 Mi is az a curling?  A curling megszületése a középkor homályába vész, a mai napig nem tudjuk teljesen biztosan, hol kezdték először játszani: Németalföldön.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

15. SZABÁLY – A B erugás. 15. SZABÁLY – A BE RUG ÁS A be rug ás a játék újrakezdésének egyik módja. Be rug ást kell ítélni annak a csapatnak a javára,
Les – a gyakorlatban február 25. Nyíregyháza.
DEIK nyári ösztöndíj jelentés: a KőPapírMetalFC ”lájtosított” 2D RCSS csapat bemutatása Dóczi Roland Debreceni Egyetem Informatikai kar Mérnök informatikus.
A világ legértékesebb márkájaként az Apple 185 milliárd dollárt ér, míg legközelebbi versenytársa, a Samsung a globális lista 30. helyét foglalja el, 21.
A két vízi út között ugyanis 24 m (!) a szintkülönbség!
A foci Varga Dávid.
A történelmi idő.
Kezdő hadsereg játékosként:
Készítette: Péterfi Csaba Attila
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Ügyességfejlesztés az alsótagozatban
 Karlovy Vary, a legnagyobb cseh fürdőváros Csehország legnyugatibb régiójában fekszik, nem messze a német határtól.  Világszerte páratlan az erre.
Magasságmérés és Műszeri
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
Kritika érte a sajtót. Jogos kritika…?!?! Nem foglalkozik eleget a hazai piac burzsuj-ingatlanjaival. Valóban, igaz, nehéz megfelelő mélységű információhoz.
Az Európán kívüli világ
Amit a Spanielekről tudni kell!
Készítette: Pisák Bence Tantárgy: Testnevelés. Először is mi a játék lényege:  A játék célja, hogy a labdát az ellenfél endzone-jába vigyék, és ezzel.
A hulladék szerepe az ember életében
Metszeti ábrázolás.
2006. április 21. Melyik az aznégyjegyű szám, melyre Telefonos feladat.
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
Készítette: Novák Edvin
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS. A kirúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Kirúgást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost érintett, majd teljes.
A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4,
A két vízi út között ugyanis 24(!)m. a szintkülönbség!
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Eredete és fajtái angol eredetű játék és sportág, melynek során apró
A kosárlabda története, rekordjai, halhatatlanjai
Röplabda Testnevelés Készítette: Kiss Krisztina.
A Föld helye a világegyetemben
Kétszemélyes játékok Előadó: Nagy Sára.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
17. SZABÁLY A SZÖGLETRÚGÁS. 17. SZABÁLY – A SZÖGLETRÚGÁS A szögletrúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Szögletrúgást kell ítélni amikor a labda utoljára.
Szabadrúgások.
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS. A bedobás a játék újrakezdésének egyik módja. Bedobást kell ítélni annak a csapatnak a javára, amelyiknek ellenfele utoljára.
16. SZABÁLY – A KI DOBÁS. 16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS A ki dobás a játék újrakezdésének egyik módja. Ki dob ást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost.
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Mágneses kölcsönhatás
SÚRLÓDÁSI ERŐ.
STM nanolitográfia Készítette: VARGA Márton,
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
A pálya 5 mezőnyjátékos és 1 kapus lehet maximum a pályán egy csapatból. Ha egy csapat leviszi a kapusát, akkor helyette egy mezőnyjátékos jöhet fel.
6. szabály – A játékvezető asszisztens. Játékvezető asszisztens kötelességei Az asszisztens kötelessége, hogy jelezze: 1. Labda elhagyta a játékteret.
16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS. A kirúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Kirúgást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost érintett, majd teljes.
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS.
4. szabály: A játékosok felszerelése. Biztonság - Alapfelszerelés Biztonság A játékos nem használhat olyan felszerelést és nem viselhet semmi olyat, ami.
4. Ismerkedés a homokórával
Számrendszerek kialakulása
10. szabály – A gól. Gólszerzés Gólt kell ítélni, amikor a labda teljes terjedelmével áthalad a kapuvonalon a kapufák között és a keresztléc alatt, feltéve,
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Furcsa jelenségek jég golyók a parton Egy természeti ritkaság, amelyre nincs határozott meteorológiai magyarázat. Ilyen akkor történhet, ha erősen.
ÁLLATI REKORDOK KÍGYÓK.
Légnyomás, szél, ciklonok, anticiklonok
Ikarosz és a repülés.
4. szabály: A játékosok felszerelése. Biztonság - Alapfelszerelés Biztonság A játékos nem használhat olyan felszerelést és nem viselhet semmi olyat, ami.
A Kheopsz piramis.
Outdoor-indoor mozgásprogramok 2.
Sakk algoritmus.
14. Szabály Büntetőrúgás.
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
Spirulina, a mindennapi multivitamin Előadó: Farkas Barna Sándor.
A két vízi út között ugyanis 24(!)m. a szintkülönbség!
Előadás másolata:

 Mi is az a curling?

 A curling megszületése a középkor homályába vész, a mai napig nem tudjuk teljesen biztosan, hol kezdték először játszani: Németalföldön vagy Skóciában, ugyanis mindkét eredetre több érvet is fel lehet sorakoztatni. A 16. században már mindkét helyen ismerték, és népszerű játéknak számított.  Ha az eredete vitás is, azt nem lehet kétségbe vonni, hogy a curling sporttá fejlődése egyértelműen Skócia érdeme. Ott tökéletesítették a századok során a felszereléseket, ott foglalták először írásba és fogadtatták el a szabályokat, és ott jött létre a curling szabályozó testülete is. Ráadásul a skót emigránsoknak köszönhetően terjedt el a curling világszerte, Kanadába, ahol a világon a legtöbb játékost tartják nyilván.

 Kialakulására él egy teória, ami téli vadászatokra vezeti vissza a játék, mint ügyességi próba megszületését. Befagyott tavakon csoportokba verődött,mozgó madarakat célozgattak a vadászok a kezükbe akadt szikladarabokkal.  A söprögetést eredetileg arra használták, hogy hóesésnél vagy szélfúvásnál folyamatosan takarítsák a pályát, tekintettel a játékban levő kő zökkenőmentes útjára. Manapság már szinte mikroszkopikus szemcséket illetve szennyeződést tisztítanak le a jégről, ami még mindig nagyban elősegíti a sima aljú gránitkő sebességét és a kanyarodási ívét, de a söpréssel leginkább hőt, s így vizet termelnek a súrolással.

 Egy játék nagyjából órás. Tíz endből, vagyis játékrészből, "tizedidőből" áll. Döntetlen állás esetén erre jöhet még egy 11-ik hosszabbítás.  A játék színhelye egy keskeny, hosszú jégpálya, két végén egy- egy céltábla jellegű rajzolattal.

 A csapatok célja minden end végére az, hogy lehetőleg minél több kövük helyezkedjen el a ház középpontjához közelebb, mint az ellenfélé. Ennek érdekében kiüthetik az ellenséges követ is, ha az túl jó helyen áll. A kövek útja a jég sűrű söprésével bizonyos határokon belül befolyásolható.  A négy csapattag ellenfelével váltakozva végzi el a delivery-t, vagyis a kő kiadását, más néven a házba, felé való küldését. Egy enden belül a delivery sorozat megismétlődik, azaz minden játékosnak két dobása van. Így egy end végére 16 kő sokasodik a pálya végén, persze nem feltétlenül a házban.

 egyszerű körülmények között játsszák a curlinget, de ez nem egészen igaz. A pálya jege desztilláltvízből készül, mert az gyorsabb és a simább. Ez utóbbi a legfontosabb, hiszen a legkisebb szennyeződés vagy egyenetlenség centiméterekkel térítheti ki a követ eredeti útvonaláról. A curling jég készítése és karbantartása ma már Az ember azt hihetné, hogy nagyon külön szakma, amelynek ugyanúgy megvannak a leghíresebb képviselői, mint magának a játéknak. A pálya 45,5 méter hosszú és 4,3-5 méter széles, mindkét végében van egy-egy úgynevezett ház a maga színes körgyűrűivel, amelybe a köveket a játék során be kell juttatniuk a játékosoknak.

 A 19 kilogrammot nyomó, 30 cm átmérőjű és 12 cm magas kövek speciális, tömör, de rugalmas gránitból készülnek, amelyeket kizárólag a skót szigeten, Ailsa Craigen bányásznak. Ezek nem olcsó játékszerek, a legjobb minőségű darabok 1500 dollárt (közel 260 ezer forintot) érnek.

 Speciális a curlingesek cipője is, legalábbis a talpa, ugyanis ezek nélkülözhetetlenek a kő csúsztatásakor végrehajtott mozdulatsor alkalmával.  Az egyik cipő talpán csúszós, teflon vagy más sima anyagból készült slider, a másikon pedig tapadó, műanyag alapú gripper használatos