BIOS újdonságok és érdekességek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Kliens-szerver architektúra
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Vezérlőkártyák a számítógépben
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Személyi számítógépek
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógép-szereléssel kapcsolatos kérdések
Az alaplapok felépítése
HÁLÓZATOK.
A számítógép felépítése
 Az alaplap kiválasztása előtt figyelembe kell venni, hogy milyen processzort szeretnénk magunknak, hiszen ettől függ, hogy milyen lapkakészletű/foglalatú.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
A számítógép felépítése
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
A számítógép felépítése
A szoftver.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
BE KI Perifériák Számítógép.
Ember László Windows Update Windows frissítés.
Alapfogalmak Hardver:  A számításokat végző fizikai-technikai rendszer (kézzel fogható, fizikai termékek) Szoftver:  Programok, programrendszerek (szellemi.
Az alaplap.
Iskolai Hálózat Létrehozása
Hardware Hardver (ang.: hardware) alatt a számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. Legegyszerűbb meghatározás talán, hogy a hardver.
Doros Roland Mérnök-informatikus hallgató BMF-Nik
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
A mikroprocesszor frekvenciája (mérete)
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
A merevlemezes tároló Második rész.
A számítógép teljesítménye
A számítógép elindítása
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Alaplap Fő komponensek.
Kommunikációt segítő programok a hálózaton
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Az operációs rendszer feladata
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Számítógép hálózatok.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
2. Operációs rendszerek.
A számítógép felépítése
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Szoftverek csoportosítása
Alaplapok.
Ubuntu: az egyik legnépszerűbb Linux Fidrich Róbert (Magyar Ubuntu Közösség)
BIOS Őze Norbert 9.c.
A számítógép modulokból (részegységekből) áll. Az alaplap A részek illesztését megvalósító elem:
MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.
A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?
Sz&p prof.
Ilyen számítógépet szeretnék
Ilyen számítógépet szeretnék
Számítógépes alapismeretek
Ilyen számítógépet szeretnék
Hardver ismeretek: Hordozható számítógépek.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
A Linux operációs rendszer
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Az operációs rendszerek
Hálózati struktúrák, jogosultságok
AZ ALAPLAP (1. rész ) Az alaplap formái (Form Factors) 2.
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
OPERÁCIÓS RENDSZEREK II.
Előadás másolata:

BIOS újdonságok és érdekességek

BIOS újdonságok és érdekességek Úgy néz ki a régi, jól bevált rendszer felett eljárt az idő! Az új alaplapok BIOS szinten is számtalan újdonságot hoznak! Eljött az ideje a BIOS revitalizálásának, mind a külsőt, mind a belsőt illetően.  Olyan újdonságokat mutat fel az elődhöz képest, mint az assembly helyett C-ben írt programkód! (Ennek köszönhetően ugyan kicsit több erőforrásra van szüksége működéséhez, cserébe viszont jóval rugalmasabbá válhat.)

BIOS újdonságok és érdekességek Ezek közül az egyik leglátványosabb és szerintem legelőremutatóbb az Asus által kifejlesztett Express Gate névre hallgat. Az A.E.G. arra lett kitalálva, hogy a gép bekapcsolása után másodpercek alatt felálljon egy minimalista rendszer . Ez a rendszer tartalmazza a legnépszerűbb és ”legfontosabb” funkciókat!

BIOS újdonságok és érdekességek Firefox alapú webböngésző Levelező program Skype - telefon Különböző kommunikációs szoftverek (pl: msn) Képnézegető szoftver Zenelejátszó szoftver Játékok

BIOS újdonságok és érdekességek Asztali verzió

BIOS újdonságok és érdekességek Netbook verzió

BIOS újdonságok és érdekességek Kényelmes megoldások….

BIOS újdonságok és érdekességek Beüzemelés Az alaplap első bekapcsolásakor azonnal betöltődik! A BIOS-ban Tools menüpontban ki tudjuk kapcsolni!

BIOS újdonságok és érdekességek Beüzemelés Pár kattintással elérhető Mindent grafikus felületen végezhetünk el 1. GRAFIKUS BEÁLLÍTÁSOK (felbontás) 2. HÁLÓZATI KAPCSOLAT

BIOS újdonságok és érdekességek

BIOS újdonságok és érdekességek Belülről… Intel X38 lapkakészletre épül Alaplapra integrált modul (csak olvasható flash memória,IC) Bővítőfoglalatok között helyezkedik el

BIOS újdonságok és érdekességek Pozitívum A biztonságot a Linux alap jelenti, és az a korlátozottság amit egy ilyen mini operációs rendszer tartalmaz. Erre felhasználó által nem lehet telepíteni semmit , ami telepítve van rá, az gyárilag van rajta. Nincs szükség merevlemezre. A felhasználónak a Windows operációs rendszert nem kell elindítania, ha a neten keresztül akar valamit elintézni, hanem azt az A.E.G segítségével végezheti el, majd kapcsolhatja ki a gépet.

BIOS újdonságok és érdekességek Jövőkép Linux-alapú rendszer számos alkalmazás futtatására lenne alkalmas. Például a külső meghajtók kezelése, a médialejátszó vagy az adatmentési képességek mind-mind nagyon hasznos funkciók lennének. video

BIOS újdonságok és érdekességek Ezzel szemben… Grafikus felületre helyezték a hangsúlyt! A rendszer médiák lejátszására, böngészésre, kisebb játékok futtatására is alkalmas.

BIOS újdonságok és érdekességek

BIOS újdonságok és érdekességek

BIOS újdonságok és érdekességek Elsőként az Intel P45-ös chipszetre épülő P45D3 Platinum tulajdonosok próbálhatnak ki először, ha frissítik alaplapjuk BIOS-át a gyártó által kiadott legfrissebb változatra. Nagy előnye a megoldásnak, hogy többnyelvű támogatással is rendelkezik. Szerintem az MSI által kínált technológia jó alternatíva lehet a hagyományos BIOS-szal szemben. video

BIOS újdonságok és érdekességek Wake On Lan/Wlan Érdekesség

BIOS újdonságok és érdekességek Wake On Lan/Wlan Maga a technológia nem mondató új találmánynak! A Wake-On-LAN alapvetően egy szoftver-hardver megoldás a távoli számítógép beindítására. Annak ellenére, hogy ma már szinte mindegyik hálókártya és alaplap ismeri ezt a funkciót, a felhasználók zöme még mindig nincs tisztában a WOL használatával.

BIOS újdonságok és érdekességek Wake On Lan/Wlan Az ATX szabványnak megfelelő számítógépek normál kikapcsolásakor a rendszert valójában nem áramtalanítjuk. Kikapcsolt állapotban is vannak eszközök, amelyek továbbra is kapnak tápellátást. Ha a WOL funkciót aktiváljuk, akkor a PC kikapcsolása után a hálózati kártya továbbra is működni fog (igaz csökkentett funkciókkal) és folyamatosan figyeli a bejövő ethernet-csomagokat. Ha a megfelelő csomag érkezik ("magic packet"), akkor a hálózati kártya jelzést küld az alaplap számára, amely beindítja a gépet.

BIOS újdonságok és érdekességek Wake On Lan/Wlan Szükséges hardver eszközök: - minimálisan ATX 2.01 szabványnak megfelelő tápegység - ATX-es alaplap WOL csatlakozóval, - minimum PCI 2.1 kompatibilis hálózati kártya WOL csatlakozóval,  - WOL kábel (3 eres szalagkábel). (Abban az esetben, ha mind a hálózati kártya, mind az alaplap támogatja 2.2-es PCI szabványt, akkor a WOL kábel elhagyható. Egyéb esetben ajánlott a használata.)

BIOS újdonságok és érdekességek Wake On Lan/Wlan Hardver telepítési lépések: - hálózati kártya behelyezése a megfelelő PCI csatlakozóba, - hálózati kártya és az alaplap összekötése a WOL kábellel, - alaplap BIOS-ában a WOL engedélyezése (általában a "Power Management" opció alatt).

BIOS újdonságok és érdekességek Bemutató élőben!

BIOS újdonságok és érdekességek Köszönöm a figyelmet! Készítette: Varga Roland Informatikus-Könyvtáros hallgató