Fenntartható fejlődés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Fenntartható fejlődés
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
HEFOP Minőségirányítás 5. hét: a környezetközpontú irányítási rendszer kialakulása.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
KÖRNYEZETTANULÁS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Schmuck Erzsébet NFFT titkára.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Környezeti kontrolling
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Magyarország 2015: Fenntartható fejlődés (záró beszámoló) Bulla Miklós MTA szeptember 28.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Környezetjogi alapelvek
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Civil Európa – civilek Európában
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Ember és környezetének viszonya
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.
Vállalati fenntarthatóság
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Fenntartható fejlődés Készítette: Nagy Mariann és Lannert Eszter

Történeti áttekintés 1980- as évek→ fenntarthatóság, fenntartható fejlődés 1983 ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottság →1987 „Közös Jövőnk” című jelentés 1992 Rio de Janeiro ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferencia → Föld Charta dokumentumot nem fogadják el 1997 Amszterdami Csúcstalálkozó „ A közösség feladata a gazdasági tevékenységek harmonikus, kiegyensúlyozott és fenntartható fejlődésének előmozdítása” 2000 EU Bizottság fenntartható fejlődést megalapozó stratégia elkészítése 2006 Unió Megújult Fenntartható Fejlődés stratégiája

Fogalmi meghatározások Tágan értelmezett életminőség javulása →környezet minősége, demokratikus jogok érvényesülése, természeti erőforrásokhoz valamint a társadalom nyújtotta szolgáltatásokhoz és intézményekhez való hozzáférés, egészség, szabadidő, biztonság Természeti erőforrások→ erőforrások fenntartható használata → környezet tudatos, környezet etikus magatartás „A fenntartható – harmonikus – fejlődés a fejlődés olyan formája, mely a jelen igényeinek kielégítése mellett nem fosztja meg a jövő generációját saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől” (ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága) Szociális igazságosság érvényesülése→ az életminőség folytonos javítására való törekvés

Alapelvek Holisztikus megközelítés elve: a dolgokat egymás összefüggésében kell vizsgálni Nemzedékeken belüli és nemzedékek közötti szolidaritás elve Társadalmi igazságosság elve Integráció elve Helyi erőforrások hasznosításának elve Társadalmi részvétel elve Elővigyázatosság és megelőzés elve

Kettősség A felhasznált termékek csökkentésére és a fogyasztói szokások változtatására irányuló törekvések tartós, új fogyasztói értékrend és jólét felfogás kialakítására való törekvés → fenntarthatóság mindhárom pillérének (ökológiai, ökonómiai, szociális) dimenziójának (globális, regionális, lokális) figyelembe vétele

Fenntartható fogyasztás

Mit jelent a fenntartható fogyasztás? „Az alapvető szükségletek kielégítésére és az életminőség javítására irányuló szolgáltatások és termékek használata, miközben a természeti erőforrások és mérgező anyagok használata, ezzel együtt a hulladék és mérgezőanyag kibocsátása minimálisra csökken azzal a céllal, hogy a jövő generációinak szükségleteit ne veszélyeztesse.” Emberi fogyasztás célzott befolyásolása→ termelés folyamatainak jobb és felelősebb megszervezése

Problémák, akadályok Különbséget kell tenni fogyasztók gazdaságilag kívánatos viselkedése és azoknak az erőforrásoknak a ’fogyasztása között, melyek ennek az igénynek tesznek eleget. Nem csak a fogyasztói oldalon jelenik meg a kedvezőtlen fogadtatás→ fejlődő országok és az ipar is szkeptikus a fenntartható fogyasztás programjával Behatárolt megfogalmazás→ a definíciók alkalmatlannak tűnnek hogy lefedjék a szükséges a végeredményben szükséges szempontokat és tennivalókat

Problémák, javaslatok Fenntartható fogyasztás, fenntartható fejlődés kapcsolatának rosszul értelmezése Meg kell különböztetni egymástól a fenntartható fejlődést és a fenntartható fogyasztást Koncepciók, politikák, eszközök sokfélesége Egymástól eltérő politikák összefogása Anyagi és erkölcsi kérdések terén kényes politikai egyensúly Át kell hidalni a szakadékokat A fenntartható fogyasztás elképzelése, előnytelen gyakorlat, gazdasági kockázattal Lehetőségként, NEM kényszerként kell körvonalazni Hiányoznak olyan stratégiák amik az egyént nem csak fogyasztóként hanem állampolgárként kezeli. A gazdasági távlatokon kívül a fenntartható fogyasztás más távlatait is fel kell tárni

Stratégiák Dematerializáció Megnövelt hatékonyság használjunk kevesebbet (Termék hatékonyság) Csináljunk kevesebbet ( folyamat hatékonyság) Erőforrás termelékenység maximalizálása Optimalizáció Eltérő fogyasztás Tudatos fogyasztás Megfelelő fogyasztás

Fenntartható fogyasztás eredményei Nyersanyag felhalmozás radikális csökkenése a fejlett országokban Szükségletekre irányuló fenntartható gazdasági fejlődés a fejlett országokban A fogyasztás globális mintáinak a megváltozása→ Nyugati országokban a kulturális gyakorlat átgondolása, Déli országokban megközelíthetőség és újra elosztás

A nem fenntartható fogyasztás következményei I. Környezeti hatások Erőforrások felélése Szennyezés Biológiai sokszínűség csökkenése Társadalmi hatások Szegénység Gazdasági ártalmak Kulturális és közösségi ártalmak A jólét marginális növekedésének csökkenése

A nem fenntartható fogyasztás következményei II. Gazdasági hatások Előre nem látható Nem tervezett infrastruktúra Gazdasági sokk/ csökkenő tendencia

Ökológiai lábnyom kifejezi, hogy az adott technológiai fejlettség mellett az emberi társadalomnak mekkora méretű területre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Mértékegysége a globális hektár. a termékeny földterületet és vízi ökoszisztémát foglalja magában, amely szükséges egy adott népesség által igényelt erőforrások előállításához, és elnyeli a népesség által termelt hulladékot, bárhol is legyen a Földön az a föld- és vízterület.

Nemzetközi kezdeményezések

1.ENSZ Fogyasztóvédelmi Irányelvei és kapcsolata a fenntartható fogyasztással 1985 39/85 számú határozat ENSZ Fogyasztóvédelmi Irányelvei→ állami fogyasztóvédelmi feladatok, civil mozgalmak támogatása 1999 elfogadják az új írányelveket Fő céljuk: Közreműködni a népesség, mint fogyasztók védelmének fenntartásában. Elősegíteni a termelés és az elosztás rendszerének megfeleltetését a fogyasztói igényeknek Fenntartható fogyasztás elősegítése →ENSZ Fenntartható Fogyasztás Programja

2. EU Fogyasztóvédelmi Világnap (2002. március 15.) 3. „Zöld Hét” (2002. április 15-20.) EU Bizottság szekciók: A fenntartható fogyasztás politikája; fogyasztói magazinok; Az öko-termékek árképzése; a fenntartható fogyasztás, mint nemek kérdése; a környezetbarát technológiák elterjedésének ösztönzése; környezetmenedzsment az iskolában.

Felhasznált irodalmak Fenntartható fogyasztási lehetőségek. Stratégiák a változáshoz. Beszámoló döntéshozók számára. Szerk. John Manoochehri, Unep, Gennf, 2001. http://www.rec.hu/hftf/doc/SCOPEhu.pdf Valkó László (2003) Fenntartható/környezetbarát fogyasztás és a magyar lakosság környezeti tudata. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Környezettudományi Intézetének tanulmányai. http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/139/1/18_szam.pdf Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia 2007 Készítette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tervezői munkacsoportja http://www.nfft.hu/dynamic/nemzeti_fenntarthato_fejlodesi_strategia.pdf Szlávik János ( 2005) : Fenntartható fejlődés vagy növekedés. Gazdasági növekedés Magyarországon konferencia 2005. szeptember 1-2. http://www.gupt.bme.hu/pdfs/szlavik.pdf Csutora Mária: Fenntartható – e a fogyasztás Magyarországon című előadás