A régiók kialakításának finanszírozási kérdései Vigvári András

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Advertisements

Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Közigazgatási alapismeretek
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Településmarketing Értékaudit.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Közlekedés-szervezési és Hálózatfejlesztési Tagozat
Integrált közösségi szolgáltató terek
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Foglalkoztatás-politika
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Közoktatási alapismeretek
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Ifjúsági feladatok az IKSZT-ben
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

A régiók kialakításának finanszírozási kérdései Vigvári András

Koncepció •A különböző közigazgatási-közszolgáltatási reformelképzelések kidolgozása ─ hagyományosan ─ nem jár együtt hatáselemzések készítésével. Így van ez a hét önkormányzati régió koncepciójával is. •A különböző közfeladatok optimálishoz közeli „üzemmérete” szakfeladat típusonként változik, sőt különböző alternatív szolgáltatásszervezési módok (pl. leegyszerűsítve az iskola, vagy a gyerek, netán a tanár mozogjon) különbözők.

A különböző helyi közszolgáltatások ─ méretgazdaságosság szempontjából ─ legalább a következő főbb csoportokba oszthatók: 1.igazgatás, 2.vonalas infrastruktúrán (jellemzően természetes monopóliumon alapuló) és a negatív exzernáliákat kezelni kívánó anyagi szolgáltatások. (víz, szennyvíz, út, környezetvédelem) 3.humán szolgáltatások (oktatás, egészségügy, sport, szabadidő, kultúra) 4.szociális ellátások 5.település fenntartás (temető, park, köztisztaság stb.)

A hatás-elemzés részei A hatáselemzésnek többsíkúnak kell lennie. Ki kell terjednie: •Az optimális üzemméret, a szubszidiaritás, és a helyi preferenciák megvalósítása lehetőségére, •Az adott közszolgáltatás eredményességére gyakorolt hatásra •A pénzügyi hatások (pénzforrás igény, finanszírozási igény, az allokációs jog kormányzati szintek közötti változása stb.) •Társadalmi hatásokra •Jogi szabályozási hatásokra

Ami elkezdtünk… •az a regionális önkormányzatok adott feladatellátási kötelezettség megosztás melletti forrásigényének becslése és az ehhez rendelhető források (központi transzferek, központi adók megosztása, helyi adók/inkl. regionális adók/) becslése. E „gondolatkísérletek” jelentősége: •tudjuk, hogy a költségvetési jog gyakorlásában miként változik a központ, a régió és a helyi szint szerepe, mit veszítenek, mit nyernek e vonatkozásban a szereplők, •alapot adhat az input alapú inkrementális költségvetési tervezés output-orientált tervezéssel történő felcserélésére. •Kialakul egy összkép, a feladatellátás jelenlegi hatásosságárólés hatékonyságáról. •A számítások folyamatban vannak, publikálni fogjuk.

A régiók kialakításával összefüggő feladat-átcsoportosítások •Központi közigazgatási szervektől hosszú távon a régiókra decentralizálható feladat és hatáskörök •A megyei önkormányzatok feladatköréből hosszú távon a régiókhoz telepíthető feladatok •A megyei önkormányzatoktól hosszú távon a nagyvárosokhoz telepíthető feladatok

Központi közigazgatási szervektől hosszú távon a régiókra decentralizálható feladat és hatáskörök •Területfejlesztés •Fejlesztéspolitika, támogatáspolitika •Foglalkoztatás •Környezet- és természetvédelem •Egészségügy és szociálpolitika •Fogyasztóvédelem •Turizmus •Közlekedés, útügy

•hosszú illetve középtávú területfejlesztési koncepció, regionális •fejlesztési program, pénzügyi terv elfogadása; •a régiók társadalmi gazdasági helyzetének elemzése; •szervezési és finanszírozási feladatok ellátása; •társadalmi és gazdasági válsághelyzetek kezelése; •fejlesztési támogatások nyújtása Területfejlesztés

Fejlesztéspolitika, támogatáspolitika •vállalkozási övezetek kialakítása; •agrártámogatások, infrastruktúra- fejlesztési támogatások nyújtása; •kis- és középvállalkozások fejlesztésének ösztönzése

Foglalkoztatás •közmunkaprogramok támogatása; •szak- és felnőttképzési feladatok; •munkaügyi feladat- és hatáskörök ellátása, feltételeinek biztosítása, felsőfokú szakképesítések területén elemző, szervező, koordináló szerep

Környezet- és természetvédelem •a régió környezetvédelmi helyzetének elemzése, környezetvédelmi támogatások nyújtása; •hulladékgazdálkodási tevékenység összehangolása, regionális hulladékgazdálkodási terv elfogadása

Egészségügy és szociálpolitika •egészségügyi és szociális szakellátásokról gondoskodás; •a népegészségügyi helyzet alakítása, a népegészségügyi program megvalósítása (szervezés, monitoring, elemzés); •az önkormányzati tulajdonban levő kórházak fenntartása, tulajdonosi jogok gyakorlása; •járványügy; •sürgősségi betegellátás és -szállítás •.

Fogyasztóvédelem •fogyasztóvédelmi feladat- és hatáskörök ellátásának biztosítása; • a regionális célok kidolgozása, a területen végzett ellenőrzések irányítása

Turizmus •segíti a turizmus fejlődését, elemzi alakulását, regionális terveket készít

Közlekedés, útügy •közúthálózat fejlesztése és karbantartása; •helyközi személyközlekedés szervezése

A megyei önkormányzatok feladatköréből hosszú távon a régiókhoz telepíthető feladatok •A területi információs rendszer kialakítása, •Az idegenforgalom, a foglalkoztatottság elősegítése, a szakképzés, •A szakosított szociális ellátás területi összehangolása, egyes szakosított ellátások biztosítása, •területi testnevelés és sport ügyek, •a fogyatékos gyermekek ellátása, •az épített és természeti környezet védelme, •térségi területrendezési feladatok, •szakképzés, •a gyermekgyógyüdülőkben, egészségügyi intézményekben rehabilitációs intézményekben tartós gyógykezelés alatt álló gyermekek tankötelezettségének teljesítéséhez szükséges oktatás, •a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs tevékenység, •az önkormányzati pedagógiai-szakmai szolgáltatásról, •regionális közoktatási fejlesztési tervek elkészítése, •együttműködési megállapodás

A megyei önkormányzatoktól hosszú távon a nagyvárosokhoz telepíthető feladatok •körzeti könyvtári szolgáltatások biztosítása •kulturális javak gyűjtése, őrzése •pedagógiai és közművelődési szakmai tanácsadás; •egészségügyi szakosított ellátás, •gyermek és ifjúságvédelmi területi szakellátás,

Funkcionális szemléletű önkormányzati kiadások, 2006

Funkcionális szemléletű önkormányzati működési kiadások, 2006

Köszönöm a figyelmüket!