F oglalkoztatásba Á gyazott K épzés Az Országos Foglalkoztatási Alap (OFA) és az Országos Közoktatási Intézet (OKI) Iskolafejlesztési és Integrációs Központja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Tehetséggondozás a gyakorlatban Opening Doors Program ( )
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Energiatermelő mezőgazdaság - Lágyszárú energianövények -
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Microsoft Office WORD 2007 Formázás
A gyakorlatvezető mentor
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Hallássérült fiatalok képzési, elhelyezkedési lehetőségei
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Kompetensek lettünk? június 27..
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Felnőttoktatási tájékoztatója
A szaktanácsadó segítő szerepe
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
A második esély program - kutatás és fejlesztés Singer Péter Országos Közoktatási Intézet Iskolafejlesztési és Integrációs Központ június 17.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
A szakiskola jelene és jövője
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Szakiskolai fejlesztési program
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Kompetencia alapú szakoktatás
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
SZOCIÁLIS MUNKA MÓDSZEREK Pszichoterápiás módszerek
Előadás másolata:

F oglalkoztatásba Á gyazott K épzés Az Országos Foglalkoztatási Alap (OFA) és az Országos Közoktatási Intézet (OKI) Iskolafejlesztési és Integrációs Központja (IIK) közös, OM támogatású programja Programvezető: Mayer József Egy előadás könnyen vitára ösztönözheti a hallgatóságot. A PowerPoint bemutatók használatával azonban megfelelő mederbe terelheti a hozzászólásokat. •Vetítés közben nyomja le a jobb oldali egérgombot •Válassza a Jegyzőkönyvvezetőt •Válassza a Műveletek lapot •Gépelje be a hozzászólásokat az elhangzás sorrendjében •Az OK gombbal a panel kikapcsolható A vetítés végén önműködően létrejön egy Műveletek című kocka, ami a beírt hozzászólásokat tartalmazza.

Singer Péter OKI IIK2 A problémák - közismertek  A hátrányos helyzetű térségek munkaerő- piaci helyzete  A kistelepülések munkaerő-piaci, szociális helyzete  A roma lakosság alulképzettsége (alacsony iskolai végezettség, korszerűtlen szakmai végzettség)  A fiatal felnőtt romák alulképzettsége  Munkaerő-piaci igények és a képzettség/képzetlenség közti diszharmónia

Singer Péter OKI IIK3 Egy program a problémák kezelésére  Az OFA és az OKI pályázata (2003)  Előzmény: az ún. „pedellus program”  Időtartam a képzéstől függően 1, 3, 4 vagy 5 év  Cél: javítani a roma fiatalok elhelyezkedési esélyeit képzettségük emelésével  Mód: a közoktatási intézmények roma munkanélkülieket foglalkoztatnak, akik egyidejűleg képzésben részesülnek, majd érettségi vizsgát tesznek és OKJ-s szakképesítést szereznek.

Singer Péter OKI IIK4 Egy program a problémák kezelésére  A programban sikeresen pályázó oktatási intézményekkel az OFA támogatási szerződést kötött a foglalkoztatás támogatására  A tanulás függvénye a foglalkoztatás  42 intézmény – 60 tanuló – 84 mentor/tanár

Singer Péter OKI IIK5 A résztvevők  OFA – OKI (a program létrehozói és működtetői)  A tanuló-munkavállaló  Közoktatási intézmény mint foglalkoztató és képző hely  A mentorok-tanárok  Vizsgaközpontok, vizsgáztatók

Singer Péter OKI IIK6 A tanuló-munkavállaló 1.  Feltétel: befejezett 8 általános iskolai osztály (46 fő többsége 8 általános, néhányan szakmunkás végzettséggel rendelkeznek)  A közoktatási intézmény és a tanuló- munkavállaló együttműködési képessége (az intézmény választása - közös pályázás)  60 főből 14 fő érettségizett (12 fő pedagógiai asszisztens, 2 fő gyermek- és ifjúsági felügyelő OKJ-s szakmára készül)

Singer Péter OKI IIK7 A tanuló-munkavállaló 2.  „Az alacsony iskolázottság felnőttkori kezelhetőségének korlátai vannak, amelyek legalább annyira pszichikus eredetűek, mint társadalmiak vagy gazdaságiak.” (Laki László, 1991 )  Motiváció? – kulcskérdés!  Szociális biztonság – hosszú távú foglalkoztatás  Karrier – család, környezet

Singer Péter OKI IIK8 A tanuló-munkavállaló 3.  Hiányok: kompetenciák, ismeretek  A tanulást gátló, hátráltató tényezők: - Időhiány (házi, ház körüli munkák; gyermeknevelés, munka) - korábbi tanulási kudarcok - több esetben a tanulási gyakorlat hiánya

Singer Péter OKI IIK9 A tanuló-munkavállaló 4.  Egyéni tanulási útvonalak kialakítása (az egyéni hiányosságok felmérése után a vizsgára felkészülés menet- rendjének kidolgozása)  „Tanulóbarát”-környezet  Mentális felkészítés, egyéni és csoportos foglalkozások, tréningek  Tanulást segítő útmutató

Singer Péter OKI IIK10 A tanuló-munkavállaló 5.  Tevékenységük: nem pedellusi!  Romakoordinátor  Munkaköri leírást kaptak  Minimálbér

Singer Péter OKI IIK11 Közoktatási intézmény mint foglalkoztató és képző hely 1.  42 intézmény (Alsózsolca, Báta, Bogád- mindszent, Bonyhád, Borsodbóta, Bőcs, Bu- ják, Csobánka, Darány, Dencsháza, Dor- mánd, Gyulaj, Hangony, Kajdacs, Kálló, Kázs- márk, Kiskőrös, Körösszakál, Mátraderecske, Miskolc, Nyírbogdány, Ózd, Ozora, Parád, Pécs, Pocsaj, Poroszló, Rudabánya, Sáta, Sátoraljaújhely, Szemere, Szendrőlád, Tereske, Tiszabecs, Tiszabura, Verpelét)  Tanulóik jelentős része roma tanuló (több romatöbbségű ált. isk.)  Mindennapi kapcsolatban a roma közösséggel

Singer Péter OKI IIK12 Közoktatási intézmény mint foglalkoztató és képző hely 2.  Érdekeltsége: hosszú távra fizetett (számára bérköltséggel nem terhelt) munkavállaló, aki egy kényesnek mondható területen tevékenykedik  Szakmai segítség: a tanítók munkáját segítik  Innováció

Singer Péter OKI IIK13 Mentorok-tanárok 1.  A mentor fogalmának tisztázása, tevékenységének leírása (nem tanítás!)  A tanárok felkészítése a mentorpedagógiai módszerek használatára  Iskolánként 2 mentor: egy a humán és egy a reál tárgyak mentorálására  Hetente 2 óra mentori foglalkozás, konzultáció, de nem tanóra! (nem csak időtartamában, hanem tartalmában és módszereiben sem)

Singer Péter OKI IIK14 Mentorok-tanárok 2.  Az önálló tanulás segítése  Az innovációra való nyitottság  A tanárok új szerepbe kerülnek, újfajta tevékenységre „kényszerülnek”  Folyamatos kommunikáció szakmai kérdésekben (vizsgaközpont, OKI)

Singer Péter OKI IIK15 Mentorok-tanárok 3.  Külön kihívás a felnőttekkel való foglalkozás  A felnőttoktatási kerettantervek tartalmaival, követelményeivel való megismerkedés  A tanítási szünetekben való mentorálási munka (kapcsolattartás)  A képzéseken való aktív részvétel  Segédlet: Útmutató a mentorálás pedagógiai gyakorlatához

Singer Péter OKI IIK16 Tantárgyak  A hangsúly az érettségi tárgyakon van  De cél a munkaerőpiacon közvetlenül értékesíthető tudás megszerzése is (idegen nyelv, informatika)  Kihívás az új, kétszintű érettségire való felkészülés

Singer Péter OKI IIK17 Vizsgaközpontok, vizsgáztatók  Budapest – Than Károly Gim.; Debrecen – Magiszter Felnőttoktatási Alapítványi Gim.; Miskolc – Hermann Ottó Gim.; Pécs – Gandhi Közalapítványi Gim.  Kiválasztási szempontok: megközelítési lehetőség, gyakorlat a felnőttoktatásban, a program iránti fogadókészség, innovációs „hajlam”  A vizsgák előtt kötelező konzultációt tartanak a vizsgaközpontok minden vizsgatárgyból

Singer Péter OKI IIK18 Kezdeti nehézségek, „gyerekbetegségek”  A program kezdetének csúszása (kb. félév)  Adminisztrációs nehézségek (pénzügyi, jogi)  Kommunikációs, infrastrukturális problémák (Internet, posta)  Előre nem várt anyagi jellegű problémák (tankönyvbeszerzés, útiköltség, helyettesítési költségek stb.)  Helyi szakmai kérdések, személyi problémák

Singer Péter OKI IIK19 Eddig tapasztalatok, tanulságok 2.  A tanulók és az iskola kapcsolata folyamatosan erősödik  Az iskolák fontosnak, hasznosnak és szükségesnek tartják tanulóik- munkavállalóik tevékenységét  A tanulók motivációja és önbizalma folyamatos támogatásra szorul  A mentorok tevékenysége, eredményessége igen széles skálán mozog, de folyamatos szakmai fejlődés  Szükséges a mentorok és a vizsgáztatók kapcsolatának erősítése (követelmények, elvárások összehangolása)

Singer Péter OKI IIK20 Eddig tapasztalatok, tanulságok 2.  Szükségesnek látszik a vizsgáztatók felkészítése  A középiskolai tankönyvek beszerzésében való segítség  A követelmények teljesen egyértelművé tétele  Az útiköltségek központi keretből való finanszírozása

Singer Péter OKI IIK21 Sikerkritériumaink  A programból való kimaradás minimalizálása  A program hosszú távú finanszírozhatósága (OFA, OM)  A program modellszerűsége, másolhatósága, terjeszthetősége  A mentorpedagógia módszertani leírása  A program dokumentálása (az első két kötet: a program leírása, a mentorálásra való felkészítés, interjúk a tanulókkal stb., a 3. kötet nyomdában)

Singer Péter OKI IIK22 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!