COOLING CUBES projekt szakmai konferenciája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

A 2014–2020-as Partnerségi Megállapodás tervezéséről Uniós források között A Partnerségi Megállapodás és operatív programok magyar és szlovák.
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Budapest, július 4. Mit várhatunk a következő tervezési ciklusban?! AFIOE VI. Országos Konferencia július 4.
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
Buzás Sándor főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH)
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Tartalom Felkészülés a időszakra
Baranya Megyei Önkormányzat
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
JEREMIE program tervezése a as programozási időszakra
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Kiváltás projektszemmel, a jövő
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A hazai tervezés és a as időszak tervezésének aktualitásai
Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság
Magyarország- Szlovénia Határon Átível ő Vegyes Bizottság 4. ülése 4. Seja Mešane Komisije Za Č ezmejno Sodelovanje Mad ž arska - Slovenija Szentgotthárd,
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Strukturális és Kohéziós Alapok
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Program és Projektfelügyeleti Főosztály
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A „Smart Specialisation” indokoltsága, háttere
Vállalkozásfejlesztés Operatív programokról részletesen
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Somogy megye Integrált Területi Programjának végrehajtása KAPOSVÁR DECEMBER 11.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
A határtérség.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Előadás másolata:

COOLING CUBES projekt szakmai konferenciája A fürdőfejlesztés helye a magyarországi fejlesztéspolitikában 2014-2020

A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatalról (NTH) 2011-ben alapították, 2012. január 11-től működik Az NGM háttérintézménye, szerteágazó tervező, elemző, értékelő, disszeminációs feladatokkal Gazdaság- és területfejlesztési tervezési feladatai: Tervdokumentumok készítése, koordinációja, illetve ezekben való szakmai közreműködés Tervezési és értékelési feladatok ellátása, módszertani koordináció Döntés-előkészítés, állásfoglalás, tanácsadás és minőségbiztosítás Külgazdasági elemzés, gazdasági vezetői információs rendszer építése NGM 2014–20-as uniós finanszírozású fejlesztési ciklusra való felkészülési feladatainak támogatása, koordinációja

Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció (OFTK)

Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció (OFTK) Legitim politikai tervdokumentum, tervezése jogszabályi háttérrel támogatott, a fejlesztési tervezés alapja A nemzeti fejlesztéspolitika és azzal egyenrangúan a területfejlesztési politika egészét foglalja keretbe Egy átfogó, nemzeti fejlesztéspolitikai dokumentumban rögzíti az ágazati fejlesztési és a területfejlesztési célokat Új területi megközelítések az OFTK-ban

OFTK OFTK helye, szerepe a tervezésben EU források tervezése 2014–20 Partnerségi Megállapodás Operatív Programok Decentralizált területi (megyei, nagyvárosi) tervezés OFTK Hazai ágazati források tervezése

Gyógyító Magyarország, egészséges társadalom, egészség- és sportgazdaság Cél: a gyógyító és gyógyuló Magyarország megteremtése, ennek keretében az egészségügyi szolgáltatások és -ellátások biztosítása, az egészséges életmódra való törekvés ösztönzése, kiemelt tekintettel a sportra, a rekreációra és az egészséges táplálkozásra. Beavatkozási területek: az egészségipar, a termál- és egészségturizmus illetve a szabadidő gazdaság fejlesztése, ehhez kapcsolódva a gyógyvizek hasznosítása és a ráépülő gyógyfürdők szolgáltatásainak fejlesztése és bővítése a belföldi turizmus erősítése a kiemelt turisztikai vonzerők fejlesztésével, a nemzeti kulturális és épített örökség megőrzésével, fenntartható hasznosításával és az üzleti turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásával … az egészségtudatosság ösztönzésére irányuló társadalmi és településfejlesztési programok megvalósítása az egészségügyi ellátások minőségének javítása, az egészségügyi szolgáltatások bővítése és a részvételi szándék erősítése

Kreatív tudásalapú társadalom, piacképes készségek, K+F+I Cél: a kreatív képességeinkre, tudásunkra építő értékteremtés, ennek érdekében az információs-kommunikációs háttér javítása Beavatkozási területek: … a gazdaságot és a társadalmat szolgáló innovációk, K+F ösztönzése és a kulturális kreatív tevékenységek támogatása.

Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepció 2014-2024 (NTK 2024)

Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepció 2014-2024 (NTK 2024) Készülő tervezési dokumentum a magyarországi turisztikai fejlesztések irányainak meghatározására és forrásainak megteremtéséhez Új koncepció elkészítésének szükségszerűsége NTS 2005-2013 időtávja hamarosan lezárul A koncepció megalapozó dokumentuma lesz a turizmusról és vendéglátásról szóló törvénynek 2014-20-as tervezési ciklus uniós forrásainak felhasználásának A Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepció 2024 a kormányzati stratégiai irányításról szóló 38/2012. (III. 12.) Korm. rendelet alapján hosszú távú koncepciónak minősül.

Jövőkép és jövőkép elemek Magyarország Európa és a világ egyik vezető Gyógyító- és egészségturisztikai desztinációja gyógy- és egészségügyi turizmus kulturális turizmus sokszínű természeti adottságok önálló vonzerőként Budapest Európa egyik legvonzóbb kulturális, kreatív és turisztikai célterülete Balaton tartósan tagja az európai TOP 5 családi üdülő és aktívturisztikai desztinációnak. Kiemelt magyar gyógydesztinációk (gyógytérségek) Vezető tematikus desztinációk és kiemelt termékek Belföldi üdülések térnyerése (támogatottsága) TDM intézményrendszer teljes kiépítése Egyértelmű felelősségi köröket kijelölő jogi és intézményi háttér Foglalkoztatás és szakképzés összhangja Kiszámítható jogi és közgazdasági környezet Fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás A nemzetközileg is versenyképes turisztikai szektor várja a vendégeket Magyarországon, így biztosítva hosszú távon az ágazat nemzetgazdasági szinten kiemelkedő szerepét.

AZ NTK 2024 CÉLRENDSZERE egy átfogó cél, ill. öt specifikus cél 5-7 operatív alcél változó számú intézkedés

Felkészülés a 2014-2020 időszakra

Főbb változások 2014-től Felülről vezéreltebb (Brüsszelből) tervezés, erőteljesebb tematikus fókuszokkal (11 célterület) Forrásallokációs determinációk (előírva mire mennyit kell költeni) Határozottabb számonkérés (előzetes és közbenső feltételek) 3 régiókategória (kevésbé fejlett, átmeneti, fejlett régió) Vidékfejlesztés, ETE és Mainstream programok együtt-tervezése Új térségi integrációs eszközök bevezetése: Integrált térségi beruházások (ITI) Közösségvezérelt helyi fejlesztések (CLLD) – jelenlegi LEADER kiterjesztése

Főbb változások 2014-től A korábbi időszaknál (14+1) kevesebb számú és a rugalmas forrásfelhasználást biztosító integrált OP-k Régiók helyett/mellett nagyobb hangsúlyt kapnak a megyék és a városok, emellett kisebb térségi szinten a LEADER jellegű akciók Tárcák és megyék tervezési koordinációs szerepet kapnak OP készítés koordinációja – NGM és érintett minisztériumok Koncentráltabb forrásfelhasználás Erős gazdaságfejlesztési fókusz – források 60% Források 40%-a humánerőforrás-fejlesztés, az infrastruktúra fejlesztés, a környezetvédelem és az energiahatékonyság.

Tematikus célkitűzések köre Kutatás és innováció Információs és kommunikációs technológiák (IKT) Kis- és középvállalatok (KKV-k) versenyképessége Haladás az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdasági modell felé Klímaváltozással kapcsolatos átállás, továbbá kockázatmegelőzés és -kezelés Környezetvédelem és erőforrás-hatékonyság Fenntartható közlekedés/szállítás, továbbá megoldások a főbb hálózati infrastruktúrák szűk keresztmetszeteire Foglalkoztatás fejlesztése és a munkaerő mobilitásának támogatása A szegénység elleni küzdelem és társadalmi felzárkóztatás Oktatás, készségfejlesztés és élethosszig tartó tanulás Intézményi képességek és a hatékony közszolgálat fejlesztése

Program hierarchia

Partnerségi Megállapodás – 2014-2020-as nemzeti fejlesztési prioritások A Kormány 1114/2013. (III. 8.) Korm. Határozata a 2014–2020 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználására vonatkozó Partnerségi Megállapodás célrendszeréről A Kormány a 2014–2020 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásáról kötendő Partnerségi Megállapodás első tervezetével egyetértve úgy dönt, hogy a 2014–2020 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználásának átfogó célja a fenntartható, magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővítésére épülő gazdasági növekedés, amely a gazdasági szereplők versenyképességének javításán és nemzetközi teljesítményének megerősítésén, a foglalkoztatás növelésén, az energia- és erőforrás-hatékonyság javításán, a társadalmi felzárkóztatáson és a népesedési kihívások kezelésén, a gazdasági növekedést segítő helyi és térségi fejlesztések megvalósításán, mint nemzeti fejlesztési prioritásokon alapszik.

Operatív Programok

Operatív Programok tervezése Eddig megtett lépések – kormányhatározatban rögzítettek szerint: A Kormány 1600/2012. (XII. 17.) Korm. határozata értelmében 2013. január 31-e az egyes OP-k prioritástengelyének definiálása 2013.02.06-i NFK ülésen a továbbdolgozás alapjaként elfogadta a kormány 2013. február 28-a az egyes OP-k 0.1 verziójának a koordinációért felelős szaktárcák általi elkészítése Megtörtént az 0.1 OP verziók elkészítése NFK tárgyalás: 2013. május 15. Eddig megtett további lépések: PM + OP Tárcaközi MCS ülések EU Bizottsági tárgyalások – folyamatos informális egyeztetések EU szakértői szintű egyeztetések – 2 heti rendszerességgel Megyei tájékoztató Fórumok Egyéb tájékoztató rendezvények

Az operatív programok tervezéséhez javasolt indikatív forrásallokáció (a rendelkezésre álló források %-ában) 1322/2013. (VI. 12.) Korm. határozat

GINOP – Gazdaságfejlesztési és Innovációs OP A GINOP által lefedett területek Foglalkoztatás növelése és munkahelyteremtés Vállalkozások és a kiemelt növekedési potenciállal rendelkező ipari és szolgáltatási ágazatok, térségek versenyképességének növelése K+F+I tevékenységek ösztönzése és a tudásgazdaság erősítése Integrált infokommunikációs fejlesztések és az IT gazdaság fejlesztése Megújuló energia felhasználás és energiahatékonyság-növelés ösztönzése

TOP - Terület- és Településfejlesztési OP Valós térségi decentralizáció a közfejlesztésekben előre ismert és kiszámítható források a területi szereplőknél programalapú finanszírozás, a területi szereplők tervei alapján Felelős területi szereplők (a térségileg decentralizált fejlesztési csomagok felelősei): megyék megyei jogú városok és térségeik kis és közepes városok és térségeik A térségileg decentralizált fejlesztések tárgyköre: térségi terület- és gazdaságfejlesztés, turizmusfejlesztés, helyi foglalkoztatás és közösségfejlesztés, integrált településfejlesztés és energiahatékonysági beruházások, önkormányzati közszolgáltatás-fejlesztés, közösségi és fenntartható közlekedés

Nemzeti és uniós tervezési folyamatok 2012 2013 Ágazati és területi egyeztetés Társadalmi egyeztetés Átdolgozás, Ex-ante, SKV Elfogadás Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció Ágazati stratégiák Megyei területfejlesztési KONCEPCIÓK Megyei területfejlesztési PROGRAMOK Partnerségi Megállapodás tervezése Operatív Programok tervezése Jún Nov Feb Júl Szept

NTH Tudásmegosztás – Turizmus+ Szakmai és K+F+I online kitekintő Célja : Publikálható felülete legyen a turizmusban (is) hasznosítható innovációnak Szerkezete, fejezetei: Kutatás, statisztika, elemzések (publikációk, doktori munkák, szakdolgozatok, OTDK munkák, monitoring jelentések – magyar/ nemzetközi) Fejlesztés, tervezés, módszertan (tervezés, pályázatok, fejlesztések, ajánlások, módszertanok, szakmai egyéb hírek) Innováció, innovatív és jó példák, gyakorlatok (Innovációs díjak, pályázatok, felhívások, marketing, értékesítés-ösztönzés, egyéb hírek) Szakmai hírek (szakmai rendezvények, ajánlott szakmai lapok, szakkönyvek – magyar/ nemzetközi)

Tartalom 2013/1 I. TANULMÁNYOK, TERVEZÉSI DOKUMENTUMOK I. 1. EURÓPA 2020 STRATÉGIA – Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája I.2. BEFEKTETÉS A JÖVŐBE – Nemzeti Kutatás- fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 I. 3. A turizmus várható nemzetközi tendenciái 2020-ig II. FEJLESZTÉS, MÓDSZERTAN II.1. Fejlesztések II.1.1. Irány Pécs! turisztikai kártya II.1.2. Skanzen örökség program II. 2. Ajánlások, módszertanok III. INNOVÁCIÓ, INNOVATÍV ÉS JÓ PÉLDÁK, GYAKORLATOK III.1. Víztorony, mint turisztikai attrakció III.2. Nemzetközi példák termelőegységek látogathatóságára III.3. Helyi gazdaságfejlesztés – Vidékjáró program III.4. Digitális világ IV. AJÁNLOTT SZAKKÖNYVEK IV.1. Falu Város Régió IV.2. Hungarikumok – Egyetemi jegyzet IV.3. Jim Collins: A kiválóság választása IV.4. Tomka János: A megosztott tudás hatalom