Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jelenlegi elszámolási rendszer

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jelenlegi elszámolási rendszer"— Előadás másolata:

1 Jelenlegi elszámolási rendszer
Története, jellemzői és problémái

2 Simon Kuznets 1901-1985 1932- GDP alapjai
a Keynes-i "fiziológia" "anatómiája"

3 Nobel - díj 1971

4 GDP belső kritikája "Egy nemzet jólétére nemigen következtethetünk a nemzeti jövedelem fentiekben meghatározott mércéjéből” „Figyelemmel kell lenni a növekedés mennyisége és mineműsége közötti megkülönböztetésre, a költségek és hozamok közöttire, a rövid és hosszú távú megfontolásokra" S. Kuznits 1934 Clifford Cobb - Ted Halstead - Jonathan Rowe Ha a GDP felmegy, miért megy Amerika lefelé? Kovász szám

5 Mi a baj a GDP-vel? Nem veszi számításba a háztartások és közösségek által nyújtott szolgáltatásokat. A szabadidőt és a családdal töltött időt is értéktelennek kezeli. Figyelmen kívül hagyja a jövedelem eloszlást. A kimerülő erőforrások mértéktelen használata növeli a GDP-t. Nem tükrözi a környezeti minőségben bekövetkezett változásokat sem. Nem veszi számításba a természeti környezet által nyújtott szolgáltatásokat . (Daly-Cobb)

6 Bobby Kennedy on GDP: 'measures everything except that which is worthwhile'

7 …a jelenlegi nemzetgazdasági elszámolási rendszer a Földet felszámolás alatt álló vállalatként kezeli. (Daly) „A GDP különös normája szerint az ország gazdasági hőse az a halálos rákbeteg, aki éppen egy költséges válópert folytat.” (Cobb)

8 Korrekciók Illegális tevékenységek számbavétele Kábítószerek termelésének és forgalmának becslése stabil, állandó fogyasztói kereslet meglétének feltételezésén alapult, a kiinduló pontot, a kábítószert használók számának, a használt kábítószer mennyiségének és a különböző kábítószerek egységárának becslése jelentette.

9 Akik másként csinálják (GNH)
A több mint három évtizede bevezetett GNH kevésbé materialista módon ítéli meg a sikert. Psychological wellbeing indicators Ecology indicators Health indicators Education indicators Culture indicators Living Standards indicators Time Use indicators Community Vitality indicators Good Governance indicators

10 Bruttó Nemzeti Boldogság GNH
1729-es bhutáni törvénykönyv kimondja, hogy a kormány, ha nem tudja boldoggá tenni a népet, nincs célja a létezésének. 1972 (Dzsigme Szingye Vangcsuk) Date:

11 Reformok

12 Megoldási lehetőségek
Szatellit mutatók Integrated System of Economic and Environmental Accounts" (SEEA) GDP módosítása MEW (Measure of Economic Welfare) NEW (Net Economic Welfare ) ISEW (Index of Sustainable Economic Welfare) GPI Genuine Progress Indicator Új típusú mutatók: EPI UNDP Index család Ökológiai lábnyom HPI

13 SEEA SNA kiegészítése, változatlanul hagyja a hagyományos nemzeti elszámolás elveit és alapjait. 2014-ben elkészült az ENSZ új útmutatója, amely közel 400 oldal terjedelemben részletesen mutatja be a SEAA mutatók rendszerét .

14

15 MEW, NEW Samuelson és Nordhaus
Nordhaus és Tobin 1973 Az egészségügyi kiadásokat és az oktatást a humán tőkébe fektetett beruházásnak vették. A rendőrség fenntartását - "köztes" kiadásként értelmeztek, mely önmagában nem generál jólétet. Olyan tételeket foglaltak bele, mint a tulajdonos által lakott lakás vagy a tartós fogyasztási javak szolgáltatásai, a szabadidő értéke és a nem-piaci termékek egyes fajtái. Az urbanizáció bizonyos költségeit levonták. Samuelson és Nordhaus Pluszok: a szabadidő, "csináld magad" munkák és a fekete/szürke gazdaság. Mínusz: környezeti károk.

16 ISEW ISEW* Módosítás iránya Módosító tényező + Háztartási munka
Tartós fogyasztási javak szolgáltatásai Az utak és autópályák szolgáltatásai Egészségügyi és oktatási közkiadások - Tartós fogyasztási javak kiadásai A jóléthez hozzá nem járuló egészségügyi és oktatási magánkiadás Nemzeti reklámköltségek Urbanizáció költségei Ingázás közvetlen költsége Közlekedési balesetek költsége Vízszennyezés költségei Zajszennyezés költségei Levegőszennyezés költségei Vizes élőhelyek csökkenése Mezőgazdasági területek csökkenése Nem-megújuló erőforrások kimerítése ??????? A hosszú távú környezeti károk költségei ???????? Tőkekínálat nettó növekedése A külkereskedelmi mérleg nettó változása

17 Forrás: Friends of Earths
Forrás: Friends of Earths

18 GPI Módosítás iránya Módosító tényező +
A háztartási munka és a gyermeknevelés értéke Az önkéntes munka értéke A tartós fogyasztási cikkek szolgáltatásai Az utak és autópályák szolgáltatásai - A bűnözés költsége A családok szétzilálódásának költsége A szabadidő csökkenése Az alulfoglalkoztatás költsége A tartós fogyasztási javak kiadásai Az ingázás költsége A háztartások szennyezés-csökkentési költségei Az közlekedési balesetek költsége A vízszennyezés költségei A levegőszennyezés költségei A zaj okozta károk A vizes élőhelyek csökkenése A mezőgazdasági területek csökkenése A nem megújuló energiaforrások kimerülése Más hosszú távú környezeti károk költségei Az ózonréteg csökkenésének költsége Az erdők csökkenése + / - Nettó beruházás Nettó külföldi hitelnyújtás vagy kölcsönfelvétel GPI

19 Forrás: Friends of Earths

20 Környezeti Teljesítmény Index (EPI)
178 országot csoportosít 19 teljesítményindikátor alapján, amelyeket 9 kategóriába sorolnak, lefedve a környezetvédelmet, a közegészségügyet és az ökoszisztéma egészségét is. Az indikátorok közül a DALY Index (Disability-Adjusted Life Year Index – Egészségkárosodással Korrigált Életévek Index) 25%-os súllyal szerepel.

21

22 EPI rangsor 2014 Rank Country EPI Score 1 Switzerland 87,67 2
Luxembourg 83,29 3 Australia 82,4 4 Singapore 81,78 5 Czech Republic 81,47 6 Germany 80,47 7 Spain 79,79 8 Austria 78,32 9 Sweden 78,09 10 Norway 78,04 28 Hungary 70,28

23 ENSZ mutatói

24 HDI Human Development Index (HDI) az egy főre jutó GNI értéke, a születéskor várható élettartam, a kombinált bruttó beiskolázási arány és a felnőtt írni-olvasni tudás mérőszámának kombinációjával méri az egyes országok fejlettségének szintjét.

25 HDI

26 IHDI Ha a társadalmi egyenlőtlenséggel korrigáljuk a HDI index értékét, akkor megkapjuk az Inequality-adjusted Human Development Indexet, vagyis az IHDI-t. Ha egy társadalomban teljes az egyenlőség, akkor a HDI és az IHDI értéke megegyezik.

27 MPI Többdimenziós Szegénységi Index (MPI) Multidimensional Poverty Index a HDI három dimenziója mentén (oktatás, egészségügy és jövedelem) mutatja be a szegények számát és a főbb jellemzőket. Ebben a mutatóban már elemeiben megjelenik a környezeti dimenzió, például az ivóvízellátáson keresztül.

28 GII Nemenkénti Egyenlőtlenségi Index (GII) A Gender Inequality Index az egészségügyi adatok (pl. gyermekágyi halálozás), a felhatalmazás (pl. nők aránya a politikai döntéshozásban) és a munkaerő-piaci adatok alapján számolja a nemek közötti egyenlőtlenséget.

29 Nemek közötti különbségek
sorrend országok Korrigált sorrend 1 Norway 9 2 Australia 19 3 Switzerland 4 Netherlands 7 5 United States 47 6 Germany New Zealand 34 8 Canada 23 Singapore 15 10 Denmark 25 Slovenia 43 Hungary 45 2013 évi HDI statisztika alapján szerkesztve

30 GEDI A GEDI mutatót 31 változó alkotja, amelyek 14 pillérbe, a pillérek pedig három alindexbe csoportosíthatók: vállalkozói attitűdök (pl. kockázati tőke ), képességek (pl. emberi erőforrás ) és Aspirációk (bukás elviselése).

31 Better Life Index http://www.oecdbetterlifeindex.org/#/00100101510

32

33 Szerkezete housing (háztartás), income (jövedelem), jobs (munka),
community (közösség), education (oktatás), environment (környezet), civic engagement (állampolgári szerepvállalás), health (egészség), life satisfaction (elégedettség az élettel), safety (biztonság), work- life balance (munka-élet egyensúly).

34 Happy Planet Index

35 Következtetések

36

37 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Jelenlegi elszámolási rendszer"

Hasonló előadás


Google Hirdetések