Készítette: Molnár Fruzsina 7.a

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VALKÓI EGYHÁZKÖZSÉG.
Advertisements

Ének : Nana Mouskouri / Schubert – Ave Maria A Pécsi Bazilika.
Alsónémedi A falu bemutatása
Királyhelmec városunk története
K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.
Mindenszentek temploma Pécs
Felsőregmec.
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
Mondák, dalok útja Zsámbok.
DÉVAVÁNYA.
Oud of Mooi ???? Az ŐRSÉGBEN jártam jártam Saját fotóiból készítette: Dr Bajzák Tamásné Dr Bajzák Tamásné 2009 június 2009 június automata automata.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
NYON 1.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
„s gondold hozzá e bús regét” Felvidéki várak
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
GYÖMRŐ VÁROS Készítette: Csernyava Olivér.
Gyömörei temetői kápolna
5. NAP.
A MAGYAR BAROKK /50.
Szendrő nevezetességei
Baranya megye Kishajmás Község. A község adatai RégióDél-Dunántúl Rangközség Terület1176 hektár Népesség fő Népsűrűség89,76 fő/km2 Lakósság216.
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Óföldeáki erődtemplom
Készítette: Kleri Dzsenifer
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Királyhelmec Iván Evelin Projekt.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Budapest nevezetességei!
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Ungvár.
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel
Készítette: Bujdosó Villő
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
ADVENTI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN
ÚJÉVI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN január 3. (szombaton) 14 órától Árpád-kori Mária Magdolna templom — Kolostorlépcső — Pálos (hegyi) templom Vezet.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Érsekhalma.
Készítette: Dóbiás Kinga
Eger Télanyók csapata.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Susann Nordströms Orkester - True Love
Gyulaj. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton. Gyulaj község Tolna megyében található. Dombóvár és Tamási között félúton.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Veresegyház.
Református templom dad
Emlékhelyek, régi építmények
Székelykeresztúr Fekvése:
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Szalay Petra, Almási Lilla
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Készítette: Molnár Fruzsina 7.a Edelény Készítette: Molnár Fruzsina 7.a

Edelény története. Edelény a Bódva-völgy kapuja, a térség gazdasági és kulturális központja. A 11 ezer körüli lakost számláló kisváros mai közigazgatási területét három település alkotja: a névadó Edelény, az 1950-ben hozzácsatolt Borsod és az 1963-ban csatlakozott Finke. Kőkori leletek bizonyítják, hogy a város területe ősidők óta lakott. A honfoglalás és az államalapítás legreprezentánsabb leletei a borsodi földváron kerültek elő, de több helyen is találtak szórványleleteket a város területéről.

Az akkori fő megélhetési formák. Edelény és a hozzácsatolt települések fő megélhetési forrása a mezőgazdaság volt a középkorban és a feudalizmus időszakában. A mezőgazdasági munkásság különböző rétegei (cselédség, idénymunkásság) és rétegeinek egyes csoportjai (béresek, kocsisok, szolgák, pásztorok, uradalmi iparosok stb.) már a feudalizmus korában jelen vannak Edelényben, s az úrbéres jobbágyokkal és zsellérekkel párhuzamosan kiveszik részüket a termelésből. A mezőgazdaságán kívül gazdaságában jelentős szerepet játszott a hídvám és az első ízben 1564-ben említett, az uradalomhoz tartozó öt kerékre járó vízimalom, melyet sajnos az 1970-es években lebontottak. Borsodon is működött vízimalom.

Edelény címere. Álló, háromszögletű, zöld színű katonai pajzs, amelyet arany kereszt oszt négy mezőre; az első mezőben arany szőlőfürt és hegyével lefelé forduló szőlőmetsző kés, a második mezőben arany F betű, a harmadik mezőben élével kifelé és hegyével lefelé fordított arany ekevas, a negyedik mezőben pedig arany ék és kalapács lebeg. A pajzs közepén vörös szívpajzs, amelynek mezejében kékkel fegyverzett arany sólyom lebeg. A pajzstartó az egyik oldalon arany cserfaág, a másik oldalon arany olajág. A pajzs alatt szalag lebeg EDELÉNY felirattal.

L'Huillier-Coburg kastély Az edelényi L’Huillier–Coburg- kastély Magyarország hetedik legnagyobb kastélya, a magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő emléke. 1716-1730 között épült, építtetője báró L'Huillier Ferenc János. Jelenleg az épület a Magyar Állam tulajdonában áll. A Lieb Ferenc által készített freskók és a kastély is jelenleg felújítás alatt áll.

A Római katolikus templom. 1898-ban Magyarország Erzsébet királynét gyászolta, az edelényi hívek pedig plébánosuk, Nagy Géza vezetésével megkezdték a templom építését a királyné emlékére. 1904. november 15-én elkészült a templom a plébános, a hívek, a külföldön élő edelényiek és Fülöp, szász Coburg-Gothai fejedelmi herceg adományaiból. A templomot 1905. július 2-án ünnepélyesen áldotta meg Blaszejovszky Ferenc, miskolci apátplébános. A II. világháború után Ast Ferenc esperes- plébános vezetésével a hívek áldozatos adományaiból és óriási társadalmi munkával a templom kerítése elkészült, kő alapon idomacélból.

A Görög katolikus templom. Az egyházközség szervezése közel 50 éves múltra tekint vissza és dr. Gulovics Andor múcsonyi parókus (1910 - 1980) nevéhez fűződik. A nagy formátumú egyházi vezető (kancellár, konzultor, főesperes, bírósági helynök, püspöki tanácsos), látva az apró csereháti falvak görög katolikusainak Edelénybe vándorlását, káplánjaival (Szabados János, Kisfalusi János, Füzesdi Mihály) megkezdte a szervezést. 1964-ben Obbágy Miklós Edelénybe kihelyezett múcsonyi segédlelkészként folytatta a gyülekezetépítést. 1970-től önálló egyházközség Edelény, paróchusa továbbra is Obbágy Miklós . A kápolnában lévő oltárt, a nagy oltárkeresztet és két nagyméretű ikont Bélavári Aliz művésznő festette - ezek a ma is a templomot ékesítik. A kápolna egyre kissebnek bizonyult ezért szükségessé vált egy templom építése.

A Református templom. Műemlék református templom, 1330 körül épült. A nyolcszög három oldalával záruló, támpilléres sugárboltozatos záródású szentélyének mérműves kétorrtagos ablakai a környék legszebb gót stílusú műemlékei közé tartoznak. 1696-ban kibővítették, ekkor készült tornácos toronysisakja. Az újabb rész hajójában festett famennyezet, díszes szószékkorona (1705), gótikus ablakok. A jobb oldal homlokzatának faragott fa kapuja 1785-ból való, bevésett latinnyelvű bibliai felirattal, amelynek fordítása: "Óh, Jehova! Add, amit elrendelsz, és rendeld el, amit akarsz!" 1930-ban neogótikus bejárati kaput nyitottak rajta Schulek János tervei alapján. Átalakították. Tornyát újjáépítették, hogy elnyerje jelenlegi beosztását és formáját.

Szent Miklós Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola Fenntartó neve: Miskolci Apostoli Exarchátus Intézményvezető: Barta József István igazgató Intézmény székhelye: 3780 Edelény, Borsodi út 36/b Telefon: 48/525-134 E-mail: szentmiklos.edeleny@gmail.com

Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola Fenntartó neve: Miskolci Apostoli Exarchátus Intézményvezető: Flaskó Attiláné igazgató Intézmény székhelye: 3780 Edelény, Borsodi út 34. Telefon: 48/525-028 E-mail: szentjanos.gimnazium@gmail.com