Giczey Péter ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület IFS Board Director

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kompetencia és Tanácsadó Központ bemutatása Tóth Zsófia Kata Szociális Szolgáltatásokért Egyesület Pécs, október 28.
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Pszichiátriai intézmények lakóinak felkészítése PÉF – Lélek-Hang Egyesület.
Add tovább! Fiatalokkal a települési közösségekért! – országos mozgalom A fiatalok részvételének fokozása a közjóért!
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Zalai Falvakért Egyesület Zala megyei Önkéntes Centrum.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
„A BAKONYÉRT” Egyesület fejlesztése a TÁMOP projekt keretében.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
E-learning alapú komplex képzések
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Fogd A Kezem Alapítvány
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A Magyar Köztársaság kormánya
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Resztoratív módszerek az iskolában
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Digitális kompetencia-fejlesztés TÁMOP /3
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
BerekfürdőSzórványkonferencia  A Magyaratádi Református Egyházközséghez 3 gyülekezet tartozik (Igal, Kazsok és Büssü).  A Missziói Körzet.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
A polgárőrség: alulról szerveződő, helyi lakosok által létrehozott, az adott település közigazgatási határain belül működő, a helyi közbiztonság javítása.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Jó együtt lenni! Idősek Otthona Bakonyszentlászló.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
A Gyerekesély Program prioritásai a kistérségi kiterjesztések során A szegregátumok közösségi házai Május 25. Settlement konferencia.
Óvodai és iskolai szociális segítés
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Giczey Péter ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület IFS Board Director A settlement, mint a mélyszegénység közösségi típusú kezelésének szemlélete és módszere. Giczey Péter ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület IFS Board Director

Miről lesz szó? Gyökerek Nemzetközi trendek Mit gondolunk mi?

East End London, Whitechapel 1884 128 éves a East End London, Whitechapel 1884

„Többet fogsz tanulni, mint tanítani.” Gyökerek „Többet fogsz tanulni, mint tanítani.” „… különböző véleményű és ízlésű emberek egyesülete, egységük a sokféleségük, módszereik inkább szellemiek, mint anyagiak, céljuk inkább az átszűrődés, mintsem az átfordítás, bizalmuk a barátaikban és azok barátaiban van, mintsem a szervezetben.” Barnett

Egyesült Királyság USA 1908 Gyökerek 1914 20 settlement 1886 Neighbourhood Guild (New York) 1900 100 settlement 1910 400 settlement 1908 Európai „robbanás”, köztük Magyarország

Trendek: változások és kihívások Csúcspont a két világháború között A II. Világháború után: Jóléti állam kevesebb állami finanszírozás Professzionalizáció Az életmód és a munka miatt csökkent a lakóhelyi önkéntesség Ami azért hozzájött: A társadalmi akcionista központok számának növekedése és a közösségfejlesztés szemléletének térhódítása Jelenlegi kihívás: A jóléti transzfereken élők generációja függetlenség és innováció

Mit tettek értünk a settlementek? W. Beveridge: „…semmi különöset, de bármit, amire éppen akkor szükség volt.” Tevékenységek: Jogi tanácsadás Pénzügyi tanácsadás/adósságkezelés Iskolán kívüli ellátások Empowerment Migránsok integrálása Felnőttképzés Gyermek- és ifjúsági munka

Mit tettek értünk a settlementek? Értékek: Szomszédsággal együtt – alulról felfelé építkezünk Szenvedély az igazságért és társadalmi változásért A teljes személyiséggel/közösséggel dolgozunk Hídépítés társadalmi osztályok és kultúrák között

Néhány példa - Kanada

Néhány példa - Kanada

Néhány példa - Kanada

Néhány példa - Kanada Hogyan építs közösséget? Kapcsold ki a tévedet. Menj ki a házadból. Ismerd meg a szomszédaidat. … Vásárolj helyi kereskedőktől. Kertészkedjetek együtt. Javítsd meg, míg ha nem is te törted össze. Kezdj egy hagyományt. Süss valami különlegeset és oszd meg. Kérj segítséget, ha szükséged van rá. Oszd meg a tudásod. Tudd, hogy senki sem csendes, noha sokakat nem hallanak. Dolgozz, hogy ezt megváltoztasd.

Néhány példa - Kanada

Mi az a szomszédsági ház? Néhány példa - Kanada Mi az a szomszédsági ház? Egy meleg és barátságos hely, ahol minden korú és nemzetiségű ember összejöhet, szomszédsági szükségleteik találkoznak és aktív szerepet játszhatnak a civil társadalomban, közösségeiket jobbá tehetik, melyben egészséges, teljes életet élhetnek.

Néhány példa - Finnország

Néhány példa - Finnország 1918: polgárháború Vörösök – fehérek – 300.000 halott Országos settlement program Párbeszéd, egymás megismerése, közös programok, cselekvések, pl. főző-tanfolyam, közös vacsorák gazdagok és szegények között

Mit gondolunk mi? A settlement típusú szervezetek lehetnek kis önsegítő csoportok, de nagyobb szolgáltató szervezetek is, aktivitásuk kiterjed a szociális, gazdasági, kulturális, oktatási és környezetvédelmi szükségletek teljes körére, az óvodáktól az idősek klubjáig, az egészségügyi programoktól az analfabétizmus elleni programokig, a hajléktalanok ellátásáig.

Lakosság életminőségének javítása. Mit gondolunk mi? Tevékenységek: Közösségfejlesztés lakosság aktivizálása helyi demokrácia fejlesztése – partnerség építése. Lakosság életminőségének javítása. Információ nyújtása, különböző emberek, csoportok és közösségek közötti kommunikáció segítése. Szervezeti érdekvédelmi tevékenység. Képzés, oktatás. Egyetemisták, főiskolások bevonása.

Legyen hazai settlement mozgalom! A szemlélet terjesztése Hálózat Mit gondolunk mi? Legyen hazai settlement mozgalom! A szemlélet terjesztése Hálózat Egymást erősíteni Szakmai tapasztalatok megosztása Kapcsolatok felsőoktatási intézményekkel Képzés Nemzetközi kapcsolódások

KATT- Kompetencia Alapú Továbbképzési programok kialakítása Tananyagfejlesztéssel TÁMOP-5.4.4-09/2/C-2009-0010 Debreceni Egyetem Eü Kar – HumánNet -ÉLETFA

Mindenki számára nyitott közösségi ház funkciót töltsön be. A TÁMOP-5.2.3-09/1. Integrált helyi programok a gyermekszegénység csökkentésére Mindenki számára nyitott közösségi ház funkciót töltsön be. Biztosíthatja a település lakóinak találkozási lehetőségét, helyet adhat kisebb közösségek rendszeres programjainak, segítheti a megfelelő információkhoz való folyamatos hozzáférést. Elérhetővé teszi a szociális és gyermekjóléti, valamint a védőnői, munkaügyi stb. ellátásokat, lehetővé teszi a számítógép és internet használatot.

Settlement ház - Ramocsaháza

Settlement ház - Ramocsaháza

Komplex telep-program (komplex humán szolgáltatás hozzáférés biztosítása) TÁMOP-5.3.6-11/1 A beavatkozás alapja a célterületen zajló aktív, állandó (settlement típusú) szociális munka, és a célcsoport, valamint a helyi közösség minél teljesebb bevonása a fejlesztési folyamatokba. Elkülönülő, de a kölcsönhatásokra figyelő módon tervezett szociális, gyermekjóléti, közösség-fejlesztési, oktatási, képzési, egészségügyi és munkaerő-piaci szolgáltatásokat szükséges nyújtani a szegregátumban élők számára, beleértve a helyben már működő szolgáltatások igénybevételét.

Nemzetközi mozgalom - IFS Alapítva: 1926 Jelenleg: 15 szövetség 57 helyi szervezet, összesen mintegy 800 szervezetet képvisel.

Köszönöm a figyelmet! Giczey Péter giczey.peter@eletfaegyesulet.hu www.eletfaegyesulet.hu www.ifsnetwork.org