A házbelső A 19. századra egész Kárpát-medencében általánossá vált a háromhelyiséges parasztház. Soros elrendezésben az utca felől kiindulva következett.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HANS BELTING A mű - kontextusban prezentációs anyag 3 Propedeutika TÁMOP /2/A/KMR – Propedeutika alprojekt1.
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Természetes formák Maragon homlokzat Kamrák, konyhák Házi oltár
SIÓAGÁRDI TÁJHÁZ.
A faiparról, a szakmákról és az alapanyagokról általában
Beregszász.
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Szláv lakáskultúra.
Budapesti zsinagogák Gáj Sáchár reprezentációja. Gáj Sáchár, akadémiai előadó, turista, fényképész. Ezt a bemutatót rövid budapesti látogatása alkalmával.
Hon- és népismeret Készítette: 5.a osztály
Az Ócsai Tájház.
Készítette: Szanyi Mária február 10. A tisztaszoba.
E l a d ó. Az étterem Budapest központjában, a több, mint 200 éves Józsefvárosban, a József körúton található. Ez a körút Budapest egyik fő közlekedési.
A Vocatude program telepítése
falazat, tetőszerkezet
A szoba berendezése © Németh György.
Fő tér.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
A szoba berendezése.
Tároló bútorok, asztalok, ülőbútorok, fekvőhelyek
Tűzhelyek, füstelvezetés
falazat, tetőszerkezet
Honfoglaló magyarok lakáskultúrája
Honfoglaló magyarok lakáskultúrája
Magyar Néptánc Története
SUBA: gyapjas juhbőrből készült, hosszú, ujjatlan ruhadarab
A táblázatok formázása Készítette: Gombkötő Alexandra Felkészítő tanár: Györe Mihály József Attila Gimnázium, 6900 Makó Csanád vezér tér 6.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Szendrő nevezetességei
Kétsoprony.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Óföldeáki erődtemplom
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
Hellászi lakáskultúra
Tihany.
Barokk A barokk sajátos stílusai épületekre vonatkoztatva.
Építészettörténet.
Melki apátság Szent Benedek-rendi melki apátság, az Alsó-Ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét.
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
Pásztorművészet A pásztorélet jellemző használati- és dísztárgyait, ill. az általuk készített díszes munkákat nevezzük így. Juhászkampó, tükrös, borotvatok,
Ültetési rend Jelzések:
Napkor A mi településünk.
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Barokk művészet, sz. fordulójától a 18. sz. közepéig
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
Készítette: Führer Michael, Ella Tege,Braun Ádám
Szombathely központja 1903-ban. Szombathely központjának közterületi rendszere Kőszegi u. Szent Márton u. Hollán Ernő u Szily János utca Templom tér Berzsenyi.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
A vecsési tájház Készítette: Horváth Áron és Pásztor Zsombor, 7.c.
Diego Rodriguez de Silva y Velazquez
Hellászi lakáskultúra
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Krétai lakáskultúra.
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI
Alberobello Olaszország.
Poltrona di Proust | 1978 Alessandro Mendini Fiktusz Lilla.
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Gyergyószárhegy A gyergyószárhegyi Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz építkezés egyik legszebb alkotása. Boltíves előszobájában 1532-ből származó gót.
Székelyderzs a becsület falva
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

A házbelső A 19. századra egész Kárpát-medencében általánossá vált a háromhelyiséges parasztház. Soros elrendezésben az utca felől kiindulva következett egymás után a szoba, konyha, kamra. A lakóépület központja: a tűzhely volt (főzés, sütés, melegedés) Zárt tüzelőrendszer: legjellegzetesebb berendezése a kemence, már az Árpád-korban általános volt. A 15-16. században a lakóház kéthelyiségessé válásával lehetőség nyílt kívülfűtős tüzelőberendezés megépítésére. Így a szoba füstmentessé vált, mivel a kemencét vagy a kályhát a konyha felől fűtötték.

Az alföldi konyhák két részből álltak: a belső főzőhelyből (kéményalja) és a a pitvarból. A belső főzőhely fölött nyitott, szabadkémény biztosította a füst elvezetését. A főzés a kemence szája előtt történt, disznóvágáskor, lekvár főzéskor pedig a katlanon, a rézüstben. Innen fűtötték a szobai kemencét, amelyben szintén sütöttek, főztek. Ezt a részt bolthajtás választotta el az előtértől, ahová a bejárati ajtó, a szoba és a kamra ajtaja nyílott.

Az utca és az udvar felöli sarkot általában két oldalról egy-egy ablak világította meg. Ebben a sarokban állott az asztal, a falak mentén padokkal. Ide a család is csak ünnepeken ült le, s itt kapott helyet a megbecsült vendég. Ezen a részen függesztették falra a tékát, esetenként a sarokba, annak formájához igazítva. Ebben a kis fali szekrénykében tárolták az imádságoskönyvet, bibliát, orvosságokat és a pálinkás butellát. Katolikusok az asztal mögötti falra helyezték a szentképeket, feszületet, reformátusoknál a tálasfogas került ide, fölül színes tányérokkal, fogain bokályokkal, üvegkancsókkal. Ezt, az ünnepi használatra szánt és szakrális tárgyakat is magába foglaló sarkot szent saroknak tekintették.

A ház végének másik sarkába a vetett ágy került, előtte paddal, vagy székekkel. A fal mentén legtöbbször két ágy helyezkedett el. A ruhák tárolására szolgáló ládák közül a legszebbet a sarokpad és az ágy közé tették, a fő helyre, fölé került a tükör, amely egyes helyeken színes, faragott keretet kapott, s cseréptányérok vették körül. Az ajtó mögötti sarokban egyszerű ágy állott. Ezt használták alvásra, a díszes vetett ágyat csak gyerekágyas asszonynak bontották meg. Az ajtó mögötti ágy fölött, fogason lógtak a hétköznapi használatra szánt viseleti darabok.

Téka A magyar parasztház legrégibb szekrényféléje. Korai formája, a ház falába vágott fülke, amely az idők folyamán bélést és fedőlapot kapott, majd önálló bútorrá vált. A parasztházakban az asztalos készítette ládákkal egy időben terjedt el.

A becsapolt lábú ülőbútorok – a legegyszerűbb gyalogszék kivételével – már asztalosmunkák. A domború faragású vagy festett díszítésű támlásszékek olasz reneszánsz eredetűek, de hozzánk dél-német közvetítéssel jutottak el. Az egész magyarlakta terület parasztházaiban elterjedtek a 18. század folyamán. Ugyancsak ekkor jelent meg a késő reneszánsz formát viselő karosszék, mely a házigazdát illette meg, s számos példányon annak neve olvasható a ráfestett virágok között. Ez, a gondolkodószéknek is nevezett bútor különösen az Alföldön vált kedvelté.

Tetőformák: 1. Nyereg, 2. Konty, 6. Csonkakonty, 7. Vízvetős, 8. Füstlyukas, 9. Bukós

                                                

Az oromfalas házvégeken és a  homlokzaton három építészeti stílus követhető nyomon: a klasszicizmus, a romantika és az eklektika. A klasszicizmus már jellegzetes utca- és városképet hozott létre. Egységes képet adnak. Makó példája: itt a 19. század első feléből való polgárházak mindegyikén van valami szerény motívum, amely évezredes európai klasszikus hagyományokat tüntet föl. A fehérre meszelt falfelület, a klasszicista oromzat, a párkány tömeghatásban is egyszerűséget sugárzott, de a háromablakos házvég és a szobák funkciója már kisnemesi volt.

A kisparaszti házakon a timpanonos házvéget igencsak fölváltotta a deszka oromzat, de a homlokzatot uralták a szerényebb megjelenésű klasszicista párkányok.

A kiskapu fölé attikafalat építettek A kiskapu fölé attikafalat építettek. Ezzel jelentősen megnövekedett az utcai homlokzat felülete, rangosabbá vált a ház külső megjelenése. Az attikát párkánnyal látták el, falára fölkerült a ház építésének, átalakításának éve. Az attikára olykor szintén helyeztek mázas gombát

A romantikus stíluselemek a 19. század végén jelentek meg A romantikus stíluselemek a 19. század végén jelentek meg. Az oromfal csúcsa kéményformát, két oldala kis pillértoldást kapott. Az utóbbiakat mázas cserépgombával látták el.

A padláslyuk a nap – ahogy az idősek mondják, istenszöm – és abból áradnak szét a míves asztalosmunka által született sugarak.

Szentháromság Istenszem (Barokk)

A napsugaras oromzat fajtái, részei: Teljes napsugaras Osztott: fél napsugaras Középnyílás (kerek, szögletes, vagy háromszög), napsugarak Zsalugátersáv rekeszei: középen lehet mintafaragvány, vak zsalugáter (egyes, kettes, a kettes felett boltív), gérbéllés. Mindezeket oszlopdeszkák különítik el, a szélein legyezők Verébdeszka