézményrendszere
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Magyarország felkészülése a 2011-es EU-elnökségre - értékelés a cseh soros elnökség tapasztalatai alapján Oláh Eszter Jelige: soros elnök.
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
A 2011-es magyar elnökség területfejlesztési feladatai – stratégiák és felkészülés dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2009.
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
2011. évi magyar EU elnökség január 1. – június 30.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 6. Kocsondi Tamás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az EU intézményrendszere
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

HU PRES 2011 felkészülés Magyarország es EU elnökségére Alföldi Katalin Állomáshely: Brüsszel, Magyar Köztársaság Európai Unióhoz rendelt Állandó Képviselete

A szakdiplomata (kutatás- fejlesztés)  Európai Tanács kutatás-fejlesztési munkacsoportjában - Magyarország képviselete  COREPER I értekezletek kutatás-fejlesztési tárgyú napirendi pontjainak tárgyalásán – szakdiplomata  Versenyképességi Tanács kutatás-fejlesztési napirendi pontjainak tárgyalásán, valamint informális miniszteri értekezleteken - szakdiplomata  Eseti felkérések (pl.: IMI)  Kiemelt projektek (pl.: Európai Innovációs és Technológiai Intézet)

Elnökségi feladatok  Jogalkotási feladatok  Kötelezően ellátandó feladatok  COM éves program  pl.: 2011: Bonus(?), EURATOM Keretprogram, új 169-es kezdeményezések(?)  Jogalkotással nem járó feladatok  Nem kötelező feladatok  pl.: ERA létrehozásának érdekében megkezdett 5 kezdeményezés megvalósítása A trió munkájának előrehaladása jelentősen befolyásolja a napirendre kerülő/ vehető dossziékat

2008 – 2010 SI, FR-CZ-SE trió  márciusi, szlovén elnökség vezette, Európai Tanács értékelte a Lisszaboni folyamat elmúlt három évét és döntött a es ciklus keretfeltételeiről  márciusi Európai Tanács ülése által meghatározott négy prioritási területen (amelyek egyike K+F és innováció) mutatott előrelépések

2008 – 2010 SI, FR-CZ-SE trió  A március Európai Tanács következtetései [1] Befektetés a tudásba és az innovációba fejezete kimondja, hogy [1]  a jövőbeli növekedésnek kulcsfontosságú tényezője az európai polgárokban rejlő, az európai kultúrán és tudományos kiválóságon alapuló innovációs potenciál és kreativitás teljes kibontakoztatása.  A következtetések arról is szól, hogy a tagállamoknak és az Európai Uniónak fel kell számolniuk a tudás szabad mozgásának akadályait az úgynevezett „ötödik szabadság” megteremtésével [1][1] Brüsszel, március /08 Brüsszeli Európai Tanács, március Elnökségi Következtetések [1]

SI  Prioritások  3%-os célkitűzést a lisszaboni akcióprogram új ciklusának keretében felülvizsgálni  169-es kezdeményezések: AAL, Eurostars  JTI: üzemanyagcella és hidrogéntechnológia  Tudásháromszög, egyetemek szerepe  Szabadalmi politika erősítése

Szlovén EU Elnökség, I. félév kutatás-fejlesztési programja  Jogalkotási feladatok  A Tanács rendelete az Üzemanyagcella- és Hidrogéntechnológiai Közös Vállalkozás létrehozásáról   Az Európai Parlament és a Tanács 742/2008/EK határozata (2008. július 9.) az idős emberek életminőségének az új információs és kommunikációs technológiák használata révén történő javítását célzó, több tagállam által indított kutatási és fejlesztési programban való közösségi részvételről (AAL)  (Eurostars)  Az Európai Parlament és a Tanács határozata a több tagállam által indított, a kutatást és fejlesztést végző kis- és középvállalkozások támogatását célzó kutatási és fejlesztési programban történő közösségi részvételről (Eurostars)

Szlovén EU Elnökség, I. félév kutatás-fejlesztési programja   Nem jogalkotási feladatok   A Bizottság közleménye a Tanácsnak az Európai Parlamentnek, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának: „Európai stratégiai energiatechnológiai terv (SET-terv) – egy kis szén-dioxid-kibocsátású jövő felé”Európai Számvevőszék jelentése   A Tanács állásfoglalása a szellemi tulajdonjogoknak a tudásátadással kapcsolatos tevékenységek során történő kezeléséről, valamint az egyetemeknek és egyéb állami kutatási szervezeteknek szóló eljárási szabályzatról   A Tanács következtetései az „európai kutatási infrastruktúrákról és azok regionális dimenziójáról”   A Tanács következtetései a családbarát tudományos pályákról: integrált modell felé   A Tanács következtetései az Európai Kutatási Térség teljes megvalósításához vezető „ljubljanai folyamat” elindításáról

FR  Prioritások  Ljubljanai folyamat továbbvitele, ERA jövőképe,  ERA kezdeményezések: kutatói mobilitás, közös programozás, nemzetközi tudományos együttműködés  ERI kidolgozása

Francia EU Elnökség, II. félév kutatás-fejlesztési programja  Jogalkotási feladatok  A Tanács rendelete az európai kutatási infrastruktúra (ERI) közösségi jogi keretéről  Nem jogalkotási feladatok   A tanácsi következtetései az európai kutatói partnerségről: A szakmai előmenetel és a mobilitás elősegítése   A Tanács következtetései az idegrendszeri betegségek, különösen az Alzheimer-kór elleni küzdelemre a tagállamok közös kötelezettségvállalásáról   A Tanács következtetései az „Európai Kutatási Térség 2020-as jövőképének” meghatározásáról   A Tanács következtetései a fő társadalmi kihívások kezelése érdekében kialakítandó közös kutatásprogramozásról   A Tanács következtetései a nemzetközi tudományos és technológiai együttműködés európai partnerségéről  Közös programozás és Nemzetközi tudományos stratégiai fórum testületek létrehozása

Francia EU Elnökség, II. félév kutatás-fejlesztési programja  Nem jogalkotási feladatok  A Tanács következtetései a nanotudományok és a nanotechnológiák területén végzett kutatásról  A Tanács következtetései a tengerkutatás és a tengerhasznosítási célú kutatás európai stratégiájáról  A Tanács következtetései a globális környezetvédelmi és biztonsági megfigyelésről (GMES): „Útban a GMES- program felé”  A Tanács következtetései a nukleáris területhez tartozó készségek szükségességéről  Oroszország csatlakozási szándéka a 7. KP-hoz  ITER

CZ  Prioritások  Ljubljanai folyamat továbbvitele  Kutatási infrastruktúrák  Kutatói mobilitás  Kutatási programok értékelése

Cseh EU Elnökség, I. félév kutatás-fejlesztési programja   Jogalkotási feladatok   A 169. cikk szerinti kezdeményezés – Metrológia Proposal for a Decision of the European Parliament and of the Council on the participation by the Community in a European metrology research and development programme undertaken by several Member States   A Tanács rendelete az európai kutatási infrastruktúra (ERI) közösségi jogi keretéről

Cseh EU Elnökség, I. félév kutatás-fejlesztési programja   Nem jogalkotási feladatok (tervezet)   Tanácsi következtetések a kutatási infrastruktúrák kérdésében   Tanácsi következtetések a kutatói karrier kérdésében   Tanácsi következtetések a kutatási programok értékelésének kérdésében   Oroszország csatlakozási szándéka a 7. KP-hoz   Közös programozás és Nemzetközi tudományos stratégiai fórum testületek   (ITER)

Űrpolitika, atomenergiai kutatások   Űrpolitika   FR: Az űrpolitika területén a klímaváltozás és energiapolitika, a biztonságpolitikai kérdések, az űripar lisszaboni stratégiába ágyazása, valamint a felfedezések az elnökségi prioritások   CZ: Informális Űrtanács, 2009 máj. (várhatóan a májusi Versenyképességi Tanács k+f napján, a k+f napirend megkezdését megelőzően, űrkutatási konferencia   EURATOM, ITER:   FR: PRES a fúzió területén a téma napirenden tartás, míg a fizió területén a Kínával, Brazíliával, Indiával az EURATOM szerződés alatt kötendő együttműködési megállapodás megkötését célozta meg.   CZ: ITER – reakció COM a Briscoe és Toschi jelentések alapján készülő helyzetértékelésére

2010 – 2011 ES-BE-HU trió  Jelenlegi lisszaboni folyamat vége, poszt 2010-es lisszaboni folyamat  A as közösségi költségvetés és az új időszakra vonatkozó pénzügyi perspektíva tárgyalásának megkezdését közvetlenül megelőző időszak  7KP félidei felülvizsgálata  ETI tevékenységének látható megkezdése a KIC-ek elindulásával  ERA kezdeményezések megvalósításának megkezdése (közös programozás, kutató mobilitás partnerség)  ESFRI lista - nagy k+f infrastruktúra projektek megvalósítása  A következő közösségi k+f támogatási keret kialakítása

Elnökségi rendezvények   Versenyképességi Tanács ülései – hivatalos ülések Brüsszelben, informális miniszteri találkozó az elnökséget adó tagállamban   CREST ülések - hivatalos ülések Brüsszelben, informális miniszteri találkozó az elnökséget adó tagállamban   a kutatási munkacsoport informális ülése az elnökséget adó tagállamban   Elnökségi konferenciák: ez elnökség által szervezett vagy támogatott rendezvények   COM rendezvények az elnökség ideje alatt

SI elnökségi naptár I. félév, kutatás-fejlesztés  febr. 25. Versenyképességi Tanácsülés  2008 ápr. 15. informális miniszteri találkozó  2008 ápr informális CREST és kutatási munkacsoport ülés  ápr. 18. CREST  2008 máj. 30. Versenyképességi Tanács ülése

FR elnökségi naptár II. félév, kutatás-fejlesztés  júl. 4., dec. 5. CREST  júl. 17. informális miniszteri találkozó  szept informális CREST és kutatási munkacsoport ülés  szept. 26. a Versenyképességi Tanács ülése  dec. 2. a Versenyképességi Tanács ülése

CZ elnökségi naptár I. félév, kutatás-fejlesztés  márc a Versenyképességi Tanács ülése  jan. 16., ápr. 3. CREST ülés  máj informális miniszteri találkozó  máj a Versenyképességi Tanács ülése  jún informális CREST és kutatási munkacsoport ülés

Záró gondolatok - a magyar elnökség jegyében  megváltozott politikai tér (új COM, EP, Lisszaboni Szerződés)  megkezdés alatt lévő ERA kezdeményezések első eredményei  a közösségi kutatás-fejlesztési támogatási koncepció kidolgozása az új költségvetési időszakra (pl.: ETI helyzete)  gyakorlati kérdések:  Munkaszervezés  Előkészítő időszak, promóció  Magyarországot, Lengyelország követi az EU soros elnöki székében

Alföldi Katalin Tel: Fax: Cím: Magyar Köztársaság Európai Unióhoz rendelt Állandó Képviselete, Rue des Tréves, 1040 Brüsszel, Belgium Köszönöm a figyelmüket!