Fenntartható fejlődés mérése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jólét mérése: a GDP és alternatívái
Advertisements

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
3.tétel GDP,GNI.
Makroökonómia.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
Braun Róbert NEF Budapest; BCE, Budapest Stabil jólét, fejlődő jóllét A jóllét gazdaságpolitikája.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
A gazdasági fejlettség mutatói
Túl drága e Magyarországon a gáz? Készítette: Balogh Renáta.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Oblath Gábor MTA-KRTK KTI és ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék
Energetikai gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Gazdaság teljesítménye
Észak Dél ellen.
Környezetértékelési módszerek
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Március órától út 114-ben (óra helyett)
FENNTARTHATÓ (AGRÁR)FEJLŐDÉS
KÖZGAZDASÁGTAN Makroökonómia
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
A nemzeti számlák rendszere
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Környezeti számvitel Zsugyel János PhD. Környezeti teljesítmények a nemzetgazdasági számlákon System of National Accounts –Eredetileg környezeti számlák.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A jól-lét mérése … Lorem Ipsum.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom. Az ember és emberiség energiaigénye.
Fenntartható város lépésről lépésre Újfehértó, október 9.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Közgazdaságtan 5 Célok és fejlődéskép GDP, alternatív indikátorok, pénz és boldogság Tóth Gergely.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Lorem Ipsum INKLUZÍV TÁRSADALOM – JÓL-LÉT – TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL ÁPRILIS Kodolányi János Főiskola szervezésében Budapest.
Előadó: Dr. Valkó László c. egyetemi tanár
A világ országai. Forrás: Wikipedia:HDI (az ENSZ HDR adatai alapján)
A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
Energetikai gazdaságtan
Zh Október 13-án csoportbeosztás szerint óra ideje alatt (pontos beosztás Neptunos üzenetben) Zh megírása nem kötelező. Igazolvány, számológép, toll kell.
A nemzeti kibocsátás mérése
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Jelenlegi elszámolási rendszer
Fizetési mérleg jelentés április
Szigeti Cecília SZE-KGYGK
Előadás másolata:

Fenntartható fejlődés mérése Dr. Szigeti Cecília

Fenntarthatóság a makrogazdaságban

Makrogazdasági teljesítmény mérése SNA93 (ENSZ) ESA 95’ (EU) Gazdaság egészének és részterületeinek értékelése, Időbeli fejlődés bemutatása, Más nemzetgazdaságokhoz viszonyított helyzetének bemutatása. Speciális felhasználási terület: saját forrás!

SNA mutatói GDP: „Az országban adott évben előállított és végső felhasználásra kerülő termékek és szolgáltatások összértéke. Adott évben keletkező hozzáadott érték, a létrehozott bruttó jövedelem.” (Solt) GDP GNI GNDI NDP NNI NNDI

Simon Kuznets 1901-1985 1932- GDP alapjai a Keynes-i "fiziológia" "anatómiája" http://www.wharton.upenn.edu/125anniversaryissue/kuznets.html

Nobel - díj 1971

GDP belső kritikája "Egy nemzet jólétére nemigen következtethetünk a nemzeti jövedelem fentiekben meghatározott mércéjéből” „Figyelemmel kell lenni a növekedés mennyisége és mineműsége közötti megkülönböztetésre, a költségek és hozamok közöttire, a rövid és hosszú távú megfontolásokra" S. Kuznits 1934 Clifford Cobb - Ted Halstead - Jonathan Rowe Ha a GDP felmegy, miért megy Amerika lefelé? Kovász 1997. 1. szám

Mi a baj a GDP-vel? Nem veszi számításba a háztartások és közösségek által nyújtott szolgáltatásokat. A szabadidőt és a családdal töltött időt is értéktelennek kezeli. Figyelmen kívül hagyja a jövedelem eloszlást. A kimerülő erőforrások mértéktelen használata növeli a GDP-t. Nem tükrözi a környezeti minőségben bekövetkezett változásokat sem. Nem veszi számításba a természeti környezet által nyújtott szolgáltatásokat . (Daly-Cobb)

…a jelenlegi nemzetgazdasági elszámolási rendszer a Földet felszámolás alatt álló vállalatként kezeli. (Daly) „A GDP különös normája szerint az ország gazdasági hőse az a halálos rákbeteg, aki éppen egy költséges válópert folytat.” (Cobb)

Stiglitz-bizottság (2009) Két fő megállapítás: A társadalmi jólét mérésének előtérbe helyezése a gazdasági eredménnyel (GDP) szemben a fenntarthatóság fontossága. A jelentés három fő területe: A klasszikus GDP kérdések Életminőség, társadalmi jólét Fenntarthatóság, környezeti kérdések http://www.stiglitz-sen-fitoussi.fr/documents/rapport_anglais.pdf

Akik másként csinálják A több mint három évtizede bevezetett GNH kevésbé materialista módon ítéli meg a sikert. Psychological wellbeing indicators Ecology indicators Health indicators Education indicators Culture indicators Living Standards indicators Time Use indicators Community Vitality indicators Good Governance indicators http://www.grossnationalhappiness.com/

orszagokzaszlokcimerek.network.hu/.../bhutan http://orszagokzaszlokcimerek.network.hu/blog/orszagok-zaszlok-cimerek-hirei/bhutan

Megoldási lehetőségek Szatellit mutatók Integrated System of Economic and Environmental Accounts" (SEEA) GDP módosítása MEW (Measure of Economic Welfare) NEW (Net Economic Welfare ) ISEW (Index of Sustainable Economic Welfare) GPI Genuine Progress Indicator ECO 21 HPI HDI (Human Development Index) BLI (Better Life Index)

Reform-törekvések GDP módosítás Szatellit mutatók Új szemléletű

SEEA SNA kiegészítése, változatlanul hagyja a hagyományos nemzeti elszámolás elveit és alapjait. http://mek.oszk.hu/07000/07002/07002.pdf

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/sdi/indicators

MEW Nordhaus és Tobin 1973 A számbavett állományok határait kiterjesztették, és a kiadásokat új kategóriák szerint sorolták be, úgy, hogy az egészségügyi kiadásokat és az oktatást a humán tőkébe fektetett beruházásnak vették, és bizonyos kiadásokat - mint a rendőrség fenntartását - "köztes" kiadásként értelmeztek, mely önmagában nem generál jólétet. Olyan tételeket foglaltak bele, mint a tulajdonos által lakott lakás vagy a tartós fogyasztási javak szolgáltatásai, a szabadidő értéke és a nem-piaci termékek egyes fajtái. Az urbanizáció bizonyos költségeit levonták. Forrás: Heltai, Eszmélet

NEW (SMEW) Samuelson és Nordhaus Pluszok: a szabadidő, "csináld magad" munkák és a fekete/szürke gazdaság. Mínusz: környezeti károk. Forrás: Heltai, Eszmélet

ISEW ISEW* Módosítás iránya Módosító tényező + Háztartási munka Tartós fogyasztási javak szolgáltatásai Az utak és autópályák szolgáltatásai Egészségügyi és oktatási közkiadások - Tartós fogyasztási javak kiadásai A jóléthez hozzá nem járuló egészségügyi és oktatási magánkiadás Nemzeti reklámköltségek Urbanizáció költségei Ingázás közvetlen költsége Közlekedési balesetek költsége Vízszennyezés költségei Zajszennyezés költségei Levegőszennyezés költségei Vizes élőhelyek csökkenése Mezőgazdasági területek csökkenése Nem-megújuló erőforrások kimerítése ??????? A hosszú távú környezeti károk költségei ???????? Tőkekínálat nettó növekedése A külkereskedelmi mérleg nettó változása

Forrás: Friends of Earths

GPI Módosítás iránya Módosító tényező + A háztartási munka és a gyermeknevelés értéke Az önkéntes munka értéke A tartós fogyasztási cikkek szolgáltatásai Az utak és autópályák szolgáltatásai - A bűnözés költsége A családok szétzilálódásának költsége A szabadidő csökkenése Az alulfoglalkoztatás költsége A tartós fogyasztási javak kiadásai Az ingázás költsége A háztartások szennyezés-csökkentési költségei Az közlekedési balesetek költsége A vízszennyezés költségei A levegőszennyezés költségei A zaj okozta károk A vizes élőhelyek csökkenése A mezőgazdasági területek csökkenése A nem megújuló energiaforrások kimerülése Más hosszú távú környezeti károk költségei Az ózonréteg csökkenésének költsége Az erdők csökkenése + / - Nettó beruházás Nettó külföldi hitelnyújtás vagy kölcsönfelvétel GPI

Forrás: Friends of Earths

HPI http://www.ted.com/talks/lang/en/nic_marks_the_happy_planet_index.html

HPI és ökolábnyom

ECO 21 Az ECO21 olyan indikátor, amely egy-egy számmal jellemzi a környezetet a terhelés, az állapot és a válasz szempontjából, de az eddigi indikátoroknál könnyebben előállítható és magyarázható. Ezek az aggregált adatok mintegy „csengőszámok”, amennyiben bármely irányba érzékelhetően elmozdulva szignált adnak, figyelmeztetve a döntéshozókat. Szlávik János

HDI 1/3 arányban a születéskor várható élettartam 1/3 arányban az iskolázottság szintje 1/3 arányban az egy főre jutó GDP.

HDI http://hdr.undp.org/en/data/trends/ http://hdr.undp.org/en/data/map/

Nemek közötti különbségek Sorrend Korrigált sorrend 1 Norway 5 2 Australia 18 3 New Zealand 25 4 United States 37 Ireland 29 6 Liechtenstein .. 7 Netherlands 8 Canada 16 9 Sweden 10 Germany 36 Hungary 34 2010 évi HDI statisztika alapján szerkesztve

Better Life Index http://www.oecdbetterlifeindex.org/#/00100101510

Szerkezete housing (háztartás), income (jövedelem), jobs (munka), community (közösség), education (oktatás), environment (környezet), civic engagement (állampolgári szerepvállalás), health (egészség), life satisfaction (elégedettség az élettel), safety (biztonság), work- life balance (munka-élet egyensúly).

Köszönöm a figyelmet!