Avagy a jövő dunsztosüvegje...

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Széchényi Ferenc Gimnázium
Készítette: Rusznyák Noémi 12/a.
A megújuló energiaforrások
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Megújuló energiaforrások.
Megújuló energiák Belley Luca
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Napenergia.
Megújuló energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Passzívház Készítette: Antal Laura Dominika
Passzívház Készítette: Timkó Mónika Felkészítő tanárom: Gráf Tímea Iskolám: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1047 Budapest.
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
PASSZÍVHÁZ Készítette: Pólya Anna Felkészítő tanár: Geráné Kovács Ildikó Iskola neve: Kálvin Téri Református Általános Iskola Iskola címe: Makó, Kálvin.
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Megújuló energiaforrások
Készítette: Danyi Dániel
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Napenergia.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
S Z É L E N E R G I A.
Információhalászat Csibi Gabriella Deák Ferenc Középiskolai Kollégium - Egy poszterterv története -
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Energiaforrások.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Megújuló Energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
Az alternatív energiahordozók és felhasználásuk. Hagyományos energiahordozók és környezetszennyezés ● Fosszilis tüzelőanyagok (szén, gáz, kőolaj) ● A.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Megújuló energiaforrás Napkollektor
Aktív tanulók / passzív ház
Megújuló energiaforrások II. Bukta Péter
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Avagy a jövő dunsztosüvegje... PASSZIV HÁZ Avagy a jövő dunsztosüvegje... Készítette: Lukácsovits András VI. osztály Mindszenty József Rom. Kat. Ált. Isk. Budaörs Felkészítette: Tunkelné Pócza Mária

Korunk két nagy problémája: az enegiaéhség és a környezetszennyezés A föld hagyományos energiakészletei (fosszilis energia-hordozók, nukleáris energiahordozók) lassan de biztosan fogynak. Egyelőre, nincs átütő megoldás a kifogyó energiahordozók pótlására. A legjobb úton járunk a bolygónk teljes kizsákmányolásához. Félő, hogy oda juttatjuk bolygónkat ahova a Húsvétsziget lakói juttatták a szigetüket: pusztasággá változtatták azt ami eredetileg földi paradicsom volt. A Húsvétszigeti kőszobrok és némi fű

Az energiahordozók fogyásával párhuzamosan nő a környezetünk szennyezettsége. Az elégetett szén-alapú energiahordozókból CO2 (szén dioxid ) szabadul fel, amely a globális felmelegedés egyik okozója. Kiszáradt folyómeder

A nukleáris reaktorok hulladékai több százezer évig szennyezik a környezetet. Az atomhulladék tárolására megnyugtató megoldás még nem áll rendelkezésünkre. Mélyen a föld gyomrában alakítanak ki atomhulladék tárolókat elképesztően sok pénzért. Atomhulladék tároló építése

Van-e megoldás? Két fő irányvonal mentén gondolkodhatunk: I. A MEGÚJULÓ ENERGIÁK egyre nagyobb mértékű felhasználása. Megújuló energiák: napenergia, szélenergia, vízenergia és geotermikus energia.

Most jutottunk el a PASSZIV HÁZhoz! II. Erőfeszítéseket teszünk a HAGYOMÁNYOS ENERGIAHORDOZÓK FELHASZNÁLÁSÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE, a felhasználás hatékonyságának javítására. Egyre jobb közlekedési eszközöket fejlesztenek ki. Jobb erőműveket építenek. A hulladékhőt felhasználva a tüzelőenyagot 95%-os hatékonysággal hasznosíthatják. A lakóépületeket jobban szigetelik és azok fűtését korszerű berendezésekkel oldják meg. Most jutottunk el a PASSZIV HÁZhoz!

MI A PASSZIV HÁZ? A passzív ház olyan lakóépítmény, amely“elméletileg” nem fogyaszt energiát. Ez persze nem teljesen igaz, de a felhasznált fűtési energia valóban nagyon csekély a hagyományos házak fogyasztásához képest. Ezt úgy érik el, hogy az egész házat rendkívül jól hőszigetelik. Az ablakokat a déli oldalon helyezik el. Az ablakon bejutó napfényt csapdába ejti a ház. (üvegházhatás hasznosítása)

SPECIÁLIS ÉPÜLETGÉPÉSZETI MEGOLDÁSOK ALKALMAZÁSA SZÜKSÉGES A levegő kizárólag a SZELLŐZTETŐ GÉPEN keresztül jár ki-be. Ez a gép a kipumpált levegő hőjével felmelegíti a bepumpált friss levegőt, így a hő nagy része nem vész el a szellőztetéssel. Természetesen a teljes hőmennyiség nem nyerhető vissza. A kis veszteséget pótolni kell és ebből adódik a csekélyke fűtési költség. De a szellőztető gép is fogyaszt energiát! Szellőztető gép

A passzív ház hátrányai A paszzív házak ritkán sikerülnek szépre. Azok az építészeti elemek amik a hagyományos házakat széppé teszik (torony, kiugró, beugró, stb.), sajnos rontják a házak szigetelhetőségét. Ezért a passzív házak többnyire téglatest alakú valamik. Ez szép ház de nem passzív. Ez meg passzív de nem túl szép

Hátrány... Másik nagy hátrány az, hogy a szellőztetés kizárólag a szellőztetőgép segítségével működik. Az ablakok nagy része nem is nyitható. Ha nincs áram, bedunsztolódik az egész ház. Sok neves építész pont ezért ellenzi a passzív házak építését. Bonyolult légtechnikai megoldások. A légcsatornák tisztántartása és karbantartása szintén költségekkel jár.

A passzív házak energiaigényének egy része fedezhető a rajtuk elhelyezett napkollektorokkal vagy a mellettük létesített hőkutak, szélerőművek segítségével.

VAN JOBB A PASSZIV HÁZNÁL? A passzív ház továbbfejlesztéseként már létezik az AKTIV HÁZ. Ez olyan passzív ház amely fel van szerelve több energiatermelő berendezéseel (napkollektor, szélturbina, hőkút). A megújuló energiákat villanyárammá alakítják úgy hogy annak mennyisége meghaladja a ház teljes energiaigényét. A többlet villanyáramot a ház átadja a hálózatnak így a háztulajdonos pénzhez jut. Ez a ház nem csak jó, de jól is néz ki.

Néhány passzív ház képe.

Ellenőrző kérdések: Mik a korunk égető energetikai kérdései? Milyen megújuló energiákat ismerünk? Hogyan takarékoskodhatunk a meglévő energiakészletekkel? Mik a passzív ház főbb jellemzői? Ki szeretne egy passzív házat? (én szeretnék egyet!)

Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Passz%C3%ADvh%C3%A1z http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Passivhaus_Darmstadt_Kranichstein_Schnee_20 05_Feb.jpg http://www.energiacentrum.com/aktiv-passziv-haz.html

Köszönöm a figyelmet!