Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Területfejlesztés és esélyegyenlőség a Barcsi kistérségben
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft.
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
Kulinyi Márton, a szerkesztő bizottság elnöke. Miről is van szó? Egyenl ő bánásmód Hátrányos megkülön- böztetés Egyenl ő hozzáférés el ő ítélet.
általános főig. helyettes
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Civil szervezetek a munka világában
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A helyi önkormányzatok feladatai a települési esélyegyenlőségi programmal kapcsolatban készítette: Burkáné dr. Nagy Beáta.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
1 Svájci Hozzájárulás November 25. Nagy- Veres Enikő Észak- Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség.
ÚJ SZEREPLŐ A VIDÉKFEJLESZTÉSBEN Helyi Vidékfejlesztési Iroda.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
„Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régióban” ÁROP - 1.A Marcali város önkormányzata.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Helyi esélyegyenlőségi programok elkészítése Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai Vincze Zsuzsa esélyegyenlőségi referens Esélyegyenlőségi Főosztály Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2009. november 11.

Országos Esélyegyenlőségi Hálózat A hálózat OEH kiépítése: 2004-től, 2008-tól országos lefedettség: 20 esélyház működik (minden megyében és a fővárosban) Partnerek helyi önkormányzatok és regionális munkaügyi központok; civil szervezetek

Esélyek Házai

A hálózat céljai a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakpolitikájának, esélyteremtő programjainak támogatása szemléletformálás a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációjának elősegítése a diszkrimináció elleni fellépés és az esélyteremtés fontosságára való figyelemfelhívás

A hálózat célcsoportjai Közvetlen célcsoportok civil szervezetek, önkormányzatok és háttérintézmények, munkáltatók, helyi média Közvetett célcsoportok nők, romák, fogyatékossággal élők, gyermekek, idősek, hátrányos helyzetű településeken élők

Az OEH fő feladatai Az esélyegyenlőség területén működő civil és egyéb szervezetek esetében: közös kezdeményezések, programok generálása, azok megvalósításában részvétel a szervezetek közötti együttműködés erősítése, partnerségépítés széles közvéleményt célzó szemléletformáló programok megvalósítása esélyegyenlőségi témák adekvát és rendszeres megjelenésének erősítése a helyi médiában és a helyi döntéshozatali folyamatokban

helyi igényekre épülő szakmai programok megvalósítása a kistérségekben a gazdasági szektor érzékenyítése a társadalmi felelősségvállalás (CSR) iránt helyi igényekre alapuló, esélyegyenlőségi ügyekkel szorosan összefüggő tanácsadás (pályázati tanácsadás az esélyegyenlőségi szempontok megfelelő érvényesítése érdekében, esélyegyenlőségi tervekkel kapcsolatos tanácsadás, akadálymentesítési tanácsadás, stb.)

A hálózat közös programjai Taliándörögdi Fesztivál (júl. 31. - aug. 9.) Sziget Fesztivál (aug. 12. – aug. 17.) Női Mozgásfesztivál (szept. 6.) Szociális Expo (nov. 12. – 13.)

Jó gyakorlatok Esélyóra Esélypontok Szenior tanácsadó képzési program önkéntes segítők számára Parasportnap Befogadó klub

Együttműködések Kisebbségi ombudsman Egyenlő Bánásmód Hatóság TAMOP 5.5.5. – A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése A kiemelt projekt célja: a társadalmi előítéletek visszaszorítása a hátrányos megkülönböztetést elszenvedő, vagy ezzel fenyegetett társadalmi csoportok tagjai tudatosságának, érdekérvényesítő képességének fokozása Az Esélyek Házaiban referensi hálózat működtetése

Tervek Honlap A 20 Esélyek Házát bemutató honlap indítása és működtetése, mely egyben az esélyegyenlőséggel foglalkozó hírek, információk gyűjtőlapja is lenne www.eselyekhaza.hu Kiadvány A hálózat munkáját bemutató kiadvány összeállítása

2010 - A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve „Az európai évnek ösztönöznie kell a szegénységet és a társadalmi kirekesztést megelőző, aktív bevonásra irányuló politikákat, valamint elő kell mozdítania a nyílt koordinációs módszeren belül e területre vonatkozó legjobb gyakorlatokat.” (Az Európai Parlament és Tanács határozata) Az Esélyek Házai e célkitűzéshez illeszkedő, valamint a területi hátrányok csökkentését célzó projekteket dolgoznak ki, melyek 2010 első félévében valósulnak meg

Az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény (2003/CXXV.) módosítása a módosítás alapján minden önkormányzatnak és kistérségnek kötelező lesz 5 évre szóló helyi esélyegyenlőségi programot készíteni 2010. május 1-től kell alkalmazni (LHH és húszezer lakos feletti település esetén), többi esetben 2011. január 1-től A helyi esélyegyenlőségi program előkészítésébe, felülvizsgálatába esélyegyenlőségi szakértőt kell bevonni Tervünk: az Esélyek Házai munkatársait esélyegyenlőségi szakértővé képezni

Köszönöm a figyelmet!