Az írás története Az írás előzményei és az írásrendszerek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Grafológiai előadások Önértékelés Ybl Miklós Építéstudományi Kar
Advertisements

Hieroglifák.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Verbális kommunikáció
ISTEN HOZOTT A MI VILÁGUNKBA!
Európa fogalma, fekvése, határai
K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.
Írástörténet II. A nem alfabetikus írásrendszerek
Írástörténet II. A nem alfabetikus írásrendszerek
Az írás története I. Írásrendszerek Készítette: Urbán Gabriella 2003.
Verbális kommunikáció
Az írás története I. Írásrendszerek Készítette:Platthy Zsuzsa 2003.
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK
Lukács Oktatási Központ -
Algoritmus Az algoritmus problémamegoldásra szolgáló elemi lépések olyan sorozata, amely: véges – azaz véges számú lépés után befejeződik, és eredményt.
Az írásfajták kialakulása
Grafikai alkotások Mi a grafika? Látott, tapasztalt formáknak vonalak, pontok és síkok alakjába való áttételét nevezzük grafikának. “Graphein” görög szó:
Kép - képsor A kép értelmezésének (dekódolásának) szintje: felismerés
A számírás története.
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
Jung Károly: Dal a hazáról
A GONDOLATTÉRKÉP.
A szóképek (trópusok) és alakzatok rendszere
A jelentés.
Asszimetria Barna Gergely.
Számrendszerek, számolás, számírás fejlődése
AZ ÍRÁS Ókori Róma írása.
Ajándékok és viszonzásuk
Afrika népessége Varga Kristóf 7./a
A nyelv, mint jelrendszer
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
vizuális kommunikáció
A szövegértési feladatok összeállítása
Európa fogalma, fekvése, határai
A deviancia értelmezési kerete
A „barbárság” fogalma Móricznál és általában
„Reflektorfényben Te állsz”
Statisztikai alapfogalmak
Az informatika öt forradalma
Levelezési alapismeretek
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
A nyelvi jel és jelrendszer
Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan.
Az egyiptomi írás.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
A természetes számok szorzása
A pherisztorikus kor jellemzői
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Embléma, logotípia, piktogram, címer. Logotípia LOGÓ: a beszéddel kapcsolatos fogalom, a beszéddel kapcsolatos dologra utal A logó szó valójában az emblémában.
Az Európán kívüli világ A felfedezők kora. India és Kína Indiai-félsziget rádzsa, maharadzsa A hatalmas Indiai-félsziget sok királyságokból áll (rádzsa,
A számírás kialakulása. A ‘sok’ fogalom kifejezése Egy, kettő, sok: egyes szám, kettes szám (duális), többes szám (arab, orosz, vogul) ter felix = háromszorosan.
Könyvtártörténet dióhéjban
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
Ütős Prezentáció készítés
Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz,
Bevezetés a nyelvtudományba
A nyelv mint jelrendszer
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Átváltás a számrendszerek között
Az írás története I. Írásrendszerek Készítette: Urbán Gabriella 2003.
CIVILIZÁCIÓS ÖVEZETEI
Vizsgaelőadás útmutató
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
Vizsgaelőadás útmutató
Vizsgaelőadás útmutató
AVON CAREER SITE FELÉPÍTÉSE
Előadás másolata:

Az írás története Az írás előzményei és az írásrendszerek.

Mi az írás? Nyelvileg kifejezett gondolatok rögzítésére szolgáló kisebb-nagyobb emberi közösségek által elfogadott egyezményes grafikai jelek rendszere.

Az írás előzményei 1. A tulajdonjegy 2. A rováspálca 3. A hírvivőbot 4. A csomójelek 5. A kagylófüzérek 6. A barlangrajzok Első témakör

AZ ÍRÁS ELŐZMÉNYEI 1. A tulajdonjegy a jószágok megjelölésére használt jel, „billog”.

2. A rováspálca Értékek nyilvántartására használták

3. A hírvivő bot - üzenet felidézését segítő eszköz, vagy térkép a hírvivő számára - „véres kard”

4. A csomójelek számadatokra emlékeztető eszköz kínaiak, inkák, Nyugat-Afrika, Salamon-szigetek őslakói „csomó a zsebkendőn rózsafüzér” inka: kipu (quipu) zsinór színe a tárgyat jelezte, (pl. sárga az arannyal, zöld a gabonával kacsolatos adatokat, a mellékfonalak a számadatokat tartalmazták, 10-e számrendszerben, Az összefogott szálak száma a helyiértéket jelentette: 1 szálra kötött csomók: egyesek, kettőt összefogva százasok, stb.

5. A kagylófüzér -”arokó” - a kagylók számából, helyzetéből olvasható az üzenet tartalma - Nyugat-Afrika, Guineai-öböl lakói, Észak-Amerika irokézek 6 kagyló szerelmi vallomást, 1 kagyló tagadó választ, 2 kagyló egymásnak háttal ellenségeskedést, 2 kagyló szembe barátságot jelentett. Ny-nigériai joruba néger üzenet: 4 kauri-kagyló, 2 nádcsomó, egy gyümölcshéjből álló arokó jelentése: ‘A családapa betegsége súlyosbodik, állapota egyre rosszabb.’ Irokézek: fehér békét, vörös háborút, fekete veszélyt jelentett.

KÉPTÁR A delaware indiánok wampumöve Kagylókbók szőtt öv, az indiánok a barátsági szerződés megkötése után ajándékozták a telepeseknek.(1682.) Már nemcsak kagylófüzér. Emberalakok vagy a békepipa rajzát beleszőtték az övbe. Itt: a kalapos a fehér embert, a fedetlen fejű az indiánt, a kézfogás a szerződés megpecsételése. Az ábrázolás már a képírás felé mutat.

6. A barlangrajzok - funkciója: ismeretátadás rítuálék formájában -keletkezés: 30ezertől - funkciója: ismeretátadás rítuálék formájában -Mas d’ Azili kavicsok Az első barlang felfedezése: 1879-ben Marcelino de Sautuola (sp. régész, festőművész) nevéhez fűződik Santander közelében az altamirai barlangban találta. (A történet szerint a kislánya.) Hamisítványnak tartotta a tudós világ. Az 1890-es években a dél-franciaországi partvidék barlangjaiban is hasonlókat találtak: Lasceaux 1940. Ábrák Ld még Varga 38. 43. 52. 53. oldal.

Az írásrendszerek fejlődése A képírás A fogalomírás A szó- és szótagírás A betűírás Második témakör

A képírás - természethű, konkrét tárgyak leegyszerűsített képe (piktogram) - jelentése: szó, vagy mondat - bármely nyelven olvasható

KÉPTÁR Képírások balra fent: egy bölény felöklelte a törzsfőnököt lent: békekötés (kalapos a fehér ember) első három kép a dakota indiánok "Téli krónikájából". Jobbra lent: egyiptomi képírásjel fogalomírás-elemkekkel: hórusz sólyom a király pórázon tart egy legyőzött szíriai országot a képen egy ovális rajz, asszír férfifejjel; uralkodik a szíriai ország felett; a sólyom 6 lótuszvirágon ül: hatezer hadifoglyot ejtett. Alul a szigony valószínúleg az ország nevét jelenti, a téglalap a hullámvonalakkal: az ország tenger mellett terül el. Mindkettő Szíriára utal.

? ? A fogalomírás - Jelei: képek, - jelentés: elsődleges jelentésen túl más összefüggés: elvont fogalom, név, földrajzi név, stb., értelmezése már társadalmi megegyezést feltételez, de bármely nyelven olvasható. Nap jele nemcsak égitestet jelöl, hanem= meleg, nap mint ‘naptári egység’ ? ?

KÉPTÁR Fogalomjelek

A szó és szótagírás - a jelek egy-egy hangzócsoportot képviselnek (összekapcsolódik a jel és a hangalak) - hosszabb szavakat egyszótagú szavakat egymás mellé sorakoztatva írják.

Képrejtvény = szóírás sás kacsa patkó vályog = Sáskacsapat kóvályog

KÉPTÁR Azték szótagírás „teocaltlan”= templomosok balra: lent ajak =te-nt-li jobbra: lábnyomok = o-tli fölötte: ház= cal-li jobbra ettől: fogak= tlan-tli

A betűírás - A szójelek kezdőhangzóit olvasták össze: akrofónia. - A jel már csak egy hangértéket képvisel, - nyelvhez kötött, - kevés jellel korlátlan számú fogalom rögzíthető.